Autor Subiect: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.  (Citit de 7901 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline lidia.Iasi

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 359
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #15 : Duminică, 20 Septembrie 2020, 12:10 »
Salutare! :) M-am bucurat mult de ocazia de ia va insoti si ghida in Apuseni, in Tara Motilor, o zona pe care o iubesc, atat pentru natura  frumoasa cat si pentru oamenii deosebiti pe care am avut ocazia sa-i intalnesc  acolo.
va transmit cateva detalii legate de plecare. Daca mai aveti intrebari, va rog sa le puneti aici, pe forum.
Transport
Din Cluj Napoca vom pleca cu 2 microbuze din  2 puncte de intalnire:
-   Ora 12.00, langa aeroport la Best Fly Parking, str. Traian Vuia nr.222 (de la sosiri sunt 5 minute de mers pe jos pana in parcare si este foarte aproape si de Gara Cluj Est)
-   Ora 12.30 pe platoul Salii Sporturilor Horia Demian
Daca veniti din alte localitati cu masina si nu aveti unde sa parcati, puteti rezerva loc pentru 4 zile (50 lei)
la Best Fly Parking http://www.parcare-aeroport-cluj.ro/
Mese
Micul dejun si cina sunt tip grup, cu meniu fix prestabilit
Pranzurile: joi si vineri sa aveti ceva pregatit pentru pachet (un sendvis, un fruct, ceva dulce), sambata vom lua masa intr-o locatie traditionala din Horea, cu meniu prestabilit – 40 lei (platouri cu branza, slaninuta, carnati, ceapa, jumari, balmos, placinta pe lespede, sirop de casa cu apa de izvor si placinta cu mere).
Echipament
Joi vom merge direct  in drumetie, la cascada, deci sa veniti echipati corespunzator (incaltaminte cu talpa aderenta, bocanci sau pantofi trekking, pantalon lung , tricou ethnic, haina de ploaie, rucsacel pentru apa, mancare)
Vremea se anunta destul de buna, 16 – 20 grade ziua, cu ceva averse de ploaie. Serile sunt reci, deci e bine sa aveti un polar, o geaca mai groasa.

Offline dedi

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 18
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #16 : Luni, 21 Septembrie 2020, 09:16 »
Buna dimineata! Vine cineva din Moldova cu masina? Ma poate lua si pe mine din Piatra Neamt sau din apropiere? Multumesc! Telefonul meu 0755113086, Daniel.

Offline rox

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 36
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #17 : Luni, 21 Septembrie 2020, 11:13 »
Buna ziua tuturor, din pacate eu nu pot ajunge. Daca cineva doreste locul meu, ma puteti contacta la 0722230677 sau prin agentie. O zi buna tuturor!

Offline getaravi13

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 31
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #18 : Luni, 21 Septembrie 2020, 13:30 »
Buna ,

Nici eu nu mai pot participa la aceasta excursie :-[
Locul ramane liber daca mai sunt doritori

Lidia sa stii ca imi era tare dor sa te revad-te imbratisez si va doresc drumetii frumoase, vreme buna si distractie maxima

Cu drag
Geta

Online Bon Voyage

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 547
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #19 : Luni, 21 Septembrie 2020, 13:45 »
Au aparut 2 locuri disponibile din renuntari.
Mai sunt doar 2 zile pina la plecare deaceea rog ca persoanele interesate sa se adreseze direct agentiei.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #20 : Joi, 24 Septembrie 2020, 07:37 »
Sfarsitul acesta de saptamana gaseste in calatorie 3 grupuri Singles Camp&Travel. Voi porniti primii, ajungeti in inima Apusenilor, un loc care imi este mie tare drag. Ma intorc acolo de fiecare data cu drag, descoperind noi si noi poteci, noi si noi lucruri, peisaje, oameni. Este un loc foarte bogat, este o comoara pentru ce e strans acolo si ce reprezinta.

Ajungeti la Horea, locul care ii poarta numele celui mai important lider al iobagilor participanţi la Răscoala ţărănească din anii 1784 – 1785. S-a născut în Ţara Moţilor, în satul Albac. Spiritul sau inca se gaseste acolo, il simt, este sadit in oamenii locului, s-a transmis din generatie in generatie.

