Autor Subiect: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020  (Citit de 13813 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #30 : Duminică, 16 Februarie 2020, 16:16 »
Despre micul dejun la hotelul din Bagkok ce sa spun: excelent! Rar am intalnit in lume o asemenea diversitate...Ahh si nebunia mea fructele, in fiecare zi m-am rasfatat cu mango, ananas, pepene, fructul dragonului, toate... delicioase!






































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #31 : Luni, 17 Februarie 2020, 20:42 »
A urmat ziua de tur de Bangkok. Iar prima oprire a fost la Palatul Regal. Marele Palat, cum este de fapt denumit a fost construit în 1782, atunci cand Bangkok-ul a devenit capitala. Nu mai este folosit decat foarte rar de rege, pentru ca acesta are alte doua palate favorite in care sa-si petreaca timpul si sa-si cheltuie banii. Este unul dintre bogatii lumii, averea sa depaseste 30 miliarde dolari...

Toata lumea care ajunge la Bangkok musai vede si Palatul Regal, pentru ca este principala atracţiie. Este prezentat ca reşedinţa oficială a Regelui Thailandei, dar v-am spus deja ca nu sta decat foarte rar acolo...Reşedinţa regală include palate, săli oficiale, clădirile parlamentului, o mănăstire budistă cu temple, precum şi vechea pagodă Chedis, acoperită cu frunze de aur. Una dintre cele mai vechi clădiri, datând din 1783, este pagoda în cinci trepte, care a fost prima sală a încoronării pentru dinastia Chakkri. Aici se află tronul negru al lui Rama I, bătut în sidef, un al doilea tron regal şi patul regelui. Pe pereţii vopsiţi în verde şi auriu sunt pictaţi îngeri ieşind din flori de lotus.

Complexul adăposteşte clădiri impresionante asa cum este Wat Phra Kaeo - Templul de Smarald al lui Buddha, ce datează încă din secolul al XIV-lea şi găzduieşte cea mai respectată imagine a lui Budha din Thailanda, o statuie de smarald de numai 66 de centimetri, aşezată pe un postament înalt de 11 metri.
O serie de legende circulă asupra originii acestei statui. Cea mai verosimilă este cea conform căreia statuia a fost găsită în Chiang Rai, în 1436, de armatele thailandeze. Apoi a urmat drumul bătăliilor, soarta sa fiind determinată de cursul îndelungatelor războaie care au răscolit această regiune. Oştile victorioase au luat totdeauna cu ei statuia lui Buddha şi au păstrat-o în capitala lor. În fine, în 1782, ea a ajuns la Bangkok. În 1784, regele Rama I a proclamat statuia verde drept simbol sfânt apărător al dinastiei Chakkri. Credincioşii thailandezi i-au dedicat micului Buddha un templu pe care l-au decorat cu doisprezece garuda, animale simbolice, preluate din panteonul zeului hindus Vishnu. Pentru ca Buddha să nu stea gol în templu, i-a fost făcută o căsuţă din aur încrustat cu pietre preţioase. Anual au loc trei mari ceremonii rituale, cea a sezonului ploios, cea a sezonului cald şi a celui rece, când protectorul sacru al Thailandei îşi schimbă veşmintele. Acum cand am fost noi era iarna, asa ca era ïncotosmanat pana la gat, doar fularul ii mai lipsea... :)

La ora aceea a diminetii, atunci cand am ajuns noi era o lumina fantastica, parca magic lasata peste palat si templu...Auriul acela aparea de foc, in lumina portocaliu rosiatica...Am realizat inca o data cat de bine stiu arhitectii mai marilor lumii si ai bisericii sa impresioneze, sa creeze acea aura de mistic si nepamantesc...Am intrat deseori in biserici monumentale si am simtit cu brusc m-am micsorat, am perceput lumina vitrata ca pe o terapie impresiva, am dezvoltat mental o verticalitate a gandului, toata fiinta mea era parca ridicata spre cer...Sub cupole daca este linste in biserica si nu e zarva ai constiinta unei energii, care iti configureaza pozitiv mintea, ti-o relaxeaza si o linsteste...De fapt acesta este efectul bisericii, n-ar trebui acolo decat un cor si orga...

Cel mai impresionat am fost la tempelele mayase, pe care acum le-am gasit atat de asemanatoare cu cele khmere...Acelasi unghi puternic deschis spre locul in care statea conducatorul, un portal aurit din care acesta iesea in sunet puternic de tobe, in tanguiri ale samanilor, ce imprastiau fumul ciupercilor halucinogene...Cum sa nu fi impresionat cand te afli jos, cum sa nu crezi ca acolo se afla zeul tau, cum sa nu astepti mania sau mila lui?

Palatele, castelele sunt gandite la fel, sa impresioneze, sa creeze mister, sa para de pe alt taram...



























































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #32 : Marți, 18 Februarie 2020, 06:34 »
Scriam aseara despre mega-cladiri, despre arhitectii celor puternici, despre rolul constructiilor uriase...M-am intors la tema asta, chiar daca nu are neaparat legatura cu vacanta noastra in Tailanda...M-am gandit insa sa mai povestim...

Sunt multe lucruri care m-au impresionat in copilarie, dar in special au fost cele care pareau enigmatice, cele care aveau un nimb de ireal prin infatisarea lor, prin gigantism. Am cautat sa inteleg esenta lor, am cautat explicatia construirii lor, am incercat sa gasesc raspunsul la intrebarea "de ce?".

Cele mai cunoscute mega-structuri din lume, pe langa zgarie norii de azi, sunt piramidele egiptene. Toata lumea a auzit de ele. Cea mai mare dintre acestea este Marea Piramidă din Giza, cunoscuta ca piramida lui Keops. Este o necropola (loc de inmormantare si de cinstire a celor morti)  a anticului Memphis, inglobat acum in Cairo. A fost timp de mai bine de 43 de secole cea mai inalta cladire din lume. Prima care a detronat-o a fost celebrul Turn Eiffel, care btw este ca forma tot o piramida, dar stilizata si adaptata. Sa spunem ca inaltimea ei initiala a fost de 146 m (azi au mai ramas doar 138 m), are o latura a bazei de  227 m și ca pentru constructia sa au fost folositi 2.521.000 m cubi de piatră. A fost construită de faraonul Khufu din a IV-a dinastie, pentru a-i servi ca mormant.

De ce asa o mega-constructie doar pentru a inmormanta un faraon, de ce asa un efort urias, de ce aceasta forma?  Intotdeauna lucrurile sunt mult mai simple decat par. Mintile noastre insa sunt antrenate si au tendinta de cauta alte cai de raspuns decat cea directa, cea simpla. Probabil ca ni se pare prea usor de descifrat, adica ar fi prea simplu asa, trebuie sa existe ceva in spatele lucrurilor. Nu, nu exista, in cea mai mare parte a enigmelor stau de fapt rationamente si raspunsuri la indemana.

Citeam atunci cu nesat parerile savantilor, arheologilor, a celor care speculeaza pentru a vinde cuvinte...Erau explicatii care de care mai halucinante: ca piramida este nu stiu ce palnie energetica, ca daca ai sta inauntrul ei ai avea nu stiu ce incarcari sau...descarcari, nu stiu...Ca s-au construit pentru ca era exces de mancare, de bogatie si faraonii s-au decis sa foloseasca acestea pentru a da de lucru multor oameni, sa-i tina ocupati cu ceva...Erau unii care scriau ca au fost construite la sfatul extraterestrilor, care aveau nevoie de repere. Intradevar piramidele se remarca usor din spatiu, asa ca uite ce usor s-a gasit o trasnaie de explicatie...

Trebuie sa recunosc ca mi-ar fi placut sa gasesc un raspuns si o explicatie mistica, halucinanta, extraordinara. Mi-ar fi placut ca dupa ce am citit zeci de volume despre piramide sa gasesc o alta explicatie, una care sa intoarca Pamantul pe dos...Dar nu, am gasit cel mai simplu si firesc raspuns.

Piramidele s-au construit ca si alte mega-constructii antice sau moderne, pentru a impresiona. Acesta este cuvantul corect: a impresiona. Iar forma este cea gasita de arhitecti in natura, cea mai stabila, cea mai usor de replicat pentru a construi ceva foarte inalt. Arhitectii si constructorii nu aveau pe vremea aceea la dispozitie betonul si fierul, asa ca trebuiau sa gaseasca forme care sa permita o inaltime mare.

