Autor Subiect: Un mestesug-arta: zellige.  (Citit de 5315 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Un mestesug-arta: zellige.
« : Duminică, 29 Octombrie 2017, 11:13 »
Una dintre cele mai frumoase, mai armonioase ai mai spectaculoase arhitecturi este cea in stil maur sau mudejar (mudehar cum am vazut in Andaluzia ca se pronunta).

Folosirea exterioara a caramizii aparente, a decoratiei cu mozaicuri si frize elaborate, coloanele zvelte inchise cu arce dantelate, te pregateste intr-un fel pentru ceea ce o sa gasesti inauntru. Am avut bucuria si placerea sa vad de zeci de ori Alhambra in zona nasrida si sunt impresionat la fel, de fiecare data. Armonia perfecta intre pardoseala minutios lucrata , peretii placati cu mozaic, apoi cu dantelarie de frize in ipsos si tavanul placat intr-o broderie de lemn de cedru, fin si delicat sculptat, pictat in cele mai vii culori...

Ceea ce se vede acolo, in Alhambra, este de fapt un precursor al stilului mudejar, care a aparut in perioada de maxima influenta a maurilor in Andaluzia si apoi a evoluat continuu pana undeva in sec XVI. S-au folosit elemente din arta musulmana in combinatie cu cele din curentele artistice crestine (romanesc, gotic si renascentist).

Multe din descoperiri, multe din mestesuguri, din influentele artistice isi au radacinile in cunostiintele si arta araba, o societate mult mai evoluata, in secolele de inceput de ev mediu, decat cea europeana. Arabii au adus cu ei in Peninsula Iberica o multime de invataturi si practici, perfectionate in medrese (scoli coranice in care pe langa teologie se invatau de la un maestru si matematica, astronomie, filozofie). Din pacate Reconquista si apoi inchizitia a distrus milioane de carti cu invataturi, una dintre marile crime facute in numele bisericii. Din pacate odata cu cartile religioase musulmane au fost arse atunci si cele de istorie, de filozofie, de matematica, de astronomie...Cine stie ce lucruri deosebite erau continute acolo, cine stie cate mistere la care acum nu avem raspuns s-ar fi putut deslusi citindu-le...Dar asta este istoria, are si momente de dezvoltare si altele de regres...

Dar nu despre asta vroiam sa va povestesc ci despre un mestesug pe care il prezint de fiecare data, celor cu care merg la Fes. Pentru intelegerea mai buna vroiam insa sa fac o introducere, o legatura, pentru ca arta zellige din Maroc (arabii isi spun zliaca) este transmisa si vizibila in stilul mudejar, in Andalusia purtand numele de azulejo.

Zellige este in fapt o forma de placare in mozaicuri geometrice, cu placute de diferite forme, decupate manual din tigle smaltuite. Prin lipirea acestora se obtin pereti de ornament, tavane decorate, fantani, pardoseli, piscine si mese. De retinut ca respecta ceea ce Coranul impune: folosirea in decorare doar a formelor geometrice, in nici un caz reprezentari de lucruri vii.

Sunt in jur de 350 de forme de bucatele de zellige, inimi, patrate, cruci, hexagoane, octogoane, etc. Dupa taierea maunala (care ii ia unui maestru 5 – 10 secunde) bucatele sunt lipite in locul de decorare, cu ajutorul unui liant. Se obtin decoratii extrem de elaborate, dar care necesita atentie, pricepere, rabdare si ...timp. Imi spuneau cei de la atelier ca de exemplu la o fantana de mici dimensiuni se lucreaza cca 3 saptamani...

Zellige-ul a fost folosit pentru decorarea caselor fiind o dovada a bunastarii materiale a celor care-si permiteau asa ceva, deci tinea de lux. Astazi zellige-ul este folosit la redecorari, la lucrari de refacere a unor monumente, la obiecte artizanale. Pe masura ce cererea a crescut, iar maestrii sunt tot mai putini, pretul acestui mestesug este tot mai mare...

La fe ca damaschinaria si alte mestesuguri, arta zellige a fost adusa in Europa, din Maghreb in perioada stapanirii maure: 711-1492. Tehnica a fost dezvoltata in timpul dinastiei nasride si a dinastiei Merinide.
Si tot la fel ca damaschinaria (imbogatita in tehnica si materiale la Toledo si readusa la Meknes) arta zellige-ului s-a intors mai bogata in Maghreb. In Andaluzia, prin sec al XIV-lea s-au introdus noi culori de albastru, verde si galben. Rosul a fost adaugat si el in secolul al XVII-lea. Vechile smalturi cu culori naturale au fost folosite pana la inceputul secolului al XX-lea, apoi insa cele acrilice le-au luat locul.

Orasele Fes si Meknes sunt in continuare centrele acestei arte, de aceea si interesul meu de a va arata, celor cu care calatoresc in Maroc, cum s-au obtinut acele minunatii pe care le vedeti in palate, medrese, riad-uri.


















Offline pinkpanthere

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 161
Re: Un mestesug-arta: zellige.
« Răspuns #1 : Duminică, 29 Octombrie 2017, 16:05 »
Nu am vazut dantelarie mai frumoasa in alte tari pe unde am calatorit. Marocanii sunt extrem de talentati.