Autor Subiect: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019  (Citit de 13909 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #15 : Luni, 26 August 2019, 14:11 »
As vrea insa, inainte de imagini sa va spun cateva lucruri, punctate, despre cum am perceput eu Faroe:

1. O natiune care tace si face. 50.000 de oameni, raspanditi in 130 de localitati, pe 16 insule, traind intr-un climat foarte aspru. O tara fara resurse, in care poti face doar pescuit si cresterea animalelor, dar in care s-au construit doua tunele submarine, o multime de altele prin munti, poduri intre insule, sosele astfaltate pana in ultimul catun. Care are cel putin cate o toaleta publica in orice sat, chiar daca acolo locuiesc doar 6 oameni. In care ai toate conditiile si confortul unei lumi civilizate: apa calda, curatenie, hartie etc.

2. O tara extrem de curata. Un loc in care nu vezi pe cineva sa arunce ceva pe jos, in care gasesti cosuri care se golesc la timp, peste tot. Gazon tuns, flori atat cat pot ele sa supravietuiasca in acel climat, pajisti intretinute exemplar. Mici ferme model de administrare, de igiena, de organizare. Nimic imprastiatm, nimic nelalocul lui.

3. Banci exista doar pentru a admira. Nu pentru a sporovai. Acolo nu exista "Poiana lui Iocan". Nici seminte, nici pufuleti. Ochii, mainile si mintea sunt ocupate de munca, cat e de munca, apoi pentru a se bucura de ce acele locuri minunate ofera.

4. Toata lumea face sport. O tara de oameni vigurosi si frumosi. Barbati inalti si solizi, femei cu aspect de vikinge, copii cu bucle blonde pe care ii vezi alergand pe pajisti sau jucand fotbal pe niste terenuri impecabile.

5. Nu ii intereseaza ce face vecinul. Poate nu va vine sa credeti, dar la doua case, intr-un catun de 20 de locuinte, vecinii nu stiau ca o casa ofera seara cafea si prajituri, ca e un fel de cafenea...Pe fiecare il intereseaza de ce face el si de obste in ansmablu, in care cu siguranta are un rol.

6. Toata lumea iti zambeste. Nu stiu daca doar noua turistilor, sau si intre ei sunt asa. Dar oriunde am fost, cu oricine am intrat in contact, ni s-a zambit, am fost indrumati, ajutati, in cea mai impecabila engleza. Care este a treia limba pe care o vorbesc acolo, dupa feroeza si daneza.

7. Au un respect fantastic pentru natura. Si te obliga si pe tine, venit din alta parte a lumii, unde poate nu esti invatat sa protejezi verdele, sa fi responsabil si atent. La capetele de traseu se afla portite pe care trebuie sa le deschizi si apoi sa le inchizi si un panou pe care scrie: "Respect". Este clar ce ai de facut: sa nu calci alaturi de poteca, sa nu arunci nimic pe drum, sa nu haituiesti oile si pasarile. Sa nu rupi flori. chiar daca te incanta...

8. Casele lor sunt modeste, dar atat de pitoresti, atat de curate, de intretinute incat nu te poti opri din fotografiat. Multe sunt vopsite in culori vii, cu ancadramente albe, cu mici gradinte cu cateva floricele si gazon impecabil. Cei mai bogati au si cate un copac, un articol de lux pe insule.

9. Pentru ca nu mai au paduri, au creat langa localitati mici petece, mici insule impadurite, in care exista o poteca, un paraias, niste bancute. Am strabatut, daca se poate spune asa, pentru ca nu au mai mult de 500 metri in diametru, doua astfel de padurici...Un miros imbatator de pin, de brad, de lemn curat...

10. Nu am inteles cum se intretin toate astea si paduricile, si toaletele si gradinile publice si multe altele, pentru ca nu am intalnit pe nimeni sa lucreze acolo. Dar cu siguranta prin voluntariat.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #16 : Luni, 26 August 2019, 16:07 »
Nu stiu de cate ori in viata ati ajuns intr-un loc cu totul si cu totul nou, necunoscut, despre care s-au scris putine lucruri...Eu am avut sansa si bucuria sa traiesc de mai multe ori sentimentul acesta. Asa am "descoperit" Madeira, Azore, Islanda, Mekong, Mikumi...Si acum Faroe. Este fantastica nerabdarea aceea care te cuprinde, emotionandu-ti mintea si grabindu-ti inima...

Prima noapte petrecuta acolo a fost un vis de calatorie...Am parcurs imaginar plaiurile inverzite pe care le vazusem in fotografii, urcand si coborand dealuri, traversand cascade... M-am trezit obosit, cu senzatia unei calatorii deja facute...dar repede mi-am venit in fire...La micul dejun ardeam de nerabdare, nu-mi trebuia decat cafea si sa iesim la drum! Toti cred au avut dorinta asta...

Am traversat practic golfuletul in care ne aflam si am parcurs soseaua de pe malul celalalt...Nici n-am pornit bine ca ne-am oprit...Un card de gaste salbatice, pastea linistit, apoi mai incolo niste momai, mai incolo un torent si tot asa pana la Fossa, imensa cascada in 3 trepte. Sau "La iepurasul schiop" cum am rebotezat-o. Apoi am oprit intr-un mic satuc, apoi in altul si in altul...Practic asta s-a intamplat in cele 6 zile de haladuiala pe insule: ne trezeam dimineata la 8:00, ne preparam micul dejun si cafeaua, iar la 9:00 eram pe drum. Aveam traseele facute, doar le-am urmat, opriind ori de cate ori vedeam ceva frumos sau era rost de o drumetie. Am potecarit si am facut exercitii de urcat si coborat din microbuz de dimineata pana seara. Iar la cina poposeam la Rose, o etiopeanca ce se casatorise cu un feroez si-si deschise o cafenea-restaurant in micul sat in care stateam. Ca sa intelegeti ce inseamna acolo un sat, ganditi-va la 10-15 case. In care in timpul zilei nu vezi nici o miscare, pentru ca toata lumea este la munca...Doar seara vedeai luminile aprinse, semn ca cineva e inauntru.

La Rose am mancat cea mai buna friptura de miel pe care am savurat-o vreodata. Si credeti-ma ca sunt de la mama lui mielu' de langa Marginime. Apoi ca am fost de nenumarate ori in Scotia si Irlanda, alte locuri in care se gateste cu succes acest preparat...Nicaieri nu a fost ca la Rose. Delicios! Apoi am mancat monkfish, la fel, ceva sublim! Steak de vita neozeelandeza, o grozavie! Si cireasa de pe tort: mancare etipeana, orez cu carne condimentata, in sos. Sa-ti lingi degetele, nu alta.

Pranzuri nu am prea luat, pentru ca e greu sa gasesti ceva pe drum. Ganditi-va ca in Faroe nu sunt mai mult de 6-7 hoteluri si nu stiu daca in total sunt 15 restaurante! Cam ce sansa sa ai sa gasesti masa, sa fie deschis si sa fi servit repede? Ne-am multumit insa cu sandviciurile pe care ni le faceam decuseara, care erau delicioase in natura!

Nu am timp sa povestesc ce am vazut, cat am mers, ceea ce m-a impresionat. Pot sa va spun ca totul e frumos, ca nu a fost nici un loc sa zic, aici e mai putin frumos decat in alta parte...

Ma bucur ca am putut sa-mi ofer mie si celorlalti sansa de a vedea acele minunate locuri. Sunt convins ca va fi foarte greu pe viitor sa repet asa ceva, in primul rand datorita timpului, dar si masurilor anti-turism pe care le iau cei de acolo. Vor sa-si protejeze paradisul si bine fac. Asa ceva nu mai gasesti acum in lume. Oamenii aceia isi iubesc la nebunie tara, ii respecta valorile si se intorc intotdeauna acasa. Chiar daca viata aspra ii face sa paraseasca pentru o luna, un an sau 10 ani insulele, ei se intorc intotdeauna. Pentru ca asa ceva nu au unde sa intalneasca...E un loc unic!

Am sa postez fototografii la gramada, asa cum am spus, nu am timpul necesar sa scriu despre fiecare, asa cum fac de obicei. Vreau insa sa va arat ceva din minunatiile de acolo...










































Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #17 : Luni, 26 August 2019, 18:15 »
Continui cu imagini din aceasta excursie:














































































Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #18 : Marți, 27 August 2019, 08:18 »
Si alte poze din Faroe...


























































Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #19 : Marți, 27 August 2019, 12:41 »
Continui mai in galop, pentru ca mai sunt multe de aratat si mi-au mai ramas doar 3 zile pana la plecarea in Portugalia...
















































































Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #20 : Marți, 27 August 2019, 17:55 »














































































Nume

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #21 : Miercuri, 28 August 2019, 11:56 »
Ceea ce am postat mai sus, sunt fotografii din...prima zi de excursie. Va dati seama cate imagini mai am...O sa intrerup cu fotografiile mele, pentru a va arata ce imagini extraordinare a surprins Gabi in aceasta excursie:


















































Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #22 : Joi, 29 August 2019, 09:54 »
Continui cu fotografiile lui Gabi:


Uriasul si Vrajitoarea, doua stanci emblematice ale Insulelor Faroe. Fotografia este facuta la capatul unui traseu de vreo ora si jumatate, minunat si continuu panoramic, pornit dintr-un satuc fascinant: Eiði. Tot de acolo, am facut o plimbare pe malul lacului aflat in spatele stadionului de fotbal.
























Cea mai mare cutie postala din lume. Am intalnit-o pe insula Sandoy, dupa o trecere cu ferry pana la Skopun si un scurt drum spre doua trasee de drumetie, "La lacuri" si unul panoramic, de unde se  pot vedea alte insule: Hestur (chiar in fata), Koltur (in stanga) si un pic din Streymoy (in dreapta).








Offline Gabi p

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 232
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #23 : Joi, 29 August 2019, 18:14 »
   Insulele Faroe - destinatia ideala pentru cei care iubesc natura; este un loc linistit si salbatic ce te cucereste prin verdele ierbii, cascade, culoarea apei, oile care dau o nota aparte peisajelor, pufinii care traiesc in imense colonii… Mi-au placut casutele acoperite cu iarba si cele colorate, drumul in sine care era extrem de pitoresc, plajele…
   Vremea foarte schimbatoare a avut si ea farmecul ei, acum era soare, acum era totul in ceata si invaluit in mister, apoi o ploaie scurta ca apoi sa te bucuri de un superb curcubeu (noi am vazut mai multe curcubeie – prietenii stiu de ce )
   O excursie marca Gigi cu opriri multe in locuri superbe, cu drumetii planificate si neplanificate intr-o atmosfera vesela si prietenoasa. E super sa stii ca te poti opri acolo unde vrei, unde vezi ceva inedit… e un mod ideal de a explora…
   O excursie care sunt convinsa ca a necesitat mult timp pentru a gasi informatii despre aceste locuri mai putin cunoscute si a face un asemenea program.
   Multumesc Gigi ! (….. si pentru ca ai postat din pozele mele )
"MUNTELE ne ofera tot ceea ce putem cere vietii: spatiu, maretie, liniste, asprime, frumusete, prietenie." Ionel Coman

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #24 : Vineri, 30 August 2019, 08:35 »
Gabi, ti-am multumit in particular, o fac si aici. Nu sunt doar cuvinte, este exact ceea ce simt. Voi mi-ati oferit o sansa imensa pentru a vizita, pentru a-mi face utile cunostiintele, pentru a cunoaste mii de oameni. Este mai mult decat exceptional ceea ce mi se intampla si asta datorita voua. Sunteti multi aici, persoane cu totul si cu totul deosebite, cu care am o placere nebuna sa calatoresc. Bucuria de a vedea astfel de locuri este dublata de ambianta, de rasplata emotionala pe care mi-o oferiti la sfarsit...

Faroe este un loc pe care l-am simtit atat de apropiat ca vibratie, energie, este parca locul in care m-am nascut...asa mi se pare de comod si potrivit acolo. Nu stiu daca ma credeti, dar de cand m-am intors, in fiecare noapte visez ca trec de pe o insula pe alta, descoperind noi si noi locuri. Ca stau cu harta in fata sa gasesc drumuri, poteci...Ma trezesc cu impresia ca am calatorit intreaga noapte, iar visele imi sunt atat de clare, incat pot descrie ceea ce am "vazut"...

Efectiv sufar dupa Faroe, dupa taramul acela fabulos, dupa catune, dupa valatucii albi ce inveleau crestele, dupa ocean...In orice moment de relaxare, mintea imi alearga spre pajistile verzi...Am fost sigur de prima data cand am pus piciorul acolo ca trebuie sa fac cumva sa ma intorc. Desi vazusem excursia din Faroe doar ca pe "only one", pe zi ce trecea simteam ca trebuie sa fac orice pentru a ma intoarce...La inceput am zis ca poate peste vreo 5 ani, apoi ca peste 2 ani, ieri insa mi-am zis ca trebuie sa fac orice pentru a ajunge anul viitor...Asa ca am "impins" o excursie din iunie spre octombrie si am facut loc unei noi calatorii spre Faroe, in 2020! Asa ca m-am linistit intrucatva, gandindu-ma ca o sa ajung anul viitor. O sa-l iau si pe Gusti cu mine, pentru ca este la fel ca mine, un mare iubitor de natura, fiind convins astfel ca o sa-i placa destinatia aceasta. Si o poate pe viitor promova, indruma si ghida grupuri mici in Faroe.

Asa ca pentru 2020, vom avea 7 locuri pentru iubitorii de natura salbatica, neatinsa, pentru cei care sunt impatimiti de fotografie, de peisaje, dar care stiu ce inseamna si respecta un astfel de taram...

Continui cu fotogrfaiile lui Gabi:









































si cu alte cateva facute de mine...


















Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #25 : Vineri, 30 August 2019, 15:35 »
Am rezervat aceiasi locatie si am postat pe forum excursia de anul viitor. Urmeaza pre-rezervarile si apoi la 1 octombrie lansarea pe site. Asa ca cine este interesat de ocuparea unuia din cele 7 locuri, poate sa intre aici: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2996.0.html si apoi sa ne scrie un Email pe office@singlescamp.ro

Intre timp, atat cat mai am timp, adica astazi, pentru ca maine o sa fiu pe drum spre Portugalia, mai postez cate ceva:










































Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Natura nordului: Insulele Faroe 17 - 24 august 2019
« Răspuns #26 : Vineri, 30 August 2019, 18:24 »
Mai am inca multe fotografiim dar din pacate nu-mi permite timpul sa mai postez...Maine o sa fiu departe, spre alte zari, in alte peisaje, din care o sa vin incarcat din nou...

Acestea sunt ultimele pe care le mai adaug aici...Sper ca v-au placut si v-ati facut o idee despre ce inseamna Faroe...

Primele pe care vi le arat sunt facute in capitala lor, un mic orasel de 18,000 de locuitori.





















Aceasta este catedrala:

























Casutele de mai sus sunt dintr-un cartier vechi, de langa port, Tiganes se numeste. Cele rosii de mai jos sunt ministerele si parlamentul:





















In port intra si vase de croaziera, am vazut mai multi americani coborati la tarm...







Aici eram la fortareata, de aici se vede bine orasul:











Gata! - am plecat din Portul lui Thor, cum se traduce Toshavn.















Aici eram pe un drum ingust, ingust de coasta. Peisajele iti taiau rasuflarea...