Cum timp era destul, cum nu exista facebook, nici forum, nici excursii cu avionul la mare, oamenii aceia s-au pus pe studiat. Cum nu erau carti, calculatoare, cum nu existau expertize sau exemple, singurul loc in care puteau studia si cauta era natura. Si inginerii moderni cauta in natura modele: formele aerodinamice ale avioanelor, efectul lotus si multe multe altele, sunt luate prin observarea a ce este in jur.

Pai sa ne gandim bine: care este forma pe care o asociem cu inaltimea? Chiar si inconstient, avem in minte ca piramida este forma cea mai stabila pentru a crea ceva inalt. Pentru ca natura asa a facut. Uitati-va la munti: ce forma au? Simplu, de piramida. La fel au vazut si inteles si arhitectii antici ca piramida este cea mai potrivita pt a implinii dorintele megalomane ale faraonilor. Practic au replicat modelul muntilor.

Forma asta de piramida se gaseste si in templele mayase si in cele khmere si in multe multe alte constructii ce doreau sa impresioneze.

Deci nici vorba de energii, nici vorba de extraterestrii...A fost pe de o parte dorinta nebuna a faraonilor (asta exista si azi...) de a crea megaconstructii care sa impresioneze supusii, pentru a le induce ideea ca ei sunt divini...iar pe de alta inteligenta arhitectilor de a replica modelul gasit in natura.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #33 : Miercuri, 19 Februarie 2020, 07:46 »
Ar fi trebuit sa va povestesc in ordine, dar impresionat de Palat, am sarit direct la a 3-a zi...Asa ca ma intorc acum la a doua...

Am plecat dis de dimineata, desi stiu, am fost destul de crud... :-[ Voi veneati de pe drum, inca nu erati obisnuiti cu fusul orar, dar din dorinta de a va arata cat mai multe, mi-am spus ca merita sa trageti un pic de voi, pentru ca urmau apoi, dupa doua zile pline, altele doua si jumatate, de relaxare, plaja si baie...fara sa ma vedeti...

Asa ca iata-ne la drum, atunci cand soarele de abia se dezmeticise si se obisnuise sa stea pe cer...Parca nu arata inca bine asezat in caleasca lui aurita trasa de caii de foc...Mai povestind, mai intinzandu-ne sau motaind in autocar am ajuns intr-un loc inedit si pitoresc. Nu stiu cum l-as traduce in romana, in engleza se numeste Rail Market si exprima excelent, ceea ce e acolo.  Hai sa-i spun "Piata de pe sine"...

Este un loc foarte ingust, in care de o parte si de alta a caii ferate se afla mici magazine - tarabe. Atata timp cat nu se apropie sau trece trenul, marfa este scoasa pana pe sine, iar copertinele desfacute o protejeaza de razele soarelui. Cum se da vestea ca soseste trenul, toti isi pliaza copertinele si isi muta marfa inauntru...E o multime de turisti acolo, sa savureze momentul trecerii trenului...iar norocul nostru, sau mai bine zis calculul ghidului, a fost ca dupa 15 minute de la sosirea noastra acolo, a sosit...Asa ca am vazut cu ochii nostri toata aventura comerciantilor.

Poate va intrebati de ce vand acolo, ce alt loc mai bun nu au gasit? Explicatia este ca acolo nu platesc nici o taxa...iar acum turistii vin buluc si cumpara la pret mare, nu ca pentru localnici...





















Am urcat apoi in autocar si ne-am continuat drumul spre alt loc interesant. Este mai mult demonstrativ ce se intampla acolo, dar totusi la fiecare ora se scoate cate o sarja de mici fursecuri din zahar de cocos. Trebuie sa va spun ca acesta este savuros, aromat si placut la gust.

Deci cum se produce. Mai intai se aseaza la floare un mic recipient din bambus care colecteaza apa de cocos, apoi aceasta este fiarta la foc usor in niste vase intinse pana cand se obtine un fel de pasta. Apoi aceasta, cat este inca fierbinte se omogenizeaza, printr-un proces ca de batere cu telul. Foarte grea munca...Apoi ceea ce se obtine se toarna in niste forme, pe care este intinsa o panza de tifon, pentru a impiedica lipirea de forma. Dupa racire se desprind si apoi ambaleaza in pungi mai mari si mai mici...Asa ajunge pe tarabele comerciantilor. Se foloseste mult la dulciuri, find un ingredient cautat acolo.

