Autor Subiect: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018  (Citit de 22577 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #45 : Joi, 28 Iunie 2018, 09:33 »
Va detaliez mai mult programul primei zile, facandu-va o recomandare: ora 5.00 este prea devreme pentru oricine sa ia micul dejun, asa ca veti urca in avion fara sa mancati ceva. Blue Air nu ofera nici snacks, nici cald, nimic. Aveti posibilitatea sa va cumparati un sandvici cu salam de Sibiu, sau cu sunca, sau cu branza, cost in jur de 5 EUR fiecare, sau sa luati o salata.
La Lisabona, dupa cum o sa vedeti in program, imediat dupa ce lasam bagajele la hotel plecam spre Praca do Commercio pentru a ne intalni cu ghidul local. Este posibil sa ajungem mai repede decat ora de meeting, dar depinde de avion, de traficul de la aeroport - la hotel, de rapiditatea cu care ne lasam acolo bagajele, de transferul cu taxi spre Praca de Commercio. Exista si posibilitatea de a cumpar ceva stradal de mancare in zona istorica, dar este posibil, daca lucrurile intarzie, sa intram direct in tur, fara sa aveti posibilitatea de cumpara ceva de mancare.

De aceea va recomand sa aveti la voi, in bagajul de mana sandviciuri (este permis), ceva fructe, batoane, biscuiti, orice stiti ca va poate astampara foamea pana la ora 15.30 cand terminam turul.

La acea ora vom fi in Baixa Chado, o zona cu foarte multe restaurante, unde puteti alege sa mancati unde doriti sau intr-unul din localurile sugerate de ghida. Oferta va fi limitata pentru ca nu toate localurile au program in timpul siestei, multe inchid la 14.00 si redeschid doar la 18.00.

Ziua 1 03 iulie Intalnire pe aeroport ora 5:00 dimineata.  OB 157 Blue Air. Decolare 07:15, zbor aterizam la Lisabona la 9:55. Reintalnirea grupului se face la Lisabona, la linia de recuperare a bagajelor, urmand ca la iesire sa se desfasoare imbarcarea in autocarul pe care l-am inchiriat pentru grup, preferand solutia anuntata initial, cea de transfer cu taxi. Contravaloarea transferului este asa cum am anuntat, 6.5 EUR/sens, deci pt dus si intors, 13 EUR. Achitarea se face in prima zi de excursie, insotitorului de grup.

Nu putem face check in, este prea devreme pentru preluarea camerelor, asa ca lasam bagajele la hotel si iesim sa exploram Lisabona. O sa avem un ghid local si pe perioada a 2 ore - 2 ore si jumatate o sa facem un walking tour (plimbare pietonala). Trebuie sa fiti pregatiti cu incaltaminte potrivita plimbarii, astfel incat sa va simtiti confortabil si sa puteti parcurge usor traseul ghidului. Vizitarea se face, subliniez, pietonal.

Ora de intalnire cu Angela, ghidul nostru: 13.00, Praca de Commercio, sub Arcul de Triumf.  Durata turului pietonal: cca 2.5 ore, ora de final - 15.30, locul Baixa Chado. Luam masa acolo, intr-un local recomandat, o plimbareala free time in zona apropiata, ne revedem apoi la hotel intre orele 18.00 – 20.00, fiecare dupa cum si cand doreste, eu am sa fiu flexibil, va astept in receptie pentru a va informa despre camera in care veti sta si programul pentru a doua zi. 

Free time, cina isi alege fiecare unde sa o ia.

Nu va incarc memoria, cu a doua zi, am sa va comunic acolo programul.

