Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Perlele Muntilor Trascau: Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti 23-25 oct

(1/11) > >>

admin:
 
12.10.2020
NU MAI SUNT LOCURI.


Tarif: 500 lei/persoana. Cazare in camera dubla, cu inca o persoana, demipensiune

Rezervari: https://www.singlescamp.ro/eveniment/perlele-muntilor-trascau-rimetea-piatra-secuiului-cetatea-coltesti-23-25-octombrie/

Check in  23 octombrie 2020
Check out: 25 octombrie 2020

Cazare: Pensiunea Kiraly Vendeghaz 3* Rimetea. Cea mai frumoasa din vestitul sat!

Numar de locuri: 20

Servicii incluse:
•        cazare 2 nopti in camera dubla, cu inca o persoana
•        2 x mic dejun
•        2 x cina
•        insotitor de grup pentru toata perioada excursiei

Nota: meniurile de mic dejun si cina sunt fixe, exista o singura optiune, va rugam nu ne solicitati variante.

Servicii care nu sunt incluse:
x           transport pana la locatie si cap de traseu. Formati pe forum grupaje, anuntand de unde veniti
x           intrare la Muzeul Etnografic Rimetea
x           altele decat mentionate la "incluse"

Insotitor de grup din parte Singles Camp: Diana Lupu 0720 048.744

Program

Ziua 1 Intalnirea la pensiune pana la ora 16:00. Repartizarea pe camere si facem apoi o plimbare prin sat. Este fara indoiala cel mai bine conservat sat transilvanean, este un adevart miracol ca totul s-a pastrat, ca avem ocazia sa vedem strazi intregi in arhitectura initiala a caselor. Norocul a fost ca oamenii de acolo si-au iubit casele, le-au ingrijit, iar mai apoi un ONG si primaria din Budapesta au reusit sa finanteze lucrarile de reabilitare si de intretinere. O plimbare prin sat este ca intr-un basm, fiecare casa, fiecare poarta iti spune ceva. O sa deslusiti, impreuna cu Diana, semnificatia decoratiunilor, semnelor, o sa intelegeti mesajul portilor vechi de lemn.

O sa aveti ocazia sa vedeti cea mai veche casa iobageasca din Transilvania, cea mai veche moara functionala. O sa aflati povestea scaunelor, o sa intelegeti mestesugul fierului, o sa savurati aromele si nuantele de toamna tarzie. O sa stati la poalele Pietrei Secuiului, o sa priviti cum soarele se ridica deasupra curmaturii, apoi la asfintit cu trimite sageti rosii pe stanca. E un loc cum rar intalnesti in viata, un loc de care te indragostesti imediat ce ajungi acolo. Rimetea, ținutul de basm din Alba cu case albe și ferestre verzi, vizitat și de actorul Jeremy Irons...

Seara vom lua impreuna cina, la pesniunea in care vom fi cazati.

Ziua 2 O zi de drumetie. Micul dejun, apoi la 09:00, cu echipamentul de munte urcam la Piatra Secuiului. Traseul este foarte spectaculos, ""uriasul de stanca" ofera panorame superbe si va veti bucura de un loc unic în țară și probabil chiar si în Europa. Trebuie sa stiti ca este unul dintre cei mai fotografiați munți din țară.

Masiv calcaros, alcătuit din două blocuri uriașe, Piatra Secuiului pornește de la cota 543 și ajunge la altitudinea de 1.128 m. Doar câteva pâlcuri de fagi îmbracă masivul, în nord, unde înclinarea versanţilor e mai domoală. În rest, în partea vestică, muntele se înalţă sterp prin creste înguste, care se găsesc de obicei la altitudini de peste 2.000 m. Aici, însă, natura a plăsmuit un altfel de munte, un fel de excepţie de la regulă. Este unul din cele mai înalte masive din Trascău şi adăposteşte chiar şi guri de peşteri, între pilonii ascuţiţi ai masivului.

Traseul pornește din sat, străbate largi porțiuni de bolovăniș și are cateva porțiuni mai pieptișe. Pentru cei cu plămâni buni și picioare tari, care nu se plâng de efort și de înălțime, poteca de urcare este chiar lejeră. Pentru cei insa care nu au conditie fizica buna, care au rau de inaltime, recomand o urcare pana la jumatate, de acolo de unde se vad piscurile foarte bine, si aveti si o panorama buna a satului. Nu fortati ceva ce nu sunteti convinsi ca puteti...
Cateva detalii tehnice:
Traseu: Rimetea – Piatra Secuiului – Colții Trascăului – Rimetea
Marcaj:  Cruce Albastră) +  Bandă Roșie
Durata: cca 4 ore, in care sunt inclusi si timpii de pauze de odihna si fotografiere.
Distanța: 7 km
Diferență de nivel: +600 m/ – 600 m. Se urca deci 600 metri, pana la cca 1.100 m, dupa care se coboara.
Dificultate: medie, trebuie insa specificat ca este nevoie de conditie fizica si neaparat de echipament montan

Dupa refresh, relaxare si o bere locala grozav de buna, Csíki Sör, mergem apoi la muzeul Etnografic sa vedem cateva lucruri interesante.

