Autor Subiect: Madeira. Traseul „Lacurile Madeira” sau „Levada de Alecrim”  (Citit de 6089 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Madeira. Traseul „Lacurile Madeira” sau „Levada de Alecrim”
« : Vineri, 23 Februarie 2018, 12:36 »
Detalii tehnice:
Dificultate: Moderat 3
Lungime traseu: 10 km
Diferenta de nivel la urcare: 152 m
Diferenta de nivel la coborare: 154 m
Altitudine minima: 1279 m
Altitudine maxima: 1403 m
Timp de mers: 4 ore
Total timp cu pauze: cca 5 ore



Traseul „Lacurile Madeira” este una dintre cele mai frumoase drumetii ce se pot face pe insula. O experienta fantastica, adresata celor activi, cu conditie fizica si care sunt pregatiti cu echipament pentru un astfel de parcurs. O excursie ce va duce la cascade si lagune uimitoare, in care veti savura armonia magica intre padurea de dafin si formatiunile de roca vulcanica.

Padurea Laurissilva (de dafin) este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind protejata pentru ca este o adevarata relicva, un loc virgin ce persista de  peste 20 de milioane de ani. Traversand-o aveti ocazia sa vedeti specii unice, endemice, sa parcurgeti o zona floricola si arboricola extrem de bogata. Santana, este o rezervatie mondiala a biosferei cu fauna si flora endemica, un loc deci, unic.

Traseul porneste de la o parcare larga aflata deasupra de Rabaçal. Acolo se face debarcarea din microbuze, iar ghizii montani isi iau grupurile in primire. Prima verificare: echipamentul montan. Nu este un traseu din categoria plimbari sau foarte usoare. Este moderat, dar inspre zona maxima a acestei categorii, impunand conditie fizica si echipament. Faptul ca se porneste de la peste 1200 metri, chiar daca suntem pe o paralela „calda”, presupune si ceva mai gros, sus dam de 8 – 10 grade dimineata. Sa nu va lasati inselati de caldura din Funchal, de soarele bland de acolo, echipati-va asa cum se cere la munte, pentru ca altfel transformati placerea in disconfort.

In prima parte a traseului urmam Levada do Alecrim.



Imediat dupa bariera de pe drumul descendent spre Rabacal, in vegetatie (in dreapta drumului) se ascunde un drum ingust. Urcam poteca pana ce in cale vom intalni levada. La inceputul drumetiei suntem inconjurati de o vegetatie bogata, de ambele parti ale levada, canalul de apa fiind destul de larg.





Dupa aproximativ 10 minute, apele levadei formeaza bazine, mici ochiuri de apa, unde pastravii se joaca in voie.  Din acest punct urmam levada in amonte.



Traseul levada este foarte accesibil, fara coborari sau ascensiuni solicitante si va veti bucura de privelisti panoramice frumoase asupra muntilor din jur si a vaii ce se deschide sub poteca. Aproximativ 3 kilometri de traseu, mergem aproape pe drept, apoi, pe o poteca ingusta ce se face in dreapta, urcam pana la platoul Paúl da Serra, din care veti avea o vedere panoramica 360 de grade.





Urmarind poteca pe Paúl da Serra, veti intalni in curand o alta levada. Aceasta levada serpuieste pe platou, si noi vom urmari traseul ei sinuos. O multime de fluturi sunt acolo, iar imaginea cerului inveselit de zborul si culorile lor, va fi completata cu sunetul apei in curgere. Un loc extraordinar, asa ca nici nu stii cum a trecut si timpul si te trezesti intr-o zona de mici ochiuri de apa, pe care localnicii le numesc: Lagos da Madeira, adica Lacurile Madeirei.





Traseul este deasupra lacurilor, asa ca le puteti vedea de sus, insirate de-a lungul vaii. Oamenii locului se balacesc in ele, savurand prospetimea apei si peisajele din jur.







Dincolo de lacuri, poteca intra intr-o padure de dafin, Laurissilva. Daca nu este vizitata de prea multi turisti, o sa gasim acest drum ingust inverzit si pe alocuri napadit de tufisuri, de aceea am recomandat pantaloni lungi. 



Dupa trecerea padurii Laurissilva, traseele se termina in partea de sus a cascadei Ribeira Grande. O poteca din apropierea cascadei coboara, pana cand ajungeti la partea de jos a caderii de apa.



Acesta este locul unde traseul se intoarce pe Levada do Alecrim, cea pe care ati urmat-o in primii 3 km.






Intoarcerea ofera imagini superbe spre vale si munti. Asta daca aveti noroc sa fie insorit. Mare parte din an aceasta zona este acoperita de ceata montana, umezeala fiind ridicata aici. Sa fiti pregatiti si de ploaie, sa avaeti o pelerina cu care sa va protejati imbracamintea si rucsacul.
Traseul se termina acolo unde a inceput.

Recomandari importante:
Echipament montan obligatoriu: gheata de munte sau minim pantof trekking, rezistent la apa, cu talpa andiderapanta, pentru ca traversam zone umede. Pantalon lung elastic, bluze termice de diferite grosimi, palarie, pelerina de ploaie, lampa frontala, recipient cu apa, crema solara, sandvici sau batoane energizante, rucsac de 10 l.

Conditii
Datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, alunecarilor de teren sau altor situatii naturale ce pot fi create independente de noi, vom modifica traseul si adapta la situatie.

! No longer available



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Madeira. Traseul „Lacurile Madeira” sau „Levada de Alecrim”
« Răspuns #1 : Miercuri, 27 Iunie 2018, 18:31 »
Completez cu cateva fotografii "proaspete" facand recomandarea celor activi sa aleaga sa mearga pe acest traseu. Este spectaculos! Ai ocazia sa intalnesti o multime de plante si arbusti endemici, celebrii "urze" cei care creaza umiditate in Madeira, prin condensarea vaporilor de apa, apoi morcovii salbatici "rabacal" cei care dau numele locului de pornire in traseu, alecrim, adica trandafirii salbatici - asa se si numeste levadas de pornire, Levadas de Alecrim, apoi cateva specii de laur, printre care si cel a carui frunze "dafin" sunt folosite la bucatarie, nelipsitele barbi ale lauraceelor barba-de-velho, un soi de licheni care atarna de crengile copacilor, figueira do Inferno si multe multe altele. Este un festin pentru iubitorii de natura pura!

Traseul nu este greu, nu ridica dificultati, este foarte bine amenajat si intretinut, multe zone au chiar scari, astfel incat orice persoana cat de cat activa il poate parcurge cu usurinta. Iar ceea ce ofera este senzational. O cascada de 60 metri, alta care formeaza un lac, posibilitatea de a vedea una uriasa ce pleaca de la picioarele tale...

Este necesar insa un ghid local, el va poate arata si indica o multime de lucruri pe langa care poate treceti fara sa le observati...





Acestea sunt "urze":