Autor Subiect: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019  (Citit de 23713 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #15 : Marți, 23 Iulie 2019, 13:37 »
Servus Tatiana,
iti raspund pe rand la intrebari:
- nu exista obligatia de a face vaccinuri
- pentru mine intotdeauna ce este recomandat, este obligatoriu. Am facut toate cele 4 vaccinuri pe care mi le-a recomandat medicul specialist.
- vaccinurile se fac cu o luna inainte de plecare. Am specificat pe forum, in prezentarea excursiei: "Cu 30 de zile inainte de plecarea in calatorie se face vaccin impotriva febrei galbene. In Bucuresti recomandare la clinica medicala Regina Maria, sau la Victor Babes si costa intre 150-300 RON, in functie de clinica unde il veti face. Este bine sa aveti si vaccinul impotriva hepatitei A si B, asta in situatia in care nu aveti deja. Discutati cu medicul vostru de familie daca nu va mai amintiti... Mai trebuie sa aveti la voi pastile anti-malarie – costa in jur de 10 RON. Eloquine (acestea se iau unul pe saptamana) sau  Malarone (acesta se ia cate o pastila in fiecare zi). Recomandarea este pentru gel dezinfectant pe care sa-l folositi intotdeauna inainte de masa, pentru a va curata mainile."
- USD, cu euro nu aveti ce sa faceti. USD noi, nu vechi, pentru ca nu se accepta decat maxim cu rata 2/1.
- pentru tantari, desi eu nu am vazut NICI UNUL...se iau exact aceleasi masuri ca si in tara: bratari, autan etc Este bun un aparat cu pastile in camera, unde oricum aveti un pat cu tifon.

Tatiana

  • Vizitator
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #16 : Marți, 23 Iulie 2019, 13:57 »
Mulțumesc Gigi pentru informații și promptitudine! :)

Ca veni vorba de prize, prizele sunt ca la noi sau trebuie adaptoare? Dacă  trebuie, de care?

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #17 : Marți, 23 Iulie 2019, 21:10 »
Recomandarile mele sunt aceleasi ca si anul trecut, asa ca le pun cu copy/paste aici...Sunt si mai multe detalii.

Despre Zanzibar

Pentru a strabate insula de la un capat la altul, de la N – S, ai nevoie de cca 2 ore. Sunt 110 km. De la E – V, este mai putin, in cel mai indepartat punct, Stone City – Pingwe, pe sosea sunt cca 60 km, cca 1 h de mers cu masina.

Zanzibar este un teritoriu semi-autonom de pe coasta de Est a Africii. Mai exact, un arhipelag care are propriul guvern, însă aparține de Tanzania, așadar tot ce ține de taxe, impozite, birocrație și alte lucruri de acest gen se raportează guvernului Tanzaniei. Arhipelagul este compus din insula principală, Zanzibar sau Unguja, și insula Pemba, iar capitala este Zanzibar City, mai cunoscută drept Stone Town. Orașul a intrat în patrimoniul UNESCO și este, într-adevăr, fascinant.

Populația insulei număra în anul 2000 aproape un milion de locuitori, fiind alcătuită din africani, indieni, perși și arabi. Din punct de vedere religios 98 % sunt musulmani, limba oficială fiind kisuaheli sau swahili, o limbă din familia bantu (orginară din regiunea Congo) foarte răspândită în Africa de est. Mai există o minoritate de cca 10 000 de Kharidjiten (popor cu care au fost conflicte la alegerea califului). Problemele și conflictele politice din Zanzibar sunt generate de tendința arabă de a constitui un stat islamic independent de Tanzania.

Istoric. Primii care au sosit pe insulă au fost negustorii arabi prin secolul VIII, ei denumind coasta insulei Bar des zandj (coasta omului negru), prin arabi extinzându-se și religia islamului pe insulă. Datorită necesității de comunicare a negustorilor arabi și locuitorii insulei ia naștere o limbă nouă suaheli (sâhil = arab: coastă), care este un amestec dintre limba arabă și o limbă africană, la care se adaugă ulterior fragmente din limba engleză. La sosirea lui Vasco da Gama (28 ianuarie 1499) existau deja așezări arabe pe insulă, ca și relații comerciale cu India.

În 1503 sosesc portughezii care întemeiază un centru comercial pe insulă, distrugând relațiile comerciale musulmane.
La sfârșitul secolului XVII portughezii pierd controlul asupra regiunii, în Zanzibar înființându-se un sultanat cu centrul în Oman. Comerțul decade și apare comerțul cu sclavi care durează mai multe secole, Zanzibarul și Madagascarul numărându-se printre centrele importante a comerțului cu sclavi și fildeș din Oceanul Indian. Din 1818 încep să se cultive masiv mirodenii (cuișoare) sub dominație musulmană care continuă comerțul cu sclavi și arme de foc. Din 1698 dinastia din Oman construiește clădiri din piatră și o fortăreță, arabii preluând rolul de conducători ai insulei.

