Autor Subiect: Perlele Muntilor Trascau: Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti 23-25 oct  (Citit de 12899 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
 
12.10.2020
NU MAI SUNT LOCURI.


Tarif: 500 lei/persoana. Cazare in camera dubla, cu inca o persoana, demipensiune

Rezervari: https://www.singlescamp.ro/eveniment/perlele-muntilor-trascau-rimetea-piatra-secuiului-cetatea-coltesti-23-25-octombrie/

Check in  23 octombrie 2020
Check out: 25 octombrie 2020

Cazare: Pensiunea Kiraly Vendeghaz 3* Rimetea. Cea mai frumoasa din vestitul sat!

Numar de locuri: 20

Servicii incluse:
•        cazare 2 nopti in camera dubla, cu inca o persoana
•        2 x mic dejun
•        2 x cina
•        insotitor de grup pentru toata perioada excursiei

Nota: meniurile de mic dejun si cina sunt fixe, exista o singura optiune, va rugam nu ne solicitati variante.

Servicii care nu sunt incluse:
x           transport pana la locatie si cap de traseu. Formati pe forum grupaje, anuntand de unde veniti
x           intrare la Muzeul Etnografic Rimetea
x           altele decat mentionate la "incluse"

Insotitor de grup din parte Singles Camp: Diana Lupu 0720 048.744

Program

Ziua 1 Intalnirea la pensiune pana la ora 16:00. Repartizarea pe camere si facem apoi o plimbare prin sat. Este fara indoiala cel mai bine conservat sat transilvanean, este un adevart miracol ca totul s-a pastrat, ca avem ocazia sa vedem strazi intregi in arhitectura initiala a caselor. Norocul a fost ca oamenii de acolo si-au iubit casele, le-au ingrijit, iar mai apoi un ONG si primaria din Budapesta au reusit sa finanteze lucrarile de reabilitare si de intretinere. O plimbare prin sat este ca intr-un basm, fiecare casa, fiecare poarta iti spune ceva. O sa deslusiti, impreuna cu Diana, semnificatia decoratiunilor, semnelor, o sa intelegeti mesajul portilor vechi de lemn.

O sa aveti ocazia sa vedeti cea mai veche casa iobageasca din Transilvania, cea mai veche moara functionala. O sa aflati povestea scaunelor, o sa intelegeti mestesugul fierului, o sa savurati aromele si nuantele de toamna tarzie. O sa stati la poalele Pietrei Secuiului, o sa priviti cum soarele se ridica deasupra curmaturii, apoi la asfintit cu trimite sageti rosii pe stanca. E un loc cum rar intalnesti in viata, un loc de care te indragostesti imediat ce ajungi acolo. Rimetea, ținutul de basm din Alba cu case albe și ferestre verzi, vizitat și de actorul Jeremy Irons...

Seara vom lua impreuna cina, la pesniunea in care vom fi cazati.

Ziua 2 O zi de drumetie. Micul dejun, apoi la 09:00, cu echipamentul de munte urcam la Piatra Secuiului. Traseul este foarte spectaculos, ""uriasul de stanca" ofera panorame superbe si va veti bucura de un loc unic în țară și probabil chiar si în Europa. Trebuie sa stiti ca este unul dintre cei mai fotografiați munți din țară.

Masiv calcaros, alcătuit din două blocuri uriașe, Piatra Secuiului pornește de la cota 543 și ajunge la altitudinea de 1.128 m. Doar câteva pâlcuri de fagi îmbracă masivul, în nord, unde înclinarea versanţilor e mai domoală. În rest, în partea vestică, muntele se înalţă sterp prin creste înguste, care se găsesc de obicei la altitudini de peste 2.000 m. Aici, însă, natura a plăsmuit un altfel de munte, un fel de excepţie de la regulă. Este unul din cele mai înalte masive din Trascău şi adăposteşte chiar şi guri de peşteri, între pilonii ascuţiţi ai masivului.

Traseul pornește din sat, străbate largi porțiuni de bolovăniș și are cateva porțiuni mai pieptișe. Pentru cei cu plămâni buni și picioare tari, care nu se plâng de efort și de înălțime, poteca de urcare este chiar lejeră. Pentru cei insa care nu au conditie fizica buna, care au rau de inaltime, recomand o urcare pana la jumatate, de acolo de unde se vad piscurile foarte bine, si aveti si o panorama buna a satului. Nu fortati ceva ce nu sunteti convinsi ca puteti...
Cateva detalii tehnice:
Traseu: Rimetea – Piatra Secuiului – Colții Trascăului – Rimetea
Marcaj:  Cruce Albastră) +  Bandă Roșie
Durata: cca 4 ore, in care sunt inclusi si timpii de pauze de odihna si fotografiere.
Distanța: 7 km
Diferență de nivel: +600 m/ – 600 m. Se urca deci 600 metri, pana la cca 1.100 m, dupa care se coboara.
Dificultate: medie, trebuie insa specificat ca este nevoie de conditie fizica si neaparat de echipament montan

Dupa refresh, relaxare si o bere locala grozav de buna, Csíki Sör, mergem apoi la muzeul Etnografic sa vedem cateva lucruri interesante.

Seara avem cina, una specific secuiasca.

Ziua 3 Dimineata luam micul dejun, apoi dam o fuga aproape, pentru a vizita ruinele unei cetati invaluita in legende si povesti: cea din Coltesti. Pe una dintre stancile Trascaului se ridica, odata falnica, o cetate de piatra. Se numeste Cetatea Colțești si a fost ridicata la final de secol XIII, de către vice-voievodul Transilvaniei, Thorotzkay (tradus inseamna Trascău). I-a fost locuință dar si loc de aparare pentru vremuri de restriște.
Oamenii erau atunci inca sub impresia groaznicei navaliri tatare din 1241 si dupa ce Cetatea de pe Piatra Secuiului rezistase, au inteles ca asta este solutia salvatoare in calea unor invadatori atat de sangerosi.
Cetatea a ajuns pentru 40 de ani chiar si in proprietatea lui Matei Corvin, pt ca apoi sa revina in a celor care o construisera. Se spune ca Vlad Tepes ar fi fost inchis aici, dar ca a decoperit un pasaj subteran care pe de o parte a avea legatura cu Huda lui Papara si pe de alta cu o alta cetate medievala, cea de la Rimeti. Cum pestera gazduieste cea mai mare colonie de lilieci din Europa, s-au nascut o multime de povesti cu vampiri, avandu-l pe Tepes ca personaj principal.
Se spune că unii săteni din Coltesti ar fi identificat una dintre intrările în enigmaticul tunel, sperând să găsească tezaure ascunse de către nobilii Thorotzkay, dar că  s-au ratacit prin tunele si nu s-ar mai fi înapoiat niciodată. Povesti, dar cine stie?
Mai marii Imperiului habsburgic (era vremea Mariei Tereza) suparati pe proprietarii fortificatiei care nu au vrut sa le-o cedeze, au ordonat distrugerea cetatii, asa ca aramata austriaca a pus tunurile pe zidurile acesteia si au distrus-o in mare masura.
Astazi este un loc pitoresc, e un bun prilej de drumetie si de panorama minunata asupra muntilor Trascau dar si a satelor din jur.

Plimbarea noastra este de fapt o drumetie de vreo 2 ore, asta cu drumul dus si intors cu masina. La 11:00 suntem inapoi, refresh si pornim spre case.

 O0 Am adaptat actiunile noastre la perioada pe care o trecem si pentru evitarea in cat mai mare masura a riscurilor, am decis lansarea de excursii in loc deschis, in natura, in conditii de grupuri mici. Transportul pana la locatie nu se face organizat, pentru ca pe de o parte numarul de participanti este prea mic pentru a putea face asa ceva, dar si pentru ca in acest fel contactul pe zona interioara cu ceilalti este minim. Pt a a junge acolo va recomand sa va anuntati inscrierea pe forum si sa comunicati de unde veniti si de asemenea daca intentionati sa luati pe cineva cu masina sau daca doriti sa gasiti pe cineva care merge cu auto din zona in care locuiti si doriti sa fiti luat(a) de acolo.

 :oops: Pentru ca actiunea se desfasoara intr-o perioada in care este nevoie de mai multa grija fata de noi si de ceilalti, va rog cititi intregul material cu recomandarile noastre: https://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,3183.0.html
Prin inscrierea la excursie se intelege ca ati luat la cunostiinta de acesta.

