Autor Subiect: Excursie in Sahara marocana  (Citit de 5962 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Excursie in Sahara marocana
« : Sâmbătă, 25 Februarie 2017, 10:01 »
Sahara este cel mai mare desert din lume, are o suprafata impresionanta de 9.400.000 km˛. Acopera o treime din Africa si ca sa va faceti o imagine asupra intinderii aride va spun ca este egala cu cea a Statelor Unite ale Americii si este de 26 de ori mai mare decat Germania....Se intinde la Atlantic pana la Marea Rosie, intr-un trapez cu latura mare de 4.500 - 5.500 km si cea nordica, cea mica, de 1.500 - 2.000 km.



Nu este asa cum isi inchipuie multa lume o intindere uniforma de dune de nisip, ci are un relief diferit: cea mai mare parte este stancoasa si se numeste Hamada, alta este cu pietris fiind numita Serir, iar cea pe care o identificam noi in minte ca desert - adica cea cu dune de nisip are suprafata cea mai redusa si se numeste Erg.



Marocul are o mica bucatica din uriasa intindere arida... Locul cel mai cunoscut din Sahara marocana, spre care ne indreptam si noi este Ouarzazate.

Drumul nostru, din Agadir spre Ouarzazate si mai departe spre prima escala Agzd. Autocarul ramane la Hotel Chez Le Pacha, Bounou. De acolo pornim in caravana de camile, traversand dunele de nisip, urmand sa innoptam intr-o tabara de corturi nomade.



Izolat in inaltimea Muntilor Atlas, amplasat pe un platou arid, Ouarzazate a fost un post militar pe timpul ocupatiei franceze. Cocotat la o altitudine de 1160m, mai este cunoscut si sub numele de Poarta Desertului. Marcheaza inceputul  desertului Sahara, intr-o fantastica schimbare de peisaj, un adevarat spectacol al naturii. Pana acolo sunt munti si vai modelate intr-un mod dramatic de vanturi, locuite de berberi si nomazi. Se numesc Hamada, se traduce prin „tufisurile desertului” si daca discutam de etimologie, trebuie mentionat ca "Ouarzazate" inseamna  „linistit” in Tamazigh, dialectul local. Nu a fost doar un fort militar ci si un important punct de trecere si oprire a caravanelor spre Sahara. Un astfel de loc are o multime de avantaje comerciale, astfel ca s-a dezvoltat si a prosperat continuu.

Orasul in sine are farmecul regiunilor sudice ale Marocului, incarcat insa de un aer cosmopolit. Locul acesta atat de izolat si ascuns, are o viata extrem de intensa. Doua studiouri importante de productie de film sunt situate aici (CLA Studios si Atlas Studios), o scoala de film, un muzeu al cinematografiei, iar numarul personalitatilor de top care au filmat aici, care si-au petrecut luni de zile pe strazile si cafenele din Ouarzazate este impresionant. Brad Pitt, Cate Blanchett si Martin Scorsese, sunt doar cativa dintre acestia... Ouarzazate mai este numit si Ouallywood.
De departe cea mai mare atractie o reprezinta Ait Ben Haddou, Ait Benhaddou este un ighrem (sat fortificat sau „ksar” in araba), amplasat de-a lungul fostului traseu de caravane dintre Sahara si Marrakech. Acum oamenii traiesc in afara satului, construindu-si pe partea opusa locuinte moderne, in interiorul fortificatiilor ramanand doar 4 familii....In ksar exista si 6 kasbach-uri – case de negustori, totul fiind construit din lut, in stilul marocan.

Un montaj de prezentare a orasului Ouarzazate:



Ait Ben Haddou este in Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1987 si tot aici s-au filmat o multime de filme...Cu siguranta odata ajunsi acolo sa recunoasteti locul...O sa gasiti Ait Ben Haddou in: Sodoma si Gomora (1963), Oedip Rex (1967), Omul care ar fi rege (film) (1975), Mesajul (1976), Iisus din Nazaret (1977), Banditii timp (1981), Marco Polo (1982), Giuvaerul Nilului (1985), Ultima ispita a lui Hristos (1988), Kundun (1997), Mumia (1999), Gladiator (2000), Alexander (2004), Kingdom of Heaven (2005), Babel (2006), Intr-o noapte cu regele (2006), Prince of Persia (2010), Sezonul III din Game of Thrones (2013), Fiul lui Dumnezeu (film) (2014)
In afara de stralucire si glamour, lumea cauta acest loc  pentru excursiile de o zi in desert, ce strabat dunele de nisip pentru a se opri pentru o noapte sub cerul instelat, la adapostul oazelor, iar maratonistii sosesc aici in fiecare an pentru competitia des Sables, urmand sa indure sapte zile in desert...