Cel mai scurt razboi din istorie a fost dus in Zanzibar in 1896. Dupa moartea sultanului Hamid bin Thuwaini pe 25 august, un uzurpator a ocupat palatul si s-a proclamat conducator. I s-a cerut Marinei  Roiale Engleze sa il evacueza. La fix orele 9, trei nave de razboi au deschis focul timp de 45 de minute, transformand palatul intr-un moloz si gonind uzurpatorul. Acest bombardament poate fi considerat “Cel mai scurt razboi din istorie” , asa cum apare si in Cartea Guinness.

La începutul secolului XIX tranzacția cu sclavi atinge cifre între 6 000 și 10 000 de sclavi vânduți pe an ce reprezenta 75 % din numărul de locuitori ai insulei. Până în 1870 sultanatul din Zanzibar s-a extins până la Lacul Tanganyika iar după moartea lui Sayyid Sa‘îds (1856), sultanatul va fi împărțit.

In 1883 este construit un far și va fi electrificat palatul sultanului. Din anul 1886 o delegație germano-engleză stabileste granițele Zanzibarului pe continentul african. Sultanatul din Zanzibar devine tot mai mic și în 1890 insula Zanzibar și Perma devin protectorat britanic. La 10 decembrie 1963 are loc declarația de independență a Zanzibarului eliberat de sub colonialismul britanic, ulterior urmând o revoluție ce a dus la desființarea sultanatului.

Economia insulei se bazează pe cultivarea mirodeniilor (cuișoare, scorțișoare, piper și nuca muscat), ca și diferite preparate cosmetice și farmaceutice obținută din alge, care au fost aduse din Asia și distrug treptat bancurile de corali.

Flora si fauna Zanzibarul este unicul loc de pe glob unde trăiește maimuța Piliocolobs kirkii ; la fel țărmul nisipos al insulei este vizitat ca loc de depunere a ouălor de broasca țestoasă de mare (Cheloniidae).

Moneda. Tanzanian shilling (TZS). 1 USD = 2,283.64 TZS

Cumparaturi si suveniruri Sunt o multime de magazine de artizanat in Stone City, toate in jurul portului si a casei in care s-a nascut Fred Mercury. Daca veniti pregatiti cu bani, va recomand in mod deosebit sa cumparati bijuterii cu tanzanit. Mie personal mi-au placut mult lucrusoarele vandute pe tarabele războinicilor Maasai.

Comunicaţii
Companiile de telefonie mobilă din România au acorduri cu 2 din cele 3 reţele din Zanzibar. Semnalul este relativ bun, dar releele cad din oră-n oră...Apelurile sunt scumpe către foarte scumpe. Cineva din grup a cumparat o cartela din aeroport, dar nu a putut face mare lucru cu ea. Daca reusiti sa sunati de pe ea, in Europa costa 10 cenţi/minut.

Avem internet, destul de slab pe unde mergem, dar totusi suficient incat sa puteti comunica acasa prin whatsapp. În niciun caz nu folositi telefonul mobil pentru a va conecta la internet – se taxează cu 8 EUR/Mb. Asta înseamnă că-ţi citeşti mailul pe Yahoo şi ţi-a crescut factura cu 30-40 EUR. DECI INCHIDETI DATELE MOBILE!

Curent electric
Prizele sunt de tip britanic, "Type D & G (British)", astfel incat pentru a va incarca device-urile aveti nevoie de adaptor. Daca ati calatotit in Marea Britanie sau Irlanda, cu siguranta aveti asa ceva acasa. Puneti-l in bagaje, pt a nu fi nevoiti sa cumparati altul...

Circulatia – se desfasoara ca in Marea Britanie, pe partea stanga a sensului de mers. Conditia drumurilor nu se compara cu cele din Europa; majoritatea sunt grav avariate sau sunt direct pe nisip, de aceea nu se poate estima timpul corect in functie de km de parcurs. Fiecare pieton traversează pe unde și când are chef, mașinile, motoretele și bicicletele au propriile legi de circulație, iar drumurile nu sunt deloc ilumitate. Așadar, mare atenție...

Siguranţă. Nu este o zona in care obiectele pe care le porti neatent sunt in risc. Exista multe cazuri de furturi, in special de rucsacuri lasate nepazite, chiar si din zona de protectie. Nu se recomanda in nici un caz aventurile nocturne in afara zonei de protectie. Lasati bijuteriile acasa!

Turismul in Zanzibar:
Un loc inca neintinat de turismul comercial, cu unele din cele mai salbatice si frumoase plaje din lume, ape exceptional de clare si o enorma diversitate a vietii subacvatice, un rai al amatorilor de scufundari, acesta este Zanzibarul.

Sate traditionale, unde oamenii traiesc fericiti fara comfortul civilizatiei, ferme de mirodenii, parcul natural din Padurea Jozani, care este casa speciilor endemice: maimutele colobus sau sykes, sunt alte atuuri ale Zanzibarului.

Kilometri de plaje cu nisip alb umbrite pe alocuri de cocotieri care isi apleaca trunchiurile inalte spre apele de culoarea turcoazului. Un adevarat paradis! Exista peste 25 de plaje in Zanzibar, unele dintre ele printre sate traditionale de pescari, altele sunt insa atat de izolate incat ai impresia ca te afli pe o mica insula pierduta in largul oceanului.

Nordul insulei este cel mai vizitat de turisti. Aici reciful are culoarea curcubeului si sunt cele mai multe golfuri si plaje superbe. Cea mai frumoasa este Nungwi, strajuita de palmieri, bananieri si cocotieri. Tot aici sunt si cele mai multe resorturi cu bungalowuri de lux.

Coasta de vest a Zanzibarului este fragmentata de recife de corali, plajele sunt mai inguste si apa langa tarm este adanca.

Cele mai mari plaje: Matemwe, Pwani Mchangani, Kiwengwa, Uroa, Bwejuu si Jambiani sunt pe coasta de est, care nefiind fragmentata, este expusa valurilor si mareelor, insa apele Oceanului Indian sunt calde si se poate inota sau se pot face mici croaziere cu barci traditionale.
Cei dornici de diversitate si miscare pot face beach hopping, adica pot inchiria o masina, sau chiar o limuzina cu sofer, pentru a vedea mai multe plaje sau pentru a beneficia de servicii complete de transport, scufundari, masa si bauturi.

Scufundarile sunt cu siguranta punctul forte al Zanzibarului. Apele calde si clare, cu vizibilitate la mai mult de 20 de metri si exceptionala varietate a vietii subacvatice sunt un rai pentru cei care vor sa pescuiasca la mare adancime sau sa se scufunde pentru observarea coralilor, a delfinilor si a pestilor exotici.

Si cei care nu pot sa coboare pana in adancuri pot avea experiente de neuitat, facand snorkelling, o activitate foarte populara si accesibila chiar si pentru incepatorii care vor sa observe minunata lume subacvatica.

Fluxul si refluxul sunt foarte puternice. Apa se retrage dimineata, dar revine dupa amiaza, asa ca atunci e mai potrivit pentru baie...O sa vedeti si la resortul in care stam...

Mancare si bautura: - preturi: o bere - aproximativ 3 USD; un softdrink - aproximativ 2 USD; o gustare - aproximativ 2 USD; 1 litru de apa - aproximativ 2 EUR; o cina – cca 15 USD (mancarea nu e ieftina cum s-ar crede). Recomandare: puneti in bagajul de cala o sticla de bautura, pentru ca acolo e cam greu sa gasiti asa ceva...Sunt musulmani!

Preparate culinare conțin mult pește și fructe de mare proaspete, dar in Stone Town se organizează de asemenea grill-uri în fiecare seară. Într-o piațetă pe malul oceanului, zeci de echipe de bucătari gătesc în fața turiștilor tot felul de preparate care miros demențial. Pe lângă preparatele din ocean, puteți gusta banane prăjite, cartofi prăjiți, clătite sau sucuri fresh din fructe exotice.
Nu vă faceți griji pentru prospetimea pestilor si a fructelor de mare. Pescarii merg în fiecare dimineață pe ocean și captureaza marfa proaspătă pentru turiști. De asemenea, dacă sunteți fani ai fructelor exotice, pregătiți-vă. Aici veți găsi cel mai bun ananas, cel mai bun mango, fructul pasiunii, rambutan și o mulțime de alte fructe delicioase. Toate super gustoase.
În Zanzibar se cultivă multe condimente: ghimbir, scorțișoară, cuișoare, cardamon și multe altele. Toate acestea, împreună cu influențele culinare lăsate în urmă de popoarele ce au cotropit insula de-a lungul timpului, fac din Zanzibar un veritabil paradis culinar. Mâncarea este delicioasă, având arome exotice, orientale sau indiene, dar și prețurile sunt pe măsură. Un alt element de surpriză este faptul că, de multe ori, porțiile sunt mult mai mici față de cum suntem noi obișnuiți.
Incearcati preparatele africane ugali, indiene chapatti, curry-urile swahili si manancati din plin fructe de mare. Apoi specialitati locale, precum curry si urojo de caracatita – o supa pe baza de turmeric si nuca de cocos, cu bucatele de carne prajita si cartofi picanti,
O cină costa până la 15 dolari de persoană. Excepție face numai capitala insulei, Stone Town, unde poți mânca lejer și cu 5-6 dolari de persoană în anumite restaurante.

La restaurant, poate dura până la două ore să-ți fie adusă comanda, dar încearcati să intrati în ritmul de acolo si mai ales nu va suparati.  Zanzibarienii nu se grăbesc și nici nu cunosc ritmul alert. De multe ori, ei încearcă din răsputeri să mulțumească turiștii, dar turiștii aleg calea cea mai la îndemână, aceea de a o lua personal. Lucrurile se pot rezolva foarte ușor, cel puțin în ce privește mâncarea. Nu aștepta să ți se facă foame ca să comanzi ci ia-ți o marjă de cel puțin o oră, astfel încât masa să fie gata la timp.

Recomandari:
•   consumati apă doar din sticle îmbuteliate.
•   fructele și legumele trebuie spălate bine – bine cu apă îmbuteliată. Dacă e posibil- decojite.
•   mâncarea să fie bine preparată, cat mai bine pregatita termic

Absolut totul se negociază. In piață, nu exista niciun fel de preț afișat. Intrebi si de acolo negociezi.

Despre Zanzibar - Stone City (material cumulat de pe mai multe site-uri)

Inima insulei Zanzibar este Stone Town, orasul de piatra, centrul istoric al intregului arhipelag, iar o plimbare prin vechiul oras inseamna o incursiune in trecutul sau.

Stone Town sau Mji Mkongwe, în limba swahili, însemnând "Orașul vechi", reprezintă partea antică a orașului Zanzibar (sau Unguja Mjini) - capitala insulei Unguja, informal cunoscut sub numele de Zanzibar, o parte din Tanzania. Are o poluatie de 206.292 locuitori.

The Old Town este construit pe o peninsulă triunghiulară de teren de pe coasta de vest a insulei. Cea mai veche parte a orașului este constituită dintr-un "labirint" de alei înguste care duc spre case, magazine, bazare și moschei. Autoturismele sunt adesea prea largi pentru a conduce pe aceste alei .

Arhitectura sa Swahili încorporează elemente din stilurile Arabe, Persiene, Indiene, Europene și Africane. Casele Arabe sunt notabile în special cele cu uși mari din lemn, ornamentate și sculptate și alte caracteristici cum ar fi neobișnuitele verande închise din lemn.

Orașul era centru comercial aflat pe coasta Est Africana între Asia și Africa înainte de colonizarea continentului în 1800, dupa care a fost mutat la Mombasa și Dar es Salaam. Între 1840 - 1856, Said bin Sultan a avut capitala imperiului Omani în Stone Town. Principalele produse pe care le exportau erau condimente și cuișoare. Timp de mai mulți ani Stone Town a fost un important centru de comerț cu sclavi; Sclavii erau aduși din Africa și erau comercializații în Orientul Mijlociu. Catedrala Anglicană este construită pe pe locul unei vechi piețe de sclavi.

Orașul a fost totodată o bază pentru mulți exploratori europeni, in special portughezi și coloniți din anii 1800. David Livingstone a folosit Stone Town drept bază de pregătire pentru expediția sa finală în 1866. O casă care acum îi poartă numele a fost împrumutată de Sultan Seyyid Said. Comunitățile de imigranți din Oman, Persia și India, au locuit aici.

Stone Town a fost desemnat de UNESCO ca un loc al Patrimoniului Mondial.

Negustorii arabi de sclavi au sosit in Zanzibar in secolul al VIII-lea si au rezistat in zona cateva sute de ani, iar urmele teribilului negot sunt astazi vizibile peste tot pentru ca sute de ani orasul a trait si s-a dezvoltat prin comertul cu marfa vie. Se estimeaza ca la mijlocul secolului al XIX-lea din portul Zanzibar plecau catre diverse destinatii circa 60 de mii de sclavi!

Succesorii primilor arabi care au sosit pe insula au construit in 1107 moscheia Kazimikazi.

Orasul, cu atmosfera Orientului Indepartat si a Africii Negre, cu culori vii si miros al vremurilor trecute, lasa o puternica impresie: stradute inguste si ziduri albe care inchid intre ele medina araba, moschei, biserici crestine, bai persane si case care dateaza in mare parte din secolul al XIX-lea, unele puternic erodate datorita pietrei coralifere din care au fost cladite. Sunt aproximativ 1.700 de astfel de cladiri, dintre care 1.100 au fost clasificate ca avand importanta istorica, doua catedrale si 50 de moschei.

Vizitand orasul pe jos veti remarca detaliile arhitecturii balcoanelor, verandelor si loggiilor sau cele peste 200 de usi sculptate (dupa unii 560) si unic decorate, pentru care orasul a fost desemnat ca parte a Patrimoniului Universal UNESCO. Cele mai vechi usi descoperite in Zanzibar dateaza din anul 1694.

Vizitarea orasului ar trebui sa inceapa de la tarm, unde sunt cele mai frumoase case inaltate in secolul al XIX-lea, in timpul sultanului Barghash bin Said, zona unde este cea mai extravaganta constructie - Casa Minunilor. Astazi este inca cea mai inalta cladire din Zanzibar si adaposteste Muzeului National de Istorie si Cultura.

Alaturi este Muzeul Palatului, cladire ce a fost resedinta sultanului timp de 50 de ani, care inca pastreaza decoratiile si mobilierul original.

Spre malul marii, pe langa drumul spre Mizingani, este Dispensarul Vechi. O cladire al carei stil aminteste de arhitectura coloniala din India.

Langa port este puternicul Fort arab Bgome Kongwe, construit in 1701, care a servit ca fortificatie de aparare a orasului pana in 1920, cand a devenit obiectiv de interes public. Astazi, aici este Centrul de Cultura Zanzibar. Daca explorati stradutele inguste ale orasului veti da de vechile bai persane Hamammi, construite in 1870 de sultanul Baraghash bin Said.

Trebuie vizitata si piata din Stone Town, un loc animat unde se cumpara si se vand produse aduse din toate colturile insulei. De interes sunt licitatiile care se organizeaza aici si oferta mare de khangas, textilele tesute in culori vii purtate de femeile de pe insula, cumparate si de turisti ca suvenir.
Zanzibar a fost locul de nastere, la 5 septembrie 1946, a lui Farouk Boulsara, cunoscut sub numele de Freddie Mercury, celebrul solist al trupei Queen, asa ca nu ratati o vizita la restaurantul Camlur's, locul unde a locuit o vreme familia sa. Tatal lui a fost contabil si a lucrat pentru guvernul britanic in Casa Minunilor.

De asemenea trebuie sa faceti un tur la fermele de mirodenii.

Mirodeniile aduse de negustori si calatori in aceasta insula cu teren fertil in urma cu mai mult de doua secole au schimbat istoria, caci pe langa comertul cu sclavi, Zanzibarul a atras sultanii din Oman si pentru cuisoare, nucsoara, scortisoara, piper sau pentru alte condimente exotice care cresteau doar in aceste locuri.

Plantatiile de mirodenii incep chiar la marginea orasului Stone Town.

Parfumul si gustul mirodeniilor dau si nota caracteristica a mancarurilor locale, a nenumaratelor variante de pilaf si biryani, care se gasesc in meniurile hotelurilor si restaurantelor din Zanzibarul de astazi, bucataria locala fiind un amestec de influente africane, arabe, persane, malaeziene, indiene, portugheze, britanice si chinezesti.

De retinut:
- sa aveti la voi dolari, nu euro! Nu trebuie sa schimbati in moneda locala, nu aveti ce face cu acei firfirei care nu au nici o valoare...
- sa aveti control permanent asupra a ceea ce aveti valoros la voi
- sa luati in bagaj adaptor de priza, tip britanic!

Offline rysin

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 15
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #18 : Duminică, 04 August 2019, 22:33 »
Buna seara.
O “mică” întrebare:
Se mai poate adauga încă o persoana grupului?
E vorba de fiul meu care nu știa cum vor evolua examenele.
O seara buna sa aveti

Offline Carmen Patrascu

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 13
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #19 : Luni, 05 August 2019, 16:01 »
Buna ziua,

Am nevoie de câteva clarificări.
Cred ca cel mai important lucru este cel legat de vaccinări.
Eu am reușit o programare la Regina Maria in București ptr 28 aug deci cu 3 săptămâni înainte de plecare. Intrebare: Este târziu?
Am sunat la ne de tel oferit de cineva din grup care spunea ca este Dr. dar nu a răspuns nimeni.

O alta întrebare la care nu s-a dat un răspuns clar este in legatura cu suma aproximativ necesară, in USD, pe durata excursiei.

Mulțumesc mult

Numărul meu de tel este 0730 958 456
Carmen Patrascu

Offline oli

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 248
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #20 : Luni, 05 August 2019, 18:26 »
nu e tarziu cu 3 saptamani inainte de plecare
numarul functioneaza. poti sa mai incerci , sau lasa un mesaj.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #21 : Marți, 06 August 2019, 09:17 »
Carmen Patrascu, nu va mai lasati numarul de telefon, decat pentru situatii legate de grupaj. Si poate nici atunci nu e indicat. Am scris si explicat asta in Regulamentul Forumului si nu este doar o regula ci si o protectie pentru voi. Un numar afisat pe orice site inseamna o posibilitate de a fi folosit pentru reclame sau mai stiu eu ce. Aici chiar nu vad de ce trebuia lasat...

In legatura cu ce ai intrebat: despre vaccinuri am scris deja si in prezentarea excursiei si in raspunsul dat Tatianei (Răspuns #15), ti-a recomandat si Oli care este o draguta si o binevoitoare, intotdeauna ajuta, indruma, da sfaturi.

Despre bani: am scris aici: "Mancare si bautura: - preturi: o bere - aproximativ 3 USD; un softdrink - aproximativ 2 USD; o gustare - aproximativ 2 USD; 1 litru de apa - aproximativ 2 EUR; o cina – cca 15 USD (mancarea nu e ieftina cum s-ar crede)". Deci un calcul simplu se poate face considerand si bugetand mesele pe care le avem de luat, singurul cost mai important si necesar pe care il avem, impreuna cu tips-ul pt ghizi (care evident ca nu e obligatoriu dar este foarte indicat in astfel de tari). Depinde insa de ce vrea si bea fiecare, de ce isi alege sa manance...Avem si mese incluse in tariful de excursie optionale, care trebuie scazute din total. In safari nu avem nevoie de mese, sunt incluse, acolo doar daca ne luam cate o apa, cate o bere. Alte cheltuieli ce pot aparea sunt legate de ce va doriti ca amintiri. In Stone City sunt multe bazaruri cu marfuri locale in special condimente, obiecte de arta traditionala, maruntisuri etc. Si va spuneam ca mai gasiti bijuterii de tanzanit.

Deci greu de estimat ce doreste fiecare. Strictul-strictul necesar, asa cum pobabil ti-a iesit din calcul, este cca 250 - 300 USD, dar de aici in sus, cine poate stii...cine poate anticipa de ce va "impiedicati" pe acolo?  ::) :) Tineti cont de recomandarea mea legata de cash, luati cu voi cat credeti ca vreti sa cheltuiti, pt ca in hoteluri aveti seifuri, iar cu scosul banilor de la automat este o adevarata aventura. Nu gasiti bancomate, iar cele 3-4 care exista formeaza cozi mari...Cu cardul nu aveti unde achita...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #22 : Vineri, 09 August 2019, 15:32 »
Am primit din agentie lista cu inscrierile la optionale. Toata lumea merge in SAFARI, si cu foarte mici exceptii vom fi in grup complet si la excursiile optionale din Zanzibar.

Azi am primit si orarul de zbor pentru safari in Parcul National Mikumi si am tinut sa va dau cateva detalii care va vor ajuta sa intelegeti cum se va desfasura programul de safari

In 23 septembrie seara, veti pregati doua bagaje:

- un bagaj de cca 20-30 litri in volum, maxim 15 kilograme ca greutate. Trebuie sa aiba forma unui rucsac, sau a unui seabag sau a unei genti. Nu troller, nimic gen cutie, pentru ca bagajele le depozitam in cala avionului, legate intr-o plasa si trebuie sa fie flexibile. In acest rucsac sa aveti strictul necesar pentru 3 zile: pantalon scurt, pantalon lung, incaltaminte trekking pentru potecile din natura (de data aceasta nu recomand in mod special ghete pt ca va va fi cald si ocupa mult loc), tricouri termice (adica din cele de vara care respira), un polar cu gluga sau ceva similar, o pelerina (musai asa ceva), sapca, crema solara, ochelari de soare, slapi sau sandale, trusa necessaire, lenjerie intima, medicamente curente, leucoplast, baterie externa pt incarcare telefon, adaptor priza, cabluri de incarcare device-uri, aparat foto/telefon, un rucsac mai mic, de maxim 10 l (cel pe care-l folositi in excursiile din Zanzibar)

- in bagajul de cala cu care ati venit - tot ce mai aveti. Bagajul de cala va fi dus la hotelul in care urmeaza sa stam in Stone City. Nu lasati evident valori, banii si documentele le veti avea cu voi in Mikumi

In 24 septembrie dimineata, trebuie sa fiti in picioare maxim la ora 05:00. La ora 06:00 trebuie sa fim plecati din resort, deci la 05:45 vom astepta sosirea autocarului, cu bagajele, in fata receptiei  Din Mermeid's Cove Hotel pana la aeroport avem de facut poate mai bine de o ora si trebuie sa ajungem cel putin cu o ora si ceva inainte de plecarea avionului. Am sa vorbesc la bucatarie sa aveti fiecare pregatit cate un box cu un take away breakfast pe care trebuie sa-l ridicati personal de la receptie sau restaurant, urmeaza sa va comunic acest amanunt acolo.

Incarcam ambele bagaje in autocar si plecam spre aeroport. Luam cu noi din autocar doar bagajul usor, celalalt ramane in autocar si va fi transferat la hotelul din Stone City. Evident cu un tips pentru sofer si ghid, cei care o sa ne descarce bagajele si o sa le depoziteze la hotel. Altfel ar fi nevoie sa plecam cu o jumatate de ora mai devreme (cel putin) si sa ne caram pietonal bagajele, pana la hotel...

In aeroport am sa adun pasapoartele si am sa le predau reprezentantului agentiei care efectueaza zborul charter. Imbarcarea si zborul:

24-09-19 ZANZIBAR 8:30 MIKUMI 9:30

Cel mai probabil, dar urmeaza sa mi se confirme, o sa zburam cu doua avioane de cate 13 locuri fiecare. Sunt Cesna, niste aparate de zbor de mici mici dimensiuni dar cu motoare foarte puternice. Chiar daca este un avion mic, regulile sunt aceleasi ca intr-unul de mari dimensiuni. Centura, etc etc Traversam portiunea de mare dintre Zanzibar si continent, apoi survolam zona apropiata de Dar El Saalam si ne indreptam spre interiorul continentului. Aterizarea, asa cum am informat deja se va efectua pe o pista de pamant din Parcul National Mikumi. Zborul nu dureaza mai mult de o ora si un sfert.

Din "VIP-lounge" ;D (o sa vedeti despre ce e vorba...) o sa fim preluati cu jeep-urile (avand evident bagajele cu noi ) si transferati la lodge. Cel mai probabil se va intampla, ca la poarta parcului, sa asteptam ceva timp pentru intocmirea permiselor de acces in parc. Cu rabdare, pentru ca sunt convins ca ati inteles ca vom fi in Africa, intr-o zona izolata, militarizata ca parc national. Acolo nu merge cu ochii dati peste cap, cu batutul din picior, cu nerabdari de rasfat european, ca cine sunt eu...Trebuie RABDARE si LINISTE, daca nu vrem sa avem probleme. Eu impreuna cu rangerii care ne insotesc o sa incercam sa grabim "prin ungere" lucrurile atat cat putem, dar va rog insistent, nu veniti din 5 in 5 minute sa intrebati cat mai stam, sau si mai rau sa aveti o atitudine de repros in priviri sau verbal...O singura data vom face operatiunea aceasta, asa ca reglati-va nerabdarea...In tari musulmane sau din Africa, cea mai mare prostie sau iresponsabilitate este sa te comporti in felul acesta. Poti afecta intreg grupul...Astia nu au nimic de pierdut si in cazul unui afront se aseaza de-a curmezisul, punandu-ti toate piedicile posibile, sau chiar umilindu-te. Atata timp cat te comporti frumos cu ei, cu rabdare, cu atentie chiar, daca isi iau bacsisul, daca te vad simplu si normal in comportament, se poarta excelent. Nu vreau sa va speriu in vreun fel si nici sa va creez imaginea unei zone unsafe. Am tinut insa sa va explic, responsabil si cu experienta, cum trebuie sa va comportati si cum nu. Mai mult nu pot face...

Programul de safari depinde de stilul si cunostiintele fiecarui ranger in parte. Ei stiu si se anunta intre in lant unde sunt turmele mari, unde sunt leii si cam stiu si pe unde sa caute leoparzii. Asa ca o sa facem niste trasee in zig-zag, care o sa ne fie greu sa le intelegem ca ruta...O sa fim impartiti pe jeep-uri. Fiecare veti avea o sticla de apa, cate un loc si o priza de incarcare pt device. NIMENI nu are voie sa coboare din jeep pana cand rangerul nu da permisiunea. Vreau sa va spun ca animalele par blande si leii si elefantii, atata timp cat sunteti in masina. Pentru ca au invatat sa nu se teama de masini. Cand ati coborat insa, deveniti altceva, ceva pe care ei il pot percepe ca dusman. Sunt atat de rapizi incat nu ai timp sa te retragi. Esti o tinta sigura, fara scapare. Anul trecut, in perioada in care am fost noi, intr-un parc vecin, o turista a coborat si in cateva secunde, vrand sa fotografieze un leu care parea ca doarme, a fost efectiv sfasiata, nimeni nu a putut-o ajuta cu ceva. Astfel de inconstiente exista, am patit si eu cu ani in urma, cand o doamna dintr-un grup cu care am fost la panda organizata de rangerii unui parc national, in hochstandt, la urs, a coborat din foisor. Nu a patit nimic, din fericire ursul era preocupat sa manance momeala, dar totul se putea transforma in tragedie. Si tot iresponsabila aceea era suparata ca i-am atras atentia la ce se putea intampla. Zicea ca este adulta si isi asuma, fara sa priceapa ca cineva raspunde intr-un fel de prezenta ei acolo. Nu stiu cum am putut sa ma stapanesc atunci vazand atata prostie aroganta, amestecata cu indiferenta fata de ceilalti. M-am speriat rau oricum, atata incat sa nu mai organizez niciodata o activitate pe care pana atunci toti o catalogasera ca o experienta fantastica. 

Safari inseamna calatorie in limba lor, asa ca o sa facem calatorii in parc. Exista niste drumuri in care avem permis accesul si care toate duc la Hippo-pool, acolo unde seara vin elefantii sa se adape si care este plin de crocodili si hipopotani. Rangerul-sofer o sa opreasca masina sa vedeti fiecare animal cat mai aproape posibil si este permis. Atata timp cat sunteti in masina, sunt in deplina siguranta. Ei stiu care este distanta de siguranta fata de elefanti si de asemenea leii sau leoparzii nu pot intra in masina. O sa vedeti acolo cum e construit jeep-ul si o sa intelegeti ce va spun acum. Puteti deci fotografia, admira, iar la Hippo-pool, cu mare atentie, vom cobori pentru a fi mai aproape de animale...

Va asigur ca o sa va placa mult-mult de tot. Asta daca iubiti, intelegeti si respectati cu adevarat natura, daca nu va faceti niste asteptari peste ceea ce o zona semisalbatica poate sa ofere, daca intelegeti ca mergem intr-o zona izolata, ca nu avem conditiile de confort si igiena cu care suntem obisnuiti, ca trebuie sa ne purtam cu oamenii aceia cat mai bine posibil.

Vreau ca intr-un dintre seri sau poate in ultima dimineata, foarte devreme, inainte de muls, sa mergem si intr-un sat de masai, este inedit si foarte interesant sa vedeti cu ochii vostri de aproape o astfel de comunitate. O sa discut acolo sa vedem cum ne organizam deplasarea pana in sat. Anul trecut am mers pe jos, dar a fost ceva... Anul trecut i-am platit lui Nuhu masaiul parca 30 USD, cred ca tot pe acolo va fi si anul acesta...Putem sta si la o cina cu friptura cu ei, dar asta e in plus si doar pentru cei care nu au probleme cu mancatul in salbaticie.

26 septembrie Zborul il avem: 26-09-19 MIKUMI 15:00 ZANZIBAR 16:00. Ne intoarcerea din Mikumi, aterizam in Zanzibar si mergem la hotel. Ne luam in primire camerele si aveti apoi free time pentru shopping si cina. Hotelul este ultracentral, asa ca nu va fi nici o problema ca va rataciti. Eu am sa va arat un pic pe unde sa mergeti...

Vedeti ca am insistat un pic pe rabdare, pe intelegerea locului in care mergeti, pe nevoia ca acolo sa aveti un comportament cat se poate de normal si lipsit de superioritate. In Zanzibar oamenii sunt musulmani, odata apartineau de Oman. Trebuie sa respectam religia celor in a caror tara mergem, sa nu avem critici sau "nevoi si intentii" de a le demonstra ca a noastra e mai buna...Fiecare se roaga la cine vrea, cum vrea...

Insist in aceasta excursie pe o atitudine generala de intelegere si rabdare, eu sunt acolo, intotdeauna fac totul pentru a rezolva probleme ce pot aparea independent de ce as vrea si am planuit. Nu suntem in Germania, nici in Austria, nici macar in Italia sau Spania sau Grecia. Suntem in Africa, ori acolo lumea nu e invatata sa respecte toate regulile, intelegerile, au alt ritm de viata, iar expresia aceea cu Hakuna Matata e cea mai sugestiva si elocventa cu putinta.

Inca ceva si apoi gata cu dadaceala, stiu ca nu e placut si poate nici asteptat sa spun toate astea cu rabdarea, intelegerea etc, dar pentru a ma sigura ca atmosfera din grup este una potrivita, fac orice cred ca poate ajuta. Fiecare aveti personalitatea voastra, fiecare sunteti, va considerati si asteptati intr-o oarecare masura ca lumea din jur sa se comporte la nivelul social si profesional pe care l-ati atins, dar intr-o astfel de excursie, intr-un astfel de mediu, este cat se poate de nepotrivit sa impuneti un anumit raport in relatia cu ceilalti. Toata lumea care participa in Singles Camp are un statut peste mediu, am intalnit oameni de inalta, foarte inalta pozitie, de o cultura impresionanta, am intalnit persoane publice, foarte cunoscute si care credeti-ma, s-au comportat extrordinar de modest si normal. Si chiar au incercat o stare de incognito...

Haideti deci sa fim un grup, sa ne bucuram de atmsofera care se poate crea, sa fim atenti doar la lucrurile bune, sa lasam tabieturi, nevoi nepotrivite. Sa fim veseli si bucurosi ca am avut sansa si posibilitatea sa ajungem intr-un astfel de loc. Putini isi pot permite asta si miliarde si-ar dori, deci sa fim multumiti...

Eu, o sa vedeti, o sa fac absolut tot ce pot si stiu sa va fie bine, sa va ofer cat mai mult confort, siguranta, sa maresc programul...Am sa fiu mereu cu voi si daca nu o sa fiu eu o sa fie Gusti, da el este surpriza! O parte il cunoasteti, ceilalti o sa-l cunoasteti. Pe viitor el va fi insotitorul de grup pentru Zanzibar, asa ca vine sa cunoasca si el locurile...

Hai ca mai e putin! Hakuna Matata!


Tatiana

  • Vizitator
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #23 : Vineri, 09 August 2019, 16:04 »
Multumesc Gigi pentru dadaceala!

Despre Zanzibar, pentru cei care inca nu l-au descoperit: https://zanzibarezul.ro/curiozitati-despre-zanzibar/

Sa ne vedem cu bine!

Tatiana



Offline Carmen Patrascu

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 13
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #24 : Duminică, 11 August 2019, 10:32 »
Mulțumesc mult Gigi!

Este tot mai clar și mai incitant:)
Abia aștept sa ne cunoastem personal!

Carmen

Offline Criscont

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 9
  • Carpe diem
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #25 : Duminică, 11 August 2019, 18:36 »
Multumesc mult Gigi pentru clarificari si sfaturi .Sunt convinsa ca si de aceasta data vom avea o vacanta minunata si foarte bine organizata .
Cristina

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #26 : Luni, 12 August 2019, 08:47 »
Intotdeauna fac tot ce tine de mine...folosesc orice joule din energia mea pentru a putea oferi cat mai multe. Sunt insa situatii in care te confrunti cu lucruri nepravazute...Acela este momentul in care am nevoie de liniste si intelegere pentru ca e greu sa te concentrezi pentru a le putea rezolva.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #27 : Marți, 13 August 2019, 15:20 »
Am primit specificatia de la parteneri. Se va zbura cu doua avioane, deci imbarcarea se va face pe rand. In primul avion o sa fie Gusti cu jumatate din grup, eu am sa plec cu ultimul pentru a ma asigura ca totul este ok. Dupa zbor ne revedem la "VIP Lounge..." in Mikumi.

Offline Ionescu Petruta

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 38
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #28 : Sâmbătă, 31 August 2019, 21:45 »
Am citit de curand cartea "Indragostita de un masai", scrisa de Corinne Hofmann, foarte interesanta... descrie viata masailor, alaturi de care autoarea a trait  4 ani. Merita citita, o gasiti si pe net, am citit-o online in nici 2 zile, recomand  :applause:

Tatiana

  • Vizitator
Re: Zanzibar, safari si masai 18 - 28 septembrie 2019
« Răspuns #29 : Luni, 02 Septembrie 2019, 07:40 »
Buna Ionela, acțiunea cărții menționate s-a întâmplat in Kenya acum 30 ani...sunt convinsă ca lucrurile arată altfel azi in Zanzibar.. dar citesc și eu cartea 😊

O săptămâna frumoasa tuturor!
Tatiana