Aceasta actiune se adreseaza profilului de persoana mai activa. Nu este recomandata persoanelor deloc antrenate, care au probleme de sanatate si care nu pot pastra un ritm de mers constant. Urmarim ca oamenii sa se cunoasca, sa comunice...…De aceea oferim un cadru gandit si organizat special pt a face cat mai confortabila interactiunea. Insistam si conditionam pentru un profil al participantilor: tolerant, comunicativ, fara prea multe tabieturi. Persoane cu rabdare, intelegere, respect fata de ceilalti, fata de organizatori si insotitor de grup.

:oops:Fiind o actiune montana, daca intentionati sa participati va trebui sa cititi explicatiile si detaliile de mai jos:
Va asiguram ca privim acest gen de iesiri cu maxima responsabilitate si tocmai de aceea incercam sa va explicam tot ceea ce tine de excursiile noastre la munte.

Drumetiille montane organizate de Singles Camp se adreseaza unei categorii largi de persoane, nu doar celor supersportivi, celor antrenati si obisnuiti cu actiunile montane. Traseele sunt alese si turele gandite in asa fel incat oricine are cat de cat pregatire fizica, dorinta si o sanatate care sa-i permita efort sa le poata parcurge relativ usor.

Actiunile pe care le organizam la munte vizeaza socializarea, la fel ca tot ce gasiti in calendarul nostru, nu tintim performata sportiva, bifari de puncte limita traversate sau atiinse. Mergem pe poteci deschise, trasee fara grad de risc, nu ne cataram pe stanci, sunt de fapt plimbari montane care ofera posibilitatea cunoasterii intre participanti, socializarii, comunicarii.
Participarea la o drumetie montana obliga la a ajuta, la a nu lasa pe nimeni care este mai putin dotat si antrenat fizic in urma. O mana intinsa, un baton de ciocolata oferit, o vorba de incurajare sunt punti care ajuta mult in formarea unor legaturi intre oameni. Sute de prietenii s-au format de-a lungul anilor in acest tip de iesiri in natura, asa ca daca va doriti prieteni noi, haideti la munte, este ocazia perfecta sa vi-i faceti!
Gradul de dinamicitate a persoanelor care vin cu noi in excursii montane nu este unul inalt. Vin de regula persoane care nu au mai fost de mult la munte, au dorul potecilor, altele care au descoperit placerea de a iesi in natura si cauta un grup potrivit cu care sa urce. Sunteti insotiti in cele mai multe cazuri de 2 persoane: un ghid montan calificat si un insotitor de grup la fel specializat in actiuni montane. Daca nu sunteti familiari cu tehnicile de mers pe munte, leader-ul de grup/ghidul montan, va vor oferi suportul necesar. Deci nu va faceti nici o grija ca „veti suferi”, ca veti fi coada grupului, ca veti ramane in munte.
In acelasi timp insa trebuie sa fiti responsabili in ceea ce priveste pregatirea voastra fizica. Daca sunteti supraponderali, nu aveti deloc pregatire fizica, sunteti genul de persoana care nu coboara din masina, nu faceti macar 30 minte de mers pe jos, daca aveti probleme medicale si nu sunteti pregtiti psihic pentru un efort in spatiu izolat de 3 - 8 ore, atunci trebuie sa intelegeti ca nu puteti sa mergeti intr-o astfel de actiune. I-ati tine pe ceilalti in loc, a-ti crea probleme insotitorului de grup si ghidului.
Nu pot sa dau celor care nu au fost niciodata pe munte o masura a efortului pe care urmeaza sa-l depuna. Ceea ce mie mi se pare foarte usor unora le poate parea foarte greu. Ceea ce consider eu ca este foarte facil, altii pot cataloga drept dificil. Este foarte indicat sa cititi ceea ce au scris altii despre traseele care urmeaza sa fie facute, sa cititi la fiecare diferenta de nivel si lungimea. In medie alegem trasee de cca 7 km si diferente de nivel care nu depasesc decat rar 500 m. Adica trasee care se incadreaza ca grad de efort la submediu.