Seara avem cina, una specific secuiasca.

Ziua 3 Dimineata luam micul dejun, apoi dam o fuga aproape, pentru a vizita ruinele unei cetati invaluita in legende si povesti: cea din Coltesti. Pe una dintre stancile Trascaului se ridica, odata falnica, o cetate de piatra. Se numeste Cetatea Colțești si a fost ridicata la final de secol XIII, de către vice-voievodul Transilvaniei, Thorotzkay (tradus inseamna Trascău). I-a fost locuință dar si loc de aparare pentru vremuri de restriște.
Oamenii erau atunci inca sub impresia groaznicei navaliri tatare din 1241 si dupa ce Cetatea de pe Piatra Secuiului rezistase, au inteles ca asta este solutia salvatoare in calea unor invadatori atat de sangerosi.
Cetatea a ajuns pentru 40 de ani chiar si in proprietatea lui Matei Corvin, pt ca apoi sa revina in a celor care o construisera. Se spune ca Vlad Tepes ar fi fost inchis aici, dar ca a decoperit un pasaj subteran care pe de o parte a avea legatura cu Huda lui Papara si pe de alta cu o alta cetate medievala, cea de la Rimeti. Cum pestera gazduieste cea mai mare colonie de lilieci din Europa, s-au nascut o multime de povesti cu vampiri, avandu-l pe Tepes ca personaj principal.
Se spune că unii săteni din Coltesti ar fi identificat una dintre intrările în enigmaticul tunel, sperând să găsească tezaure ascunse de către nobilii Thorotzkay, dar că  s-au ratacit prin tunele si nu s-ar mai fi înapoiat niciodată. Povesti, dar cine stie?
Mai marii Imperiului habsburgic (era vremea Mariei Tereza) suparati pe proprietarii fortificatiei care nu au vrut sa le-o cedeze, au ordonat distrugerea cetatii, asa ca aramata austriaca a pus tunurile pe zidurile acesteia si au distrus-o in mare masura.
Astazi este un loc pitoresc, e un bun prilej de drumetie si de panorama minunata asupra muntilor Trascau dar si a satelor din jur.

Plimbarea noastra este de fapt o drumetie de vreo 2 ore, asta cu drumul dus si intors cu masina. La 11:00 suntem inapoi, refresh si pornim spre case.

 O0 Am adaptat actiunile noastre la perioada pe care o trecem si pentru evitarea in cat mai mare masura a riscurilor, am decis lansarea de excursii in loc deschis, in natura, in conditii de grupuri mici. Transportul pana la locatie nu se face organizat, pentru ca pe de o parte numarul de participanti este prea mic pentru a putea face asa ceva, dar si pentru ca in acest fel contactul pe zona interioara cu ceilalti este minim. Pt a a junge acolo va recomand sa va anuntati inscrierea pe forum si sa comunicati de unde veniti si de asemenea daca intentionati sa luati pe cineva cu masina sau daca doriti sa gasiti pe cineva care merge cu auto din zona in care locuiti si doriti sa fiti luat(a) de acolo.

 :oops: Pentru ca actiunea se desfasoara intr-o perioada in care este nevoie de mai multa grija fata de noi si de ceilalti, va rog cititi intregul material cu recomandarile noastre: https://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,3183.0.html
Prin inscrierea la excursie se intelege ca ati luat la cunostiinta de acesta.

Aceasta actiune se adreseaza profilului de persoana mai activa. Nu este recomandata persoanelor deloc antrenate, care au probleme de sanatate si care nu pot pastra un ritm de mers constant. Urmarim ca oamenii sa se cunoasca, sa comunice...…De aceea oferim un cadru gandit si organizat special pt a face cat mai confortabila interactiunea. Insistam si conditionam pentru un profil al participantilor: tolerant, comunicativ, fara prea multe tabieturi. Persoane cu rabdare, intelegere, respect fata de ceilalti, fata de organizatori si insotitor de grup.

:oops:Fiind o actiune montana, daca intentionati sa participati va trebui sa cititi explicatiile si detaliile de mai jos:
Va asiguram ca privim acest gen de iesiri cu maxima responsabilitate si tocmai de aceea incercam sa va explicam tot ceea ce tine de excursiile noastre la munte.

Drumetiille montane organizate de Singles Camp se adreseaza unei categorii largi de persoane, nu doar celor supersportivi, celor antrenati si obisnuiti cu actiunile montane. Traseele sunt alese si turele gandite in asa fel incat oricine are cat de cat pregatire fizica, dorinta si o sanatate care sa-i permita efort sa le poata parcurge relativ usor.

Actiunile pe care le organizam la munte vizeaza socializarea, la fel ca tot ce gasiti in calendarul nostru, nu tintim performata sportiva, bifari de puncte limita traversate sau atiinse. Mergem pe poteci deschise, trasee fara grad de risc, nu ne cataram pe stanci, sunt de fapt plimbari montane care ofera posibilitatea cunoasterii intre participanti, socializarii, comunicarii.
Participarea la o drumetie montana obliga la a ajuta, la a nu lasa pe nimeni care este mai putin dotat si antrenat fizic in urma. O mana intinsa, un baton de ciocolata oferit, o vorba de incurajare sunt punti care ajuta mult in formarea unor legaturi intre oameni. Sute de prietenii s-au format de-a lungul anilor in acest tip de iesiri in natura, asa ca daca va doriti prieteni noi, haideti la munte, este ocazia perfecta sa vi-i faceti!
Gradul de dinamicitate a persoanelor care vin cu noi in excursii montane nu este unul inalt. Vin de regula persoane care nu au mai fost de mult la munte, au dorul potecilor, altele care au descoperit placerea de a iesi in natura si cauta un grup potrivit cu care sa urce. Sunteti insotiti in cele mai multe cazuri de 2 persoane: un ghid montan calificat si un insotitor de grup la fel specializat in actiuni montane. Daca nu sunteti familiari cu tehnicile de mers pe munte, leader-ul de grup/ghidul montan, va vor oferi suportul necesar. Deci nu va faceti nici o grija ca „veti suferi”, ca veti fi coada grupului, ca veti ramane in munte.
In acelasi timp insa trebuie sa fiti responsabili in ceea ce priveste pregatirea voastra fizica. Daca sunteti supraponderali, nu aveti deloc pregatire fizica, sunteti genul de persoana care nu coboara din masina, nu faceti macar 30 minte de mers pe jos, daca aveti probleme medicale si nu sunteti pregtiti psihic pentru un efort in spatiu izolat de 3 - 8 ore, atunci trebuie sa intelegeti ca nu puteti sa mergeti intr-o astfel de actiune. I-ati tine pe ceilalti in loc, a-ti crea probleme insotitorului de grup si ghidului.
Nu pot sa dau celor care nu au fost niciodata pe munte o masura a efortului pe care urmeaza sa-l depuna. Ceea ce mie mi se pare foarte usor unora le poate parea foarte greu. Ceea ce consider eu ca este foarte facil, altii pot cataloga drept dificil. Este foarte indicat sa cititi ceea ce au scris altii despre traseele care urmeaza sa fie facute, sa cititi la fiecare diferenta de nivel si lungimea. In medie alegem trasee de cca 7 km si diferente de nivel care nu depasesc decat rar 500 m. Adica trasee care se incadreaza ca grad de efort la submediu.

Responsabilitatea personala. Agentia de turism si clubul Singles Camp, organizatorii acestei iesiri, privesc cu toata seriozitatea, responsabilitatea si profesionalismul acest tip de actiuni. Nu suntem din categoria celor care dau adunarea pe facebook si duc oameni in munte fara sa-si asume responsabilitati altele decat cele legate de indrumarea in teren. Traseele sunt verificate, sunteti insotiti de ghizi montani atestati si profesionisti, de cele mai multe ori de persoane din Salvamont. Grupurile sunt mici intre 9  si maxim 30 persoane astfel ca 1-2 persoane pot supraveghea indeaproape totul.
Trebuie inteles insa ca se merge in munte, un mediu mai putin previzibil, nu este acelasi lucru cu a te plimba intr-un parc. Vremea este schimbatoare, apar tot felul de obstacole. Sunt reguli dupa care se fac aceste drumetii care trebuie respectate atat de organizatori cat si de participanti. Cu atat de multi factori independenti de noi, trebuie inteleasa ca si corecta responsabilitatea noastra limitata. Sunt lucruri care nu depind de noi, nu le putem asigura si influenta. Nu putem fi facuti responsabili daca cineva nu a venit echipat corespunzator, ca se abate de la poteca, ca nu asculta de ghid si ramane in urma sau o ia in fata. Ca nu este atent si calca rau si face entorsa sau chiar mai grav. De aceea, ca orice agentie care se ocupa profesionist de drumetii montane conditionam participarea la grup de insusirea regulilor ce trebuie respectate intr-o drumetie montana si de asemenea de semnarea „Responsabilitatii personale” un document care arata ca ati luat la cunostiinta regulile, le-ati inteles si ca orice decurge din nerespectarea lor, de asemenea din lucruri ce nu tin de noi ca organizatori si ghizi nu vor putea fi puse in responsabilitatea noastra. Regulile si explicatiile le puteti consulata aici: http://www.singlescamp.ro/recomandari-si-reguli-in-drumetiile-montane/ iar documentul pe care o sa-l semnati il gasiti aici: http://www.singlescamp.ro/asumarea-riscurilor-si-responsabilitatii-personale-garantii/
Acesta este un text general care-l afisam la toate drumetiile montane, de aceea va rog sa cititi si ceea ce am scris particular despre specificitatea acestei actiuni.