In zona aceea care arata ca o megaparcare este si o zona de artizanat cu diferite obiecte facute din cocos si unde se vand de asemenea si produse cosmetice ce au la baza laptele de cocos. Cateva din acestea au poposit si la mine...Sunt de foarte buna calitate...

Tot acolo este un soi de expozitie de orhidee...Cat de bine le merge acolo, acasa la ele...Aici numai eu stiu cat ma chinui cu ele...Si probabil ca si ele simt acelasi lucru... :)

Hai sa va arat acum in imagini ceea ce v-am povestit, urmand sa revin la aceasta zi, pentru ca a afost una tare lunga si frumoasa!

Asa arata floarea de cocos, poate ca inca nu ati avut ocazia sa vedeti vreuna pana acum. Din multe din bobite se dezvolta cate o nuca...



Aici procesul de fabricare a inceput:









Aici e zahar de cocos pentru a "indulci" turistii:



La bazar:













Si orhideele:



















Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #34 : Joi, 20 Februarie 2020, 07:48 »
Damnoen Saduak este una dintre cele mai faimoase si frecventate piete plutitoare din Bangkok. Unul dintre cele mai cautate locuri pentru cei dornici de fotografii irezistibile, mancare gustoasa thailandeza, suveniruri autentice dar si pentru a surprinde adevaratul stil de viata al localnicilor.

Pentru a intelege insa ce e cu aceste piete plutitoare trebuie sa va explic insa mai intai ca Bangkok-ul a fost odata un oras format dintr-o conexiune de canale navigabile cu ambarcatiuni usoare, pe mal fiind amplasate case cu gradini. Situat pe raul Chao Praya, sistemul complicat al canalelor a fost principala cale de transport in trecut. Mai mult decat atat, canalele servesc pentru a gazdui mai multe piete plutitoare. Micii fermieri merg zilnic cu barca la aceste piete si isi vand produsele culese in acea zi sau fac troc cu altele. Si asta direct din barca...

Odata cu trecerea timpului, tot mai multe canale din centrul Bangkokului au fost acoperite pentru a face loc unor drumuri rutiere. Regele Rama al IV-lea a construit primul drum in Bangkok, in anul 1861, ca raspuns pentru cererea europenilor care doreau un loc in care sa se poata deplasa cu caii si trasurile.

Odata cu disparitia canalelor s-au rarit si pietele plutitoare. Astazi, trebuie sa te deplasezi pana la periferia Bangkokului pentru a vedea o piata plutitoare. Trebuie spus ca majoritatea pietelor exista mai mult pentru turisti decat pentru comunitatea locala. Lumea merge acum in supermarket sau in pietele uscate.

Pentru a ajunge la Damnoen Saduak este nevoie sa faci vreo 80 km in afara Bangkok-ului, apoi ideal, asa cum am facut noi, este sa iei o barca cu coada lunga, pentru a vedea si casele de pe canalele ce duc la piata...Foarte interesant, asa ca am ajuns sa fac sute de fotografii pe parcursul pe apa pana la piata plutitoare.

Va arat si voua mai multe fotografii, in incercarea de a fi cat mai explicit...














































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #35 : Vineri, 21 Februarie 2020, 06:44 »
Continui cu imagini din calatotria noastra pe apa, pana...in piata plutitoare.
















































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #36 : Sâmbătă, 22 Februarie 2020, 08:51 »
Pe topicul excursiei din Vietnam am prezentat, spre a reaminti celor cu care am fost acolo, dar si a face cunoscute celor care inca nu au avut ocazia sa guste asa ceva, un material in engleza, cu fotografii...Il puteti vedea aici: https://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2908.15.html

Pana (re)vedeti fructele, eu imi continui povestirea, suntem in aceiasi zi, una inceputa la Rail Market si terminata cu o cina "panoramica" la etajul 85 al Turnului Bayonke, la peste 300 metri inaltime...

Am ajuns la un complex care ofera o multime de activitati si servicii. Am luat mai intai masa, un pranz bufet excelent, ce oferea o multime de feluri de mancare...La regim, am ales doar cateva din delicatesele prezentate acolo...



Cadrul este unul minunat, o peisagistica superba, o multime de flori...