Offline ailenusu

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 3
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #46 : Joi, 28 Iunie 2018, 15:43 »
Multumim pentru informatii si recomandari, sunt foarte utile!
Sa ne vedem cu bine! :)

Cornelia

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #47 : Sâmbătă, 30 Iunie 2018, 10:03 »
Primele prognoze meteo, sper sa se mentina asa... :) Dupa vremea din tara, am senzatia ca peste tot trebuie sa fie la fel...Uitand ca plecam la mii de kilometrii distanta... ::)

Zilele pe care o sa le petrecem la Lisabona: temperaturi intre 15 grade (minimul noptii) si 24-25 de grade, maximul zilei. Cu soare si ceva nori
Pentru Porto, despre care trebuie sa stiti ca are o vreme "englezeasca", foarte schimbatoare si caracterizata prin vanturile venite din nori, este greu de facut o prognoza cu atatea zile inainte. Cei de la meteo dau o vreme apropiata celei din Lisabona, in incalzire, dupa ce plecam noi va urma o perioada foarte calda pentru acel oras.
Pentru Cascais, unde vreme conteaza cel mai mult, pentru a ne asigura un sejur de plaja si baie, prognoza arata excelent: un maxim de 28 - 30 grade la orele amiezii, cu mult mult soare...

Sa speram ca meteorologii au dreptate... :)

Offline Maxin

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #48 : Luni, 02 Iulie 2018, 06:57 »
buna dimineata!
si eu ma voi caza la hotel Otopeni.
voi ajunge si eu la 20:30 la receptie, in ipoteza in care voi fi prin zona.  :)
Max

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #49 : Luni, 09 Iulie 2018, 14:33 »
Vreme excelenta, marea - marea majoritate din grup interesata de cultura, istorie, arhitectura, muzica de calitate, miscare, distractie, socializare...Minunat pentru un organizator si motivant sa consume cat mai multa energie pentru a oferi mai mult, mai mult... 

Sunt multumit, chiar fericit ca am putut sa ofer din nou oamenilor care merg cu mine, care apreciaza lucrurile frumoase, momente deosebite! Timpul a tinut cu mine, l-am avut din nou sofer de autocar pe Jorge, un tip grozav de disponibil si de ajutor, lucrurile s-au legat perfect ca program, asa ca...mi-a mers usor si bine... :)

Am ajuns, la fel cum s-a intamplat cu fiecare grup, pe faleza din Foz, pentru a vedea apusul. Un moment special, romantic, sensibil. Chiar daca astfel de clipe se savureaza de regula intr-o alta compozitie si nu in grup, chiar daca pot da nostalgii, am tinut sa fim la debarcader la ora in care soarele se ascunde in ocean, pentru mirajul peisajului. Pentru ca stiu ca astfel de momente sunt unice, linistesc si entuziasmeaza in acelasi timp. Am facut o multime de fotografii si 3 filmulete. Am sa le postez pe rand...

! No longer available

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #50 : Luni, 09 Iulie 2018, 15:45 »
Ieri, o seara exceptionala de muzica choro, cu un super-band din Brazilia, trei instrumentisti proveniti din scoala "uriasului" Hermeto Pascoal.

! No longer available

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #51 : Luni, 09 Iulie 2018, 20:48 »
Tot din Portugalia, tot din Cascais, tot din Club de Jazz, tot Trio Choro Moderno. Aici cu Maria Viana, o fosta mare cantareata portugheza. Mai jos doua alte clip-uri cu ea, pe scenele pe care a performat cu ani in urma...

! No longer available


Big Band de Jorge Costa Pinto e Maria Viana, Body and Soul:

! No longer available


La Mer - Banda da Armada - Maria Viana:

! No longer available


Si daca tot ati cunoscut-o, imbratisat-o si ati petrecut o seara minunata cu ea, va povestesc cateva lucruri despre ea:

Maria Viana s-a nascut la 17 martie 1958 la Lisabona si este fiica actorului José Viana. A primit medalia de merit cultural al municipalitatii Cascais. Este una dintre cele mai renumite cantarete de jazz si are o cariera de peste 40 de ani.

Intre 1977 si 1985 a facut parte din primul "Girls Band" portughez: „Cocktail“. In paralel a cantat Bossa Nova, Jazz si Blues impreuna cu profesionisti, dar si cu amatori. A iubit cantecul. 

In 1984 a decis sa urmeze cariera in jazz. Debutul sau in fata publicului si a criticilor de specialitate a fost in festivalul mitic "Cascais Jazz" (editia XIV din 1994).

Are patru inregistrari in nume propriu: Just Friends (Timelles Records, Olanda 1992), Spirit of Time (1999) si Terra Prometida (2005), iar in 2010, a fost editata cartea / CD-ul care comemoreaza 30 de ani de cariera "Maria Viana 30 Anos de Jazz" (Editora Principia - Casa Sassetti).

