Autor Subiect: Sunt timid – cum mă tratez?  (Citit de 7282 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Sunt timid – cum mă tratez?
« : Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015, 09:17 »
Sunt timid – cum mă tratez?
scris de wonderland

În Singles Camp ajung puține persoane timide. E nevoie de un pic de curaj ca să depășești nesiguranța de a intra într-o experiență cu care n-ai mai fost confruntat. Să-ți faci bagajele, să pleci într-o acțiune, la întâlnirea cu oameni pe care nu-i cunoști, cu organizatori despre care nu știi nimic,  bazandu-te pe informații apărute pe un forum și, poate pe încrederea ta în capacitatea de a te descurca în situații neprevăzute, care nu merg așa cum te-ai așteptat. Asumandu-ți riscul de  pierde niște bani și ceva timp. Asta la prima ieșire, după care știm ce se întâmplă  :yeah:  :applause: Toate îngrijorările dispar și constați că riscul a fost minim, iar câștigurile maxime  :applause:

Totuși, mai ales în topicurile despre inițierea relațiilor, se pomenește destul de des despre timiditate. Așa am ajuns să aștern câteva gânduri despre acest subiect. Pentru că nu sunt timidă, îmi asum riscul de a-l considera banal, plictisitor sau nefolositor ;). Totuși mi-ar plăcea să vă trezească interesul și ceva comentarii din partea voastră, a timizilor sau mai puțin timizilor.

Ce ascunde timiditatea? Daca ne uitam la definitii, aflăm că e vorba de jena, neîncredere, în fond de  teama.
Dacă mă gandesc la clasificarea emoțiilor, timiditatea are legatura cu rușinea, iar rușinea are rădăcina primară în sentimentul de vinovăție.

Ce anume mă face să simt rușinea, ce declanșează vinovația?
Ca si cum mă simt vinovat că exist? Mi-e rușine că nu sunt suficient de bun/ă, de capabil/ă sau valoros/valoroasă?
Asta se poate întâmpla doar dacă ne definim prin raportare la ceilalți, fără a ne aprecia ceea ce ne face pe noi înșine buni, capabili sau valoroși. Pentru că nu am primit, la momentul potrivit, încurajarea și aprecierea de care aveam nevoie.

Ce mă tem că se va întâmpla? Ce îmi blochează curajul de a iniția o conversație, de a face o cerere, de a mă simți confortabil și sigur pe mine în relația cu ceilalți?
Până la urmă știm cu toții când se manifestă timiditatea.  În situații noi, pentru care nu am scheme de comportament verificate. La întâlnirea cu oameni noi. Când vreau să obțin ceva și curajul meu e blocat în gandul că voi fi refuzat, că voi fi luat în râs, sau ignorat.

Nu-mi mai amintesc cum am trecut de la adolescenta timidă la femeia dezinvoltă în majoritatea situațiilor. Așa că, n-am o rețetă.
Poate că cel mai important moment a fost cel în care am început să am încredere în mine.
Poate că m-a ajutat faptul că, de la un moment dat încolo, am fost mai puțin interesată de părerea celor din jur. În sensul în care am pus pe primul plan părerea mea, interesul meu (nu în sens negativ) și am încetat să încerc să le fac pe plac celorlalți, în detrimental confortului meu interior.
Poate că și atitudinea pozitivă și acceptarea dreptului celuilalt de a spune NU.
Și, cred cu tărie, esențial a fost și momentul când am înțeles că multe dintre reacțiile celorlalți nu au legătură cu persoana mea. Ci, cu felul lor de a fi și de a se raporta la lume, cu tot ce a contribuit la formarea și evolutia lor în timp - educația, autodeducatia, experiențele lor de viață.

Să scapi de timiditate te ajută să scapi de o mare bătaie de cap - nu mai ești nevoit să suporți stări neplăcute, ești mai liniștit și cu siguranță te bucuri mai mult de viață.


Voi cum ați scăpat de timiditate?
Sau dacă n-ați scăpat, ce vă face să fiți timizi?

Offline cris_gl

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 91
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015, 11:19 »
             Da, interesant subiect  .  Cred ca toti am pus in balanta ce este bine si ce este rau  la prima actiune cu SC  sau inca de la simpla inscriere pe forum.
              In cazul meu ,timiditatea a fost depasita de  dorinta de  a socializa, de a cunoaste oameni noi, locuri  noi, de a partcipa la actiuni care nu au legatura cu cotidianul . Iar  despre riscul de a pierde timp si bani......acesta nu l-am vazut ca pe un risc . Orice ni se intimpla in viata, fie de bine, fie de rau , este o experienta din care avem ce invata .
             
           
             

Offline Karmen Rodika

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 53
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #2 : Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015, 14:26 »
Eu nu sant timida..vreau sa stabilesc relatii noi daca si ceilalti ar gasi ceva interesant la mine..dar relatii la stadiu incipient, de cunoastere si atat..si nu din timiditate ci doar pentru ca pentru a cunoaste pe cineva dureaza si nu de cele mai multe ori castigi altfel decat in experienta..eu spun des despre mine ca am cunoscut ceea ce mi-a placut cel mai mult, in acelasi timp cu ceea ce m-a facut cea mai nefericita...in acelasi timp si spatiu..cu greutate voi incerca sa mai depasesc stadiul de cunoastere initiala..la mine timiditatea a fost inlocuita de practic, de frica de a nu suferi, pot trai intr-o mare de oameni dar sa  nu ma atinga emotional..sau nu..dupa sansa si  anturaj..in SC am intalnit exact ceea ce imi doream..pe langa niste organizatori excelenti, persoane ca si mine ,poate unii mai dornici de noi cunostinte, altii care eticheteaza si trec mai departe, altii care cauta si stiu ce, altii cu vechime in grup... eu m-am simtit excelent, abia astept sa reiau experienta.. In orice caz cei ce participa la actiunile SC cred ca au mai putina timiditate..ceea ce e perfect... :smitten: :yeah: :flori:

Offline victorb

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 3
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #3 : Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015, 14:39 »
Este o realitate faptul ca timiditatea reprezinta o bariera psihologica in relationarea interpersonala. Parca ceva te opreste sa te exprimi, sa arati ceea ce esti si sa comunici ceea ce doresti.

De fapt, este o caracteristica ce determina o alaturare intre ceea ce esti si ceea ce nu poti arata ca esti, deoarece reusita de a te prezenta si reprezenta in fata celorlalti, clar, in deplinatatea calitatilor tale (calitati pe care stii ca le ai si pe care le-ai cultivat) este nesatisfacatoare.

Te dezavantajeaza faptul ca esti timid si nu reusesti sa convingi prin exprimarea a ceea ce esti si potentialul pe care il ai?

Primul pas si cel mai important pe care trebuie sa-l parcurgi reprezinta o conditie a reusitei tale: sa-ti doresti din tot sufletul depasirea timiditatii, daca ai ajuns la concluzia ca aceasta te caracterizeaza.
Numai in acest fel vei fi pregatit sa urmezi sfaturile de mai jos:

1. Studiaza-ti limbajul corpului, de la privirea ocolita la felul de a te aseza pe marginea scaunului, vocea prea inalta sau prea joasa, tacerea tensionata, mimica si gestica impietrite sau teatrale, pe care cei din jur nu prea "le gusta".

Incearca sa privesti firesc, in ochi, persoanele din fata ta, deoarece acest lucru transmite sinceritate, incredere si, de ce nu, simpatie. Pozitia spatelui tau nu trebuie sa fie decat dreapta si impunatoare, deoarece exprima siguranta si stima de sine. Daca este nevoie sa dai mana cu un partener de afaceri, strangerea de mana nu trebuie sa fie defensiva (moale sau doar schitata), dar nici ofensiva (puternica). Exerseaza cum ar trebui sa procedezi, acasa, cu persoane apropiate tie, care pot si sunt dispuse sa-ti sustina eforturile depuse pentru depasirea timiditatii.

2. Studiaza-ti modul de a comunica verbal, evitand conversatia lacunara, laconica si mai ales tacerea, care este blocajul cel mai frecvent. Incearca sa redai tacerii o incarcatura emotionala, deoarece si aceasta poate fi un mod de comunicare: stimulativa pentru ceilalti printr-o mare putere de a asculta; incruntata, tensionata, agresiva, inhibanta sau autoinhibanta; ironica, dezaprobatoare, dispretuitoare, cu un rol defensiv sau meditativa, filosofica. Renunta la tacerea golita de prea mult sens sau la cea care abunda de sensuri, la tacerea brusca sau prelungita.

3. Abandoneaza-ti felul de a fi singuratic, placerea singuratatii sau teama de oameni. Teama pe care o resimti in mod subconstient este de fapt teama de teama, mai mult imaginara. Incearca sa fii mai indraznet, sa cauti compania celorlalti, incearca sa-i cunosti si sa-i intelegi. Dezvolta comportamente sociale armonioase si eficiente interpersonal. Gandeste-te ca toti trebuie sa interactionam intr-un fel sau altul, voit sau nu. Lumea este formata din noi toti!

4. Invata sa zambesti atunci cand intretii o conversatie cu cei din jur, la serviciu, acasa, la cumparaturi, la facultate, ori de cate ori ai ocazia. Astfel, vei atrage atentia celorlalti intr-un mod placut; acestia te vor asculta cu placere si bunavointa. Conversatia sau dezbaterea te va ajuta sa-ti dezvalui calitatile necunoscute pana acum de catre ceilalti.