'







Tot admirand in stanga si dreapta am ajuns la cateva pavilioane traditionale, unde erau organizate separat, mai multe atelieere in care glumind inveti si intelelegi cateva mestesuguri locale. Ceramica, prelucrarea matasii, ikebana de flori si fructe, prajiturele de orez si cocos si chiar foarte interesant, cum se obtine uleiul de masaj. Fiecare a plecat cu ceea ce a "creat", inveselit si relaxat...O excelenta organizare, ar putea fi luata ca model.



















In timp ce in ateliere se crea la greu, eu am facut o plimbare prin decorul de vis al complexului...



Sa ne intelegem, eu nu eram cel din apa... :)















De aici ne-am imbarcat din nou in autocar si am pornit spre un alt loc interesant, acolo unde exista o ferma de crocodili, dar unde sunt si show-uri cu elefanti, reptile si chiar de magie. Foarte relaxant si placut totul acolo, iar elefantii superbi...Niste animale incantatoare, inteligente si dresate corect foarte amuzante. La sfarsit le-am oferit bucati de trestie de zahar si banane, pe care le luau din mana foarte atent si cu grija, iar banii de tips ii intindeau cu trompa in spate, dresorului...Baietii de la crocodili foarte profesionisti, foarte curajosi...Isi bagau mainile in gura lor si chiar capul...I-au luat in brate, i-au tras de coada, ceva ce nu ma vad facand vreodata in viata...
















































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #37 : Duminică, 23 Februarie 2020, 08:35 »
La Bangkok am avut in fiecare seara cate o cina speciala. In prima am mers la Siam Niramit, pentru a vedea un show de exceptie.

In primul rand va spun ca tradus numele inseamna ceva de genul Tailanda Magica. Siam, este denumirea veche a Tailandei iar Niramit "creatie magica". Proprietarii acestui proiect care exista si in Phuket, sunt patronii de la fabrica de bere care produce brandul local Chang. Proiectul a costat mai mult de 40 milioane USD, dar ganditi-va ca este construit in centrul Bangkok-ului, acolo unde terenurile sunt foarte scumpe, ca acolo este  o sala de spectacole in forma de amfitreatru, care are 2000 de locuri, ca scena acestuia este inclusă în Cartea Recordurilor Guinness, fiind cea mai mare nu numai în Bangkok, ci și în întreaga lume. In aceiasi incinta exista si un mic sat traditional, cu case din diferite zone ale Tailandei, iar in curtea amenjata se desfasoara spectacole folclorice.

Este un loc care atrage zilnic mii de turisti, impartiti pe mai multe serii. Noi am preferat ultima reprezentatie, asta pentru a avea timpul necesar pentru a ne intoarce din calatoria la Piata Plutitoare...Asa ca iata-ne dupa emotiile de intarziere din cauza traficului, in fata complexului. Ne-am schimbat rapid cu hainele pe care le aveam pregatite in autocar si am intrat in restaurant. Este unul gigant, impartit pe sectoare, cu insule bufet in mai multe zone centrale. Pentru a fi cinstit, mancarea, sau poate organizarea, nu este pe masura spectacolului. Seamana mai mult cu o mega-cantina in care daca n-ai mai fost niciodata te orientezi cu greu, iar preparatele sunt departe de traditional si parca si mai departe de international. Cred ca s-a incercat o adaptare la numarul mare de oameni care sosesc aici zilnic si la varietatea de popoare si rase...Oricum lumea nu vine in special pentru spectacol ci pentru spectacole si pt micutul sat etnografic.

Cina am luat-o in fuga, in 30 minute eram deja in curtea interioara, acolo unde incepand cu 19:00 incepea un spectacol cu dansuri traditionale. Lumea statea deja aranjata in cerc in asteptarea perfomerilor. Este un mic spectacol, de incalzire si acomodare cu ce se va intampla inauntru. E placut, interesant si interactiv, la un moment dat sunt luati turisti din public care danseaza impreuna cu profesionistii.

Pentru ca stiam spectacolul, am colindat in fapt de seara satul etnografic, bucurandu-ma de linistea care domnea peste casele de acolo. Toata lumea era sau la cina sau la spectacolul folcloric, asa ca in sat n-am intalnit decat vreo zece persoane...

M-am intors apoi si impreuna cu cei din grup care asistaseara sau chiar participasera la spectacol, am intrat in amfiteatru. Gigant, intradevar. Iar show-ul grandios, luminile si decorurile magice. Se folosesc peste 500 de costume, asa ca totul este fabulos...

Dar să merg la spectacolul în sine. În prima parte, cu o coregrafie exceptionala, se descriau două perioade de aur din istoria regatului: Sukhothai si Ayuthaya. Apropo de intelegerea a ceea ce se prezenta: daca nu erai familiarzitat cu istoria Tailandei, nu gustai decat atmosfera fantastica creata de dans, costume, coregrafie si lumini; insa nu intelegeai despre ce se povesteste acolo. Atunci si mai mult, a doua zi mi-a parut rau ca nu povestisem celor din grup mai multe despre istoria Siam-ului... Dar nu doar ca nu a fost timpul si cadrul, dar de cele mai multe ori in grupurile cu care am fost plecat, am observat ca doar un mic mic segment este atent la explicatiile mele istorice, chiar daca le-am simplificat si un pic romantat...M-am trezit de multe ori vorbind si explicand in autocar, in timp ce in jur se povestea de zor despre alte lucruri...Asa ca am considerat sa nu mai plictisesc cu asa ceva si am luat obiceiul doar de a puncta...Asa am facut si de aceasta data, dar cum istoria Tailandei era total necunoscuta celor din grup si cum increngatura aceea indiano-chineza care sta la temelia poporului siam este destul de complexa, ar fi trebuit sa gasesc cumva un pic de timp macar pentru cei care doreau sa asculte...

Deci pentru a înțelege esența a ceea ce se întâmplă pe scenă, trebuie să fiți puțin puțin familiarizati cu evenimentele care au loc în această perioadă. Cu intarziere, dar cum consider eu ca niciodata nu e de prisos, va scriu cateva repere din istoria Tailandei, poate o legati acum de ce ati vazut si va reamintiti de pe scena...

Unii istorici spun ca urme de civilizatie apar aici cu 5000 de ani in urma, sunt cateva vestigii care intaresc afirmatiile lor. Daca o luam din era noastra, sa spunem ca prin sec VI cateva comunitati de fermieri s-au stabilit in sudul Thailandei. Cat despre religie, budismul Theravada a intrat in regiune in jurul secolelor II si III  I.Hr. cand misionari din India au fost trimisi catre o zona numita atunci "Suvarnabhumi" (Myanmar, Thailanda si Cambodgia Centrala).

O prima perioada de centralizare a fost Dvaravati, cand cateva orase libere, s-au unit in zona Nakhon Pathom, Asta a durat pana in secolul al XI-lea atunci cand uniunea au cazut sub dominatia politica a invaziei khmerilor.

In secolul XIII-lea mai multe principate din Thailanda ce erau amplasate pe valea fluviului Mekong se unesc si preiau regiunea Haripunchai de la monsi si zona Sukhothai de la khmeri. Regatul Sukhothai isi declara independenta in 1238 si incepe sa se extinda rapid. Sukhothai este considerata, alaturi de Ayuthaia, una dintre cele doua perioade de aur ale Siam-ului. De "vina" a fost regele Ramkamhaeng, un monarh vizionar ale carui contributii la cultura, educatia si arta thailandeza au fost uriase. Lui ii este atribuita inventarea alfabetului thailandez, imprumutand elemente din scrierile khmerilor si Mon. In epoca lui au loc victorii in care armata era ajutata de elefanti, se dezvolta un comert infloritor si liber, are loc sfarsitul sclaviei, apare dreptul la mostenire etc. El a imprumutat ce este mai bun din alte culturi si a adaptat. In timpul domniei sale a reinviat buddhismul Theravada, folosindu-i preceptele ca platforma de guvernare. Prin aceasta abordare, Sukhothai a castigat pace si prosperitate.

In timpul secolelor XIV si XV regii thailandezi ai dinastiei Ayuthaya au devenit foarte puternici si au inceput sa extinda regatul spre est, pana au pus stapanire pe teritoriul Angkor in 1431 detinut pana atunci de khmeri. Ayutthaya, cea care da si numele perioadei, a fost capitala Thailandei între anii 1350 și 1767, este una dintre cele mai vechi așezări din Asia de Sud-Est. Este orașul de suflet al thailandezilor, capitala lor spirituală și un tezaur al artei și arhitecturii locale.

Pentru o scurta perioada de timp, undeva de la mijlocul secolului al XVI-lea si pana la sfarsitul acestuia, Ayuthaya si regatul independent din Chiang Mai au intrat sub controlul vecinilor, a Birmaniei. Regatul Tailandei a recastigat controlul ambelor zone pana la sfarsitul secolului, dar vesnicii lor dusmani, birmanezii au invadat din nou Ayuthaya in 1765, dar au fost invinsi si s-au retras.

