Autor Subiect: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta  (Citit de 89452 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

marcutza

  • Vizitator
Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« : Duminică, 28 Martie 2010, 14:44 »
@iulielf, aici putem dezbate toti, tot ce tine de titlul topicului.
sunt sigura ca vor exista pareri pro si contra bune de dezbatut.

Citat
Dar, "crede si nu cerceta" nu este totusi, in contradictie cu sentimentul uman?
   Daca cei care au inventat cate ceva, credeau,de exemplu, numai in Biblie, oare chiar credeti ca acum mai aveam: energie electrica, avioane, submarine, nave spatiale etc?
   Tocmai de aceea au ajuns sa inventeze, ca n-au crezut doar in ce spun altii. S-au apucat si au cercetat. Daca li s-a parut ceva dubios, s-au apucat sa verifice. Asa au ajuns la anumite concluzii. Si tot asa, le-au venit si anumite idei. Idei care, puse in practica, au facut ca omenirea sa evolueze spre stadiul de "om". Ori, daca vreunul din cei care intra pe acest topic ma crede pe mine 100 %, fara sa cerceteze daca ceea ce spun e adevarat sau nu, nu credeti ca deja pe respectivul l-am manipulat?
   Asta e arta manipularii. Scuze, dar mie nu-mi place sa fiu manipulat. Unora, poate le place. Poate le place sa se compromita in situatia de "stagnare". Insa, omul, trebuie sa tinda intotdeauna spre evolutie. Asta e regula vietii. De aceea cred eu ca am fost creati, ca oameni. Sa incercam sa evoluam cat putem de mult si niciodata sa nu credem "complet" in niste cuvinte scrise intr-o carte.
   Imi pare bine ca reusim sa "divagam" pe aceasta tema. Nu am nimic impotriva celor care sunt "in contradictie" cu mine dar, respectivii ar trebui sa poata dovedi cele spuse de ei, eu pot dovedi tot ceea ce am spus.
 

marcutza

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #1 : Duminică, 28 Martie 2010, 16:15 »
prezint o poveste primita de la o persoana pe care eu o apreciez :) cititi cu atentie si tu @iulielf si astept comentarii :)

Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filozofie...
Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie...
Profesorul ateu face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare:
- Esti crestin, nu-i asa, fiule?
- Da, dle, spune studentul.
- Deci crezi in Dumnezeu?
- Cu siguranta.
- Dumnezeu e bun?
- Desigur, Dumnezeu e bun.
- E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?
- Da
- Tu esti bun sau rau?
- Biblia spune ca sunt rau.
- Profesorul zambeste cunoscator. Aha! Biblia! Se gandeste putin.
- Uite o  problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?
- Da, dle.
- As incerca.
- Deci esti bun.
- N-as spune asta.
- Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. Dar Dumnezeu, nu...
Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua. 
El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Isus sa-l vindece. Cum de Isus e bun? Poti raspunde la asta?
- Studentul tace.
- Nu poti raspunde, nu-i asa? El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze.
- Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun?
- Pai..., da, spune studentul
- Satana e bun?
Studentul nu ezita la aceasta intrebare "Nu"
- De unde vine Satana?
Studentul ezita.
- De la Dumnezeu.
- Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?
- Da, dle.
- Raul e peste tot, nu-i asa? Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
- Da
- Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat. Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.
Din nou, studentul nu raspunde.
- Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?
Studentul se foieste jenat.
- Da
- Deci cine le-a creat?
Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta intrebarea.
- Cine le-a creat? Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti.
- Spune-mi, continua el adresandu-se altui student.
- Crezi in Isus Cristos, fiule?
Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos.
- Da, dle profesor, cred.
Batranul se opreste din marsaluit. Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt a identifica l-ai vazut vreodata pe Isus?
- Nu, dle. Nu L-am vazut.
- Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Isus al tau?
- Nu, dle, nu L-am auzit.
- L-ai simtit vreodata pe Isus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit?
- Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Isus sau a lui Dumnezeu?
- Nu, dle, ma tem ca nu.
- SI totusi in el?
- Da.
- Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?
- Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.
- Da, credinta, repeta profesorul. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta.
Studentul ramane tacut pt o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.
- Dle profesor, exista caldura?
- Da
- Si exista frig?
- Da, fiule, exista si frig.
- Nu, dle, nu exista.
Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat.
Clasa devine brusc foarte tacuta. Studentul incepe sa explice.
- 'Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit "frig". Putem ajunge pana la 458 de grade sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig - daca ar exista, am avea temperaturi mai scazute decat minimul absolut de -458 de grade. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corp sau material sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut (-458 F) inseamna absenta totala a caldurii.
- Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie.
- Frigul nu e opusul caldurii, dle, ci doar absenta ei.
Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.
- Dar intunericul, profesore? Exista intunericul?
- Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?
- Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva. Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?
Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa.
- Acesta va fi un semestru bun. Ce vrei sa demonstrezi, tinere?
- Da, dle profesor. Vreau sa spun ca premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE  sa fie si ea gresita.
De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza.
- Gresite? Poti explica in ce fel?
- Lucrati cu premisa dualitatii, explica studentul...Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce putem masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?
- Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.
- Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?
Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta studentul. Un semestru foarte bun, intr-adevar.
- Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. nu predati studentilor ceea ce credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator?
Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge.
- Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer. Studentul se uita in jurul sau, in clasa.
- E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul profesorului?
Clasa izbucneste in ras.
- E cineva care a auzit creierul profesorului, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit?
Nimeni nu pare sa fi facut asta.
- Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune - cu tot respectul, dle - ca nu aveti creier.
- Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?
Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila. In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde.
- Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu....
- Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul. Acum, dle, exista raul?
Acum nesigur, profesorul raspunde: sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.
La asta, studentul a replicat:
- Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului  lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina.
Profesorul s-a asezat.

PS: Studentul era Albert Einstein.
Albert Einstein a scris o carte intitulata "Dumnezeu vs. stiinta" in 1921....

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #2 : Duminică, 28 Martie 2010, 18:07 »
O repet din nou pe forum: din pacate religia este privita in ansamblul ei ca un tot, nepermitand sa alegi si sa analizezi parti. Si atunci orice parere, orice remarca este automat inteleasa ca afront ateist.
Este un subiect care se recomanda de evitat in discutii pentru ca naste controverse peste limita amabilitatii reciproce.
Parerea mea este insa ca trebuie discutat si nu axiomatic. Chiar aveam zilele acestea o discutie cu un cerc de prieteni pe aceasta tema si dupa indelungi controverse am ajuns la un rezultat acceptat de toti. In esenta, pt ca ar trebui sa reproduc o mare parte din discutie pentru a fi inteles, s-a lansat parerea ca raportarea la o divinitate absoluta, la atotputernic, nu trebuie facuta prin uneltele folosite de religie, ci direct, astfel incat intelegerea sa nu fie influentata.
Credinta in Dumnezeu, intelegerea si respectarea Lui, nu ar trebui facuta prin lentila ingusta a religiei, ci direct nealterat. Pentru ca doar asa credinta noastra nu va fi influentata de deceptiile unor erori ale biericilor si a slujitorilor lor. Indiferent care ar fi.

marcutza

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #3 : Duminică, 28 Martie 2010, 18:12 »
religia ca materie se tot preda in scoli, n-am fost de acord dar a trebuit, de ce? pt ca fiecare are credinta in suflet, in sine. nu trebuie predata, nu trebuie disecata si vb adminului "Parerea mea este insa ca trebuie discutat si nu axiomatic."

credinta, ceea ce se naste din religie, este IAR in fiecare. asa cum fiecare individ o simte, percepe si exprima, nu este necesara o polemica si doar o simpla conversatie care sa nu duca la razboi, polemici interminabile si suparari !!!