A participat la mai multe programe in cadrul RTP in anii 80 si 90. In anii '90 si 2000 a avut o serie de concerte in intreaga lume.

Din 2011, Maria Viana este presedintele Asociatiei Jam Session Cultural si conduce Cascais Jazz Club, loc in care au cantat unele dintre cele mai importante nume ale jazz-ului national si international.

Ce au spus criticii despre ea: „Maria realizeaza imposibilul: sa reinvie fiecare tema din repertoriul clasic (cum a fost interpretat de mii de ori), ca si cum ar fi fost scris in acea dimineata“ (...) Jurnal écouter (Franta).


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #52 : Sâmbătă, 14 Iulie 2018, 16:17 »
Incerc sa fac o plimbare printre locurile pe care le-ati vazut, le-ati admirat si de care ne-am bucurat impreuna. Un ultim ghidaj cu acest grup minunat...
 Panorama de pe Alfama...greu a fost la deal...nu-i asa?  :-[ :):



Praça Rossio:





Seara, panorama de pe Santa Justa Elevator:











Lisabona, seara. Gara centrala, Teatrul, hoteluri din Rossio:









Unul dintre templele rock-ului. Aici am petrecut o prima seara de excursie...













Torre Belem:



Portul de ambarcatiuni usoare de pe Tejo, Belem:



Un nou hotel pe malul fluviului Tejo:



Monumentul Descoperitorilor:





Panorame de pe Monumentul Descoperitorilor:











Manastirea Ieronimilor, Lisabona:



































In Gradinile tropicale Ajuda. Minunat efectul decorativ dat de djacaranda si de bougainvillea inflorite...



























Banca pe care s-a semnat actiul de nastere a echipei de fotbal Belenenses Lisabona



Statuia guvernatorului din India. Evident ca era o persoana importanta in acele timpuri...la cate condimente soseaua de acolo..



Fostul Muzeu al Trasurilor Lisabona. De vreo 3 ani colectia a fost mutata intr-o cladire nou si foarte moderna. Mie insa imi placea mai mult aici...



Intrarea in Palatul Presedintelui. Va mai aduceti aminte ce v-am povestit despre culoarea aceea roz spalacita a zidurilor si cladirilor?



Muzeul Fado, Lisabona. Exceptional explicatiile si demonstratiile ghidului. M-au fermecat instrumentele acelea vechi de inregistrare a sunetului. Mi-au dat impresia ca sunetul este mult mai cald si real decat imprimarile digitale.








































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #53 : Sâmbătă, 14 Iulie 2018, 17:22 »
Manastirea Alcobaca. Cea care se leaga de trista poveste de dragoste a lui Pedro si Ines...Aici functiona unul dintre cele mai importante centre de copiere a cartilor religioase, sub forma de manuscrise. Cistertienii, aveau o biblioteca fantastic de bogata pentru acea perioada...

In anul 1153 primul rege al Portugaliei, a comandat planurile de constructie primei catedrale nationale. Cu o arhitectura in stil gotic, lacasul de cult a fost construit ca omagiu adus lui Dumnezeu, in urma victoriei  impotriva maurilor de la Santarem.

Nucleul Ordinului cistercian a aparut in aceasta tara, prin intermediul ajutorului dat de nobilii francezi, in razboaiele purtate de portughezi impotriva maurilor. Cistertienii, "calugarii albi" au ajuns in Portugalia adusi de nobili si au populat aceasta imensa manastire. Erau in numar de 999, asa se explica dormitorul si bucataria uriase...






























































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #54 : Sâmbătă, 14 Iulie 2018, 17:41 »
Numele Manastirii Batalha, vine de la "batalie" si a fost construita ca omagiu adus lui Dumnezeu pentru ajutorul ceresc care se credea a fost cel care a contat cel mai mult intr-o lupta inegala numeric so pe care portghezii au castigat-o in fata spaniolilor la Aljubarrotta, in 1385.
Au fost de fapt niste razboaie de independenta, pe care armata lui Joao I, condusa de Nuno Alvarez Pereira, un comandant cu o exceptionala strategie militara a reusit sa le castige. Alvarez, a carui statuie ecvestra este asezata langa manastire, ulterior s-a calugarit.

