Mai este doar o saptamana pana la plecarea noastra in Islanda. Abia astept sa ajungem impreuna in tara focului si a ghetii, a cascadelor si a peisajelor care te lasa fara cuvinte. Pentru a va bucura din plin de excursie este important sa va pregatiti cu atentie bagajul, sa fie usor de manevrat, pentru ca in fiecare noapte vom sta in alta locatie. Sa aveti si un rucsac mic, impermeabil sau cu husa in care sa puteti pune apa, o gustare, haina de vant/ploaie.
Lucia, ai intrebat de bete de trekking. Nu consider ca sunt necesare, nu vom face trasee foarte lungi, dar daca consideri ca te ajuta, le poti pune in bagaj. Avem opriri si plimbari cuprinse intre 1 - 2 ore. Sunt si zone in panta, dar cele mai multe sunt amenajate cu poteci. Important este sa aveti ghete cu talpa aderenta.
EchipamentVremea este foarte schimbatoare in Islanda. Vom avea alternant soare, nori, vant, ploaie. In septembrie temperaturile sunt intre 10 C (ziua) si 1 C (noaptea).
Hainele recomandate in timpul zilei sunt cele tehnice, in 3 straturi (bluza termica, polar sau geaca puf, haina hardshell (antivant si impermeabila) sau pelerina de ploaie; pantalon termic, pantalon tehnic, usor, elastic si impermeabil. In picioare este nevoie de ghete impermeabile (puteti folosi si un spray de impermeabilizare), cu talpa aderenta, parazapezi pentru a nu intre apa in bocanci, caciula, manusi, ciorapi grosi.
Pentru seara, la cazare, puteti sa va luati un pantalon de trening, un hanorac sau pulover, adidas sau gheata usoara. Sa puneti si un costum de baie, slapi, prosop pentru ca in unele locatii putem gasi mici bazine termale
Bani- coroana islandeza este moneda oficiala a Islandei (1 euro = 150 ISK)
- peste tot se poate plati cu cardul sau telefonul, in locurile turistice accepta de obicei si euro sau dolari
- e bine sa avem o suma cash la noi (pueti schimba euro in ISK sau puteti scoate de la bancomat in prima zi)
Mese:Asa cum ati citit in decrierea excursiei, Islanda este o tara unde mancarea este destul de scumpa si de aceea va recomandam sa luati in bagaj alimente in vid sau conservate, care rezista cateva zile, supa instant, cafea, ceai, zahar sau miere. Pentru seara, puneti si ceva de baut in bagaj. De obicei seara ne adunam la o vorba si la urmarit cerul, in cazul in care se anunta aurora boreala
- micul dejun il avem asigurat, cu exceptia zilelor 2 si 8 cand ni-l vom pregati singuri.
- pentru pranz oprim in locuri amenajate, unde puteti manca ceva cald, sau puteti sa consumati sandvisul pe care vi l-ati facut dimineata. In functie de loc, preturile pot varia intre 20 - 45 euro pentru un fel de mancare. Supele sunt 10 - 15 euro, un sendvis cu somon 10 euro.
- pentru cina avem mai putine optiuni. Cinele la hoteluri/pensiuni sunt de obicei bufet si costa in jur de 50 euro. Doar la Hofn, un oras cu traditie in pescuitul de homar, avem cateva restaurante unde putem incerca suoa de homar(aprox 15 euro) sau pizza cu homar(22 euro). In rest mancam ce avem la pachet. Vom mai intra in market acolo pentru aprovizionare.
Cafeaua nu este foarte scumpa, 2-3 euro, iar pe apa nu veti cheltui bani pentru ca va puteti umple sticla cu apa potabila de cea mai buna calitate in toate locatuiile unde oprim
Conditii de calatorie:Inainte de plecare ( nu mai devreme de 72 de ore) trebuie sa completati formularul de mai jos:
https://visit.covid.is/registration/Regulile pentru intrarea in Islanda le puteti consulta pe site-ul MAE. Admin le-a enumerat mai sus, pe acest topic
https://www.mae.ro/travel-conditions/3709-
trebuie sa aveti certificatul de vaccinare, printat si salvat pe telefon
- test PCR sau antigen negativ pentru persoanele vaccinate cu schema completa, minim 14 zile de la rapel. Testul trebuie efectuat cu maxim 72 ore inainte de intrarea in Islanda.
- test PCR pozitiv care arata ca ati trecut prin boala (intre 14 - 180 zile de la test)
- persoanele care nu sunt vaccinate trebuie sa efectueze un test suplimentar in Islanda, intrand in carantina pana la primirea rezultatuluiImbarcarea in avion si intrarea in Islanda sunt conditionate de aceste documente.
Luni, 13 septembrie, ne intalnim la ora 15,45 la Plecari Internationale, in fata cafenelei Lavazza. Va rog sa ajumgeti la timp! Zborul este la 18.35
Spor la facut bagaje!