Autor Subiect: Pe urmele Reginei Maria, la Balcic  (Citit de 4285 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Pe urmele Reginei Maria, la Balcic
« : Luni, 22 Ianuarie 2018, 18:32 »
O vizita la Castelul Reginei Maria a Romaniei de la Balcic, ne conduce intr-un colt retras, aflat deasupra constructiei principale. Acolo se afla mormantul reginei, un cavou sapat in piatra, umbrit de un copac. Privelistea din acel loc este magnifica, se vede marea, in toata intinderea ei.
Regina Maria insa nu este inmormantata aici, ci la biserica Manastirii Curtea de Arges.

Castelul de la Balcic, la fel ca cel de la Bran, au fost  resedinta reginei de la Balcic, locul ei de exil intern al reginei, dupa ce a fost exclusa din viata politica de catre insasi fiul ei, Carol al II lea. Izolarea mamei regina s-a petrecut imediat dupa moartea sotului ei, Ferdinand I.

A iubit mult acest “cuib linistit”, atat de tare incat si-a exprimat dorinta ca inima ei sa sa fie inmormantata aici, la Balcic, in capela Stella Maris. Pentru a ajunge la acel loc se traverseaza o superba gradina de trandafiri. Capela este mica, din piatra si  si pictata pe interior. Coborand treptele ce duc la capela, este vizibila o placa de marmura, ce se gaseste prinsa in perete. Remarcata uneori, pentru ca de cele mai multe ori o gasesti ascunsa sub iedera.



Castelul de la Balcic, este de fapt o vila mai mare, dar a fost numita castel deoarece regina a locuit aici o vreme. Constructia a inceput in 1925 la ideea reginei, care vizitase cu un an in urma zona impreuna cu un pictor, Alexandru Satmari. Regina, pe numele ei complet Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, era mare printesa a Marii Britanii si a Irlandei. Era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. S-a nascut in Anglia la 29.10.1875 in comitatul Kent. Parintii ei erau Alfred Ernest Albert de Saxa- Coburg si Gotha si Maria Alexandrovna Romanova. Mama descindea si ea dintr-o familie celebra, era mare ducesa si unica fiica a tarului Alexandru al II lea al Rusiei.

Astfel ca regina Maria a Romaniei, si-a petrecut de fapt copilaria si adolescenta la resedinta familiei sale in Estwell Park, comitatul Kent, in Anglia. S-a casatorit la varsta de 17 ani cu Ferdinand I, principele mostenitor al tronului Romaniei. Odata cu casatoria ei cu Ferdinand I a devenit mai intai pricipesa de coroana, ca mai apoi sa fie cea de-a doua regina a Romaniei.

A facut eforturi de la bun inceput sa se integreze natiunii care o adoptase ca principesa, iar din 1914 ca regina. Avea trei cetatenii: germana dupa tata, engleza dupa mama si romana dupa sot.



Cuplul Marie si Ferdinand au avut sase copii: Carol (Carol al II lea al Romaniei), Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana si Mircea. In domeniul de la Balcic se pot vedea vilele inchinate fiecaruia din cei sase: vila Gutman, vila Suita, vila Craing, vila Izbanda, vila Ciuperca, vila Sageata albastra. Aceste vile se afla in gradina domeniului, acolo unde cel mai mult impresioneaza “Gradina lui Allah” care face legatura dintre Vila Sageata albastra si Fantana de argint. In aceasta gradina se afla o colectie unica de cactusi, cea mai mare din SE Europei. Cactusii plantati pe vremea ei, acum 80 de ani, sunt acum copaci enormi.

Cea mai buna luna de vizitare a castelului este luna august, atunci cand cactusii sunt infloriti. Pitorescul gradinii este dat si de amplasarea discreta a unor vase antice si banci de piatra. Urmeaza sa le vedem impreuna, in una dintre excursiile in care va voi fi ghid.

Dupa casatoria sa cu Ferdinand, ca regina, Maria avea preocupari politice si cauta sa intervina pentru a intari legaturile politice intre Romania si Marea Britanie. Avea abilitati diplomatice si o educatie aleasa, vorbea mai multe limbi straine si sustinea si apara interesele Romaniei pe plan extern. A fost cea care s-a opus intrarii Roamniei in Primul razboi mondial de partea Puterilor Centrale. Ea sustinea ca este mai buna alianta Romaniei cu Antanta, pentru ca asa se putea realizarea visul romanesc: un statului national.



