Autor Subiect: La doi pasi de dinozauri. Fosilele din Sahara  (Citit de 3333 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
La doi pasi de dinozauri. Fosilele din Sahara
« : Duminică, 21 Aprilie 2019, 20:09 »
La doi pasi de dinozauri. Fosilele din Sahara

Primii ocupanți ai Marocului nu au fost nici berberii, nici beduinii, nici Homo Sapiens, nici chiar giganticii dinozauri, ci niste vietati marine, numite trilobiti. Am avut ocazia si sansa, ca in timpul excursiei noastre in Maroc, sa ajungem la un depozit fosil si sa ne intoarcem in timp, cu…500 milioane de ani.

Muntii Anti-Atlas s-au format in paleozoic, iar zona a fost « umpluta » de calcar din perioadele Cambrian, Ordovician, Silurian și Devonian (perioade din Paleozoic, pana in Carbonifer). Rocile pe care le-am vazut acolo contin bine conservate diferite forme de trilobiti (acestia sunt strămoșii insectelor moderne, păianjeni, centipede, homari și crabi) și de Orthoceras (un fel de nautilus ca un calmar acoperit de o cochilie în formă de con). Zona acoperita odata de apa, este acum in mijlocul desertului, in zona Erfoud – Merzouga si dezvaluie o lume marina incredibil de bogată.

Aici, printre dunele de nisip, paleontologii au reușit să scoata la suprafata unele dintre cele mai impresionante descoperiri  arheologice.
Tot acolo se afla bazinul Kem Kem o formatiune geologica de mari dimensiuni, de origine calcaroasa, provenita din Cretacic. Se intinde de-a lungul frontierei Maroc cu Algeria (din pozitia in care eram noi granita dintre cele doua state aparea ca un soi de lant deluros rosu). Fiind de data mai « recenta », de doar…95 milioane de ani, contine fosile mult mai evoluate decat ceea ce am vazut noi. S-au gasit acolo fosile de o extraordinar de mare valoare, noi specii de dinozauri, pterosauri și broaște țestoase.
Astazi, datorita descoperirii acestui sit fosil în Maroc (numit Fezouata), oamenii de știință au reușit să catalogheze fosile aparținând a peste 160 de specii noi din Ordovician.

O descoperire majoră a avut loc în 2014, când un berber misterios din Erfoud a condus o echipă de paleontologi experți din America într-o grota adâncă din Kem Kem. Aici echipa a gasit tot felul de oase fosile care aparțineau unui dinozaur cunoscut sub numele de Spinosaurus  - primul dinozaur semiacvatic cunoscut. Spinoșaurul este considerat cel mai mare dinozaur prădător de pe Pământ - chiar mai mare decât un T-rex. A fost într-adevăr un dinozaur unic, fără egal în capacitatea sa de adaptare la mediul marin.

Am vizitat de nenumarate ori Marocul si am vazut atatea si atea locuri, am intalnit sute de oameni, am ascultat poate mii de povesti si totusi iata, ca mai aveam inca lucruri de descoperit…Este o tara inimaginabil de bogata, interesanta , cu o cultura unica, cu o varietate fantastica atat geografica, cat si umana. Tara asta mi-a ramas adanc in suflet…



















In pasul Tizi n'Tichka, pe acolo pe unde am trecut Atlasul, exista cateva magazine care vand roci minerale si fosile. 99% sunt fake-uri, cine insa stie sa aleaga, gaseste exponate fantastice, unice. De fiecare data cand am trecut pe acolo mi-am cumparat cate o roca (la fosile trebuie sa recunosc ca nu ma pricep...) asa ca acum, in fata mea pe birou se afla o intreaga colectie de calciti, vanadinite, azuriti, malachiti, aragoniti, anglesiti, wulfeniti. Tin tare mult la ea...

Am vazut acolo si trilobiti gigantici, unul dintre ei am inteles, dupa pret si structura ca ar fi fost real...