5. Exteriorizeaza-ti emotiile si sentimentele pentru a te face mai bine inteles. Trebuie s-o faci cat mai natural, fara a pendula intre cele doua extreme: izolare pana la narcisim versus teatralism. Incearca, de asemenea, sa te pui in locul celuilalt, sa permiti ca ideile si emotiile celuilalt sa te impresioneze pentru a putea sa-i raspunzi cat mai adecvat.

6. Scoate-ti "armura de protectie" pe care o porti si o suporti, pentru a te apara impotriva unei societati considerata de catre tine ostila. Scapa de ideea ca esti o persoana fragila,vulnerabila (de aceea te consideri o posibila "tinta" sigura). Gandeste-te ca un luptator puternic, ce poate invinge orice, in orice fel de circumstante.

7. Traieste in realitate si mai putin in imaginar. Ia lucrurile asa cum sunt, analizeaza-te si adapteaza-te, apeland la conformismul social. Prea-plinul afectiv pe care il posezi trebuie ancorat in realitate prin atitudini participative, aspiratii catre social, colaborari si realizari impreuna cu acesta.

8. Gandeste pozitiv in tot ceea ce intreprinzi. Nu te mai gandi ca nu esti si nu vei fi apreciat corect niciodata, deoarece orice neincredere in fortele proprii are o conotatie exclusiv negativa si poate conduce la esec.

9. Fii pregatit pentru reactii de prietenie din partea majoritatii si lasa frau liber vorbelor, spontaneitatii in comportament si exprimarii emotiilor si sentimentelor. Lasa teama de ceilalti la o parte, deoarece aceasta nu este neaparat reala, ci se petrece mai mult in mintea ta.

10. Accepta-i pe ceilalti asa cum sunt, gandeste-te ca poate si ei au fost ca si tine, iar prin dorinta si perseverenta si-au depasit starile de timiditate, ceea ce a fost nu numai in folosul lor, ci si al celorlalti.

Incearca sa analizezi aceste sfaturi, sa ti le insusesti si apoi sa le adaptezi propriei personalitati, dupa care, in timp, vei scapa in mod sigur de povara timiditatii.

Sursa: http://www.eva.ro/psihologie/situatii-si-sfaturi/cum-sa-scapi-de-timiditate-articol-8487.html

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015, 16:25 »
Este valabil si aici ce ti-am scris la alt subiect, referitor la copy/paste.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #5 : Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015, 21:03 »
cu greutate voi incerca sa mai depasesc stadiul de cunoastere initiala..la mine timiditatea a fost inlocuita de practic, de frica de a nu suferi...

ce ai de pierdut? cum spuneai, din orice experienta invatam. Si, daca rezultatul cunoasterii inititale te indreapta sa mai faci un pas, ce faci, dai inapoi?

din frica de a nu suferi, s-a tot spus pe aici, ne auto-sabotam sansa de a fi fericiti. si asa e.
 
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #6 : Luni, 12 Ianuarie 2015, 13:57 »
Timiditatea este legata in general de stima de sine . Cand aceasta este scazuta si o persoana considera ca nu poseda aptitudini/ calitati pe care ceilalti le-ar aprecia atunci imaginea personala este negativa si legata de ea si…. timiditatea. Neincrederea in fortele proprii ii face pe cei mai multi sa “bata” in retragere. De cele mai multe ori aceasta neincredere se bazeaza pe experiente traite in decursul vremii, in diferite momente ale vietii.

E usor sa citim sfaturi publicate pe diverse site-uri sau carti cu lucrurile pe care ar trebui sa le facem ca sa scapam de timiditate;  partea dificila este insa actiunea.
De ce? 
Pentru ca in 90 % din cazuri o persoana timida a dat gres in ceea ce a intreprins sau a ramas cu impresia ca a fost perceputa negativ de ceilalti. Si rareori se pot obtine rezultate mai bune doar prin simpla “ aruncare in lupta”.   :box:  Aceasta se exerseaza, ca tot ce invatam in viata – de la a merge, pana la  meseria/ jobul pe care il avem. La fel si abilitatile sociale. Important este sa gasesti anturajul care sa iti permita aceasta si indrumarea care este necesara. De ce spun de anturaj – e mai bine sa cauti oameni asemanatori tie ca pregatire, ca posibilitati, ca interese – astfel exista mai multe lucruri in comun care fac mai usoara relationarea.

Si apoi timiditatea nu este un lucru chiar atat de rau – confera un oarecare mister.
Eu de exemplu prefer oamenii timizi celor obraznici sau marlani.  :whistle:
Timiditatea, ca orice alta manifestare umana isi are rostul ei in doze moderate, pentru ca suntem oameni si nu roboti, important este ca ea sa nu persiste si sa fie depasita.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #7 : Luni, 12 Ianuarie 2015, 21:04 »
Anturajul, in acest caz, te ajuta, daca e format din oameni care te incurajeaza, te sustin, daca iti ofera un model de diferit de al tau. Altfel, cum sa se descurce un grup de timizi?
(ce-ar face Gigi oare cu 10-20 - 30 de timizi intr-o actiune :tomato:)

Eu n-am zis ca ar fi rea. Poate doar pentru persoana in cauza. Pentru ca sufera, se framanta si sigur se confrunta cu multe frustrari.


Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #8 : Marți, 13 Ianuarie 2015, 10:38 »
Asa s-a inteles !!??    ::)
Sa nu exageram zic, ca nu vorbeam de un cenaclu de timizi !!  :P

Offline om_shirley

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 17
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #9 : Miercuri, 11 Februarie 2015, 23:29 »
E usor sa citim sfaturi publicate pe diverse site-uri sau carti cu lucrurile pe care ar trebui sa le facem ca sa scapam de timiditate;  partea dificila este insa actiunea.
De ce? 
Pentru ca in 90 % din cazuri o persoana timida a dat gres in ceea ce a intreprins sau a ramas cu impresia ca a fost perceputa negativ de ceilalti.

Asa este almi_gabi. In plus daca o persoana de a carei parere tii cont iti mai spune ca ai probleme de comunicare s-a dus naibii toata increderea in tine. Pe de alta parte nici nu-ti poti spune ca toti din jurul tau te inteleg gresit iar tu esti de fapt o persoana minunata. Trebuie sa ne raportam la ceilalti, dar partial.

Offline maya

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 53
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #10 : Marți, 03 Martie 2015, 20:49 »
cred ca in actiunile SC si cel mai timid om reuseste sa isi invinga teama si fricile. pentru ca Gigi stie cum sa comunice cu fiecare si in complexitatea unui grup si a unor obiective comune nu ai cum sa nu empatizezi cu cineva la un moment dat.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Sunt timid – cum mă tratez?
« Răspuns #11 : Joi, 05 Martie 2015, 07:49 »
Asa e. Doar ca nu-l putem lua pe Gigi acasa :giggle:
Doar a pastram ceva din curajul dobandit in excursie si sa-l aplicam si dupa ce ne intoarcem. :flori:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Nina Petre

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 177
Re: Sunt timid – cum m? tratez?
« Răspuns #12 : Marți, 24 Ianuarie 2017, 10:24 »
Au, Woderland deja m-ai trimis la terapie!
Sunt timida dar intr-o oarecare masura, mesajul meu as fi vrut sa fie tradus intr-o nota umoristica in sensul ca da "sunt timid dar ma distrez", cu trimitere la celebrul film de comedie de care pomeneam...

Offline Nora SR

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 34
Re: Sunt timid – cum m? tratez?
« Răspuns #13 : Marți, 24 Ianuarie 2017, 11:31 »
eu zic sa nu ne grabim sa tratam timiditatea ca pe o "tara" care musai sa fie tratata. am avut foarte des ocazia sa fiu surprinsa cand credeam ca am in fata o persoana timida, sa descopar ca de fapt este mai degraba un fin observator, asociat cu o rabdare iesita din comun, cu idei si principii foarte usor de exprimat atunci cand are cui si de foarte multe ori, cu un umor fin si de o savoare deosebita.
chestia asta cu timiditatea cred ca provine de la cei care se considera siguri pe ei, folosind in ultimul timp prea des conceptul de "stima de sine ridicata". eu am intalnit "timizi" care aveau / au  o stima de sine foarte echilibrata, doar ca nu tin foarte mult sa o exhibeze in public. in general timizii sunt oameni mai profunzi, mai hotarati si mai curajosi in fond, decat aceia care afiseaza o mare dezinvoltura, purtandu-si cu mare fala etichete de diva sau de don juan. timizii sunt in general refractari la frivolitate sau grosolanie, de aceea, atat ele cat si ei, se feresc de aceste trasaturi printr-un tip de raceala retinuta, pe care cei superficiali si plini de "siguranta de sine" o califica drept timiditate.
nu sunt deloc o timida, sau poate nu sunt in forma in care etichetam in ziua de azi prea usor oamenii, dar cred ca, mai ales, la varsta maturitatii, cand caracterul si temperamentul sunt stabilizate si nu mai sufera de furiile adolescentine, ar fi bine sa apreciem cu mare atentie ceea ce pare a fi "timiditate", atat feminina cat si masculina, sa ne aplecam cu delicatete si eleganta asupra ei, sa o observam cu rabdare si sa nu ne grabim sa prescriem retete de terapie acolo unde in fond nu  e deloc nevoie ...

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Sunt timid – cum ma tratez?
« Răspuns #14 : Luni, 30 Ianuarie 2017, 13:07 »
Nora, dar tu ai descris asa frumos...introvertitii.  ;)

Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.