Autor Subiect: Black Friday, dar pana unde?  (Citit de 4727 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Black Friday, dar pana unde?
« : Duminică, 19 Noiembrie 2017, 07:51 »
Black Friday, dar pana unde?
@ wonderland

Recent, pe 11.11  mai exact, Rentzi ne informa ca in China se sarbatoreste Singles Day.  Am fost curioasa sa vad cam cum se sarbatoreste si am constatat ca shoppingul e actiunea festiva principala. Cu reduceri pompoase, evident. N-am inteles logica, nici sensul. E un fel de…compensatie? Crede cineva ca shoppingul compulsiv e vreo solutie pentru eventualul si presupusul gol afectiv?

Apropo, am vazut si la noi ca unii au lansat oferte de 11.11. Timid, ca de inceput, dar cred ca anul viitor, aceasta data va fi mai sonor trambitata. Si va intra in (in)constientul colectiv ca si celelalte sarbatori preluate de dragul comertului desi semnificatia lor nu are vreo legatura ori vreo radacina in traditia si spiritualitatea romaneasca.

In perioada asta, ne agreseaza care mai de care cu Black Friday. Aud ca se mai cheama si Fraier Day. Se potriveste bine.
 


Mult tam-tam, uneori pentru reduceri ridicole de 10%, eventual la preturi marite cu o zi inainte. Care nu trezesc nicio tresarire in nimeni, ce sa mai zici de vreo eventual bataie pe cate un produs de prin SUA.  Molima s-a intins in cele mai neasteptate domenii. Te bombardeaza  oferte de Black Friday firme din orice domeniu iti trece sau nu-ti trece prin minte. Nu doar haine,  parfumuri,  IT, telefoane sau electrocasnice. Am vazut oferte inclusiv la acele CD-uri cu legislatie, la jucarii, la training-uri, pachete turistice si mai stiu eu ce. Brusc toata lumea are o zi de reduceri. Sau mai multe zile. Unii anunta oferte mai bune inainte. Altii, prelungesc inca 3 zile, inca una si uite asa, ne trezim cu o vreo 2 luni de Black Friday, dupa care incep reducerile de Craciun. Sa tot faci cumparaturi, nu-i asa?

Incep sa ma tem ca si agentiile vor incepe reduceri si la agentiile de dating/matrimoniale. Ma tem, asa de idee, nu ca as fi in vreun pericol sa caut sau sa accesez astfel de oferte. Cu texte de genul: “Doar azi, ai parte de 2 intalniri + 1 gratis.”  Sau,  “Vino azi si iti garantam o relatie cu 50% reducere la suferinta in caz de esec! Sau, mai rau:  "Hai sa ne intalnim azi, cu 75% reducere la  implicare sentimentala!"

Ma tem ca in societatea de consum, pana si iubirea a devenit un bun…consumabil, se pare. Chiar si sexul se devalorizeaza.

A prins foarte bine expresia “dragostea dureaza 3 ani”. Putini au  mai stat sa vada la ce se refera de fapt.  S-a luat ca pe un adevar sine qua non si s-a asimilat ca un soi de certificat de garantie. Si, se stie doar, in societatea de consum, termenul de garantie iti cam indica, mai mult sau mai putin subliminal, data la care e bine sa te pregatesti pentru o noua achizitie.

Mi se pare mie, sau si in ce priveste relatiile pornim din start cu ideea ca nu va dura, atunci ce rost are sa te implici, sa construiesti, sa faci pasi inainte? Ardem etape, traim, nu-i asa, clipa… Desi, nici carpe diem nu inseamna sa traiesti ca si cum n-ar mai conta ziua de maine. Nu e ca si cum in fiecare zi ai sansa de a actiona fara ca ceea ce ai facut ieri sa aiba vreun efect, vreo influenta supra actiunilor viitoare.

Nu mai intretinem, nu mai reparam. Aruncam, uneori cu grija la centrele de reciclare,  alteori oriunde se nimereste, cu nepasare. La fel, pare ca nu ne mai batem capul cu actiunile noastre.  Cat merge, merge. Cat e bine si frumos, atata stam.  Cat nu, trecem mai departe.  Eventual cu gandul ca nu mai are rost o noua incercare.

Doar ca iubirea nu se recicleaza. Nici nu e supusa evolutiei tehnologice. Cum ar fi? Domle,  tehnologia a evoluat. E timpul sa-mi caut o iubita/un iubit cu noi optiuni, cu alte facilitati… Care sa arate mai stralucitor.  A, nu era vorba despre un telefon, masina, laptop sau de vreun robot?
In acelasi timp, nu mai cerem mare lucru de la o relatie. Nici de la noi, nici de la celalalt. Pentru ca, nu-i asa… a prins bine si expresia:  Fara asteptari! Ca asteptarile conditioneaza, ingradesc libertatea si, mai ales iti garanteaza dezamagirea.

Asa e. Sunt in mare parte de acord. Doar ca exista aceasta tendinta de a asimila un concept, uneori total impropriu. Fara asteptari – sugereaza mai degraba fara asteptari presetate, care n-au legatura cu persoana din fata ta, ori de langa tine, sau din inima ta. In rest chiar recomandat sa ai niste asteptari realiste, bazate pe ceea ce ce simti si iti doresti, pe ceea ce esti cu adevarat. Fara compromisuri pe care le faci de dragul artei sau cu gandul ca vei gasi un moment mai bun, mai tarziu… Atunci sigur va fi prea  prea tarziu. Va fi acel moment cand celalalt incepe sa-ti spuna: Te-ai schimbat, nu mai esti persoana pe care am cunoscut-o.  Sau se va mira: N-am stiut, Nu m-am gandit, Daca n-ai zis nimic….

E nearealist si pagubos sa ceri si astepti de la celalalt sa te faca fericit, asa  cum ai tu, proiectata in capul tau,  fericirea.  Dar e realist sa exprimi asteptari depre anumite comportamente sau atitudini. Pornind de la lucruri simple, banale chiar, de genul: Ma astept sa ma suni daca intarzii. Ma astept si iti cer sa nu ma minti. Ma astept sa discutam atunci cand ceva te deranjeaza. Etc. etc. etc, sunt convinsa ca fiecare dintre noi poate adauga la aceasta lista o serie de asteptari, care nu sunt conditionari ci moduri sanatoase de a regla orice relatie.

Ce mai auzim? O relatie care functioneaza cu efort, nu merita. Poate ca e valabil cand exista un dezechilibru. Cand doar unul face eforturi.  Dar chiar exista relatii care merg de la sine? Chiar exista iubiri “autosuficiente”?   Sau e tot o idée indusa de marii comercianti? Ca orice achizitie, mai ales cele facute de Black Friday au rolul de ati face viata mai usoara, de a elimina orice urma de efort din viata ta, inclusive pe cel financiar.

Arati bine, gatesti mai bine, folosesti supergadgeturi fara efort si totul la cel mai mic pret.
Cand e vorba de relatii costurile se masoara in timp si sentimente. Valoarea e data de fiecare dintre noi, atat la cele materiale cat si la cele ne-materiale.

In fine, am cam divagat, stiu.  In concluzie sper ca nu se va trezi careva sa lanseze un Black Friday…la iubire. Ca de aici pornisem discutia. Si, in general chiar sper sa se mai termine cu aceste baloane de sapun cu superoferte si megareduceri, momeala sa te faca sa uiti de lucrurile care conteaza cu adevarat in viata. Care nici macar nu sunt lucruri. 

Si ca nu se va trezi careva sa lanseze vreun Black Friday…la iubire.  Doamne Fereste! Suficiente ofertele individuale de relatii complicate, ciudate, limitate ori derizorii lansate de unii sau altii.

Offline Ancutza

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 77
Re: Black Friday, dar pana unde?
« Răspuns #1 : Duminică, 19 Noiembrie 2017, 14:27 »
Frumos si adevarat scrii, Wonderland. Cred ca putini sunt cei care isi doresc sa fie singuri,  in schimb , la fel de putini au rabdarea sa construiasca si sa mentina o relatie .

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Black Friday, dar pana unde?
« Răspuns #2 : Duminică, 19 Noiembrie 2017, 18:09 »
Multumesc, Ancutza.  :kissing:
Asa e. Nu stiu insa daca lipsa rabdarii e cauza principala.  ???
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Black Friday, dar pana unde?
« Răspuns #3 : Duminică, 28 Ianuarie 2018, 17:17 »
Rasfoind blogurile, am dat de un articol. Da, se pare ca traim "intr-o societate a renuntarii".

E drept ca eu cred ca, atunci cand vine vorba de cupluri, uneori cea mai buna solutie pentru sanatatea trupeasca, sufleteasca si mentala a tuturor celor implicati, divortul e o solutie.
Ce ma framanta pe mine este aceasta usurinta in a incepe relatii sub semnul "ce-o fi o fi", daca nu merge...urmatorul/urmatoare.

http://www.catchy.ro/cum-ti-e-greu-cum-divortezi/75673
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Black Friday, dar pana unde?
« Răspuns #4 : Luni, 12 Februarie 2018, 09:28 »
Hopaaaaaa, pe langa Black Friday a aparut si Noaptea alba a reducerilor.  :crazy2:
Si, cum sa nu, tot felul de oferte pentru luna...iubirii. Reduceri la excursii, la tren, la avion, la parfumuri, la telefoane. Adica, cum? Daca poti cumpara mai ieftin, e iubirea mai mare?
Alooooo, iubirea nu se da, nici nu se ia la promotie! E o investie pe termen lung, chiar daca porneste dintr-o scanteie!
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Black Friday, dar pana unde?
« Răspuns #5 : Luni, 12 Februarie 2018, 10:32 »
Ce spuneam? Fugiiiiiiiiiti, ca ne cad promotiile in cap, din toate directiile!
La asta nu m-as fi gandit!
De Sarbatoarea iubirii ofera-i persoanei dragi , nu 1 ci 2 idei de afaceri de succes! Un cadou minunat si atractiv pentru o persoana mereu interesanta de afacerile care functioneaza stralucit! Unde mai pui ca acum le poti avea la pret REDUS cu pana la 30% + CADOU! :faint: :2funny:

Daca ar fi sa primesc un cadou...antreprenorial, n-ar fi o dovada de iubire mai mare sa primesc direct o afacere la cheie sau, cel putin capitalul de pornire. Ca idei mai gasesc :) :tomato:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Black Friday, dar pana unde?
« Răspuns #6 : Miercuri, 28 Februarie 2018, 20:14 »
Hop, ca mai cade una!
De "Noaptea devoratorilor de preturi" ati auzit? Asta de unde a mai venit?

Eu inteleg ca daca asteptam suficient, in fiecare luna avem un black fraier day, cu diferite denumiri. Sub acoperire, ca sa zic asa.
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.