In Batalha se gasesc mormintele regelui Joao I si a sotiei sale, regina Filipa de Lencastre. Tot in Capela Fondatorului se afla si mormintele copiilor, printre si a celui de care se leaga multe dintre marile descoperi geografice: Henri Navigatorul.

Emotionant este scena sculptata pe capacul sarcofagului, in care care cuplul regal se tine de mana, acoperit de o tapiterie, între ramuri si frunze. Motto-uri ,,Y mine plet" si ,,Por Bem", adica "cercul este inchis". Frumos, nu-i asa?

Cele mai impresionante sunt Capelele Neterminate, cel mai frumos exemplu de arta manuelina...Daca ar fi fost finalizate, sunt convins ca nu ar fi avut egal in lume...








































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #55 : Sâmbătă, 14 Iulie 2018, 17:52 »
Fatima, locul celor 3 secrete. Acum aproximativ 100 de ani trei copii vedeau aici pentru prima data ceea ce avea să devină un eveniment bulversant pentru religia catolică, dar și pentru lumea întreagă: Miracolul de la Fatima. Francisco, Jacinta și verișoara lor Lucia dos Santos sunt copiii care au vazut-o pe Fecioara Maria la 13 mai 1917, intre niste arbusti, pe Cova da Iria.

Francisco a murit în 1919 și Jacinta la mai puțin de un an după, ambii fiind victime ale ''gripei spaniole'' care devasta Europa. Lucia, care a devenit călugăriță a Ordinului Carmelitelor, a murit în 2005, la 97 de ani și a fost beatificată în anul 2008. În ultima sa apariție, Fecioara ar fi transmis un mesaj profetic împărțit în trei secrete. Primele două au fost încredințate de sora Lucia unui episcop în 1941 și au fost făcute publice de către papa Pius al XII-lea în 1942. Primul secret, unde ea descria ''o mare imensă de foc cu demoni și suflete'', ar evoca viziunea iadului. Al doilea ar fi anunțat un război mai rău decât cel care era în curs, fiind vorba probabil de al Doilea Război Mondial.

Lucia a încredințat al treilea secret în 1944 lui Pius al XII-lea cu recomandarea de a nu-l publica decât după 1960. Potrivit Vaticanului, care l-a dezvăluit abia în 2000, acesta conținea o viziune profetică a atacului împotriva lui Ioan Paul al II-lea în 1981, în Piața Sf. Petru din Roma.

Fatima este acum un loc de pelerinaj. Impresionant prin dimensiune, prin penitenta celor care merg acolo, prin uriasul fum ce se degaja de la lumanarile arse pentru cei morti si cei vii...Un loc in care te simti bine, inexplicabil de ce...














Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #56 : Sâmbătă, 14 Iulie 2018, 17:58 »
Plimbare de seara in Porto...Am pornit de la hotel, unul foarte central, am ajuns imediat la Primarie, de acolo la doi pasi era superba gara centrala. Am ajuns apoi pentru panorame asupra celor doua maluri ale raului Douro: Villa Nova Gaia, acolo unde se producea odata vinul de Porto si Ribeira, poate cel mai pitoresc loc din capitala nordului.






























Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #57 : Sâmbătă, 14 Iulie 2018, 18:06 »
Dimineata tur ghidat cu Pedro. Mi-a placut mult baiatul acesta, se vedea ca iubeste locurile, ca vorbeste cu suflet, ca uraste la fel ca mine stereotipia in a explicatii si detalii. Imi plac grozav de mult ghizii care vorbesc liber, chiar daca nu intra intotdeauna pe un fagas explicativ liniar, usor de urmarit. Bogatia informatiei vine din vorbitul liber, din memorie, cu conditia evident sa ai acumulate multe...carti citite. Altfel trebuie sa inveti pe de rost...