Era neinfricata si darza, insotindu-l pe sotul sau pe timpul razboiului. In refugiul din Moldova, nu a ezitat sa depuna eforturi in calitate de sora de caritate in spitale militare, de aceea poporul a a numit-o “mama ranitilor”.
Il insotea pe sotul ei si chiar il influenta in luarea deciziilor. Biografii au spus despre ea ca l-a influentat pe Ferdinand I in majoritatea deciziilor pe care acesta le-a luat. Dupa incoronarea regelui Ferdinand, la Alba Iulia 15 octombrie 1922, a participat alaturi de sotul ei la o mare campanie diplomatica, dorind ca statul roman reintregit sa fie recunoscut international. Pentru aceasta, a avut intrevederi oficiale dar si informale cu suveranul englez, chiar si cu presedintele SUA, pe atunci Wooddrow Wilson, cu presedintele Frantei Georges Clemenceau. De asemenea avea acces in cercurile reprezentantilor de marca si ai mass mediei europene.

Se spune desprea regina Maria ca Romania s-a reintregit la 1918, in special datorita influentei ei in cercurile diplomatice de la Paris. Intr-un moment important: sfarsitul conflictului, atunci cand s-a reimpartit lumea. Ambasadorul Frantei la Bucuresti, cel ce activa in timpul primului Razboi mondial, a spus public despre regina Maria ca “exista un singur barbat la Palat si acela este regina”.

Cu siguranta insa, cu tot succesul, cu toata recunoasterea, tanara aristocrata engleza, a carei casatorie fusese decisa din ratiuni strategice, nu a fost fericita. Nici in timpul celor 30 de ani de casatorie, nici dupa moartea sotului sau. Era alintata Missy (dupa Sissi). Se casatorise la 17 ani, cu un sot mai mare cu 10 ani decat ea. Ferdinand era cam timid si bolnavicios, un tip slab, strivit de personalitatea ei. Se spune ca nici nu a inteles-o si nici iubit-o.

Ca in orice poveste cu regi si regine, exista si secrete in spatele usilor inchise. Se spune ca Ferdinand a iubit-o de fapt toata viata pe Elena Vacarescu. Aceasta fusese exilata la Paris, ca sa nu stea in calea catre tron a printului Ferdinand.

Maria a nascut primul ei fiu, pe  Carol, la 15 octombrie 1893, cand ea avea 18 ani. Apoi a mai nascut inca 5 copii: Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana si Mircea, toti ajungand pe pozitii sociale deosebite:
- Carol al II lea al Romaniei;
- Elisabeta de Romania, Regina Greciei;
- Maria de Romania, Regiana Iugoslaviei;
- Printul Nicolae
- Arhiducesa Ileana de Austria, Printesa a Ungariei, Croatiei si Boemiei
- Printul Mircea

Si tot din spatele usilor, a venit un alt zvon prelua apoi de gura lumii: se spune ca ultimii doi copii ar fi ai reginei, au fost rodul dragostei ei ci Printul Barbu Stirbey. Dupa incoronarea de la Alba Iulia din 1922 Maria s-a apropiat destul de vizibil de printul Barbu Stirbey, pe care il cunoscuse inca din 1909. Din memoriile scrise de Printesa Callimachi aflam despre marea iubire care s-a nascut intre Regina Maria si Printul Stirbey, ca ar fi durat toata viata. “Ii scria scrisori pline de farmec, omagii adresate frumusetii ei si bucuria i se citea printre randurile opace in fraze curtenitoare” sau “Era tot timpul in preajma ei si se comporta ca un membru al familiei”. Pentru a sublinia acestea povesteste in memorii ca “La Cotroceni sau la Peles printul avea propria lui camera”.

Revenind la Castelul Balcic, nu uitati daca ajungeti acolo, ca atunci cand treceti pe langa Fantana de argint, sa aruncati un banut si sa va puneti o dorinta. Se spune ca se va indeplini.



Povestea reginei continua, afland cum fiul ei Carol al II lea, dupa moartea lui Ferdinand I, a cautat sa o excluda pe mama lui din politica si a exilat-o la Balcic. I-a facut viata un calvar reprosandu-i printre multe, idila cu printul Stirbey. Acesta a incercat sa ramana alaturi de ea pana la sfarsitul vietii, dar au fost brutal despartiti de catre Carol al II lea.

Regina Maria se plimba deseori trista trecand pe Puntea suspinelor spre cascada, unde privelistea este absolut spectaculoasa. Legenda spune ca aceasta punte daca este trecuta cu ochii inchisi, in timp ce va puneti o dorinta, aceasta se va imdeplini. Dupa ce trecea puntea, regina se oprea la tronul ei, unul construit din marmura si umbrit de un copac. Era locul ei preferat pentru ca de aici putea vedea marea in toata spelndoarea sa.
Este locul in care toti cei care trec doresc sa-si faca o fotografie...Vreti sa va asezati putin?



Regina Maria a murit la Castelul Pelisor, pe 18 iulie 1938, la varsata de 63 de ani.
Inima ei a fost o vreme si la Bran. Stiti bisericuta din dreapta Castelului Bran, langa parau?

Acest articol a fost scris si ii apartine Danielei Dimitrescu.