Autor Subiect: Ascunzatoarea lui Michelangelo  (Citit de 3823 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Ascunzatoarea lui Michelangelo
« : Miercuri, 19 Aprilie 2017, 11:11 »
Multa lume a auzit sau cunoaste legatura dintre Michelangelo si Casa de Medici, marii protectori ai artei din Florenta. Dar putini stiu despre conflictul care a existat la un moment dat intre ei.

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni a proiectat Capela Medici ca mausoleu pentru aceasta familie dar ironie, a ajuns sa se ascunda sub ea, intr-o camera secreta de unde din cand in cand iesea, strabatand pasaje, biserica San Lorenzo si o straduta foarte ingusta si laturalnica ce dadea in locuinta unui prieten.

Cat a stat ascuns Michelangelo a umplut peretii ascunzatorii de schite, printre care se regasesc fragmente de pe tavanul Capelei Sixtine si piciorul lui David.

Desi Michelangelo isi datora cariera Casei de Medici, una dintre cele mai bogate si cele mai puternice familii din Europa, in 1529 el a dat dovada de nerecunostiinta si infidelitate. S-a alaturat florentinilor care au incercat sa impuna un sistem democratic de guvernare. Sfidand pe cei din Casa Medici si indeosebi pe Papa Clement VII, un Medici cu care si-a petrecut tineretea, Michelangelo a imbratisat ideile republicane, astfel ca plecarea in exil nu a vrut sa dea curs invitatiei si sa-si urmeze binefecatorii.

Florenta devine din nou republica, insa va fi curand asediata de detasamentele papale si imperiale. Michelangelo primeste functia de inspector al fortificatiilor asediate de fortele Casei de Medici si ale Papei. Dar lucrurile s-au intors la 180 grade in doar 10 luni si in 1530 Florenta capituleaza.
Simpatizantii republicani sunt pedepsiti si acelasi lucru s-ar fi intamplat si cu Michelangelo, daca nu s-ar fi ascuns timp de trei luni in micuta incapere de sub capela.
In noiembrie 1530, dupa ce Papa a lasat sa se inteleaga ca il iarta pe Michelangelo, cu conditia de a finaliza Capela. Michelangelo isi paraseste ascunzatoarea si revine la lucrarile din biserica San Lorenzo si de la Capela familiei de Medici.

Se vede treaba ca Papa l-a iertat, asa se explica faptul ca peste patru ani Clement al VII-lea l-a adus din nou la Roma, unde Michelangelo va ramane pana la sfarsitul vietii. Papa il insarcineaza cu pictarea peretelui altarului din Capela Sixtina cu tema Judecatii de Apoi. La dezvelirea picturii, in 1541, toti cei prezenti raman uimiti si impresionati de grandoarea tabloului apocaliptic cu cele peste trei sute de personaje, dominat de figura lui Isus - Judecatorul Suprem.

In anul 1549 a fost numit de papa „arhitect-sef si constructor al bazilicii Sfantul Petru”, pentru a continua construirea celei mai reprezentative catedrale catolice din lume.

Timp de 500 de ani locul in care Michelangelo a stat ascuns in Florenta a ramas un secret. S-a presupus ca in cele trei luni cat a disparut a stat un prieten sau spuneau unii, intr-un turn clopotnita.
In 1976, in timpul unor lucrari de restaurare, s-a descoperit camera „ascunzatoare” si desenele foarte bine conservate. Datorita spatiului mic, intunecat si neaerisit, locul a fost succesiv deschis si inchis pentru public.

Nu e sanatos pentru desene sa aiba prea multi turisti astfel incat acum camera secreta este inchisa in mod oficial pentru public.

Cateva dintre schitele din ascunzatoare:







Florenta este unul dintre obiectivele noastre de excursie din 2017, urmand a fi vizitata pe traseul dintre Bologna si La Spezia. O sa ajungem si la Biserica San Lorenzo si lipit de aceasta Capela Medici, dar o sa fie o vizita doar pe exterior. Pentru 2018 in cadrul unei excursii „Toscana” Florenta va fi vizitata mai detaliat, urmand ca atunci sa intram in Galeriile Uffizi, Coridorul Vasari si Capela Medici.

Offline Nina Petre

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 177
Re: Ascunzatoarea lui Michelangelo
« Răspuns #1 : Miercuri, 19 Aprilie 2017, 11:59 »
   Ce fascinatie exercita inca Michelangelo, recunosc sunt sub imperiul ei!!! Chiar legat de subiect am vazut zilele trecute pe un tvr un documentar grozav cu aceasta ascunzatoare dar si cu toate ascunzatorile secrete ale familiei de Medici, scanate si transpuse virtual! Un tur de ansamblu al orasului stiut si nestiut! Inainte de-a vizita Florenta am visat Santa Maria Del Fiore, a fost prima mea experienta transpersonala daca-i pot spune asa, fiindca la fata locului nu distingeam realitatea din vis. Ma vad si acum stand pe o bancuta in fata catedralei, muta de uimire in fata dantelariei de marmura...