Apropo de turul lui Pedro, mi-a adus aminte de o carte pe care am citit-o pe cand eram inca pasionat de fotbal. Vroiam atunci sa inteleg intreg fenomenul acesta, nu doar sa privesc si sa devin un simplu spectator. Era despre Campionatul de fotbal din 1966 din Anglia si avea ca autor pe Ioan Chirila, un excelent cronicar. Este tatal cantaretului si actorului Tudor Chirila...Articolul se referea la o semifinala in care s-au intalnit doi giganti: Anglia care il avea pe Bobby Charlton si Portugalia in care juca uriasul fotbalist Eusebio. A castigat foarte greu Anglia, cu mare emotii...Atat de mare a fost consumul nervos al celor de pe teren, incat doi englezi au uitat la plecarea spre vestiare sa-si salute regina, un gest de "neiertat" pentru cineva care isi respecta simbolurile tarii...S-a comentat mult la vremea aceea pe marginea acestui subiect...Regretatul cronicar roman consemna in cartea lui, sub forma unui articol dedicat acelui meci dramatic: "Doi jucatori englezi uita sa-si salute regina".

Oare de ce credeti ca turul lui Pedro mi-a adus aminte de articolul lui Chirila? Va las sa ghiciti, nu este foarte greu... :-\ :-[


































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #58 : Sâmbătă, 14 Iulie 2018, 19:14 »
Programul dupa turul lui Pedro? O croaziera a "podurilor", pe Douro, o degustare de vin de Porto si pentru ca eram acolo trebuia sa incercam si francesinha, pentru acolo este la ea acasa. Francesinha este de fapt un sandwich care se apropie mai mult, ca aspect, de lasagna. Contine doua felii de paine, sunca, carnati si friptura, iar pe deasupra branza topita, un sos tomat si un sos pe baza de bere. Reteta sosului este tinuta secret de fiecare restaurant. Am intalnit de multe ori prezentata si cu un ou ochi deasupra.

Pe vremuri, butoaiele de vin erau transportate cu ajutorul ambarcatiunilor numite "rabelo". Cu o astfel de barca am facut si noi  plimbare de-a lungul raului. O croaziera pe rabelo iti dezvaluie zona centrala in toate frumusetea ei, dar si istoria celor sase poduri atat de diferite prin arhitectura, de pe raul Douro, printre care si Maria Pia, proiectat de celebrul arhitect Gustave Eiffel. Celelalte sunt: emblematicul Don Luis I, Arrábida - mandria portghezilor, São João - cu deschiderea sa record, de 250m si  Freixo - podul dublu, cel pe care am trecut pentru a ajunge in prima zi la hotel.

Celebru pentru vinul care ii poarta numele, Porto este o destinatie care ofera foarte multe iubitorilor vinului: de la degustari de vin, vizite in cramele locale, pana la croaziere pe rau pana in zona podgoriilor.

"Vinho do Porto" este produs din strugurii cultivati pe valea raului Douro. Desi provenienta sa se afla undeva la 80 km distanta de oras, vinul a luat numele orasului Porto, acesta fiind locul de unde era ulterior distribuit in toata lumea. In 1678 a fost consemnata prima mentiune a vinului de Porto.

Cramele erau toate situate in Vila Nova de Gaia, aflat pe celalalt mal al raului Douro. Aici se aflau 14 case de vinuri, fiecare cu crama si corabie proprie (rabelos). Acum sunt doar restaurante, locuri de degustare si prezentare. Hai sa incerc sa-mi aduc aminte de cateva din marcile de vin de Porto: Ferreira, Croft, Offley, Sandeman, Velha, Porto Cruz, Churchill's, Cálem, Burmester, Graham’s, Taylor's, Kopke, Ramos Pinto, Wiese & Krohn...mai era una cu O...am fost chiar de cateva ori acolo, dar nu-mi aduc aminte...Daca ma intrebati care imi plca cel mai mult, va spun top 5: Velha, Calem, Ferreira, Offley, Graham's. Si dintre cele 4 varietati de vin de Porto, adica tawny, ruby, roze si alb, va spun ca indiscutabil cel mai mult imi place ruby. Are un buchet mai bogat de arome...










































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018
« Răspuns #59 : Sâmbătă, 14 Iulie 2018, 19:22 »
Ultima seara la Porto. O dupa-amiaza petrecuta in plimbare pe malul oceanului pe plaja de la Matosinhos, o masa de peste cum numai acolo se poate manca si un apus de soare incredibil de frumos, la Foz...