Autor Subiect: Piatra Neamt - mai mult decat o destinatie turistica  (Citit de 3940 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Piatra Neamt - mai mult decat o destinatie turistica
« : Miercuri, 10 Ianuarie 2018, 19:02 »
Piatra Neamt, este un oras de munte din nord estul Romaniei, unul dintre cele mai vechi din Moldova. Atestat ca asezare geto-dacica veche de peste 2000 de ani, avand acum o populatie de cca 105.000 locuitori este resedinta jud. Neamt. Frumusetea arhitecturala, imbinata armonios cu un relief spectaculos au facut ca orasul sa fie numit PERLA MOLDOVEI.







Minunat asezat pe terasele raului Bistrita este inconjurat de culmi impadurite, la est Pietricica (586m), la nord Cozla (651m) - acestea doua fiind cele mai cunoscute si culmile Cernegura ( la sud), Carlomanu (la nord vest ) si batca Doamnei (la sud vest). Raul Bistrita si lacul de acumulare Batca Doamnei, aeruk ozonat de clima montana, incanta orice turist ajunge aici.





In Piatra Neamt sunt o serie de locatii culturale si istorice de importante.

De referinta  este Muzeul de Arta neolitica Cucuteni, unic in Europa si unul dintre cele mai importante din Romania, detinand din 2005 cea mai variata si bogata colectie de arta neolitica Precucuteni si Cucuteni, prezentand cca 300 de piese din cadrul culturilor Precucuteni si Cucuteni, incluse in categoria “tezaur” al patrimoniului cultural national.

O vizita a orasului ar putea continua la Muzeul de Etnografie, infiintat in 1980 si care expune obiecte de etnografie si arta populara (textile, ceramic, mobilier) si care ilustreaza ocupatii, obiceiuri si portul popular din zona Neamt.
Muzeul de istorie infiintar in 1934 de catre preotul Constantin Matasa, detine peste 100.000 de exponate. O serie de piese au o semnificatie aparte pt civilizatia acestor meleaguri: vasul  cu colonetele de la Izvoare; vasele de  cult si provizii de la Gheraiesti; tezaurul cu vase de aur de la Radeni; vasul de argint de la Muncelu si tot in acest muzeu gasim colectii arheologice din epoca bronzului si geto-dacice.

Muzeul de Arta, infiintat in 1960 prin donatii si transferuri de la Muzeul arheologic regional,  are patru sali: Specific national , Metafora si culoare, Sectia maestrilor, Repere contemporane. Muzeul contine si colectii de sculptura, grafica, pictura si tapiserie semnate de artisti plastici locali de renume national: Nicolae Toniza, Corneliu Baba, dar si Lascar Viorel si Ion Tuculescu.

Putem continua apoi cu Muzeul de stiintele naturii infiintat in 1960, cu o suprafata de 350 mp, ce detine o colectie importanta de pesti fosili unici in lume, colectii de mineralogie si petrografie, paleontologie, botanica, entomologie, vertebrate. Gasim roci cu pesti fosili din genul rocilor sedimentate, gresii, marne, sisturi argiloase conglomerate, descoperite la sapaturile de pe culmile ce inconjoara Piatra Neamt, culmi care reprezinta ultima treapta a Carpatilor la contactul cu Subcarpatii.

Dintre  obiectivele de referinta este Complexul istoric architectural Curtea Domneasca  , situat pe un mic platou ce domina centrul orasului. Cuprinde Biserica Sf Ioan Botezatorul, Turnul clopotnita si Expozitia Muzeala Curtea Domneasca. Complexul isi are inceputurile in perioada 1468-1475, fiind ctitorit de Stefan cel Mare. Frumoasa ctitorie a lui Stefan cel Mare, dispusa dupa cum va spuneam in centrul urbei, are prima atestare documentara in perioada 1468-1475  si  apare intr-un documente  scris in 1491 cand Stefan cel Mare face o “danie” Manastirii Tazlau, 3 sate “Zanestii, Stolnicii si Faurii de pe Bistrita, care au fost din ocolul curtilor noastre de la Piatra, mai jos de Gura Cracaului”.



Constructiile initiale ale Curtii Domnesti din Piatra Neamt se pare ca nu au fost de mare amploare, cel putin asa arata cercetarile arheologice. Din edificii nu s-au mai pastrat decat putine elemente, asa ca este greu de estimat alcatuirea constructiva a acestui complex architectural. O parte din pivnitele domnesti, s-au mai putut identifica, langa cladirea Colegiului Petru Rares, unde s-a amenajat un punct muzeal. In coltul de NV al pivnitelor palatului, s-a gasit o incapere cu acces, un coridor  lung si patru galerii. In pivnita se patrundea printr-un “garlici” cu 12 trepte de stejar. Incaperea dreptunghiulara era acoperita cu o bolta semicilindrica din caramida si comunica cu coridorul, interesant, printr-o usa cu stalpi din piatra cioplita. Coridorul de cca 11 m lungime, era si el acoperit cu bolta din caramida, astazi distrusa.Pivnita esra impartita in travee prin  patru arcade de piatra si sprijinita pe stalpi. Se vad ramasite din zidurile Curtii. Curtea si-a indeplinit rolul pana in secolul al XVII lea, apoi si-a pierdut treptat din importanta.



Biserica din Complex , Sf Ioan Botezatorul, zidita intre 1497-1498 este o constructie de 25 m lungime si 8 latime, cu o inaltime in dreptul pronaosului de 11 m, pana la streasina, este cel mai valoros edificiu al Ansamblului architectural din epoca lui Stefan cel Mare. Important de retinut este ca a fost construita in stil moldovenesc. Intrarea in biserica se face printr-un portal de piatra de factura gotica. Interiorul este clasic: pronaos, naos si altar. Intre anii 1871-1973 s-au facut multe reparatii interioare si exterioare si s-a montat o noua catapeteasma, deoarece cea originala nu s-a mai pastrat. Aceasta a fost sculptata de “Gherasim monahul si Tanase sapatorul” si zugravita dupa modelul de la Manastirea Agapia in stil neo bizantin de catre pictorii Panaite Mavrodin si C V Basarab.

Turnul lui Stefan cel Mare, aflat in acelasi ansamblu architectural, construit in 1499, la un an dupa terminarea bisericii, este considerat EMBLEMA ORASULUI PIATRA NEAMT si s-a pastrat in forma initiala. Fiind o perioada mare  de timp, cea mai inalta cladire din oras, turnul clopotnita din Curtea Domneasca a fost suprainaltat in a doua jumatate a sec.XIX si peste ultimul nivel medieval s-a creat o incapere pentru “pazitorii de foc”.



Expozitia permanenta Curtea Domneasca a fost deschisa in 1986 si cuprinde material tridimensional si documente referitoare la Curtea Domneasca, atestata la 20 aprilie 1491. Expozitia permanenta cuprinde materiale arheologice si documentare descoperite in zona Curtii domnesti sau in alte puncte din zona Piatra Neamt.

Continuam si putem vizita Muzeul Memorial Calistrat Hogas, amenajat in 1969 in casa in care a locuit scriitorul (construita in sec. al XIX –lea) cuprinde documente de familie, manuscrise si obiecte personale ale scriitorului.

Orasul Piatra Neamt ofera si alte posibilitati de petrecere a timpului, avand Teatrul Tineretului , Teatrul Vostru, o Biblioteca judeteana si multe galerii de arta.

Un element simbol al orasului il reprezinta TELEGONDOLA ( aminteste cumva de Lyon?)



Telegondola din  Piatra Neamt este un sistem de calatorie pe cablu cu 22 de cabine - gondola si cu un traseu de 1915 m, pornind de la gara Piatra Neamt pana sus pe Muntele Cozla la 657m. Parcurge 10 stalpi, cu o viteza de 6m/sec si a fost produs de firma Doppelmayr Austria. Un tur dureaza 8 minute si are program prelungit in week end 9:30 -24:00 astfel ca orasul poate fi admirat si noaptea.



Pe Cozla exista partii de schi, pentru iubitorii sporturilor de iarna si telescaun, capacitate de 800 pers/ora , cu o lungime de partie de 965 m, dificultate medie, cu zapada artificiala si instalatie de nocturna. Interesant ca se poate urca cu telegondola pe Cozla, pentru ca apoi coborarea sa se faca pitoresc, prin padure, drum pietruit, care trece pe langa Parcul Zoologic, si se ajunge in Str Stefan cel Mare, jos in oras, trecand pe langa doua restaurante rustice "Coliba gospodinelor" fiind recomandat in mod deosebit.

Complexul de agreement Strandul Piatra Neamt, este un obiectiv interesant atat iarna cat si vara. Declarat la 1 mai 1968 cel mai mare parc de agreement din Romania, este situat la poalele muntelui Cernegura 250 m, in aval de Barajul peste raul Bistrita, oaza de liniste si buna dispozitie. Aici sunt astazi: 64 de casute  de vacanta, 2 bazine de inot, un patinoar cu capacitate de 150 persoane, iluminat noaptea. Tot acolo: o tiroliana ce cuprinde 5 portiuni de traseu pe cablu, terenuri de fotbal, volei, baschet, posibilitate plimbari cu bicicleta, ATV. Complexul de agrement are doua restaurante, o cafenea, club de bowling si billiard. Restaurant Rustic, cu specific romanesc, cu “bucate ca la mama acasa” si restaurant Monte Carlo, de 4 stele, pentru cadru urban, elegant si La Cupa Cabana, unde puteti savura o cafea.

Baza hipica Virgil Barbuceanu – se practica calorie de agreement, plimbare cu trasura, se ofera lectii de calarie.



Grajdurile adapostesc 30 de cai, dintre care 3 sunt din rasa Lipitan. Aici si-a trait batranetile calul cu numele Violet, fosta glorie de la Olimpiada de la Moscova, cal pur sange englez. A fost calarit de cei care azi sunt campioni de echitatie. Alt cal simpatic si iubit, este Indianul, de rasa Holsteim, unicat in Romania, deoarece a fost obtinut prin transfer de embrioni. Arata precum caii din povestile lui Karl May.

Dupa ce vom poposi in orasul strajuit de silueta solitara a Muntelui Pietricica si vom parcurge obiectivele propuse, dupa ce ne vom bucura de locuri si oameni incantatori, vom porni spre Targu Neamt, pe un drum serpuitor printre dealuri si vai. Ai mereu pornirea de a te abate in stanga si in dreapta, pentru a descoperi cetatile manastiresti, casele moldovenesti adevarate muzee populare. Si minunate ochiuri de apa.

La capat de drum, ne asteapta “Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul”, cu povestile ei susurate. Trecand Ozana ajungem la legendara Cetatea a Neamtului, dar despre ea si parintele povestilor romanesti, Ion Creanga, in alte articole.

Tot ce am descris si ce urmeaza sa va mai povestesc despre zona aceasta, face parte din programul unei excursii pe care o s-o organizez pentru voi. Nu va spun acum mai multe...curand o sa vedeti.  :) Dar cu siguranta o sa va placa...

Nota: articolul este scris de Daniela Dimitrescu.