Autor Subiect: Castelul Mayerling – istoria unei drame  (Citit de 4254 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Castelul Mayerling – istoria unei drame
« : Miercuri, 23 Martie 2016, 09:35 »
Langa Alland, in Padurea Vieneza se afla una dintre nenumaratele locuri de recreere a familiei imperiale austriece, Casa de Habsburg. Castelul Mayerling, pentru ca despre acesta este vorba a apartinut din 1550 ordinului cistertian si folosit ca resedinta de vanatoare de catre curtea imperiala pana in 1889.

Castelul ascunde in spatele zidurilor sale o mare drama: printul Rudolf, fiul lui Franz Joseph si-a omorat iubita, baroneasa Maria von Vetzera care avea doar 17 ani. Apoi s-a sinucis si el. Tragedia prevestea o alta ce avea sa se petreaca in familia imperiala, asasinarea lui Sissi, pe 10 septembrie 1898 la Geneva.



Printul Rudolf

In dimineata zilei de 30 ianuarie 1889, intr-un pavilion de vanatoare, la Mayerling, au fost gasite cadavrele arhiducelui Rudolf de Habsburg si al iubitei sale. Despre aceasta intamplare care a zguduit lumea la sfarsit de sec XIX s-au scris carti, poeme, s-au compus cantece, s-au facut filme (chiar curand am vazut la TVR „Mayerling” cu Omar Sharif ?i Catherine Deneuve), s-au pus in scena spectacole de opera si balet.



Scena din filmul "Mayerling” cu Omar Sharif ?i Catherine Deneuve

Printre creatiile memorabile legate de drama este baletul Mayerling pus in scena in 1978 de Kenneth MacMillan pentru Royal Ballet, Londra. Interesant este ca desi Franz Liszt (1811–86) a murit cu trei ani inainte de tragedie totusi muzica lui a fost folosita de celebrul coregraf englez, inspirat din viata oarecum asemanatoare a celor doi. Liszt, la fel ca Rudolf suferea de depresie inca din tinerete... Mama sa insa, ca orice mama spunea ca fiul ei s-a vindecat, „medicamentul” fiind zgomotul loviturilor de tun din timpul revolutiei pariziene...

! No longer available


Mayerling trailer (The Royal Ballet)

Petrecuta in spatele usilor inchise, intr-o perioada politica foarte tulbure,„aranjata” de imparat sa apara cat mai putin a sinucidere din dragoste, astfel incat fiul sau sa poata fi inmormantat, drama s-a transformat in timp intr-un mit tragic. Despre care nimeni, decat cei de foarte aproape de imparat, nu poate sa spuna care a fost adevarul.

Ancheta oficiala a fost dubla sinucidere, dar pentru ca sinuciderea era un pacat de neiertat in ochii bisericii, tatal lui Rudolf, imparatul Franz Joseph a facut in asa fel incat totul sa para un accident intr-o clipa de nebunie a printului. Asa si-a putut inmormanta copilul cu slujba, in cripta imperiala. Impotriva ultimei dorinte a printului mostenitor, de a fi inmormantat ampreuna cu iubita sa, el a fost inmormantat in cripta familiei imperiale din Viena.

Gurile vremii spun insa ca Rudolf si-a omorat iubita si apoi s-a sinucis si el. Misterul de nepatruns ce apasa asupra acestei asa zise duble sinucideri pare a se fi spulberat odata cu trecerea anilor ?i a unor termene pe care martorii dramei se obligasera sa le respecte. Din afirmatiile lor si dintr-o serie de documente iesite la iveala, reiese ca ar fi de fapt vorba de un asasinat politic. Dar care sunt versiunile, de ce sa se fi intamplat un astfel de dubla crima?

Conform uneia dintre ipoteze Rudolf ar fi avut o discutie furtunoasa cu tatal sau caruia i-ar fi facut cunoscut ca intentioneaza sa se desparta de sotia sa, arhiducesa Stefanie pentr a se casatori cu Maria Vetsera. Cum divortul este interzis de biserica catolica si pentru ca Rudolf era desemnat ca urmas al tronului, supararea imparatului ar fi depasit o anumita limita....