raskolnikov

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #4 : Duminică, 28 Martie 2010, 20:17 »
Subscriu la spusele Administratorului si la ecumenismul lui, considerand ca ar trebui sa se faca o distinctie intre religie si credinta. Cat despre predarea religiei in scoli tind sa raman pro. Intamplarea a facut ca debutul meu in invatamant sa coincida cu introducerea religiei in scoli, ca materie optionala la vremea respectiva. M-a intrigat la culmea atitudinea profesorilor mai in varsta, indobitociti de "educatia ateista", care facea turneu la la casele parintilor pentru a-i convinge sa-si determine copiii sa boicoteze ora de religie: "Pai cum, eu o viata intreaga am predat evolutionismul, iar acum sa le zic de Adam si Eva? Se schilodeste sufletul unor copii" Stiti unde s-a ajuns cu aceasta atitudine? Ei bine, bietul preot era baut cu ghemotace si cotoare de mere de niste paduchiosi de 11-12 ani, pe care, ce-i drept, veneam eu ulterior si ii cotonogeam cu bucata de parchet, era scris cu creta pe spate si i se varsa cerneala pe scaun. Si nu era vorba de vreun seminarist urduroros, ci de un preot de peste 80 de ani (traieste si acum!), ci de un extraordinar erudit, nepot si fost student al lui Nichifor Crainic. Cat despre copiii din clasa aceea, la care, normal, fiind nou si suplinitor, babacii din scoala ma pusesera diriginte, o parte sunt in puscarie, o parte curve care fac trotuarul, iar restul inca nu s-au hotarat pe care din aceste cai sa o apuce.
   Parerea mea e ca fie si pt asemenea soi de elevi, religia e inca binevenita in scoli. Cei sortiti unei vieti de nimicnicie, ca pe astia ii dibuiesti de mici si n-ai cum sa-i schimbi, nu vor capata niciodata vreun respect fata de lege, o obstractiune pe care s-au obisnuit din familie sa si din mediul lor sa o deteste, pe cand exista o consistenta doza de probabilitate ca acestia ca creasca in frica macar de Dumnezeu. Nu prea suna a secol XXI, dar stim cu totii in ce tara si cu ce oameni traim.
Desigur, ideal ar fi sa se predea un fel de istorie a religiilor, a Bibliei, dar catre acest nivel vor avea cu siguranta acces cei mai dezmeticiti la cap si mai interesati dintre ei
Altfel, credeti-ma, modelul Smerdeakov, ilustrat de Dostoievki este oricand posibil: Daca-i spui unui asemenea degenerat ca Dumnezeu nu exista, el va ajunge la aceeasi concluzie cu a personajului autorului rus "Asta inseamna ca totul e permis", convingere in urma carea acesta decide sa-si ucida tatal natural.
Smerdeakov-ul marelui vizionar Dostoievski reprezinta acel "om nou" pe care comunistii ziceau ca il formeza si vedem bine ca au reusit in proportie covarsitoare. Iata ce a facut lipsa de Dumnezeu din Romania: o tara de Smerdeakovi, travesti in chip de mineri, politicieni, imeghebisti, violatori, incestuosi, pruncucigasi, paricizi s.a.m.d. Credeti ca in toate celelalte tari din lume se intampla atatea infamii cate vedem noi intr-o zi la "Stirile de la ora 5"? Probabil ca da, dar noi avem si cinica si dementa voluptate de scoate in prim plan toate aceste atrocitati inimaginabile.
Credeti ca daca Mailat ar fi comis respectiva crima in Romania, aceasta ar fi fost popularizata la "Stirile de la ora 5" ori alte asemenea productii tv? Sigur nu, pt ca era banala, de mut fumata, nu putea rezista concurentei cu o baba ciunga, chioara si leproasa, violata de viceprimarul din Vascauti, apoi decapitata, supusa la perversiuni si aruncata in latrina cu o galeata de var azvarlita deasupra.
Credeti ca vreunul din aceste gunoaie genetice, in cazul in care au fost pe la scoala, au ciulit urechile la vreo ora de religie ori chiar la pildele sterpe ale preotului satului?

marcutza

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #5 : Duminică, 28 Martie 2010, 20:25 »
religia in scoala ca si materie nu o voi imbratisa ever !!!
in clasa baiatului meu sunt atei, ortodocsi, catolici, martorii lui iehova. s-au rasculat fiecare , de fiecare data, cand am avut sedinta cu parintii in privinta religiei si pe buna dreptate, nu poti multumi fiecare nationalitate, etnie si religie in parte.
ce fac copiii atei, catolici si iehova la o materie Religia/ortodoxa ??? stau si se plictisesc si incearca sa nu asculte(asa cum tata, mama le-au spus acasa)
asta este strict parerea mea si nu vreau sa par rasista dar sincer o abordare a acestei materii lasa de discutat !!!

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #6 : Duminică, 28 Martie 2010, 20:38 »
Se pare ca predarea religiei ar trebui altfel gandita daca ar ramane ca materie in scoli. Intradevar este foarte bine sa se deprinda notiuni de religie, dar poate ar trebui altfel insusite, aici este doar o parere pentru ca recunosc nu am nici cea mai vaga notiune despre pedagogie. Clar ca nu este corect ca un parinte catolic sa-si vada copilul nevoit sa invete religie ortodoxa, dar nu stiu cum s-ar putea rezolva problema aceasta. Cred ca este exclus sa se faca optional, fiecare sa-si aleaga cultul pe care-l doreste, tehnic nu s-ar putea realiza asta. Dar oare, si aici profesorii ar putea sa-si spuna parerea pt ca este una avizata si au experienta didactica necesara a discerne, nu ar fi potrivit sa se predea ceva gen istoria religiei impletita cu precizari despre fiecare cult in parte. Poate asa copii ar intelege mai bine si obiectiv fenomenul religios, regulile, dogmele, traditiile, ritualurile...Nu stiu este doar o parere, repet deloc avizata.

