Autor Subiect: Povestea ciocolatei  (Citit de 5040 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Povestea ciocolatei
« : Miercuri, 17 Ianuarie 2018, 10:52 »
“Noua din zece persoane iubesc ciocolata.A zecea intotdeauna minte.”
John Q. Tullius

Ciocolata supranumita “hrana zeilor”, delicatesa lumii moderne, a fost descoperita cu mii de ani in urma. Arboerle de cacao a fost cultivat de multe popoare de cel putin 3000 de ani. Florile de cacao cresc direct pe trunchi si nu pe ramuri, ca la alti arbori.



Cultivarea a inceput de la arborii salbatici din America Latina, apoi in Mexic si America centrala. S-au gasit vase ceramice  in situri arheologice  datand din perioada timpurie a culturii mesoamericane (1900-900 IH) in care erau resturi provenite  de la prepararea de bauturi din cacao.



Olmecii, mayasii si Aztecii au fost  primii consumatori de ciocolata. In Veracruz Mexic s-a descoperit intr-un sit archeologic un vas cu urme de cacao. Chiar popoarele pre-olmece consumau bauturi din cacao. In situl archeologic din Mexic Mokaya din Chiapas, s-au gasit de asemenea dovezi despre consumul de bauturi din cacao.



Aztecii si mayasii faceau o bautura din cacao numita Xocolati. Identificam utilizarea cuvantului “nahuati”(apa amara) stiindu-se faptul ca boabele de cacao zdrobite, aveau un gust amar. In limba Azteca “cacohuaquati” insemna “cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni”. Gradinarul paradisului era cunoscut ca fiind zeul Quetzalcoati. Spaniolii au denumit-o “chocolat”, iar mai apoi englezii “chocolate”.

Mayasii cresteau arbori de cacao in curtile lor si faceau bauturi spumoase din boabe, dar amare, similara cu berea. Prajeau boabele de cacao, le curatau de coaji, apoi le pisau in vase, transformand-o in Bulgari, dupa care amestecau cu apa. Exista dovezi ca mayasii consumau  bautura din cacao, atat in viata de zi cu zi cat si la ceremonii si ca o preferau calda.

Aztecii preferau bauturi din cacao reci si amestecate chiar cu ardei iute sau alte ingredient cum ar fi ienibahar, vanilie, miere. Bautura era considerata aphrodisiac sau remediu anti mahmureala dupa petreceri. Erau incluse chiar in ratiile soldatilor azteci. Bautura zeilor “tchocolati” era preparata si utilizata ca stimulant, pentru inlaturarea oboselii chiar. Aztecii nu aveau proprii arbori de cacao,  zona lor din Mexic era muntoasa si deci deloc propice pentru aceasta cultura. Asa ca o cumparau din alte zone si de aceea era considerata un lux.

Cei care locuiau in zonele aflate sub ocupatie azteca, erau nevoiti sa plateasca un tribut, un impozit constand in boabe de cacao. Aztecii foloseau boabele de cacao ca pe bani, de exemplu un curcan costa 100 de boabe de cacao, dar un avocado costa 3 boabe. Un iepure costa 10 boabe de cacao, iar un sclav costa 100 de boabe. Cristofor Columb  impreuna cu fiul sau Ferdinand au descoperit existenta boabelor de cacao, in cea de-a patra lor expeditie, pe la 1502, cand au confiscat o canoe indigena care transporta printre altele si boabe de cacao.

Primul European care a gustat bautura din cacao, in compania lui Montezuma II (unul dintre ultimii imparati azteci), a fost conchistadorul Hernan Cortez, in cadrul campaniei sale pe continenul American (1521). Desi Montezuma II iubea aceasta bautura si servea cate o “ceasca” de 50 de ori pe zi, conchistadorul a gasit ca este cam amara si nu i-a placut.

Gasim scris de catre Jose de Acosta, un iezuit spaniol, care a trait in Peru si apoi in Mexic, ca spre sfarsitul sec. al XIV lea, bautura din cacao devenise populara printre spanioli.

Desi Cristofor Columb a adus boabele de cacao in Spania, ciocolata nu a prezentat interes, pana cand calugarii spanioli nu au facut public modul de preparare a acesteia, pe care il tinusera secret pana atunci. Astfel, a inceput aristocratia spaniola sa bea ciocolata. De aici a trecut rapid la Curtea Regala din Franta si apoi in Marea Britanie. Spaniolii au gasit metoda contra gustului ei amar si au adaugat trestie de zahar sau miere.

In 1602 din Spania, ciocolata a luat calea Austriei.

La Roma se punea intrebarea daca ciocolata poate fi consumata in post, fiind acceptata in 1662. In aproape 100 de ani, ciocolata devenea o delicatesa in intreaga Europa.