! No longer available


Turistii aleg Ouarzazate pentru a vedea locurile in care se toarna filmele, sa se bucure de atmosfera orasului dar in special pentru a ajunge in desertul Sahara.

Plecarea se face la 5 ore distanta de Ouarzazate din M'hamid sau Merzouga, marginile desertului. De acolo o camila va fi singurul mijloc de transport prin dunele de nisip pana la campus-ul de corturi.  O noapte sub stele si apoi mai departe, in explorarea uneia dintre cele doua regiuni din Sahara marocana.



Regiunea Erg Chebbi
In Regiunea Erg Chebbi se ajunge prin N10 care trece de vechile orase de tranzactionare ale caravanelor: Tinghrir, Errachidia si Rissani inainte de a ajunge in orasul din desert, Merzouga. Drumurile sunt asfaltate accesul este simplu, asa ca turismul din zona a crescut continuu. Foarte aproape de Merzouga se afla dunele de catifea de aur, Chebbi. Nu departe sunt sate Ksar antice, cum ar fi Taous, satul Gnawa de Khelmia, de unde se intinde o panorama de vis a muntilor din Algeria.

Regiunea Chigaga Erg
Dunele Chigaga pot fi accesate numai in trekking, cu camila sau cu jeep-ul, facandu-le mai putin vizitate. Dar sunt mai salbatice, le gasesti asa cum le-a modelat natura. Nu sunt la fel de inalte ca Chebbi, nu atat de spectaculoase, dar avantajul este ca traversandu-le ai ocazia sa intalnesti crampeie de cultura nomada, este posibil sa bei un ceai la una dintre familiile ce traiesc acolo, sa vizitezi scolile - corturi ce se muta dintr-o parte in alta. Traseul din Ouarzazare trece mai intai prin orasele oaza Agdz si Zagora, inainte de a ajunge la M'hamid, la marginea dunelor. Ca si Chebbi, Chigaga ofera puncte de panorama spre muntii din Algeria, avand in fata campiile uscate si dunele din Foum Ziguid si Lacul Erikki.



Draa Valley Palmeries
Draa Valley - o traversare de 125 km printr-o oaza de palmieri, pe langa kasbah-uri si munti modelati de vant. Zona e vizibila in calatoria din Ouarzazate spre Foum Ziguid, M'hamid si dunele Erg Chigaga, inainte de ajunge la oaza de Agdz.


Draa Valley


Vedere din Agdz, locul in care innoptam, spre oaza de palmieri ce insoteste Draa Valley




Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Excursie in Sahara marocana
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 25 Februarie 2017, 19:45 »
Pe langa Ait Ben Haddou,

! No longer available


de care deja am povestit, alte doua fortarete rosii, se pot vedea langa Ouarzazate:

Taourirt Kasbah
La marginea mai linistita a Ouarzazate, avand fundal Muntii Atlas, veti gasi Taourirt Kasbah, o cetate masiva, simbol al bogatiei si mandriei. Are aproape 300 de incaperi ce se ascund in interiorul zidurilor sale. A fost construita de catre Glaoui, dar acesta nu a folosit-o niciodata ca resedinta de familie. A fost insa folosita de rude apropiate de dinastia Glaoui, ce o locuiau impreuna cu sute de servitori, bucatari si croitori. Amplasarea strategica, de-a lungul traseului saharian al caravanelor a insemnat pentru Glaoui beneficii fara limita, o multime de cadouri de la negutatorii ce treceau pe acolo. Din pacate o parte din lucrarile de restaurare ce au fost aplicate kasbach-ului au fost in zadarm pentru ca ploile abundente au spalat lutul... Pe interior se pot vedea camere frumos decorate, in special cele principale. Un labirint de coridoare duce intr-o camera de rugaciune la ultimul etaj, care ofera privelisti uimitoare asupra lacului El Mansour Edhabbi.

Kasbah Taourirt:
! No longer available


Tamdaght Kasbah
La 6 km distanta de Ait Ben Haddou, in Valea Ounila, se afla un alt Kasbah vechi, de un farmec si o autencitate mai pronuntata. Stilul berber este evident, constructia este mai rustica. Zona aceasta este atat de bogata si incantatoara incat se poate petrece  o zi explorarand pitoreasca vale Ounila, vizitand Ait Ben Haddou, Tamdaght si Kasbah Telouet. Incantarea este deplina pentru ca intri in atmosfera traditionala berbera, vezi pastori ce trec cu vitele lor...Nu fara motiv locul a fost ales pentru mai multe cadre din Gladiator...

