Autor Subiect: Valea Trandafirilor si orasul tzarilor Veliko Tarnovo 1 - 3 iunie 2018  (Citit de 7588 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline danieladimitrescu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 176
Buna tuturor
  Vom fi cazati la Hotelul Concorde, asa dupa cum scrie in antetul excursiei.
  In legatura cu locul de intalnire :intrarea de la Parcul Tineretului este  cea aflata  vis a vis de Colegiul national Gheorghe Sincai.
  Noi plecam in vacanta, vom fi vesele, ne vom destinde si ne vom bucura de excursie.
  In spiritul ideologiei Singles camp, vom face totul fiecare pentru coeziunea de grup.Depinde de fiecare ca excursia sa fie reusita.
  De abia astept sa va intalnesc!

Offline danieladimitrescu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 176
Re: Valea Trandafirilor si orasul tzarilor Veliko Tarnovo 1 - 3 iunie 2018
« Răspuns #16 : Luni, 04 Iunie 2018, 15:21 »
Buna tuturor
 Doresc sa multumesc foarte mult grupului participant la excursia de la Veliko Tarnovo, cei care s-au bucurat de Satul Arbanasi, unul din cele mai vechi sate pitoresti din tara, cu o monumentala si unica arhitectura renascentista din sec. XVI- XVII a caselor si bisericilor, cu o bogatie deosebita a naturii, Arbanasi a fost realmente un paradis pentru turisti si au inteles ca vizitand acest satuc, am avut posibilitatea de a ne bucura de casele-cetati care ne-au impresionat cu aspectul lor aspru si gardurile inalte de piatra, creand un puternic contrast cu frumoasele curti, ambianta unica si confortul interiorului.De asemenea cei care au observat ca tavanele, usile, mobilierul si geamurile sunt impodobite cu gravuri din lemn, iar peretii  decorati cu elemente din gips si pictate cu flori. Acestea sunt monumente unice de arhitectura si mostenire a artei bulgarest, iar prin decretul imparatеsc in 1921 satul Arbanasi este declarat statiune, iar in 2000 – rezervatie arhitecturala, fiind inclus pe lista UNESCO pentru mostenirea mondiala culturala.
Multumesc celor care s-au bucurat de atmosfera fantastica a Complexului etnografic Damascena si au inteles importanta culturala si de relaxare  a programului excursiei noastre, elementul comercial fiind lasat pe ultim loc.
 Multumesc celor care s-au bucurat de atmosfera mareata a cetatii Tsarevets si care au inteles ineditul unei cafelute la nisip bauta pe strada Mestesugarilor Samovodska Charshia si explorarii inedite a atelierelor mestesugaresti.
Multumesc pentru cei care au avut dorinta de a incerca bucataria traditionala a Bulgariei in meyhanele traditionale si  s-au bucurat pana si de "iaurtul vietii" servit in vase de ceramica speciale si simpatice care erau apoi oferite cadou clientului si celor care au incercat mastica sau ardei umpluti cu branza si apoi pane si nu in ultimul rand desertul cu iaurt miere si nuci.
M-am bucurat de un grup vesel si care a fost fericit sa impartaseasca entuziasmul meu cultural si de calatorii!.
Cu drag Daniela!

Offline gstochian

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 11
Dragi prieteni,

Desi excursiile la Lovech si Veliko Tarnovo s-au terminat, inca imi mai vin in minte flash-uri din aceste calatorii pe care acum le retraiesc doar in memorie.
Pot spune ca in urma acestor calatorii m-am indragostit de tara vecina si prietena Bulgaria.
Inainte nu am pus prea mare pret pe excursiile in aceasta tara, insa acum, dupa ce am vazut aceste doua orase superbe, nu o sa mai ratez nici o excursie in Bulgaria.
Ce m-a frapat cel mai mult este faptul ca in aceasta tara, natura este aproape intacta, in sensul ca nu s-a construit mult si haotic ca la noi, nu s-au defrisat paduri si nu s-au poluat portiuni mari din tara.
Arhitectura orasului s-a pastrat, monumentele istorice s-au restaurat, intr-o proportie considerabila pastrandu-se autenticitatea locurilor istorice.
Lovech-ul este situat intr-o zona linistita, plina de verdeata, nu prea vezi urme de modernitate si asta mi-a placut foarte mult.Casele care sunt asezate de-a lungul drumurilor pietruite si stramte iti spun o poveste despre anii 1800 si mai mult de atat.
Am vazut case din lemn cu prispa asezate pe fundatii de piatra intretesuta cu lemn ceva ce eu nu am mai vazut pana aici.
Mi-au placut mult complexul etnografic de acolo, muzeul de apa (fost hamam) de pe vremea otomanilor, muzeul Vasile Levschi si cetatea.Panorama orasului vazuta de sus din cetate a fost extraordinara.
Mi-a mai placut faptul ca am mancat la Meyhana (vechi han)-un fel de casa taraneasca amenajata pentru primirea turistilor unde se serveste mancare foarte buna in vase de lut, ceea ce pentru mine a reprezentat un lucru extraordinar.
Lovech-ul este renumit pentru podul acoperit din lemn de pe raul Osam si care este plin de magazine de suveniruri, de spatii gen small Cafe sau pentru servirea inghetatei.
Am fost cazati la Hotel Presidium de 4 stele care mie mi-a placut foarte mult. Camerele au fost spatioase, mobilate cu gust si foarte multa liniste.
Am apreciat foarte mult ca Lovech-ul nu este inca cunoscut si nu a trebuit sa dam de vacarmul marilor orase sau asezari turistice.
Langa hotel era si o superba catedrala recent restaurata si un parc micut dar cochet.
A fost o oaza de liniste si frumusete Lovech-ul si propun organizatorilor sa mareasca sejurul aici cel putin la 3 sau 4 zile. Ma bucur ca excursia la Lovech se va repeta insa cu 3 zile si nu 2 cum a fost in perioada in care am fost eu.
Al doilea oras, Veliko Turnovo, mi-a placut de asemenea foarte mult, e un oras mult mai cunoscut decat primul si deci cu mai multi turisti.
E foarte cochet, are multe magazine pline de suveniruri si de lucruri de calitate, multe hand made, facute de mestesugari.
Amatorii de shopping ar trebui sa isi schimbe mai multi leva, mai ales doamnele, intrucat vor fi tentate sa cumpere si pe aceasta si pe celalata si tot asa.
La complexul Damascena am asistat la procesul de extractie al uleiului de trandafiri, ni s-a explicat procesul in detaliu. E foarte frumos amenajat complexul si impodobit bineinteles cu trandafiri. La momentul cand am fost noi urma sa fie duminica Festivalul Trandafirilor.
Am vazut in cadrul complexului un muzeu etnografic, am ascultat muzica de fanfara si clasica, ne-am plimbat prin complex, am servit masa la un restaurant in aer liber si ne-am luat de la magazin produse cosmetice pe baza de ulei de trandafiri.
Nu pot sa nu metionez satul Arbanasi care este superb, vechi de la 1500-1800 si unde am vizitat un complex etnografic, o casa cu etaj cu mobila si ustensile din perioada otomanilor, o manastire cu hramul Maicii Domnului si o biserica ortodoxa"ascunsa" acoperita, fara geamuri ca sa nu poata fi descoperita cu usurinta de catre otomani.
Am mancat la restaurantul Izvora, afara, in cadrul unui parc amenajat cu fantana arteziana, podulet peste apa, cu pasari, pauni, caini, pisici, 2 gaste si a fost excelent sa mancam in asemenea loc.
La fiecare din cele 2 excursii am dat peste persoane de calitate, cu multe din ele am schimbat numere de telefon, iar Daniela Dimitrescu, care ne-a fost ghid in aceasta excursie, ne-a facut sa ne simtim excelent fiind sufletul petrecerii, la masa, in meyhana, in autocar, pe drum, spunandu-ne pe langa povestioarele adevarate de prin partile locurilor si lucruri amuzante.
Mi-a placut cu Daniela, fetele s-au simtit bine cu ea, este foarte documentata in ceea ce priveste profesia de ghid si dispune de foarte mult umor care relaxeaza si te face sa te simti minunat.
In iulie si octombrie 2018 am vazut ca se vor reedita aceste 2 excursii pe care eu le consider de succes. Doresc sa merg si pe urmele tracilor si e posibil sa ma inscriu la excursia din octombrie 2018.
Ii propun Danielei sa se intereseze si de orasul Melnic din Bulgaria, cel mai mic oras din aceasta tara dar cu patrimoniu cultural dezvoltat, adica 96 monumente culturale si istorice aflate in patrimoniu Unesco si 2 piramide de nisip. In apropiere se afla si manastirea Rozhen, o alta atractie turistica.
As vrea sa le vizitez si poate e posibil cu singles camp anul viitor.
Multumesc grupului si organizatorilor pentru ca au facut posibile aceste doua excursii minunate. Am sa revin altadata cu ceva poze. Astept impresii si de la prietenii din grup.
Gabriela Stochian