Autor Subiect: Viata si valoarea ei  (Citit de 100666 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #405 : Marți, 25 Octombrie 2011, 18:43 »
cand insasi omul se va proteja poate va aparea si protectia sociala....sunt destui oamnei care nu au nevoie de o protectie sociala dar ei sunt propriul lor dusman!
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

julia

  • Vizitator
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #406 : Marți, 25 Octombrie 2011, 18:47 »
e destul de greu ca din contributia a 4 mil. de salariati sa tii in spate o natiune de 5 ori mai mare.

dar totusi viata are valoarea pe care i-o dau eu sau pe care o da societatea?

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #407 : Marți, 25 Octombrie 2011, 19:06 »
luci , draga mea , parerea mea este ca diferenta dintre noi si nemti ( ca sa o citez si pe jul ) este ca ei au invatat sa se respecte in primul rand pe ei insisi . de aici deriva in continuare respectul pe care l-au primit ulterior precum si faptul ca nu prea indrazneste nimeni sa le arunce cu laturi in cap .
din respect pentru persoana lui nu prea ai sa vezi vreun neamt facand ceva de mantuiala pe criteriul ca "lasa ca merge si asa " , motiv pentru care un patron isi plateste bine angajatul care prin munca lui eficienta ii sporeste veniturile .
nu ai sa intalnesti vreun neamt ca pleaca de la fabrica cu vreo bucata de fier dosita pe sub pufoaica "ca cine stie la ce-mi trebuie" ori vreun functionar indesand in servieta vreun top de hartie la terminarea programului .
din respect pentru persoana lui neamtul nu sta cu mainile incrucisate asteptand pomana guvernului pentru ca ori meseria pe care a stiut-o este depasita de timpuri ori considera ca decat sa primeasca un salariu prea mic mai bine sta in somaj ori mananca pensia lui tat-su . nu , un neamt se va duce imediat si va invata alta meserie si o va invata bine , pentru ca se respecta prea mult ca sa primeasca un salariu de nimic .

un neamt , tot din respect fata de sine , isi plateste asigurarile sociale cu rigurozitate si poate si de aceea beneficiaza de ele cu demnitate nu cu umilinta pomenii primite din mila statului . el stie ca a fost corect si stie sa pretinda corectitudine la randul lui .

romanii nu sunt nativi hoti , puturosi ori smecheri , numai ca au devenit asa fortati fiind sa supravietuiasca intrun sistem care timp de 50 de ani si-a pus amprenta urat mirositoare asupra catorva generatii . ceea ce traim noi acum este urmarea fireasca a modului in care am trecut prin acele timpuri si care are inca o influenta nefasta asupra noastra .
nu prea putem sa pretindem corectitudine fata de noi pentru ca nici noi , la randul nostru , nu prea dam dovada de corectitudine si in momentul in care ai un calcai al lui Ahile nu prea iti da inima ghies sa te opui fatis cu certitudinea ca nu ai de unde sa fi apucat si trantit la pamant . si , din pacate , chiar daca mai sunt exceptii pe ici pe colo , iute sunt anihilate de catre cei din jur , cei care au pastrat inca in ei ( majoritatea covarsitoare ) atributele care i-au dus la supravietuirea fizica si mai putin la cea morala .
mentalitatile , obisnuintele intrun anume comportament nu se schimba peste noapte si daca acei 50 de ani fatidici au facut din romani ceea ce sunt astazi va trebui , cred eu , sa mai treaca cel putin tot atatia ani ca amintirea si consecintele lor sa se stearga din comportamentul romanilor .
si nu in ultimul rand ceea ce duce la perpetuarea acestei stari de fapt este acea pasivitate bolnavicioasa inoculata romanilor tot in acei nenorociti ani . " nu te pune cu autoritatile , ca oricum esti perdant din start " . legile de acum multe, putine , cate sunt tot iti mai dau posibilitatea sa nu te lasi umilit , doborat definitiv . numai ca , in loc sa incercie sa taie cu o barda legala un eventual abuz si sa mai ia pe langa elsi altii la fel de nemultumiti , romanul prefera sa injure vartos in vreo carciuma nedreptatile facute stiind fiind ca acum nu-l mai salta nimeni pentru ofensa adusa verbal autoritatii care nu este de fata . psihologia asta este cat se poate de bine cunoscuta si aplicata cu succes in a mentine turma in tarc , latratoare dar inofensiva .

cam asta este parerea mea despre ceea ce suntem nevoiti sa traim in prezent . mai bine zis , cam asta este concluzia mea trista .

julia

  • Vizitator
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #408 : Miercuri, 26 Octombrie 2011, 10:33 »
o fi trista concluzia asta, dar eu vad ca transmite si mult optimism :asa e, nu tine de tine intre ce limite traiesti, dar tine doar de tine in ce fel traiesti acolo, ceea ce e altceva ...

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #409 : Miercuri, 26 Octombrie 2011, 13:19 »
optimismul asta de care vorbesti , jul , exista , asa e . el deriva exact din faptul ca macar acum ai posibilitatea de alegere , posibilitate pe care pana mai acu` niste ani n-o aveai .
numai ca alegerea asta implica si efort daca chiar vrei sa-ti fie mai bine , iar efortul asta trebuie in primul rand sa-l faci tu insuti .

vorbeam zilele trecute cu o tanti care-mi spunea ca chiar daca i-a fost diminuat salariul cu 25 % ea n-ar pleca de la stat ( economista tipa ) pentru ca munca ei inseamna 2-3 ore/zi, restul timpului facand ...nimic . ca ea a ajuns in postul ala venind dintro multinationala unde , e adevarat , era platita mai bine dar era nevoita sa munceasca mult mai mult decat o face acum . o tanti la 35 de ani , cu o meserie care inca aduce bani frumosi daca sti sa o faci bine si care , dupa ce-mi spune toate astea incepe sa se vaite ca simte ca-si iroseste viata pentru ca nu-i ajung banii sa plece in diferitele vacante pe care si le-ar dori . mai mult , era foarte ingrijorata de faptul ca dorind sa faca un copil nu stia cum o sa-l creasca in conditiile de acum , ca statul asta nu asigura un minim de trai decent . am indraznit s-ao intreb ce face ea sa-i fie mai bine si mi-a raspuns destul de contrariata de intrebarea mea : pai nu am facut o facultate ? nu ma duc la serviciu zi de zi ? ce sa fac mai mult ? 
eu n-am fost niciodata o workaholica , ba ceea ce mi s-ar fi potrivit cel mai bine ar fi fost o viata de rentiera cu multe zerouri in cont pe care sa mi-o petrec in cele mai diverse , exotice si atractive locuri . asa ca n-am de gand sa aduc aici elogiu muncii . din punctul meu de vedere " sus munca , sa n-ajungem la ea !" . numa` ca , la fel de bine consider ca daca n-am avut norocul sa am drept parinti niscaiva seici arabi carora le curge petrolul in robinetul de la baie , nimeni nu-mi da dreptul in a-i obliga pe ceilalti sa ma duca in carca si sa-mi ofere tot ce visez in timp ce eu ma scarpin in cap a lehamite .
si se pare ca lehamitea asta incepe incet , incet sa devina un fel de sport national .

mai bine tac , pentru ca incep sa devin carcotasa si nu-mi place asta deloc  ;D


luciamanta

  • Vizitator
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #410 : Miercuri, 26 Octombrie 2011, 15:36 »
 :) Janeta, foarte bine ai punctat aspectele vieţii si ale valorii acesteia. Foarte nuanţată şi elocventă este descrisă diferenţa dintre noi si nemţi. Mă bucur că ai intervenit atât de oportun şi atât de realist.
    Concluzia pe care am tras-o eu, este aceea de a te respecta pe tine însuţi, de a te adapta din vreme la vremuri, de a şti să-ţi stabileşti prioritaţile şi valorile morale, de a te autoeduca în cel mai folositor si eficent mod, de a te autoperfecţiona continuu, de a te achita de datorii faţă de tine însuţi si faţă de ceilalţi. Şi în plus, să nu îţi pierzi identitatea, fărâma de omenie şi de optimism care mai există în suflet.

Offline iulian

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 6
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #411 : Miercuri, 26 Octombrie 2011, 17:25 »
M-a uns la suflet ce-ai spus , eu fiind privat. Te rog sa nu taci !

julia

  • Vizitator
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #412 : Miercuri, 26 Octombrie 2011, 17:44 »
jeanette puiule si eu te rog sa nu taci, ca mi se aseaza si mie mai bine gindurile in cap cind te aud pe tine...

cu prima parte a povestirii despre tipa aia economista sunt de acord, si eu daca as putea mi-as reduce nr de ore lucrate, sa am timp pt mine si placerile/bucuriile mele.
dar fireste ca trebuie sa-mi asum si consecintele ulterioare gen lipsa compensatiilor financiare.
am o prietena in situatia asta care accepta salariul mai mic si un program destul de lejer pt ca are doi minori acasa care o solicita maxim.
dar sa nu vreau sa fac mare lucru, sa nu ma spetesc, sa nu-mi tocesc neuronul, dar sa astept marea cu sare  hmmm...

nu am prea avut luxul de a nu munci. sa stai degeaba nu prea stiu ce inseamna. nu-i condamn pe cei care pot sa faca asta, doar ii invidiez. am avut si perioade cind aveam 2-3 serviciuri (nu ca sunt avida de bani, dar meseria mea e prost platita si trebuie sa te agiti ca sa cistigi ceva mai mult de o vizita la carrefour). eu zic ca daca muncesti mult nu-ti mai ramine timp de vaicareli inutile si gratuite...

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #413 : Joi, 27 Octombrie 2011, 10:37 »
......
eu n-am fost niciodata o workaholica , ba ceea ce mi s-ar fi potrivit cel mai bine ar fi fost o viata de rentiera cu multe zerouri in cont pe care sa mi-o petrec in cele mai diverse , exotice si atractive locuri .


eu as prefera sistem binar - zerourile alea sa aiba si un 1 la inceput  ;D - ca altfel nu ma "inspira" prea mult  :)

si vorbind mai serios-un pic doar  :D- ma gandesc ca ar fi bine sa existe acea societate utopica unde sa ai asigurata decenta unei existente fara lipsuri - daca vrei mai mult atunci e altceva
mi se tot perinda prin minte povestea lui manfred cu acel copil sarac - cati ca el sunt in Romania ?
care este vina lui !!?? - s-ar putea ca in viata sa nu aiba macar sansa de a urma o scoala mai acatari - ce sa mai spun de vreo meserie cat de cat
probabil cei puternici razbesc
iar exemplul acela cu economista - un fel de bugetar/ multinationala - mi se par extremele
parca nu e ok nici sa lucrezi la stat cu salariul minim nici sa lucrezi cate 14 ore pe zi si sa ai 2 zile de concediu pe an
eu am ajuns la concluzia ca poti sa lucrezi orice si oriunde - daca ceea ce faci o faci cu pasiune - e, binenteles,  cazul ideal - dar asta e situatia in care ceea ce faci in viata capata intradevar valoare - pentru tine in primul rand  (iti da sentimentul acela de implinire) si pentru ceilalti care beneficiaza de ceea ce faci tu

varsator38

  • Vizitator
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #414 : Joi, 27 Octombrie 2011, 10:54 »
mi se tot perinda prin minte povestea lui manfred cu acel copil sarac - cati ca el sunt in Romania ?

si eu ma tot gandesc la povestea lui manfred,ne-a atins coarzile sensibile ale sufletelor...
i-mi trec prin cap diverse variante cum am putea sa-l ajutam macar un pic...chiar daca sunt o multime de copii in situatia lui si nu putem face mai nimic pentru majoritatea,merita sa incercam!
cred ca tristetea din sufletul lui manfred vazand acel copil,a fost putin micsorata in momentul in care i-a zarit bucuria si multumirea din privire gandindu-se probabil ca merge acasa si impreuna cu familia are ce manca.
e trist sa vezi un copil atat de TRIST!

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #415 : Joi, 27 Octombrie 2011, 15:11 »
Citat
jeanette puiule si eu te rog sa nu taci, ca mi se aseaza si mie mai bine gindurile in cap cind te aud pe tine...

off , jul , puiule... pe tine modestia o sa te omoare . pai eu cred ca mai mult eu as avea de auzit de la tine , decat tu de la mine . ( asta ca sa nu te acuz ca vrei sa faci terapie cu mine si cu " mutenia " mea din ultimul timp ) . dar , las` ca-mi revin eu si atunci....vai de ( era sa zic "urechile voastre " ) ochii vostrii :D :D

julia

  • Vizitator
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #416 : Vineri, 28 Octombrie 2011, 18:01 »
Care este sensul vietii? Acela care vrei tu sa fie.



Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #417 : Vineri, 28 Octombrie 2011, 21:42 »
nush cum  se face ca uneori sensul asta devine al naibii de giratoriu ???

julia

  • Vizitator
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #418 : Luni, 31 Octombrie 2011, 17:17 »
si atunci se aude o voce care spune:

"intrati in sensul giratoriu si parasiti-l la a doua iesire."

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Viata si valoarea ei
« Răspuns #419 : Marți, 01 Noiembrie 2011, 22:00 »
si ce te faci daca mie-mi place sa ma invart asa , a paguba , jul ?  :D