In 1769, o noua capitala thailandeza a fost stabilita la Thonburi pe malurile raului Chao Phraya in apropierea Bangkok-ului. Pana atunci tailandezii au preluat din nou controlul asupra tuturor regiunilor sale.

Perioada monarhiei. In 1782 regele Rama I a fost incoronat. El a mutat capitala peste rau la Bangkok, si a domnit ca primul rege al dinastiei Chakri. In 1809 Rama al II-lea, fiul lui Rama I, a urcat pe tron si a condus pana in 1824. Regele Rama al III-lea (1824-1851) a inceput sa dezvolte schimburile comerciale cu China si a reusit cresterea productiei agricole interne.
Cand regele Mongkut (Rama al IV-lea), a luat tronul în 1851, el a stabilit rapid relatiile diplomatice cu natiunile europene, in acelasi timp evitand cu abilitate colonizarea Thailandei. El a început de asemenea, o perioada de reforma a comertului si de modernizare a sistemului de invatamant. Fiul sau, regele Chulalongkorn (Rama al V-lea 1868-1910), a continuat modernizarea sistemelor juridice si administrative, precum si constructia de cai ferate. In timpul domniei sale de 15 ani (1910 - 1925) regele Vajiravudha (Rama al VI-lea) a introdus invatamantul obligatoriu si a realizat alte reforme in sistemul admnistrativ.

In 1925, fratele regelui Vajiravudha, regele Prajadhipok (Rama al VII-lea 1925-1935) a urcat pe tron. Sapte ani mai tarziu, un grup de studenti thailandezi stabiliti în Paris, au montat o lovitura de stat fara varsare de sange, care a condus la crearea unei monarhii constitutionale similare cu cea care a existat în Marea Britanie. Un lider militar-cheie in lovitura de stat, Phibul Songkhram, a preluat puterea si a mentinut controlul statului pana la sfarsitul celui de-al II-lea război mondial. Rama al VIII-lea, Ananda Mahidol, a devenit rege în 1935, dar a fost asasinat în imprejurari misterioase in 1946. El a fost succedat de fratele sau mai mic Bhumipol Aduldej care a devenit Rama al IX-lea. Dupa moartea lui Bhumipol Adujdej de care va povestisem anterior ca a fost foarte apreciat de popor, a urmat fiul sau, numit regal Rama X-lea.

Dupa u pic de istorie, continui cu spectacolul in sine.  Al doilea act este unul mai religios, spiritual. El descrie cele trei părți ale lumii noastre: iadul, cerul și pădurea cu zane, în care locuiesc tot felul de creaturi fabuloase. Iadul este prezentat foarte persuasiv, cu mentiuni: cei care beau, care mint, ajung acolo fierti in cazanele dracilor...iar reprezentarea alegorica este uluitoare...

Și, în sfârșit, ultimul act este dedicat modernității thailandeze. Spectacolul dramatizat ilustrează festivalurile și sărbătorile din Thailanda. Songkran, Loy Krathong și alte festivități sunt descrise într-un mod fabulos.

M-a impresionat si anul trecut si anul acesta, lacul creat pe scena, este incredibil tehnic cum au reusit sa o faca...M-au placut mult costumele de final, cu care s-a defilat in sala....iar de efectele speciale și decorații ce sa mai zic...?

Pentru ca in timpul spectacolului nu era voie sa faci fotografii sau sa filmezi, am descarcat de pe net cateva imagini, pentru a intelege despre ce povestesc...Restul insa sunt, fotografiile facute de mine...Enjoy its!






































































 

Offline G.D.

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
Re: Tailanda, plaja, insule, fun 31 ianuarie - 11 februarie 2020
« Răspuns #38 : Miercuri, 12 Aprilie 2023, 10:49 »
Foarte frumos a fost atunci, în acea excursie! Apoi a început nebunia cu pandemia.
Dacă aș mai merge încă o dată, aș sti să mă bucur de ea mai mult.
Merită să vezi acele locuri, să cunoști viața oamenilor de acolo.
Eu mă gândesc să repet această experiență.
Mulțumesc Singles Camp, lui Gigi și Samizei.