Cea de-a doua versiune, mai grava este ca Franz Josef ar fi aflat c? fiul sau ar fi conspirat impotriva sa ?i ca, avand ajutorul unor aliati maghiari, ar fi avut intentia sa se incoroneze rege al Ungariei, dand astfel o puernica lovitura imperiului austro-ungar. Se pare ca cei impreuna cu care complotase, simtindu-se demascati si nemaiavand incredere in Rudolf, l-ar fi suprimat cu ajutorul unui valet, camufland asasinatul intr-o dubla sinucidere.

S-au scurs 127 de ani de la drama celor doi indragostiti si misterul continua sa persiste. Indiferent insa de cauzele mortii, ceea ce se s-a intamplat la Mayerling ramane mai presus de toate, o tragica poveste de dragoste.

Se spune ca Maria von Vetsera, amanta printului, ar fi avut parte de o educatie nobila, ca s-ar fi cunoscut intamplator la o cursa de cai in anul 1888, iar dragostea care s-a infiripat intre ei a fost deosebit de puternica. Doar ca la vremea cand cei doi s-au cunoscut printul era deja casatorit. Acesta a fost impins de tatal sau, imparatul, sa se casatoreasca cu printesa Stefania a Belgiei. Familia imperiala spera astfel sa puna capat vietii de desfrau a printului mostenitor. Tinerii casatoriti au avut o fetita pe nume Elisabeta. Dar casatoria printului a fost una nefericita, lipsita de dragoste, de aceea imediat dupa casatorie printul se imbolnaveste de suparare si cade in patima alcoolului si a unei vieti desfranate.



Maria Vetsera

Se spune ca si amanta sa Maria von Vetsera ramasese insarcinata, aceasta veste fiind motivul de cearta puternica intre print si tatal lui. Cu 2 zile inainte de a muri, cei doi indragostiti se retrag la castel sub pretextul unei excursii intre prieteni si dupa 2 zile acestia sunt gasiti impreuna morti.

Dupa acest eveniment imparatul Franz Joseph al Austriei a cerut ca în acel an castelul sa fie recladit, dormitorul printului fiind daramat, iar în locul lui a fost construita o biserica, al carei altar se afl? pe locul patului în care a murit prin?ul. Castelul a fost transformat intr-o manastire care a fost cedat? Ordinului carmelit.

Imparatul a dorit ca aici sa fie un loc de rugaciune si astfel, in cei peste o suta de ani care au trecut de la tragedia de la Mayerling, calugaritele carmelite ii indeplinesc acestuia dorinta, fara intrerupere.

Castelul se poate vizita, iar pe langa biserica în stil neoclasic, se mai pot vedea cateva Sali de expozitie, capela Elisabeta (Elisabethkapelle), sicriul baronesei Mary Vetsera, potirul imparatului Franz Josef, poze si lucruri din epoca respectiva.

Centrul manastirii este biserica, al carei altar dupa cum scriam se afla exact pe locul dormitorului în care printul mo?tenitor Rudolf ?i Mary Vetsera au fost gasiti morti. Acolo se oficiaza in fiecare zi o liturghie
Impresionant? este ?i capela laterala în care se afla o statuie a Fecioarei Maria, donata de imparateasa Sisi, care o reprezinta pe Madona în suferinta cu inima strapuns? de un cutit.



Ordinului Carmelit este de rit romano-catolic. A luat fiinta în jurul anului 1150, pe muntele Carmel (Israel). Continua traditia eremitilor, a celor care traiesc mai mult sau mai putin izolati de lume.

Date pentru vizitare:
Carmel Mayerling
Adresa: Jagdschloss Karmel Mayerling A-2534 Mayerling 3
Deschis zilnic de la 9.00 – la 17.00.
Tarif: 6.70 EUR
Tmp de vizitare cca 75 minute

Planul complexului Mayerling:



1. Gasthaus Gratzer
2. Villa (sogenanntes Coburg Schlössel)
3. Pferdestall (von Rudolf erbaut)
4. Mayerlinghof
5. Garten (im französischen Stil) mit Teepavillion und Kegelbahn 
6. Jagdschloss
7. Osttor (Haupteingang zum Schloss)
8. Dienertrakt
9. Nordtor
10. Elisabethentrakt
11. Laurenzi-Kirche
12. Südtor (hier wurde Mary hineingeschmuggelt)