Autor Subiect: Monterosso al Mare. Pe umerii lui Neptun.  (Citit de 4290 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Monterosso al Mare. Pe umerii lui Neptun.
« : Sâmbătă, 22 Aprilie 2017, 12:38 »
Monterosso este diferit de vecinele sale. Seamana mai mult cu o statiune litorala. Are plaje lungi si aglomerate de turisti, hoteluri, o multime de restaurante.





Este ceva mai comercial, asta se simte si in atitudinea celor care te servesc. Este locul ideal pentru cei care nu sunt atat de activi.  Mai putine scari, totul este plan, asa ca va puteti plimba fara nici un efort. Cel mai bun loc pentru a va putea relaxa intr-o plimbare este promenada care insoteste malul marii.



Este frumos amenjata, decorata cu oleandrii si palmieri, iar in sezonul in care bougainvillea infloreste, locul arata magnific. Sunt acolo mai multe terase, chioscuri, mici magazine si banci. De multe ori am asteptat grupurile plecate in free time la cumparaturi lenevind la o cafea...



In 2006, Forbes Traveler a listat Monterosso printre cele mai sexy plaje din lume, impreuna cu Hawaii, Mexic si Maldive. Acest premiu nu se refera doar la plaja Monterosso, ci la intreaga frumusete a Parcului National Cinque Terre si a celor cinci sate unice.











Unul dintre locurile cele mai cunoscute si identificabile cu Monterosso: Stanca.

Istoria Monterosso dateaza din anul 643, cand oamenii care locuiau pe dealuri s-au mutat pe malul marii, ascunzandu-se de triburile barbare. Satul se numeste Monterosso, deoarece familia cea mai puternica si bogata avea par rosu. "Monte dei rossi" inseamna "Muntele cu parul de ghimbir".



In centrul istoric al orasului Monterosso este o atmosfera foarte placuta, de acolo se fac o mai multe strazi mici, cu case in culori pastelate. Un alt loc de asteptare pentru mine este Piata principala - Piazza Garibaldi – acolo unde se afla primaria si statuia lui Garibaldi.







Daca mergeti putin mai departe, in directa Vernazza, la orele dupa amiezii veti vedea batranii jucand bocce, un joc traditional cu bile.

Orasul vechi este separat de zona moderna (Fegina) de dealul San Cristoforo, cele doua parti fiind conectate printr-un tunel pietonal. Daca aveti ceva timp si dispozitie, nu intrati prin tunel, ci de-a lungul marii, evitand tunelul. De pe dealul San Cristoforo puteti admira intreaga coasta din Cinque Terre. In varf se viziteaza Manastirea Cappuccinilor, Biserica San Francesco si cimitirul.



Deoarece Monterosso era adesea atacata de pirati si alti dusmani, pentru a proteja satul a fost construit un puternic sistem de aparare, care era prevazut cu 13 turnuri de observatie, de unde soldatii urmareau 24/24 de ore pe zi, ce se intampla pe mare. Se mai pot vedea ramasitele castelului, zidul orasului, un turn de veghe, Aurora.



Monterosso ofera o viata de noapte mai plina decat celelalte 4 sate, dar nu va asteptati la locuri de petrecere si la baruri care sunt deschise pana dimineata urmatoare.



Statuia gigantului - Il Gigante  se afla intre plaja Fegina si portul mic. Gigantul este de fapt Neptun, zeul marii si el tine pe umeri terasa unei vile vechi. Inalta de 14 metri a fost realizata in 1910 de sculptorul Arrigo Minerbi si de un arhitect pe nume Levacher. Statuia a fost grav afectata de o puternica furtuna de mare din 1966. Exista un plan de renovare, artistul argentinian Silvio Benedetto urmand sa realizeze aceste lucrari.



Pagoda galbena este o casa nu departe de urias, unde Eugenio Montale, poet italian castigator al premiului Nobel, si-a petrecut vacantele de vara. Cinque Terre a inspirat multe dintre poeziile sale. Localnicii numesc casa "pagoda galbena".

Manastirea Cappuccinilor si Biserica San Francesco se afla pe varful dealului San Cristoforo. A fost construita in 1619 si a fost folosita la un moment ca spital si depozit, pana cand a fost returnata proprietarilor de drept. Printre alte lucrari, in interior puteti vedea rastignirea lui Van Dyck din interior. Alaturi de biserica, se afla cimitirul.



Biserica San Giovanni Battista dateaza din secolul al XIII-lea, este situata in centrul istoric al orasului Monterosso si este un alt exemplu al minunatului stil gotic din Liguria. Fatada sa este formata din benzi alternante de marmura alba si serpentina verde. Turnul sau clopotnita a fost initial o parte a sistemului de aparare al lui Monterosso, folosit ca turn de ceas. Altarul baroc dateaza din 1744.

Oratoriu al Confraternita dei Neri. Oratoriul baroc din secolul al XVI-lea se afla in orasul vechi din Monterosso, langa biserica San Giovanni Battista.



Oratoriu al Confraternita dei Bianchi, Santa Croce. Acest oratoriu este situat  in orasul vechi Monterosso, in spatele bisericii San Giovanni Battista. Deci, la cativa pasi unul de celalat puteti vedea trei atractii interesante.

Turnul Aurora a fost construit in secolul al XVI-lea langa mare, la poalele dealului Cappuccini. Acest turn este din fericire in stare buna.



Centro de salagione delle acciughe - Centrul de sarare de hamsie. Puteti afla totul despre hamsii si cum ajung din mare pana in farfurie. Puteti, de asemenea, sa faceti o degustare si sa cumparati un borcan sau doua. La centru ruleaza un film alb-negru, care arata cum era viata in Cinque Terre in anii 1940. Foarte interesant, merita sa intrati!

Cel mai usor mod de a ajunge la Monterosso este cu trenul, dar pentru ca noi suntem un grup activ si pentru ca ne place sa ne plimbam in natura, preferam sa facem o drumetie de o ora si jumatate din Vernazza. Urcam din centru statiunii, ne bucuram mai intai de panorama asupra golfului de acolo si apoi printre vii, peste dealuri, ajungem in zona de coborare in Monterosso. Intrarea in sat este absolut spectaculoasa. Atentie daca doriti sa faceti plimbarea pe care v-am recomandat-o: cumparati-va card de acces pe sentieri Cinque Terre, o sa intalniti la un moment dat un check point si o sa fiti verificati! Se spune ca peste tot trebuie sa ai acel card la tine, dar eu nu am fost verificat niciodata. Doar la acest punct de control.





Un filmulet de prezentare a Monterosso al Mare:

! No longer available