Offline krissunu

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 445
  • ...credinta face totul posibil ...
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #7 : Duminică, 28 Martie 2010, 22:58 »
  Sunt foarte  multe  citate ,povestiri , povestioare , pilde ; cu  privire  la religie . Si ori de cate ori citim vre-una  trebuie  sa  reflectam  asupra continutului  ei .
Nimeni dintre aceia pe care bogatia si onorurile ii aseaza pe o treapta mai inalta nu e mare.Aceasta-i eroarea care ne inseala , ca nu apreciem pe nimeni dupa ceea ce este , ci ii adaugam si cele ce-l impodobesc . Cand vrei sa apreciezi pe cineva la justa lui valoare si sa stii ce fel de om este ,priveste-l gol;sa lepede averea ,sa lepede onorueile si celelalte minciuni ale soartei ,sa dezbrace pana si corpul -- priveste-i sufletul, daca-i mare prin altceva sau prin el insusi . Sa apreciem fiecare lucru, indepartand ce se spune despre el,si sa cercetam ce este ,nu ce este numit.  Seneca  Epistole

marcutza

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #8 : Luni, 29 Martie 2010, 09:14 »
mai am un exemplu vizavi de predarea religiei in scoli.
 colega mea are un copil in clasa a X a siiiii anul trecut si-a ratat toata media ghici de ce??? din cauza religieiiiii ?!! oare merita asa ceva un copil care trage tare pt facultate, bacalaureat ???? in fine, nu stiu cum ar putea fi structurata materia asta, in cazul in care va ramane in scoli, unde sunt atatea credinte nu doar ortodoxa.

ma intreb de ce iulielf nu are nimic de spus la aceste comenturi ale noastre ;)

carmentoma

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #9 : Luni, 29 Martie 2010, 09:31 »
   Ca nu e prin zona, de-aia ! E prea de dimineata!  :D

maria171

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #10 : Luni, 29 Martie 2010, 10:08 »
raskolnikov
am citit cu mult interes ce ai scris
de fapt tu scrii f bine

 

carmentoma

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #11 : Luni, 29 Martie 2010, 18:06 »
        Nu intru in polemici cu privire la Religia predata in scoli! Dar eu pot sa spun ca am avut o vecina adventista, care aducea de la ea de la .... adunare, pastor, sau nu stiu de unde, o adeverinta si o foaie matricola cu note date de cei din aceasta religie fiicei sale!  Se faceau cursuri speciale la ei acolo pentru copiii inscrisi in alta scoala! Si la scoala unde invata nu era obligata sa participe la orele de Religie!
        Poate ca ar trebui doar sa fie optionale aceste ore, sau fiecare Religie sa isi organizeze cursuri in acest sens!  Iar ateii sa faca doar ceva de cultura religioasa generala, in care, eventual, sa invete despre toate! Parerea mea!

Offline iulielf

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 91
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #12 : Miercuri, 31 Martie 2010, 16:52 »
   Iti multumesc, Marcutza, ca te-ai gandit la mine pe acest topic. Imi pare foarte rau, dar timpul meu e limitat. Am o gramada de facut si de recuperat, acum, ca mi-am revenit deplin dupa "greseala" facuta.
   In functie de acest timp, voi intra pe toate topicurile dar, treptat. Nu prea pot sa le fac nici eu pe toate. :)
   Pe langa faptul ca trebuie sa citesc fiecare parere, eu mai am si 4 siteuri la care sunt admin, iar alte 3 siteuri sunt chiar ale mele si trebuie sa la fac update-uri periodice, iar acum mai am un site in constructie. Toate astea necesita timp.
  Scuze, inca o data. O sa vorbim mai multe, chiar in viitorul apropiat, dar trebuie sa termin acel site.

Offline iulielf

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 91
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #13 : Miercuri, 31 Martie 2010, 17:27 »
   Asha e, carmentoma, religia ar trebui sa nu fie decat optionala, mai ales in scolile primare.
   Parerea mea e ca ar trebui sa se incerce sa li se explice despre religie atunci cand devin adolescenti sau, mai bine zis, cam pe la 18 ani. In cazul acesta, tare as vrea sa vad cati ar mai adera la vreo religie, cati vor fii atei si cati vor fii agnostici.
   Ideea mea despre forma "fortzata" a inocularii religiei inca din scolile primare nu mi-o voi schimba. Consider ca, cine a gandit-o asha, stia ca daca unui copil, care nu are "discernamant" ii inoculezi o idee, subconstientul lui o va pastra, iar aceasta idee va fi foarte greu de "extirpat", sau chiar imposibil.
   Asta numesc eu "manipulare parshiva" a celor "fara discernamant".
 

marcutza

  • Vizitator
Re: Religie vs ateism, "crede si nu cerceta" vs stiinta
« Răspuns #14 : Miercuri, 31 Martie 2010, 19:11 »
te asteptam la povesti @iulielf :)