Echipamentul este absolut obligatoriu! Avand in vedere ca programele/turele montane/drumetiile se vor desfasura in natura, pe poteci marcate sau nemarcate, trebuie sa aveti in vedere ca veti fi nevoiti ca uneori sa mergeti prin noroi, pamant ud si ocazional pe zapada. Starea potecilor poate varia considerabil pe parcursul unui program/tura montana/drumetie, unele fiind in stare buna, fiind largi, bine intretinute si care urmeaza un parcurs usor pentru cel care le strabate. Altele, in special cele din zilele cu nivel de dificultate de la mediu in sus, sint poteci ce pot traversa zone mai putin umblate, zone in care fara o persoana insotitoare puteti pierde poteca. Echipamentul trebuie sa cuprinda:
Starea potecilor poate varia considerabil pe parcursul unui program/tura montana/drumetie, unele fiind in stare buna, fiind largi, bine intretinute si care urmeaza un parcurs usor pentru cel care le strabate. Altele, in special cele din zilele cu nivel de dificultate de la mediu in sus, sunt poteci ce pot traversa zone mai putin umblate, zone in care fara o persoana insotitoare puteti pierde poteca. Echipamentul trebuie sa cuprinda:

–   rucsac de 20-30 l
–   bocanc de munte cu talpa VIBRAM semi rigida, cu protectie pentru glezna.
–   daca bocancul este prevazut cu membrana Gore-Tex este cu atat mai bine, deoarece va mentine piciorul uscat pe timp umed.
–   imbracaminte adecvata sezonului, bluze termice, pantalon lung elastic
–   betele de drumetie sunt recomandate in mod special, mai ales pentru portiunile dificile.
–   haine de ploaie, recomandabil pelerina, dar nu de unica folosinta.
–   fiecare lucru asezat in rucsac trebuie sa fie pus intr-o punga de plastic, pentru a evita udarea lor in caz de ploaie
–   rezervor de apa plin ( 1-2 l)
–   medicamente pe care stiti ca le folositi de regula si ceva antialergic gen claritin

Deasemenea, in caz ca suferiti de o boala este 100% recomandat sa va consultati medicul inainte de a parcurge vreun traseu montan! Neinformand liderul de tura sau ghidului montan ca suferiti de vreo boala, va asumati intregul risc ce decurge din acest lucru.

Retineti ca veti petrece cateva ore bune in zone montane, in care vremea este cateodata greu de prognozat. Din aceasta cauza este recomandat sa fiti bine echipati pentru drumetiile la care participati. Fiind corespunzator echipati veti avea garantia ca si in caz de vreme mai putin buna, programele vor fi o experienta placuta.

Vremea: Uneori, din cauza conditiilor meteorologice, si pentru securitatea dvs. va fi necesara schimbarea partiala sau in intregime a traseului ce urmeaza a fi parcurs. Aceste schimbari se vor face DOAR de catre insotitorul de grup, cu explicarea situatiei si a modificarilor.

 :oops: Inainte de inscriere, va rog sa cititi cu atentie toate cele 3 materiale prezentate pe site-ul nostru:

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camp: https://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2978.0.html

Conditii de renuntare la o excursie: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor agentii revanzatoare.

Fotografii ale locurilor prin care urmeaza sa treceti:

Satul Rimetea, pe care l-am si descris, aici: https://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,3242.0.html

































































Piatra Secuiului







































Cetatea Coltesti



















































Pensiunea in care o sa stati: Pensiunea Kiraly Vendeghaz 3* Rimetea


































admin:
Am deschis rezervarile la aceasta excursie. Inscrierile se fac aici: https://www.singlescamp.ro/eveniment/perlele-muntilor-trascau-rimetea-piatra-secuiului-cetatea-coltesti-23-25-octombrie/

single1974:
Buna seara, sunt din Bucuresti si m-ar interesa daca pentru aceasta excursie s-a mai inscris cineva tot din Bucuresti ?

admin:
Un filmulet tare fain cu locul in care urmeaza sa ajungeti:

Balaita Violeta:
Salutare tuturor ! Sunt din Bacau, s-a mai inscris cineva din imprejurimi, sa mergem impreuna cu masina ?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă