Autor Subiect: Descriere destinatie turistica – Bali  (Citit de 4447 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Descriere destinatie turistica – Bali
« : Luni, 08 Ianuarie 2018, 20:49 »
Informatii generale despre destinatie
Bali este o insula mica din Indonezia, aflata intre insulele Java Sumatra si Lombok. Bali abia se vede pe harta lumii, avand 140 km lungime si 80 km latime, dar este locuita de 3,9 mil. persoane, iar in sezonul touristic locuitorilor li se adauga inca cca 3 mil. turisti. Are capitala la Dempasar.



Inconjurata de Marea Java la nord si scaldata de apele Oceanului Indian la sud, are calitati balneo climaterice natural imbinate cu tehnici terapeutice traditionale de origine Indiana, chnezeasca, contopite cu masajul balinez antistes (la 4 maini).

Este una dintre cele mai cunoscute destinatii din Indonezia, insula si provincie, include mai mute insule de mici dimensiuni, printer care si Nusa Penida si Nusa Ceningan. Ca destinatie de vacanta a capatat un renume important deoarece este un amestec perfect intre exotic si traditional, intre plajele intinse sau golfuri ascunse si dansuri traditionale, gastronomie, religie.

Cunoscuta si sub numele de Insula Zeilor, este un paradis exotic cu numeroase atractii turistice, nu numai cu plaje si valuri perfecte pentru sporturi de sezon, dar si multe tipuri de cazare, de la vile private , case traditionale. Cazarea in Bali este o alegere importanta: hotel, vila, complex touristic de lux.

Avand relief muntos cu varfuri care ating peste 2000 m, in cazul lantului din centrul insulei, aflam vulcani cum este Agung 3142m. Originea vulcanica a solului si abundenta de paraie, asigura fertilitatea solului si creaza posibilitatea cultivarii mai ales a orezului in terase.


O interesanta plimbare se poate face cu bicicleta pentru vizitarea orezariilor in terase.

Insula are o clima tropicala, datorita amplasarii ei la sud de Ecuator, clima in Bali include 2 sezoane: uscat (aprilie-septembrie) si ploios (octombrie-martie).

Lunile iulie, august, Paste, Craciun si Anul Nou sunt considerate varf de sezon si preturile sunt mari si zonele aglomerate. Decembrie + ianuarie ff ploios.

Cele mai bune luni de vizitat bali sunt aprilie, mai, iunie si septembrie.

Cele mai vorbite limbi sunt balineza si indoneziana. Religia: hindusa 95%.

Limba oficiala este indoneziana. Moneda: rupia indoneziana. Majoritatea hotelurilor, resorturilor turistice, agentii de turism, rent-a –car sau restaurant afiseaza preturile in usd.

Atractii turistice
Un sejur in Bali inseamna descoperirea unei destinatii exotice, pline de farmec, cunoscuta si apreciata pentru vulcanii sai majestuosi, culturile de orez spectaculos terasate, plajele cu nisip alb sau negru, pesterile sacre, luxurianta padure tropical, cultura sa complexa si traditiile pastrate de milenii.

Propice pentru vacante active, foarte avantajoasa pentru practicarea sporturilor pe uscat , pea pa sip e sub apa: surfing, kayaking, windsurf, scuba diving, snorkelling, plimbari cu submarinul sau cu barci cu fundul de sticla, rafting pe raul Ayung, croaziere pe insulele invecinate (Lembogan).



De vizitat si activitati pe insula

Bali nu este o destinatie exclusiv pentru relaxare pe sezlong la plaja. Aveti o multime alte lucruri de descoperit.
Peisaje spectaculoase, gradini luxuriante, Aventura, cultura, arta si traditie, arome si gusturi foarte diverse, culori, dansuri traditionale, mysticism si ofrande, yoga, relaxare prin masaj balinez si terapii asiatice.


Templul Besakih


Templul Goa Gajah


Templul Lempuyang


Templul Pura Taman


Templul Tanah Lot este cel mai expus pe cartile postale. Se afla pe coasta Beraban in regatul Tabanan.


Templul Taman Ayun

La 17 km de capital Denpasar, este regiunea Badung, satul Mengwi.Aici se gaseste un templu important, fiind considerat “templul mama” pt Mengwi- PURA TAMAN AYUN. Acest complex de temple reprezinta arhitectura tradtionala magnifica si contine mai multe curti si o gradina uriasa in al carei peisaj gasim iazuri cu peste, pe care plutesc multe flori de lotus.

Templul a fost construit in 1634 la dispozitia domnitorului de atunci al regatului Mengwi, Tjokerda Sakti Balambangan, inspirit de arhitectura chineza. Acesta a fost restaurant in anul 1937.Inaltimile spectaculoase formeaza cea mai mare parte a profilului templului Taman Ayun si este simbolul unui gest de reverenta al oamenilor din Mengwi fata de stramosii lor, vechii nobili, fiind considerat “Templul mama” al lui Mengwi.

Templul Taman Ayun  a servit ca principal loc de inchinare  a oamenilor Mengwi, care nu trebuiau sa calatoreasca  prea departe, la principalele temple mari, cum ar fi: “Templul mamei Besa Kih” din Karangasem, TemplulBatukarn din Tabanam sau Templul Batur in Kintamani. A servit ca un symbol unificator intre regina Mengwi si popor.Complexul Taman Ayun Temple cuprinde 4 diviziuni diferite, una mai importanta decat cealalata.

Prima diviiune este numita Zona Jaba sau exterioara si se intra printr-o singura  intrare, travesrand o pasarela peste iazuri.Langa intrare pe partea dreapta, este o sala mare , unde au loc intalnirile comunale.Aici este si o fantana inalta cu ghimpi, care se ridica si se inddreapta spre directiile  cardinal.In curtea urmatoare, poate fi vazut un mic temple sub numele de Pura Lukuring Purnama.Terasele a doua si a treia sunt putin mai mari decat prima. Pentru a intra, vizitatorii trebuie sa treaca printr-o  a doua poarta, unde un adapost numit  Bale Pengubeugan, ii intampina cu caracteristici ornamentale care descriu cei 10 zei hindusi, care pazesc cel 9 puncte ale busolei, denimite Dewata Nawa Sanga. La este de aceasta curte, se afa un alt mic temple numit Pura Dalem Bekak, in timp ce in coltul vestic este un turn de clopot din lemn, de 8m inaltime, cunoscut ca Bale Kalkul.Daca ne urcam in turn, acesta ne va dezvalui 2 clopote de lemn, rectangulare, suspendate, plus o vedere  spectaculoasa de la inaltime asupra intregului complex.

Curtea a patra, ultima si considerate ce mai sacra, este numita Utama Mandala.Poarta centrala complicate este deschisa numai in timpul ceremoniilor pentru intrarea obiectelor ceremonial. O alta poarta la este este pt accesul zilnic al oamenilor.Mai multe niveluri si dimensiuni diferite se ridica in orizontul templului.Cele 3 motive  ale templului denota cele 3 nivele cosmologice, cunoscute de hinduismul balinian si anume : lumea omului, taramul zeilor si zeitatilor si nivelul Divin cel mai inalt.
Asa cum se arata in textile vech Adhiparawa, intregul complex al templului Taman Ayun reprezinta Muntele Mahameru, in asa numita “miscare a marii de lapte” sau Formarea cosmica a lumii.

Numele TAMAN AYUN se traduce ca gradina frumoasa.

Marile bazine de pescuit au fost odinioara locuri de odihna pt slujitorii palatului care navigau cu canoe mici.Acum piscinele si iazurile  sunt imprejmuite si nu li se permite  accesul vizitatorilor.templul impartaseste aceeasi zi aniversara a templului Uluwatu, coborat in stanca.Festivalurile aniversare ale templului aduc vizita  a foarte  multi pelerine, care umplu curtile zi si noapte in acele zile ale festivalului.

O excursie la complexul templului TAMAN AYUN este de obicei un itinerariu inclus de calatorii lungi pana in regiunile  centrale sau nordice din Bali.Pentru cei ce viziteaza zona Bedugul este destinatia ideala, deoarece se afla pe drumul din sudul Bali.Este un loc minunat pentru a vedea caracteristicile arhitecturale balineze timpurii si traditionale, care predomina pe insula. Desi bazinele sunt departe de ceea ce se  poate imagina ca ar fi fost in zilele lor de glorie, peretii capstusiti cu muschi si apa plina de alge au adus farmecul rustic al intregului peisaj al acestui temple de peste trei secole.

La nord de clopotnita se afla un pavilion numit Bale Loji, unde in vremurile vechi, aici au fost pregatiti preotii si slujitorii ceremoniilor religioase. In zilele noastre, artistii sunt prezenti aici, ale caror pictuir sunt expuse si se vand.
In apropierea acestui temple, putem vizita Muzeul Manusa Yadnya, care este chiar vis a vis de temple.Acesta prezinta ritualuri hinduse balineze  si ritualuri de trecere a omului prin etapele de pe tot parcursul vietii.


Templul Goa Lawah


Templul Tirta Empul


Templul Ulun Danub


Templul Gunung Kawi;


Templul Uluwatu este si el prezent pe majoritatea cartilor postale. Zona in care este amplasat este cunoscuta printre surferi ca un loc exotic. Templul este situat pe un varf de stanca la 70 m inaltime, avand senzatia ca se prabuseste deasupra valurilor.
Intr-un amfiteatru din apropiere se desfasoara baletul traditional RAMAYANA sau dansul KECAK (vezi foto).Spectacolul are loc in timpul orelor de apus de soare aurii, perfect pentru foto memorabile. O padure deasa locuita de macaci gri cu coada lunga, inconjoara templul.


Templul Pura Besakih (Templul mama) cel mai important loc din punct de vedere religios pt balinezi.


Templul Borobodur este cel mai mare temple budist din Asia de Sud-est.

Shiva, Vishnu si Brahma, cele mai impresionante 3 temple mari dedicate divinitatilor cheie ale hinduismului.
Ofrandele. Indonezia desi este cel mai mare stat musulman din lume, Bali face exceptie, fiind singura insula care a imbratisat in proportie covarsitoare religia hindusa. Din secolul al XVI –lea, incoace, in urma luptelor de putere si expansiunii religiei musulmane, peste regatele din zona Java, cam toata suflarea artisitica si politica de religie hindusa, s-a refugiat in Bali.



Se observa frapant explozia  de ofrande  lasate de oameni pe treptele templelor, pe jos, pe masini, pe bord, pe trotuar, peste tot.Ofrandele se pun intr-o frunza de banana sau bol simplu si include flori, orez, betisoare parfumate, bani, dulciuri. Acestea sunt depuse pentru amintirea si sufletul stramosilor, in care cred, deoarece cred in reincarnare si considera  ca acestia ii vegheaza pe cei vii, pana in ziua in care se vor reiincarna. Ritualul depunerii ofrandei este urmat foarte atent si daca cineva nu-l respecta cum trebuie, acesta trebuie repetat pana iese bine.

In Bali hinduismul nu este numai la nivel declarative, ci este respectat cu sfintenie. Acesta se manifesta prin prezenta unor temple in fiecare casa, oricat de saraca (precum icoanele la noi).Aici oamenii se roaga si depun ofrande in mai multe momente ale zilei.Mai sunt si templele comunitatii. Lucrul care ii uneste pe tori balinezii este tocmai ca intreaga lor existent este centrata in jurul credintei si a familiei/comunitatii.   

Vizita la Centrul de arta si Muzeul de picture din Ubud (localitatea importanta, cu centru comercial). UBUD ART MARKET
Ubud este capitala spirituala a insulei Bali. Acesta este cunoscuta si pentru ca a fost locul de filmare pet “Eat.Pray.Love” si a devenit loc de pelerinaj pentru multe femei. Aici este o piata de arta manuala Pasar Semi Ubud, unde se gasesc numeroase magazine unde se vand produse traditionale, lucrate manual: multe esarfe frumoase din matase, camasi usoare, pungi tesute manual, cosuri si palarii, statuete de zeitati si o mare varietate de obiecte lucrate manual. Majoritatea obiectelor sunt produse de oamenii din satele vecine  din Pengosekan, Tegallalang, Payangan si Peliantan.Locatia face ca acesta sa fie  un loc de cumparaturi strategic, interesant celor ce cauta obiecte artizanale specific din Bali. Suvenirurile sunt pe primul loc, interesante dar se gaseste si mancare balineza traditionala. Preturile sunt desigur pentru turisti,umflate, deci trebuie sa negociati pana  ajungeti  la o treime din pretul oferit initial.Pentru o idee generala puteti vizita si alte zone de cumparaturi cum ar fi Sukawati si Tegallang.


Surf pe creasta unui val Uluwatu.

Atelierele de prelucrare ale argintului si aurului cu magazine proprii de prezentare  si vanzare din Celuk.

Vizita la atelierul studio al celui mai important designer indonezian Nyoman Suradnya, renumit prin tehnica sa unica de imprimare a vestitutlui material textile Batik.

Vizita Centrul de sculptura din Mas (lemn de tec, mahon, lemnul crocodilului).


Incursiune spre muntele Kintamani pt drumetie.

Vizita vestitele orezarii in terase  si vizita Subak – sistemul de irigatii pt campurile de orez, dezvoltat acum mai bine de 1000 de ani. Rice fields sunt prezente in mai multe zone ale insulei, dar orezaria din Jatiluwith face parte din patrimonial UNESCO . De ce? Pentru ca terasele si modul de cultivare al orezului au ramas neschimbate de sute de ani. Cele mai frumoase momente le puteti surprinde plimbandu-va printre terasele de orez. Momentul recoltarii orezului ar fi de neratat!



Gradina Botanica din Bali, vestita pentru multitudinea de specii de orhidee.


Parcuri : Sacred Monkey Forest – padure cu maimute macaci, Bali Bird Park, Splash Water Park, Bali Adventure Park. Monkey Forest este o rezervatie in care locuiesc intr-o aparenta armonie patru clanuri mari de maimute (macaci). Se fugaresc prin copaci si se mai pocnesc intre ele, spre distractia turistilor, pe care ii asalteaza urcandu-se pe capul si umerii lor pt a obtine ceva de mancare. Daca aveti mancare sau obiecte stralucitoare, deveniti obiectul de interes al intregii paduri.

Pentru iubitorii de arta, amintim Ubud, un mic oras in centrul insulei, considerat centrul cultural din Bali. Atat arta in formele traditiilor din Bali cat si cea prezenta in muzeele locale reprezinta suficiente motive pt a petrece cateva zile de vacanta in Bali. Aflate majoritatea in Ubud, se pot vizita:

Muzeul Don Antonio Blanco

Muzeul 3 D Dream Museum zone

Muzeul Rudana, Puri Lukisan, Neka Art, Agnung Rai, Pasifika.

Plajele din Bali
Plajele sunt excelente pentru surf, au valuri imense si curenti foarte puternici. Surferii sunt incantati dar si voi ii puteti vedea cu binoclul, pentru amuzament. Plajele Kuta si Legian sunt aglomerate toata ziua, dar si seara cand lumea vine sa vada apusul de soare. Umbrelele si pernele colorate de la Double Six Beach, de pe Plaja Legian, sunt o adevarata simfonie de culori. Iata o imagine cat 1000 de cuvinte?



Desi sunt multe plaje, Regiunea Nusa Dua este cea mai selecta din Bali. Aici este o zona frumoasa de promenade, plaja cu terase cochete, hoteluri de lux cu gradini luxuriante.Aici te poti bucura de apa curate si calda a Oceanului Indian ( are flux si reflux).In Nusa Du ape langa plajele cu nisip fin, deosebite, sunt plaje cu gazon natural, verde crud.

Dupa o baie in mare, este super sa serviti un suc natural din nuca de cocos, in nuci uriase, de la gheata, excellent combinat cu sirop de artat, agave sau bambus.

In timpul zilei, in zona de spetiu verde sunt amenajate zone de masaj balinez. MASAJUL BALINEZ
Se face musai in acordurile muzicii traditionale balineze (acorduri de gamelan), masajul balinez detinand cele mai vechi tehnici de masaj traditional.Este unic deoarece reuneste mai multe practivi din medicina alternative:
- terapia prin masaj
- presopunctura
- refexoterapie si aromoterapie
Stimuleaza fluxul de sange, oxygen si Qi (energia) in jurul corpului, aducand un sentiment de calm si relaxare profunda.
In timpul masajului, tehnicile pot fi de rulare a pielii, framantarea si stimularea punctelor de presiune, in combinatie cu uleiuri estentiale calde, cu efect calmant asupra organismului.
Masajul balinez ajuta la eliberarea de stress, reduce insomnia si calmeaza mintea, indeparteaza durerile musculare si trateaza si elimina anxietatea si depresia.



Zilnic tot pe aceste plaje se fac nunti pe plaja. Aici vin oameni din toata lumea sa-si uneasca destinele



Ziua fiind egala cu noapte pe la orele 18 incepe sa se insereze. Apusul de soare este magnific, pe care il puteti savura in ritmurile melodiilor locale cantate de muzicantii de pe plaja


Seminyak Beach


Sanur Beach


Ulu Watu Beach


Amed Beach


Berawa Beach


Bias Tugel Beach


Blue Lagoon


Canggu Beach


Dream Beach


Geger Beach


Kuta Beach

Pe aceeste plaje putem gasi ca structura de cazare hoteluri de 5 stele, de 4 stele, cu décor traditional balinez sau nu.Gasim numeroase complexuri turistice de lux.

Aici este patria celor ce prefer fructele de mare, deoarece se gasesc din belsug si de asemenea preparate pe baza de peste si multe fructe.

Recomandari pentru destinatie
In primul rand cetatenii romani pot intra in Bali cu pasaportul dar numai dup ace achizitioneaza  din aeroportul din Bali Visa on Arrival, pentru 35 usd.Atentie caci aceasta viza are valabilitate de doar 30 de zile fix, numerate din ziua intrarii.Pentru cei ce doresc sa stea mai mult se poat obtine vize pe 60 zile anterior plecarii.Depasirea celor 30 de zile atrage amenda.

Asa cum am spus moneda este rupia indoneziana, dar majoritatea hotelurilor, resorturilor turistice, agentii de turism, rent-a –car sau restaurant afiseaza preturile in usd.

Exista in Ubud si in statiuni banci si bancomate unde se pot face schimburi valutare. Este mai avantajos de schimbat la bancomat. Atentie la casele de schimb valutar, care fac schimbul dar iau commission.
In unele resorturi mari exista filiale de banca care ofera complet tot felul de servicii bancare.
Recomandam ca atunci cand plecati in excursii mai indepartate de resort, sa aveti bani cash la dvs deoarece numai in locatiile turistice si urbane centrale se gasesc banci si bancomate. Altfel riscati sa nu puteti achita cu cardul servicii.

Imbracaminte lejera, bumbac si sandale pentru plaja si oras si pantofi sport pentru drumetii montane si orezarii.
Puteti cumpara sandale traditionale din statiuni. Sunt interesante.

Veti vedea in orase in fata caselor sau magazinelor cosulete cu ciocolata, flori, ori bomboane, ori tigari. Sunt ofrande lasete pentru spiritual stramosilor. Nu degeaba Bali e supranumita Insula Zeilor.

Articol scris de Daniela Dumitrescu.