Louie, evident ca am vizitat si una dintre cele trei fabrici de trabucuri ce produc high premium pentru export, vestitele Coiba, Monte Cristo si Romeo si Julieta. De incercat l-am vazut doar pe tizul meu ca a facut-o, dar cum eu nu sunt fumator, nu am avut curiozitati...Este foarte interesant procesul de rulare al trabucurilor, ni s-a explicat ca exista 9 nivele de pregatire profesionala pentru asta, incepand de la ucenici, pana la maestranza, cei care stiu sa dea aromele. Sunt 5 tipuri de frunze care se folosesc la rulare, una da tarie, alta aroma, alta miros, combustie si una este cea de invelire finala. Inainte de a fi folosite sunt tinute intr-un soi de bait, din miere si scortisoara, astfel ca devin aromate, dar si elastice. Un rolator poate sa faca intre 50 si 230 de trabucuri pe zi si desi un singur produs costa peste 5 USD, el primeste pe ziua de lucru in jur de 3 - 10 USD, functie de cate bucati produce. Dar scoate din fabrica, sau vinde direct vizitatorilor cateva bucati cu 4-5 USD/bucata, asa ca isi rotunjeste frumos venitul.
Am vizitat si doua muzee ale romului, unul dedicat marcii Havana Club, iar celalalt a fost chiar fabrica unde se producea romul meu favorit, Legendario. Daca aveti ocazia incercati acest rom, cel de 34 de grade este pt femei, fiind mai dulce, iar cel de 40 de grade este pentru barbati, ceva mai sec. Extraordinare ambele ca gust si aroma, nu se compara deloc cu frantuzitul deja Havana Club. Evident ca regele este romul Santiago, cel de reserve, costa in jur de 40 USD, dar face toti banii. Este un adevarat elixir. Preturile la rom sunt acolo mici, ma refer la cele obisnuite, de 7 ani: intre 6 USD si 10 USD/sticla de 0.7l. Doar cele mai speciale, au tarife sa le spunem mari, dar calitatea este indiscutabil, high premium. De incercat cred ca a incercat toata lumea, au fost nenumarate ocazii...
Mancaruri? La Varadero am mancat in resort, am avut all inclusive, dar acolo nu se poate discuta de ceva traditional, era un bufet imens, dar majoritatea erau produse si feluri internationale, adaptate la gustul turistilor majoritari, adica din Canada si Germania.
La Havana am mancat in paladares, adica mici restaurante familiale. Majoritatea a a optat pentru homar, o portie era de la 10 - 25 CUC (1 EUR = 1.08 CUC), dar am vazut pe mese si creveti, si carne de porc si vita. Cubanezii gatesc foarte sanatos, iar legumele lor sunt lipsite de pesticide si ingrasaminte. Nu au bani pt asa ceva, asa ca folosesc doar ingrasamantul natural si sapa. Folosesc mult radacinile de legume - yuca, malanga, boniato, quimbombo, cartofii dulci şi porumbul.
Ca preparate, ce am vazut mai mult acolo este apropiat cu ce am mancat in Africa, adica „moros y cristianos“ (fasole neagră şi orez), „arroz con pollo“ (pui şi orez) şi „picadillo“ (carne tocată de vită cu orez). Am vazut si mult peste, dintre care se remarca pargo, nu ma intrebati cum se traduce ca nu stiu...Folosesc la garnitura banana, dar este un soi special, foarte aromat si care se pastreaza ca forma.
De departe cele mai vestite in Cuba sunt coctail-urile, Cuba-Libre, adica rom alb, Coca-Cola si lime, apoi Mojito, care acolo atinge perfectiunea, in special la Bodequita del Medio si daiquiri, care este la el acasa la Foridita.
Mojito a devenit cu adevărat popular în 1930 în Havana, după care a fost transformat într-un trend mondial de către celebrități precum Brigitte Bardot, actorul australian Errol Flynn sau Ernest Hemingway. Din pasiune pentru fermecătoarea Cuba, unde și-a petrecut ceva timp în calitate de jurnalist, Hemingway a încercat această băutură locală în „La Bodeguita del Medio“. A rămas fascinat de ea, motiv pentru care și astăzi îi găsim scrisul de mână pe unul dintre pereții acestui local-muzeu: „My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita“. Mojito are 5 ingrediente si modul de preparare poate fi vazut live la Bodequita: rom, zahăr, suc de lime, apă minerală și mentă.
Unul dintre cei mai faimosi oameni care iubeau cocktail-ul Daiquiri a fost acelasi neobosit bautor, Ernest Hemingway. Acest cocktail se presupune ca isi are originile pe la 1880 in Cuba si era prescris atunci mai mult ca...tratament medicinal. Ingredientele sale: rom alb, suc de lime, sirop de zahar si un decor (o bucatica de lamaie de obicei sau am mai vazut cireasa).
Bineinteles ca le-am incercat pe fiecare...doar nu puteam trece prin Havana fara sa ne bucuram de ele...