Vechiul Kasbah Tamdaght:

! No longer available



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Excursie in Sahara marocana
« Răspuns #2 : Sâmbătă, 25 Februarie 2017, 20:03 »
O excursie de o zi ce traverseaza Valea Ounila



Inainte ca armata franceza sa construiasa Tizi n'Tichka Pass in 1936, satul Telouet & Ait Ben Haddou a servit ca pasaj principal peste muntii Atlas pentru caravanele ce calatoreau pe ruta trans-sahariana intre Marrakech si Africa sub-sahariana. Drumul trece printr-o vala fertila, Ounila, o vale fertila, plina de plantatii de maslini, livezi terasete, locuinte Kasbah sau sapate in stanca. Lucrarile de consolidare si pavaj facute la drumul vechi, face acum posibila explorarea pitorestii zone,  impreuna cu Ait Ben Haddou si Kasbah Telouet. Drumul dintre Ait Ben Haddou la Telouet este o calatorie minunata, se poate face chiar si cu bicicleta, traverseaza sate berbere, catune si kasbah-uri. Oprire la Anemiter pentru a vedea un sat fortificat bine conservat, iar la capat de drum Kasbah Tamdaght.

La jumatatea traseului se afla Anemiter – unul dintre cele mai bine conservate sate fortificate din Maroc, si Kasbah Tamadaght aflat la doar 6 km de Ait Benhaddou, mai sus pe vale.

Tot in zona, in completarea unei zile de calatorie, se pot vizita pitorescul Oasis de Fint si Lacul El Mansour Eddahbi – un excelent loc de observare a pasarilor.

Telouet Kasbach. Unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura islamica din Maroc; acest Kasbah a fost candva resedinta somptuoasa a lui Thami El Glaoui, Pacha de  Marrakech si Domn al Atlasului. Din pacate, portiuni mari din Telouet Kasbah au fost lasate sa intre in ruina... Unele camere au fost salvate de la distrugere fiind restaurate, asa ca va puteti face o imagine despre bogatia decoratiilor ce imbodobeau odata aceasta fortareata.

! No longer available


O cantareata berbera canta in Telouet:

! No longer available


Oasis de Fint
La doar 15 km in afara orasului, se gaseste pitorescul Oasis de Fint. Acolo gasesti neatinse valorile si cultura berbera.  O plimbare prin satele berbere, vizitarea Tifoultoute Kasbah aflata de asemenea in apropiere. De pe zidurile sale ai o minunata panorama a vaii Draa.

! No longer available


Indiferent ce zona a desertului marocan se alege pentru a fi vizitata, Chigaga sau cea a dunelor Chebbi, calatoria trece prin valea  Oasis. Traversarea ei iti taie rasuflarea de incantare, iar o pauza intre palmieri, inainte de a intra in desert este binevenita. In oaza aveti ocazia sa vedeti adevarata viata intr-un astfel de loc izolat, dar primitor datorita apei....







Kasbah des Sables: Pentru o experienta culinara de neuitat,intr-o sedere la Ouarzazate musai sa mancati aici. Restaurantul in sine seamana cu un palat maur si este decorat cu saloane confortabile aranjate in jurul unui bazin. Un perete de lumini completeaza decorul si creeaza o ambianta incredibila...

Maratonul des Sables:

! No longer available



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Excursie in Sahara marocana
« Răspuns #3 : Duminică, 26 Februarie 2017, 09:57 »
Barajul El Mansour Eddahbi

Un loc ideal pentru ornotologi si in general pentru iubitorii zburatoarelor inaripate. O multime de pasari sosesc sau vietuiesc aici, unele rare, endemice desertului. Un loc minunat pentru drumetii si pescuit, cele mai bune momente ale anului pentru a vizita sunt martie-mai si sfarsitul lunii august-noiembrie. Din Kasbah Taourirt aveti o vedere panoramica superba asupra lacului.





! No longer available




Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Excursie in Sahara marocana
« Răspuns #4 : Duminică, 26 Februarie 2017, 10:23 »
Ziz Valley Palmeries

Cei mai impresionanti palmieri pot fi vazuti in Ziz Valley, asta intr-o calatorie din Ouarzazate spre Merzouga Erg Chebbi. Regiunea este irigata dupa tehnici stravechi, agricultura putandu-se aici desfasura datorita prezentei apei. Puteti vizita kasbach-uri, mici asezari agricole, oaze. Doar ca trebuie sa ajungeti in lunile martie sau octombrie....

O oaza pe Ziz Valley:



Valea Ziz:



Valea Ziz in timp ce strabata Muntii Atlas:



O alta zona cu palmieri, apropiata, este Tinghrir Palmeries (Cheile Todra & Dades)

Cheile Dades conduc printre peretii sapati de apa, ingustandu-se la iesire formand un coridor numit Todra. Ambele defileuri sunt asaltate de iubitorii de trekking si de cei care iubesc alpinismul extrem. 

Valea Dades:



Cheile Tondra:



Cheile Dades si Tondra: