Autor Subiect: Imbracamintea traditionala in Maroc  (Citit de 2735 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Imbracamintea traditionala in Maroc
« : Marți, 22 Decembrie 2020, 14:49 »
Un taram fermecător, cu tarmurile scaldate de Mediterana si Atlantic, strajuit de maretia muntilor Atlas, impodobit cu livezi de portocali si oaze de palmieri. Acesta este Marocul, o tara deosebit de bogată istoric, tradițional, cultural, religios și geografic.

Intr-un asemenea loc si cu asa o mostenire, era firesc ca imbracamintea sa fie ceva personalizat, influențat de multiculturalitatea Maghrebului.

Am calatorit de multe ori acolo, imi place mult Marocul si am reusit, in mare parte datorita prietenului meu marocan Mohamad Mohalla, sa inteleg si sa cunosc multe lucruri legate de viata de acolo, de traditii, de felul lor de a gandi.

In primul rand trebuie spus ca exista doua curente: unul vechi, conservator si traditionalist care tine mult la pastrarea obiceiurilor si altul nou, care se indeparteaza de valorile care au consacrat Marocul. Acest val sa-i spunem modernist este reprezentat de tineri, care sub impresia a ceea ce vad la turisti, la tv sau pe net, incearca sa gaseasca o cale intre viata occidentala si cea traditional marocana. Din punctul meu de vedere, a rezultat un hibrid deloc reusit.

Ceea ce tine multe lucruri inca neschimbate in Maroc este religia, ceea ce am remarcat insa fericit este lipsa habotniciei si o toleranta surprinzator de mare pentru crestinism. Asta poate pentru ca pana in sec VIII, la sosirea arabilor, erau crestini si sub protectoratul francez au avut contact si s-au obisnuit mult mai mult decat alte tari islamice, cu catolicismul.

În mod obișnuit, marocanii continuă să poarte îmbrăcămintea tradițională a predecesorilor lor fără influente vizibile a modei occidentale.

Croitorii sunt barbati, foarte foarte rar poti vedea o femeie care coase intr-un atelier. Este extrem de interesant sa urmaresti indemanarea celor care croiesc, am ramas de multe ori in usa atelierului incantat de abilitatile acelor oameni.

Djilaba. Îmbrăcămintea tradițională pentru bărbați și femei din Maroc constă în haine lungi fara glugă și papuci care poarta de asemenea amprenta culturii maghrabiene. Tesaturile luxoase, realizate in culori vii si armonioase, creaza o senzatie foarte placuta ochiului, asta chiar daca la noi ar fi privite ca prea incarcate...

Caftanul este un soi de rochie de renume mondial, o îmbrăcăminte tradițională ce a câștigat un aer de modernitate odata cu prezentarea familiei regale la evenimente internationale.
Exista caftan de zi cu zi, simplu decorat si din materiale mai ieftine si caftanul de lux, purtat de femeile marocane pentru ocazii speciale, cum ar fi nunțile sau petrecerile de logodnă. Cele de lux sunt confectionate din materiale de foarte buna calitate si sunt cu atat mai decorate cu cat cea care-l comanda are mai multi bani.

Taksita este similar cu caftanul doar ca este din doua sau chiar trei piese. Se poarta exclusiv la ocazii speciale. Am vazut in magazinele de lux adevarate capodopere brodate si ornate cu pietre, de aceea sunt foarte scumpe. Am remarcat taksita de la 200 – 300 in sus, am avut chiar ocazia sa admir si unicate de 4 – 5.000 de euro. Sunt atat de scumpe incat majoritatea femeilor nu-si pot permite sa cumpere o taksita, asa ca sau isi croiesc singure una sau o inchiriaza. La partea aceasta vestimentara se mai adauga un accesoriu, un soi de centura, pe care ei o numesc mdama, nu stiu sa aiba vreo traducere in limba romana.

Mai exista si haik, o vestimentatie purtata de femei în zone mai reci și mai conservatoare din Maroc. Este alb si e realizat din mătase și lână. Acoperă întregul corp, cu excepția feței și a mâinilor. Această îmbrăcăminte este un simbol al modestiei și discreției.

Am mai vazut ca femeile brebere care traiesc in muntii Rif, o zona in care se face multa agricultura, au un soi aparte de a se imbraca. Ca imbracaminte folosesc o djilaba dintr-un material mai gros, de regula in dungi,  completata cu un jupon (Mendile) si cu saluri. Isi strang djilaba la mijloc, cu o centura in general rosie, facuta din bumbac si care se numeste kourziya.
Pe cap poarta o palarie mare, cu tot felul de ciucurei si benzi colorate. Acele palarii se numesc chachiya, nu stiu sa va spun in romana, nu cred sa avem traducere pentru asta.

Diferit, dar foarte rar am mai remarcat o îmbrăcămintea tradițională mai arhaica a imazichenilor. Dar asta doar in Souss și Rif, in satele locuite total de ei. Tinuta asta este proprie culturii berbere, este si un fel interesant de a contura relațiile de viață dintre bărbat și femeie. Faptul ca sunt foarte asemanatoare, indiferent de sex, indica o nota de egalitate, de unitate familiala. Purtarea acestei imbracaminti tipice, este pentru imazicheni o forma de respect deplin pentru religia lor. Multi sunt tatuati pe fata, ceea ce induce ideea unui soi de duritate. Nu departe de adevar, pentru ca berberii sunt oameni extrem de darji, au un caracter puternic, de oameni liberi. De fapt Amaziğ, singularul de la imazigheni, însemna «părinte», «conducător», «om liber».

Am vorbit mai mult de femei, mai putin de barbati. Asta pentru ca la ei lucrurile sunt mai simple: functie de vreme si zona, i-am vazut imbracati sau in caftan sau in djilaba. Spre deosebire de cele pt femei, ale barbatilor sunt foarte putin ornate sau chiar deloc. Am remarcat culorile: albastru – turcoaz la berberii din sud, caramiziu, ocru sau albastru cenusiu cu dungi albe in zonele montane si verde inchis in orase.  In Marrakesh, la spectacolul de la Chez Ali vin dansatori, muzicanti si calareti de la mai multe triburi berbere. Acolo am remarcat caftanurile albe si tichia rosie.

In continuare sunt imagini cu cele descrise mai sus, iar in final costume traditionale berbere.

































Mire si mireasa in Maroc:



Costume traditionale berbere:






Sursa: Gettyimages


Sursa: Gettyimages


Sursa: Gettyimages





Mireasa berbera:



Berberii desertului:









La Chez Ali: