Autor Subiect: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019  (Citit de 16422 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #15 : Luni, 08 Iulie 2019, 09:16 »
Am primit meniul de grup pentru prima dintre mesele pe care o sa le luam impreuna. Va spuneam ca 3 dintre mese sunt on the way, cu presiunea timpului, nu ne putem permite sa cautam unde sa mancam, sa alegem a la carte. De aceea am ales 3 locuri in care putem fi serviti ca grup, am solicitat o meniu care sa satisfaca pe cat posibil toate gusturile si care sa fie deja preparat cand ajungem acolo.

La Kyle of Lochalsh, acolo unde o sa si dormim doua nopti, o sa avem un pranz on the way, avem doar o ora si 15 minute la dispozitie, pentru a ajunge la timp la Dunvegan Castle si la foci. Am primit raspunsul lor si am ales unul dintre meniurile propuse. Am tinut sa fie ceva traditional, usor si general acceptat.

Breaded Haddock (white fish) served with potatoes & peas + Apple Crumble with cream or custard Pretul: 13 pounds. Adica in traducere:
- haddock (este un peste alb asemanator cu codul, fiind considerat premium in categoria asta) in pesmet, cu garnitura de cartofi si mazare fierte
- mar la cuptor, cu frisca sau crema

Daca exista cineva care nu vrea sa serveasca masa de pranz, sa-mi comunice pe autocar si am sa comunic mai putine portii. Atrag insa atentia, ca nu se poate solicita a la carte acolo. Nu exista timp suficient de preparare si intarziem intreg grupul.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #16 : Luni, 08 Iulie 2019, 16:47 »
Am primit confirmarea si celui de-al doilea pranz, pe care o sa-l luam in varianta de grup. Meniul pe care l-am ales este de asemenea unul traditional:

Slow cooked Scotch beef casserole, root vegetables, butter mash
Lemon tart, crushed raspberry sauce

Tariful primit pentru acest meniu este de 11.50 pounds si include cafea/ceai la alegere. Foarte bun pretul...Am rezervat, am si achitat, pentru ca nefiind clientii lor de hotel, aveau nevoie de garantia si siguranta ca o sa mergem, ca nu o sa anulam.

Locatia se numeste Restaurant Hotel The Isles of Glencoe 3*  Glencoe, Ballachulish

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #17 : Luni, 22 Iulie 2019, 10:10 »
Ne-am intors din Tara lui Verde Imparat. Ne-a intampinat cred, cu cele mai frumoase 8 zile din istoria Scotiei. Soare, fara ploaie, o vreme minunata. A inceput sa toarne din cer doar cand eram in microbuzul care ne ducea catre aeroport. Parca pentru a ne arata cum e cu adevarat in Scotia... :)

Am regasit Edinburgh la fel de fabulos, la fel de fermecator, un loc in care te simti ca intr-o poveste...Lacurile acelea splendide ce creaza impreuna cu pajistile verzi din jur, imagini de vis, picturale. Castele, parcuri, stradute pitoresti, casute cu gradini pline de flori, totul intr-o armonie extraordinara. M-am intors incarcat de frumos...

M-a impresionat ordinea, felul in care sunt asezate lucrurile in societate, cum este organizat totul. Ce pacat ca romanii in loc sa invete si sa ia modele de la saxoni iau de la cei care sunt cel mai prost exemplu: italienii si spaniolii. Am calatorit sute de zile in tarile astea in  care spiritul normand, felul simplu si firesc in care-si aseaza lucrurile, modul in care institutiile functioneaza demonstreaza cat de mult conteaza educatia si ordinea. Fara galagie, fara agitatie, cu rabdare, cu calm lucrurile cat de complexe sa fie, ajung cu munca si atentie, pe fagasul care trebuie.

Din pacate la noi, la latini, ceea ce este cel mai vizibil este vorbaria. Pe tonuri inalte, tare, fara continut si mult...Unde te duci, unde te intorci, lumea are de comentat, de criticat, de sugerat, de contestat...De parca fiecare dintre noi am fi niste mega-super-ultra-cunoscatori in toate...Ne pricepem la toate, dar cand trebuie sa aplicam personal ceva, "cunostiintele" nu ne ajuta... ??? :-[ Pentru ca stim doar sa aratam cu degetul, nu sa si facem...sau macar sa-i lasam pe altii sa se ocupe, cei care se pricep...

Am sa raman toata viata cu speranta ca si tara asta a noastra ar putea fi una cu o societate  cladita si modelata corect, in care doar ierarhia valorilor conteaza, in care fiecare stie ce are de facut si...face. Nu am insa sperante de la generatia din care fac si eu parte...am insa incredere in tinerii care vin, sunt convins ca o sa poata schimba ceva.

Si sa revin la excursie. La fel cum fac dupa fiecare iesire, eveniment sau vacanta, transmit fotografiile facute de mine si incerc aici, pe forum sa povestesc cate ceva despre ce am vazut, despre ce am simtit. Am pregatit fotografiile, astazi pana la amiaza am sa le transmit fiecaruia dintre cei cu care am calatorit. Am sa revin aici, cu imagini si...povesti.  :)

Pentru a "colora" un pic ceea ca am scris, postez cateva fotografii pe care le-am facut in ultima zi, in plimbarea prin Princess Park din Edinburgh.










Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #18 : Luni, 22 Iulie 2019, 17:20 »
Am transmis tuturor celor care au participat la aceasta excursie un Email, ce contine link-ul de descarcare al fotografiilor facute de mine in Scotia. Daca nu ati primit, verificati intai in SPAM si daca nici acolo nu gasiti mesajul meu, scrieti-mi pe office@singlescamp.ro si retransmit. Link-ul este valabil doar 7 zile!

Acum imi pornesc povestea celor 8 zile...Incepand cu prima, atunci cand dupa aterizare si transfer cu taxiul la hotel, am iesit un pic la plimbare...Hotelul la care am stat era ultracentral, la doi pasi de Argyll Street si Buchanan Street, cele mai cunoscute artere comerciale din Glasgow. Asa ca in 5 minute eram deja pe Buchanan Street...


Jurry's Inn, hotelul in care am stat la Glasgow

O plimbare apoi cu o parte din grup pana in Green Park, trecand prin George Square, am gasit insa din pacate, totul plin de accesorii pentru un concert care urma sa aiba loc...Asa ca ne-am intors la hotel, de data aceasta pe malul raului Clyde...







La 14.30 eram pregatiti sa exploram orasul, impreuna cu ghida noastra, cu Lyn...Am pornit din fata Catedralei Sfantului Andrei, una romano-catolica, amplasata pe malul raului. Cu o ora inainte fotografia acolo un alai de nunta...



Timp de 3 ore ne-a purtat prin zona centrala a orasului, explicandu-ne cum dintr-un oras care a dat tonul industrializarii in lume si care avea la un moment dat peste 1.5 milioane de locuitori, acum este un oras linistit, care incearca sa traiasca din cercetare, din educatie universitara din turism. Foarte putine au ramas din acea perioada plina de glorie, cand aici invatau si cercetau unii dintre cei mai mari savanti ai lumii si unde venea lume de peste tot sa se angajeze in fabricile ce se deschideau in oras...

Stema orasului Glasgow. Totul este legat de Sfantul Mungo, protectorul acestei asezari:



Mai jos sunt o serie intreaga de imagini luate din zona ultracentrala a Glasgow-ului:












































Catedrala presbiteriana din Glasgow, cel mai important lacas de cult din oras








Cea mai veche casa din Glasgow. Se afla langa Catedrala.




Fosta piata de peste
















Aceasta este chiar strada pe care am stat...La 100 metri incepea Argyll Street, iar gara centrala era la 200 metri...





Consiliul din Glasgow a lansat acum ceva ani un program de decorare a orasului. Acolo unde erau pereti vechi, scorojiti, in colturi neplacute ca vedere, s-au pictat o multime de scene...Interesant si frumos. Majoritatea sunt realizate de un australian.







Seara, o parte din noi, am fost la un local, cel mai vechi din Glasgow. La o masa, un grup de folk-isti locali, cantau vestitele balade scotiene...A fost prima intalnire cu single malt whiskey... :)

La intoarcere, se aprinsesera luminitele, desi luminile nordului nu lasau deloc intunericul sa se lase peste oras...








Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #19 : Marți, 23 Iulie 2019, 10:18 »
A doua zi, dimineata, am parasit Glasgow si ne-am indreptat spre un loc fermecator: Luss. Un micut sat aflat la malul lacului Loch Lomond. Este un exemplu extraordinar de bun pentru unele din satele romanesti, care parasite, sunt gata sa devina ruine.

Localitatea aceasta micuta s-a dezvoltat in sec 18 - 19, ca loc de gazduire a muncitorilor din carierele de ardezie din apropiere. Parasit, a devenit ulterior o zona de resedinta de vara, unele casute schimbandu-si destinatia in cafenele, altele in magazine.  Datorita gradinilor si decoratiilor, dar si a amplasarii idilice, Luss atrage mii de vizitatori zilnic. La popularitatea aceasta extraordinara a contribuit mult o emisiune TV, "Take the High Road", care a prezentat micuta asezare prin anii 1980.

Ce vreau sa va spun insa este ca Luss nu a fost intotdeauna un sat muncitoresc. Exista in zona bisericii de acolo semne ca a existat un asezamant religios aici, inca din secolul 11. Totul a fost legat de Sfantul Kessog cel care a facut misionarat in crestinism, in aceasta zona. Actuala biserica a fost construita in 1875 de Sir James Colquhoun, în memoria tatălui său care s-a înecat în Loch Lomond, în decembrie 1873. Biserica este recunoscută pentru serviciile sale online, precum și pentru gazduirea a peste o sută de nunți pe an, multi tineri fiind atrasi de acest loc si socotindu-l ideal pentru unirea destinelor.

Se spune ca Luss a fost caminul clanurilor Colquhoun și McInturners of Luss, ramuri ale clanului Lamont. Nu stiu al cui a fost acest sat, a cui este, dar eu ma simt de fiecare data cand ajung acolo, minunat. Nu ma pot dezlipi de el...si vin, de cate ori cand il vizitez, cu o multime de imagini...O parte din ele le puteti vedea mai jos:
































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #20 : Marți, 23 Iulie 2019, 20:47 »
Imi continui povestea, cu o oprire scurta pe care am facut-o la scurta distanta dupa Luss...Oprisem si acum 2 ani acolo, ne-am plimbat pe malul Loch Lomond si imi amintisem ca celor de atunci le-a placut...Asa ca am repetat si acum...

Cateva imagini luate in acel loc:





















Eram din ce in ce mai incantat sa revad locurile acelea minunate, din Parcul National Trossachs National Park, patria lui Rob Roy. Am oprit undeva sus si am luat de acolo cateva panorame...







Ne-am continuat drumul prin Glencoe, un loc absolut fabulos. Nici o fotografie, nici o filmare nu poate reda cu adevarat ceea ce simti trecand printre dealurile acelea dramatice...







Am luat pranzul intr-un loc superb, pe malul Loch Lihne...











Am ajuns apoi la Fort William, de acolo de unde urma sa incepem o drumetie de cateva ore, pana la cascada Steall.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #21 : Miercuri, 24 Iulie 2019, 09:22 »
Am ajuns la Fort William si ne-am pregatit de drumetie...Una care trebuia sa ne duca in apropierea cascadei Steallwaterfall, pe un traseu pe care il repetam ori de cate ori mergem in Scotia. Nu este unul greu, dar evident ca necesita ceva conditie fizica si in special echipament. In schimbul efortului primesti cadou niste panorame de vis, inclusiv cea asupra varfului Ben Nevis, cel mai inalt din Marea Britanie, desi nu are mai mult de 1344 metri. La noi ar trece neobservat, dar acolo este "rege".

David, soferul nostru din aceasta excursie, ne-a condus pana la o parcare pana la care exista acces cu autocarul. De acolo pot trece doar masini mici. Asa ca am batut in jur de 1.5 km de la Lower Falls Car Park, trecand pe podul peste raul Nevis, pana la baza de plecare spre cascada. Sub pod este o cascada minunata, apoi drumul pana la cap de traseu, pe asfalt, pas-pas, cu capul rotit in toate directiile, admirand panoramele ce ne inconjurau.





Toata escapada noastra a avut loc pe o vreme minunata...asa ca ne-am putut bucura de toata bogatia aceea extraordinara de verde...



































Inchipuiti-va ca apa care venea din cascada nu avea mai mult de 7-8 grade. Pentru a intelege cam cat de caliti erau nemtisorii care faceau baie acolo...





Dupa ce o parte din grup a facut un pic de echilibristica pe podul militar din cabluri, am inceput sa coboram...Desi nimanui nu-i venea sa plece din acea minunatie, din acel templu de frumusete...















Ne-am intors dupa vreo 3 ore si jumatate, exact cat apreciasem si ii comunicasem lui David. Care ne astepta in parcarea din care pornisem...Nu am oprit pentru refresh la hotel, ne-am dus direct la Cobbs, in pub-ul in care luam cina de fiecare data cand ajungem la Fort William. A fost insa nevoie de multa munca de lamurire si...nu doar, ::) :) cu bucatareasa restaurantului pentru a ramane inca o jumatate de ora...Am primit niste portii uriase si o mancare excelenta...Si bineinteles Guinness din belsug... ;D ;D ;D

O zi exceptionala, pe care sunt convins ca cei care au fost cu mine si au urcat la Steall nu o s-o uite niciodata....

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #22 : Miercuri, 24 Iulie 2019, 14:45 »
Urmatoarea zi, dimineata, micul dejun apoi imbarcati in microbuz eram gata de drumul spre insula Skye, cea considerata de multi fotografi si cineasti ca cea mai "ofertanta" in peisaje din Europa.

Pana pe insula am facut o prima oprire la o panorama,







apoi una mai lunga pentru a vizita Eilean Donan Castle, locul in care s-a filmat Highlander:























M-am departat putin de castel, pentru a lua o panorama mai larga, cand, ce sa vezi, pe cine intalnesc? Pe David, soferul nostru! "Inarmat" cu creioane de grafica, lucra la o schita a castelului. Am tras cu ochiul si am remarcat, in calitate de "mazgalitor" simtul artistic, cel al proportiilor si o tehnica destul de buna...Trebuie sa recunosc ca David a fost pentru mine o continua surpriza, pe tot parcursul excursiei... :)


Offline sweet_november

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 5
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #23 : Miercuri, 24 Iulie 2019, 16:16 »
Peisaje fabuloase, grup minunat.
A fost o excursie care ramane in inima.
Multumesc Gigi.
Multumesc Singles Camp.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #24 : Joi, 25 Iulie 2019, 15:09 »
Dupa pranzul la hotelul din Kyle, unde m-am reintalnit cu o cunostinta mai veche, Diana, a urmat drumul spre castelul Dunvegan. fieful clanului McLeod. Am avut noroc de 2 zile fantastice ca vreme in Skye, este cred unic sa prinzi doua zile consecutive fara ploaie, dar unde mai pui ca a fost si soare! Asa ca ne-am bucurat de tot ce am intalnit: peisaje, vacute, flori chiar si...foci.




















































































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #25 : Duminică, 28 Iulie 2019, 11:16 »
Imi continui povestea, dupa o pauza de doua zile in care m-am ocupat de doua dintre excursiile noastre viitoare: Japonia si Peru. Ma reintorc acum, aici...Doar virtual pentru ca probabil vor mai trece doi ani, sau cine stie, mai multi pana o sa revad aceste minunate locuri.