Exploatarea boabelor de cacao au dus la dezvoltarea exploatarii sclavilor, deoarece era necesara multa munca manuala. Plantatiile de cacao s-au inmultit si astfel englezii, olandezii si francezii colonizau si plantau arbori de cacao.



In fine, aparitia motoarelor cu aburi, revolutia industriala, a constituit factorul de accelerare a procesului de prelucrare a boabelor.



Prima moara cu aburi pentru procesarea boabelor de cacao a fost inventata de un francez, Dubuisson prin anul 1700. In 1815 chimistul olandez Coenraad Van Houten a introdus sarurile alcaline in compozitia ciocolatei si asta a redus gustul ei amar. Tot el, in 1828, a creat o presa care putea elimina cam jumatate din grasimea naturala din boabele de cacao, untul de cacao.



Astfel, a ajuns sa fie produsa mai ieftin si de o mai buna calitate. Aceasta inovatie a deschis epoca moderna a ciocolatei. In 1875 elvetianul Daniel Peter a inventat ciocolata cu lapte prin amestecarea in bautura a laptelui praf, concept dezvoltat de catre Henri Nestle. Se stie ca ciocolata cu lapte e preferata de cei mai multi, ciocolata neagra fiind preferata doar de 5-10% dintre persoane.



In 1879 elvetianul Daniel Peter si Henry Nestle s-au unit si s-a format compania Nestle.

Prima fabrica romaneasca ia nastere in anul 1930. Aceasta exporta bomboane dupa retetele renumitei „Case Capsa”. Specialistii faimoasei cofetarii au dezvaluit cateva dintre celebrele retete de bomboane si prajituri pe baza de ciocolata, pastrate de-a lungul timpului.
 
Retetele „CaseiCapsa”

Mascota
Ingrediente: ciocolata, frisca, coaja de portocala confiata. Mod de preparare: se obtine coaja de mascota din ciocolata lichida, apoi se tine la rece. Se prepara o crema din frisca si ciocolata, ce se raceste la randul sau, apoi se spumeaza. Se adauga coaja de portocala si lichior si se umplu cojile de mascote.

Bomboane Enescu
Ingrediente: frisca, ciocolata, limbi de pisica. Mod de preparare: se prepara crema din frisca si ciocolata, se toarna peste limbile de pisica cu ajutorul unui cornet si se lasa la rece. Se glaseaza apoi cu ciocolata calda. Se decoreaza cu nasturi de portocale confiate.

Muscaffe
Ingrediente: frisca, ciocolata, cafea. Mod de preparare: se prepara o crema din frisca si ciocolata.
Se intinde crema cu ajutorul unui cutit, se taie in forma dorita si se glaseaza in ciocolata lichida. Se decoreaza cu praf de cafea sau cu boabe de cafea.

Prajitura Richard
Ingrediente: pentru blat: oua, faina, zahar. Pentru crema: frisca, ciocolata. Mod de preparare: se imparte zaharul in doua. Jumatate se bate cu albusurile, iar restul, cu galbenusurile, apoi se incorporeaza faina. Se intinde compozitia si se lasa la rece. Se bate frisca bine cu ciocolata, se lasa la racit, apoi se spumeaza. Se umplu foile cu crema, se racesc, se taie in forma dorita si se glaseaza in ciocolata. Se decoreaza cu alune.

In Belgia firma Leonidas este Furnizorul Casei regale a Belgiei. Este specializata pe productia de praline.
Interesant in Belgia, ciocolata se fabrica in diverse forme, si combinatii, interesante sunt uneltele din ciocolata (ciocan, dalta, cleste, surub, piulita, etc), lacat, inimi, litere si forme cu tenta sexuala.







Delicatese:







Nota: articolul este scris si ii apartine Danielei Dimitrescu




Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Povestea ciocolatei
« Răspuns #1 : Joi, 18 Ianuarie 2018, 06:28 »
Asta e un articol care ne poate face rau. Eu recomand sa inchidem ochii cand apar pozele din partea a doua, mai ales  :2funny:
Mai ales noi, zeitele inamorate de ciocolata.  :angel:

Dar informatiile sunt binevenite!  :thumbup: :applause:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Povestea ciocolatei
« Răspuns #2 : Joi, 18 Ianuarie 2018, 07:33 »
Puteau, macar sa fie alese niste fotografii care nu starnesc asa tentatii. :)
Ca, vorba aia, dintr-o opera de arta nu-ti prea vine sa musti.





Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline danieladimitrescu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 176
Re: Povestea ciocolatei
« Răspuns #3 : Vineri, 19 Ianuarie 2018, 14:54 »
Sunt super si pozele tale Wonderland. Avem placerea sa ne vedem cumva la Brussel?
O zi frumoasa!