Responsabilitatea personala. Agentia de turism si clubul Singles Camp, organizatorii acestei iesiri, privesc cu toata seriozitatea, responsabilitatea si profesionalismul acest tip de actiuni. Nu suntem din categoria celor care dau adunarea pe facebook si duc oameni in munte fara sa-si asume responsabilitati altele decat cele legate de indrumarea in teren. Traseele sunt verificate, sunteti insotiti de ghizi montani atestati si profesionisti, de cele mai multe ori de persoane din Salvamont. Grupurile sunt mici intre 9  si maxim 30 persoane astfel ca 1-2 persoane pot supraveghea indeaproape totul.
Trebuie inteles insa ca se merge in munte, un mediu mai putin previzibil, nu este acelasi lucru cu a te plimba intr-un parc. Vremea este schimbatoare, apar tot felul de obstacole. Sunt reguli dupa care se fac aceste drumetii care trebuie respectate atat de organizatori cat si de participanti. Cu atat de multi factori independenti de noi, trebuie inteleasa ca si corecta responsabilitatea noastra limitata. Sunt lucruri care nu depind de noi, nu le putem asigura si influenta. Nu putem fi facuti responsabili daca cineva nu a venit echipat corespunzator, ca se abate de la poteca, ca nu asculta de ghid si ramane in urma sau o ia in fata. Ca nu este atent si calca rau si face entorsa sau chiar mai grav. De aceea, ca orice agentie care se ocupa profesionist de drumetii montane conditionam participarea la grup de insusirea regulilor ce trebuie respectate intr-o drumetie montana si de asemenea de semnarea „Responsabilitatii personale” un document care arata ca ati luat la cunostiinta regulile, le-ati inteles si ca orice decurge din nerespectarea lor, de asemenea din lucruri ce nu tin de noi ca organizatori si ghizi nu vor putea fi puse in responsabilitatea noastra. Regulile si explicatiile le puteti consulata aici: http://www.singlescamp.ro/recomandari-si-reguli-in-drumetiile-montane/ iar documentul pe care o sa-l semnati il gasiti aici: http://www.singlescamp.ro/asumarea-riscurilor-si-responsabilitatii-personale-garantii/
Acesta este un text general care-l afisam la toate drumetiile montane, de aceea va rog sa cititi si ceea ce am scris particular despre specificitatea acestei actiuni.

Echipamentul este absolut obligatoriu! Avand in vedere ca programele/turele montane/drumetiile se vor desfasura in natura, pe poteci marcate sau nemarcate, trebuie sa aveti in vedere ca veti fi nevoiti ca uneori sa mergeti prin noroi, pamant ud si ocazional pe zapada. Starea potecilor poate varia considerabil pe parcursul unui program/tura montana/drumetie, unele fiind in stare buna, fiind largi, bine intretinute si care urmeaza un parcurs usor pentru cel care le strabate. Altele, in special cele din zilele cu nivel de dificultate de la mediu in sus, sint poteci ce pot traversa zone mai putin umblate, zone in care fara o persoana insotitoare puteti pierde poteca. Echipamentul trebuie sa cuprinda:
Starea potecilor poate varia considerabil pe parcursul unui program/tura montana/drumetie, unele fiind in stare buna, fiind largi, bine intretinute si care urmeaza un parcurs usor pentru cel care le strabate. Altele, in special cele din zilele cu nivel de dificultate de la mediu in sus, sunt poteci ce pot traversa zone mai putin umblate, zone in care fara o persoana insotitoare puteti pierde poteca. Echipamentul trebuie sa cuprinda:

–   rucsac de 20-30 l
–   bocanc de munte cu talpa VIBRAM semi rigida, cu protectie pentru glezna.
–   daca bocancul este prevazut cu membrana Gore-Tex este cu atat mai bine, deoarece va mentine piciorul uscat pe timp umed.
–   imbracaminte adecvata sezonului, bluze termice, pantalon lung elastic
–   betele de drumetie sunt recomandate in mod special, mai ales pentru portiunile dificile.
–   haine de ploaie, recomandabil pelerina, dar nu de unica folosinta.
–   fiecare lucru asezat in rucsac trebuie sa fie pus intr-o punga de plastic, pentru a evita udarea lor in caz de ploaie
–   rezervor de apa plin ( 1-2 l)
–   medicamente pe care stiti ca le folositi de regula si ceva antialergic gen claritin

Deasemenea, in caz ca suferiti de o boala este 100% recomandat sa va consultati medicul inainte de a parcurge vreun traseu montan! Neinformand liderul de tura sau ghidului montan ca suferiti de vreo boala, va asumati intregul risc ce decurge din acest lucru.

Retineti ca veti petrece cateva ore bune in zone montane, in care vremea este cateodata greu de prognozat. Din aceasta cauza este recomandat sa fiti bine echipati pentru drumetiile la care participati. Fiind corespunzator echipati veti avea garantia ca si in caz de vreme mai putin buna, programele vor fi o experienta placuta.

Vremea: Uneori, din cauza conditiilor meteorologice, si pentru securitatea dvs. va fi necesara schimbarea partiala sau in intregime a traseului ce urmeaza a fi parcurs. Aceste schimbari se vor face DOAR de catre insotitorul de grup, cu explicarea situatiei si a modificarilor.

 :oops: Inainte de inscriere, va rog sa cititi cu atentie toate cele 3 materiale prezentate pe site-ul nostru:

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camp: https://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2978.0.html

Conditii de renuntare la o excursie: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor agentii revanzatoare.

Fotografii ale locurilor prin care urmeaza sa treceti:

Satul Rimetea, pe care l-am si descris, aici: https://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,3242.0.html

































































Piatra Secuiului







































Cetatea Coltesti



















































Pensiunea in care o sa stati: Pensiunea Kiraly Vendeghaz 3* Rimetea



































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224

Offline single1974

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
Re: Perlele Muntilor Trascau: Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti 23-25 oct
« Răspuns #2 : Duminică, 20 Septembrie 2020, 20:32 »
Buna seara, sunt din Bucuresti si m-ar interesa daca pentru aceasta excursie s-a mai inscris cineva tot din Bucuresti ?

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Un filmulet tare fain cu locul in care urmeaza sa ajungeti:


Offline Balaita Violeta

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 82
Re: Perlele Muntilor Trascau: Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti 23-25 oct
« Răspuns #4 : Miercuri, 23 Septembrie 2020, 17:18 »
Salutare tuturor ! Sunt din Bacau, s-a mai inscris cineva din imprejurimi, sa mergem impreuna cu masina ?

Offline Edith

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 177

  De la Timisoara daca s a inscris cineva  pentru aceasta excursie ?
Zi frumoasa sa aveti !

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Re: Perlele Muntilor Trascau: Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti 23-25 oct
« Răspuns #6 : Marți, 29 Septembrie 2020, 22:10 »
Mai este o doamna care vine din Constanta. Daca mai este cineva din zona, rog sa anunte.

Profit de ocazie pentru a va incuraja sa va grupati pe masini, sa limitam cat mai mult numarul masinilor, avand in vedere ca grupul este de 20 de persoane. Este mai simplu si mai placut sa calatoriti cu inca cineva dar si mai ecologic :)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Perlele Muntilor Trascau: Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti 23-25 oct
« Răspuns #7 : Miercuri, 30 Septembrie 2020, 18:53 »
Ne vedem la Rimetea! Pentru ca este un loc in care imi place foarte mult, in care simt ca mai am multe de descoperit, am decis ca in acel week-end sa ajung si eu acolo, la poalele Trascaului. Am tinut sa intalnesc pe cativa din cei vechi cu care n-am avut ocazia sa ma vad anul acesta dar si sa cunosc pe cei noi. Asa ca, pe curand!

Offline ANCUTA66

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 58
Re: Perlele Muntilor Trascau: Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti 23-25 oct
« Răspuns #8 : Miercuri, 30 Septembrie 2020, 22:54 »
Buna seara, sunt din Cluj si voi merge cu masina la Rimetea. Daca cineva doreste sa calatorim impreuna , am trei locuri disponibile. Cei de la distanta mai mare pot veni pana in Cluj cu trenul sau avionul si apoi sa mergem impreuna. Din Cluj e distanta mica, in jur de o ora. Cei interesati, sa comunice pe forum.
Gigi, ma bucur foarte tare ca vei fi cu noi. Vine si Samiza?