Dimineata la Kyle of Localsh...Dupa un English sau Scottish breakfast (eu inca nu am gasit deosebiri intre ele, desi se numesc diferit, functie in ce tara esti...)



si o plimbare pana in port (ahh cate amintiri minunate am din aceste locuri...)















am pornit la drum, prin peisajul fantastic creat de Muntii Cuillin (Black Cuillin si Red Cuillin)













spre Portree. Un orasel mic, linistit, pitoresc. Am facut acolo o plimbare pornind din centru, pana in port, apoi pana la market-ul deschis langa biserica, continuandu-mi drumul de-a lungul tarmului, pana la majestuosul araucaria. Apoi pana jos, in alt golf...

















Unde am vazut o casa atat de minunata, cu o gradina superba. Poate fi pe coperta oricarei carti de povesti...





Am urcat apoi, trecand pe langa o fosta moara...

Nume

Ne-am reimbarcat apoi in microbuz si am pornit catre cel mai important punct al calatoriei noastre, Old Man Storr. I-am vazut silueta inca de departe...




Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #26 : Luni, 29 Iulie 2019, 07:43 »
De la baza dealului pe care se afla formatiunile acelea stancoase formidabil de frumos modelate de natura, din care se remarca The Old Man Storr, pana sus, in pozitia de maxima vizibiltate, se urca in jur de 90 minute. Asta cu cateva opriri, pentru a fotografia, pentru a admira panorama fantastica ce se asterne sub tine. Nu e usor, e un drum care solicita ceva efort fizic, pentru ca practic se urca de la nivelul marii pana la cca 200 metri.

Fiecare si-a ales sa urce atat cat poate, asa ca ne-am raspandit, functie de viteza de urcare, pe mai multe sute de metri. Sus m-am intanit cu cativa din grup, obositi dar bucurosi ca au avut ocazia unei zile superbe si a unor panorame de vis. Trei chiar au urcat pana la punctul maxim, ceilalti, ne-am multumit sa privim fericiti la poalele "batranului", un loc extraordinar de frumos.

Pacat doar ca acea zi nu s-a incheiat asa cum imi dorisem, ca toata lumea sa fie bucuroasa, implinita de frumusetile neasemuite al Insulei Skye. Una dintre participante, intr-un moment de neatentie, a alunecat datorita talpii pantofului, total neadecvata unei drumetii  si si-a imobilizat piciorul pentru tot restul excursiei. Mi-a parut tare rau de ea, stiu cat de mult si-a dorit aceasta excursie, ca este o persoana activa si independenta si sunt convins ca i-a fost foarte greu sa priveasca totul doar de la geam, sa depinda de colega de camera si de alte doua fete exceptionale care s-au oferit s-o ajute.

Cateva imagini din drumetie:


























Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #27 : Marți, 30 Iulie 2019, 14:57 »
Insula Skye este un taram incredibil de frumos. Muntii Cuillin sunt picturali, iar nuantele lor de la rosu pana la negru, sunt un fundal perfect pentru panoramele ce se astern pe de-o prte si alta a drumului. Sunt acolo o multime de casute arhaice, cu gradini de flori si peluze impecabil ingrijite. Parcurgand drumul acela ingust ce serpuieste de-a lungul tarmului, ai mereu tendinta de a-ti spune ca acolo trebuie sa opresti. Sa admiri, sa fotografiezi. Am dat roata lobului drept al "inimii", forma insulei Skye, bucurandu-ne de ceea ce vedeam...








































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #28 : Joi, 01 August 2019, 13:23 »
Nu introdusesem Fort Augustus in programul nostru de excursie, dar pentru ca povestisem inainte de Caledonian Canal, am discutat cu David si dupa ceva convingere, am reusit sa-l determin sa facem un mic ocol si sa vedem acest orasel.

Canalul Caledoniei este considera a fi una dintre cele mai frumoase si importante pentru vremea in care a fost realizat - cai navigabile a lumii. importante alte lumii. Leaga Inverness de Fort William (Corpach) si are o lungime totala de cca 60 mile. Trece prin orașe și sate, prin lacuri minunate, traverseaza peisaje fantastice. Un milion de oameni vin anula sa-l viziteze si o multime de ambarcatiuni usoare il strabat.

Doar o treime din întreaga lungime este creată de om, practic la acesta adaugandu-se Loch Dochfour, Loch Ness, Loch Oich și Loch Lochy. Aceste lacuri fac parte din Marele Glen, un fenomen geologic unic al scoarței pământului. Am explicat eu acolo ca desi par a fi create la fel ca fiodurile norvegiene, nu sunt asa ceva. Lacurile nu sunt rezultatul eroziunii create de topirea ghetarilor ci este un fenomen de scoarta.

În total pe canal sunt 29 de ecluze ce trebuie traversate pentru a ajunge de la un capat la celălalt al canalului. În apropiere de Banavie sunt opt ​​ecluze, numite  Scara lui Neptun.

Un loc foarte bun pentru a putea vedea Canalul Caledonian este Fort Augustus, un mic si pitoresc orasel, ce prin secolul 17 gazduia o importanta garnizoana. De aici si numele de Fort...

Din parcarea pentru autocare un drum de doar 5 minute te duce pana la pod, de unde daca o iei in stanga ajungi la Loch Ness si in dreapta poti vizita Caledonian Canal. Eu am preferat sa o iau in sus, inginerul din mine era curios sa vada aceasta formidabila si ingenioasa constructie, finalizata in 1822.






















































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Scotia. In tara castelelor. 11 - 19 iulie 2019
« Răspuns #29 : Vineri, 02 August 2019, 08:03 »
Urmatoarea oprire era planificata, dupa cum era si firesc, a fost la Drumnadrochit, acolo unde functioneaza un centru de expozitii dedicat incercarilor de a gasi pe Nessie. Am trecut pe langa ruinele Castelului Urquhart, odata cel mai mare din Scotia, am ajuns apoi, la Loch Ness Centre & Exhibition (Centrul de Expozitii dedicat cautarii lui Nessie).





Timp liber pentru explorarea zonei din jur, pentru vizitarea expozitiei, pentru a lua un fel de early lunch. Cum mai vazusem expozitia, am pornit din spatele paravanului in care se afla...Nessie,





am continuat cu gradina expozitiei,







cu submarinul care a servit unei incercari de a gasi monstrul.



Am coborat apoi pana in micuta asezare, acolo unde se afla magazine, restaurante. De acolo se face o poteca ce urca pe dealuri, pe care am luat-o si noi odata...Este o zona tare pitoreasca, ce ascunde o multime de mistere. Pe langa Nessie, mai exista cel putin inca doua lucruri extreme de interesante in zona.

Pe o stâncă de pe o plajă, apropiata de satul Foyers se afla un șarpe. Este o imagine stilizata. Ce cauta acolo, cine l-a desenat, nimeni nu poate spune. Oricum este ceva foarte foarte vechi...Geologii si arheologii inca nu au putut da un raspuns ce este cu acea stanca...



Nici in privinta altei stanci inca nu au putut da o explicatie. Pe colinele ce strajuiesc lacul s-a gasit o roca a carei provenienta se pare a fi America de Sus. Aceiasi structura, de parca ar fi desprinsa de acolo, purtata de niste maini uriase si asezata aici. Este o gresie de culoare roșie, veche de cca 400 de milioane de ani, identica cu cele ce alcătuiesc Munții Catskill

Nu departe de aceste locuri se afla Clava Cairns, un portal catre trecut, cel putin asa se spune...



Asa ca zona asta merita toata atentia. Pe langa pitoresc, are o multime de lucruri extrem de interesante. Stiti de exemplu ca albia (cuveta) lacului este formata din cele mai vechi roci de pe Pamant?

De data aceasta ne-am multumit doar sa admiram lacul, pe care l-am parcurs pe toata lungime lui, de circa 37 km. Daca vorbim de casa lui Nessie, trebuie sa va mai spun ca are cea mai mare adâncime dintre lacurile scotiene, 230 m. Este insa ingust, avand in vedere ca la fel cu celelalte lacuri din Glen, s-a format intr-o anomalie a scoartei, un soi de crapatura. Maxim pe latime are 1.6 km.

Sa va mai arat cateva fotografii facute in zona in care ne-am oprit...