Sunt convins ca stiti multe despre simbolul libertatii taranilor din Tara Motilor si din Transilvania, dar asa ca o poveste, va reamintiesc cateva lucruri despre el:
- nu se chema Horea, porecla asta ii venea de la faptul ca stia sa cante frumos, sa horeasca. Numele sau era Nicula Ursu, Ursu fiind un nume vechi, foarte vechi, ce era asociat cu puterea, cu vigoarea, cu vitejia.
- era un om sarac, dar foarte dibaci in multe lucruri. Calatorise si invatase mult din ce a vazut si intalnit, a ajuns chiar pana la Viena.
- cand a pus scanteia rascoalei, nu mai era un necunoscut. Taranii il vazusera ca pe un sol al lor, i gasisera potrivit sa-i reprezinte la depunerea jalbelor la imparatie
- a fost foarte abil in a crea un curent de revolta in randul iobagilor si a creat senzatia unui ajutor imperial pt a scapa de nobilimea maghiara. In realitatea lucrurile nu prea statea chiar asa...
- rascoala incepe, cel putin asa se noteaza si apare peste tot, in 1784 în satul hunedorean Curechiu, asta dupa ce in prealabil, la targul de la Brad, Horea anuntase ca va fi prezent la o biserica si ca va transmite vointa imparatului.
- pe vremea in care curtile nobililor maghiari erau prajolite si ei ucisi, Horea a devenit un personaj legendar, iubit de moti si temut de cei impotriva carora se rascolise
- a fost tradat asa in spiritul nostru romanesc, tot de oameni de acolo. Pentru o mana de bani patru moti au plecat pe urmele lui Horea si Closca si dupa ce au dat de unul dintre garzile capeteniilor, pe care l-au determinat sa spuna unde se ascund acestia, a reusit prin viclesug sa-i prinda si sa-i predea. Mai tarziu, in prag de an nou este prins si Crisan.
- Crisan s-a spanzurat, in mica celula din Alba Iulia, iar Horea si Closca au fost trasi pe roata, cea mai groaznica pedeapsa care se dadea pe vremea aceea.

Ecourile rascoalei taranesti nu s-a stins niciodata, a ramas in sufletul oamenilor de acolo. De aceea spuneam eu ca spiritul inca dainuie pe acele plaiuri minunate.

O sa vedeti multe lucruri frumoase, sper sa va bucurati de vreme buna si de o gasca faina. Sa aveti grija de voi, de fiecare si de cei din jur. Sa tineti cont  de perioada prin care trecem, pe microbuze sa purtati masca, pentru ca sunt spatii mici.

Sa va intoarceti cu bine, bucurati de ce ati vazut, de noi prietenii, de aerul Apusenilor!



Offline lidia.Iasi

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 359
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #21 : Miercuri, 30 Septembrie 2020, 14:19 »
M-am gandit sa sparg eu gheata si sa postez cateva fotografii din vacanta de la sfarsitul saptamanii trecute. Din punctul meu de vedere a fost o iesire reusita, cu oameni faini si veseli, cu locuri frumoase, autentice, cu povesti, mancare buna si relaxare la SPA sau la un pahar de vorba.

Prima zi am facut un circuit  cu plecare din satul Rachitele, am poposit la Cascada Valul Miresei si am urcat pe Vf Lespezi unde privelistea ne-a lasat cu gura cascata. Pentru coborare am ales varianta mai spectaculoasa, pe creasta calcaroasa a Vaii Stanciului.   Mi-a placut felul in care lumea s-a ajutat si a depasit portiunile mai dificile :thumbup:


















A doua zi ne-am bucurat de soare si de o plimbare la Barajul Fantanele, de unde am urcat la cariera de granit pt belvedere







Aici ne-am amuzat teribil cand am vazut masina de livrat pizza, care aducea pranzul copilasilor ce pasteau vacile
Am inteles de ce au refuzat elegant eugeniile oferite de mine ;)






Offline lidia.Iasi

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 359
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #22 : Miercuri, 30 Septembrie 2020, 14:51 »

Sambata am plecat cu microbuzele pe Transursoaia si am urcat la Fericet, satul lui Nicola Ursu, cunoscut drept Horea, unul dintre conducatorii rascoalei de la 1784.  Acolo l-am intalnit pe un stranepot de-a lui ( a cincea generatie ) care are casuta langa frasinul lui Horea. Pentru mine a fost extraordinar sa stau de vorba cu el, sa-i ascult povestirile. Este o generatie care va deveni istorie in curand  si de asta imi doresc ca oamenii sa interactioneze cu ei, sa-i provoace cu intrebari.





De sub frasinul lui Horea se vede culmea impadurita unde, in 2014, s-a prabusit avionul utilitar pilotat de Adrian Iovan si gasit de motii din satele care se vad in zare.













La coborarea din Fericet, am oprit si ne-am ospatat cu bunatati din zona.  :oops: Acum am vazut ca nu am poze cu placintele pe lespede si balmosul, gogosile... Cred ca imi era cam foame










Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Toamna de vis in Apuseni. Marea dintre munti. 24 - 27 septembrie 2020.
« Răspuns #23 : Miercuri, 30 Septembrie 2020, 19:03 »
Superbe locuri, minunate imagini. Apusenii sunt frumosi si cand e soare si cand ploua si cand ninge. Au un farmec irezistibil care te fac sa uiti de orice disconfort dat de vreme. Imi amintesc cum am "marsaluit" o dat vreo 8 ore prin ploaie, dar era atat de frumos totul in jur, incat nu am bagat nici o clipa in seama stropii. Mergeam de parca era soare...

Ma bucur ca am reusit sa va oferim ocazia sa vedeti si alta zona a Apusenilor, o alta parte decat am obisnuit in fiecare an. Pornind de la Belis ati ajuns acolo pe plaiurile motilor, un loc absolut fermecator. Cu siguranta ca vom reveni, pentru ca inca sunt multe de vazut si poate face un program dedicat...