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Da, venim amandoi si inca cineva. Noi o sa stam in alta locatie (la familia la care am stat si data trecuta), dar la unele activitati de intalnim. Si serile evident! Atmosfera din acel sat este atat de linistita, atat de decenta si placuta, locul este atat de pitoresc incat nu mi-a iesit din minte saptamani intregi. Cand pleci spre casa iti recomand un drum foarte fain, cu siguranta ai trecut prin zona, daca nu chiar ai ajuns deja. Sunt niste panorame ale Apusenilor grozave, casute motesti, tare, tare fain. Si acum se ajunge cu masina pana acolo!

Offline costi31

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 604
Ufff , ce excursii faine și tentante  :D
Așa mi-ar placea să merg și aici... ::)
Poate la începutul lui iulie ?
Iată un feedback de pe net :
https://calatorinbascheti.ro/am-gasit-elvetia-romaniei-intr-un-sat-superb-nestiut-din-raiul-apusenilor/

Offline ANCUTA66

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 58
Abia astept sa ma reintalnesc cu voi, Samiza si Gigi. In ce priveste zona, desi e destul de aproape de Cluj nu am fost niciodata pe acolo, dar imi doream sa ajung. Sa ne revedem cu bine. *|*

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Da, frumos tare la Rimetea. Doua nopti am stat si eu, imediat dupa actiunea de pe Colinele Transilvaniei, sa prelungesc starea de bine pe care mi-au dat-o oamenii faini cu care am petrecut un week-end minunat la Hanul din Pădure.

Era forfotă mare cand am ajuns eu la Rimetea, tocmai se incheiase un concurs sportiv. Multi tineri sau familii cu copii, toti in echipament sportiv, cu bețe de trekking, atmosferă de munte. După ce am mâncat un gulaș la singurul restaurant din localitate am luat la pas, rând pe rând, străzile. Aparent toate casele sunt la fel însă există mici detalii care le diferențiază.

 Locuințele cunoscute drept ″case albe″ au fost construite după incendiul din 1870 care a condus în 1882 la formarea asociaţiei pompierilor voluntari. Staţia de pompieri este amenajată într-un şopron anexat zidului bisericii. Şi astăzi pot fi văzute aici extinctoarele cumpărate prin strângerea de fonduri. Echipamentul, de o valoare istorică industrială, funcţionează şi azi. În ultimele decenii a fost folosit la stingerea unor incendii mai mici.

Casele cele mai înstărite si frumoase sunt amplasate pe Şirul de Sus al Pieţei, aici locuiau în secolul al XIX-lea negustorii de fier şi proprietarii de forjă. Aceste case din piatră se remarcă prin proporţiile şi ornamentele faţadelor, feroneriile frumos lucrate, acoperişul cu frontoane teşite, uşile pivniţelor care făceau posibil accesul dinspre stradă, folosite pentru a uşura descărcarea şi încărcarea mărfurilor.

Faptul că localitatea era renumită pentru activitatea metalurgică se poate observa pe ușile și ferestrele caselor. Fiecare locuitor ornamenta casa în funcție de situația financiară.
Din minereul de fier extras la Rimetea au fost fabricate unelte de o calitate extraordinară, renumite în întreaga Europă. Fierul topit din minereu era numit de către locuitorii din Rimetea pâine de fier. Până în secolul al XX-lea Rimetea a fost renumita pentru prelucrarea fierului.

Datorită caracterului carstic al Munţilor Trascău, localitatea şi împrejurimile sale sunt foarte bogate în izvoare de apă abundente care sunt conduse şi acumulate în bazine numite „vaior”. Unele sunt plasate în pieţe, străzi, altele în curţile şi grădinile caselor. Vaiorul Mare din mijlocul Pieţei Centrale este folosit la adăpatul animalelor, la spălarea rufelor şi curăţarea covoarelor. Denumirea „vaior” a jgheabului provine din maghiarizarea termenului german Weiher, care înseamnă „lac”.

Costumele din Rimetea sunt printre cele mai frumoase din Transilvania, zilele sale de glorie fiind in perioada mineritului, când veniturile mari obținute din această activitate au permis confecționarea de îmbrăcăminte scumpă. De exemplu, pentru voalul de dantelă al miresei era nevoie de aproape 50 de grame de fir de aur. Aceste veșminte populare mai pot fi văzute în prezent la Muzeul etnografic din sat, în colecții particulare dar și la ritualul religios al Confirmării când tinerii poartă încă aceste straie.

Străzile satului nu sunt asfaltate, tocmai pentru a conserva identitatea localității. Semnalul la telefon nu este prea bun, eu nu am vazut nici un loc unde se poate plati cu cardul si cele mai apropiate bancomate sunt la Aiud sau Turda. In sat sunt doua magazine alimentare in centru, unul mai bine aprovizionat unde am gasit branza facuta la manufactura din Colțești, satul invecinat.
 In perioada aceasta localitatea este linistita,  animata mai mult in weekenduri si cand e vreme buna. La inceputul saptamanii acesteia mai erau doar cativa turisti in sat, poate si pentru ca se anuntasera ploi.

Eu am preferat sa traiesc o experienta cat mai autentica si am ales sa stau intr-o casa veche de peste 100 de ani cu fantana in curte, soba cu lemne, multe flori si o pisica.
In sat au aparut acum si pensiuni dotate cu toate facilitatile moderne, cum este cea la care vom sta noi. Si aici sunt multe flori, este o zona frumoasa, putin mai retrasa.

Desi eram chiar in centru a fost foarte liniste, doar clopotul bisericii fortificate il mai auzeam uneori desi batea regulat, la fiecare sfert de ora.
Gazda mi-a povestit mai multe despre sat si oamenii locului, despre imprejurimi, am cumparat gemuri si siropuri de casa foarte bune. Mi-a plăcut foarte mult si, cel mai probabil, voi repeta experienta pentru că mai am si eu destule de văzut în zonă.

Mai multe vom povesti când ne vom intalni, de-abia astept să revin la Rimetea si ne plimbăm impreuna pe ulitele pavate cu piatră, să ne bucurăm de linistea și pitorescul locului.













































Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Și, pentru că o vacanță la Rimetea nu are același farmec fără o drumeție în masivul Trascău am urcat și pe Piatra Secuiului, una din cele mai spectaculoase regiuni montane din țara noastră. Locul este cunoscut și pentru că soarele răsare aici de două ori. Datorită înălțimii sale, Piatra Secuiului umbrește satul Rimetea într-un mod aparte. Deși la răsăritul soarelui toată zona adiacentă satului este luminată, Rimetea mai rămâne în umbra masivului calcaros mai mult de o oră. Abia după ce soarele ajunge suficient de sus pe cer, satul este și el luminat direct.

Roca regăsită aici este calcarul, zona semânând foarte bine cu Piatra Calcarului cu porțiuni de grohotiș, bolovăniș. Urcușul până pe vârf nu mi s-a părut dificil însă este necesară o condiție fizică peste medie și, de asemenea, traseul nu este recomandat celor care au probleme de vertij. Echipamentul montan este absolut obligatoriu, în special bocanci de munte care nu alunecă și care acoperă glezna, pantalon lung, ajută foarte mult și bețele de trekking.
Panorama satului se poate vedea foarte bine și de la jumătatea traseului, este tare frumos, merită cu prisosință efortul de a ajunge până pe vârf.




















Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
La doar câțiva de kilometri de Rimetea, în apropierea satului Colţeşti, pe Valea Aiudului,  într-un peisaj de vis, se află un alt loc feeric, învăluit în mister, ruinele unei cetăţi cu o istorie îndelungată de peste 700 de ani.

Cetatea Trascăului, pe care o vom vizita și noi, a fost construită în jurul anilor 1296 de contele Thoroczkay din Trascău, ca loc de refugiu în acele vremuri tulburi. A fost ridicată pe vârful abrupt al unui deal calcaros, la puțin timp după ce marea invaziei tătară, din anul 1241, răscolise toată Europa răsăriteană și centrală. Atunci au fost produse pagube însemnate localităţilor Trascău şi Sângiorgiu. În anul 1470, cetatea a fost confiscată de regele Matias Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. Câțiva ani mai târziu, în 1510, a revenit nobililor de Trascău (Thoroczkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja.

Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor, familia nobililor de Trascău (Thoroczkay) a fost condamnată să dispară odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale. Cetatea este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Alba.

Drumul până la cetate  este ușor și poate fi parcurs în aproximativ jumătate de oră, pe un drum de pământ. Priveliștea de sus este fabuloasă, când este senin se văd foarte bine împrejurimile: Rimetea, Piatra Secuiului, Masivul Trascău.