Autor Subiect: Fascinatia misticului gaelic  (Citit de 1616 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Fascinatia misticului gaelic
« : Sâmbătă, 23 Ianuarie 2021, 16:13 »
Chiar daca au trecut vreo sase – sapte ani de cand am ajuns aici, locul acesta in care regii O'Neill isi aveau tronul, mi-a ramas suprinzator de detaliat in minte. Tin minte perfect cum din masina cu care bateam un drum de poveste, Wild Atlantic Way, cautam din priviri ceea ce vazusem in fotografii. Eram atat de curios sa ating zidurile fortului, sa-mi imaginez o intoarcere intr-un timp legendar, sa simt acea emotie pe care doar astfel de locuri o pot oferi.

Timp de 700 de ani, incepand cu secolele al șaselea sau al șaptelea, aici a fost curtea Regatului Aileach, unul dintre cele mai importante ale Irlandei Gaelice. Dar istoria locului este mult mai veche, povestea spune ca un fort din ziduri de pamant a fost construit în jurul anului 1700 î.Hr. de către Tuatha de Danann, adica de „poporul zeiței Danu” sau Tuath Dé „tribul zeilor” din mitologia irlandeză. Se spune că acesti constructori mitici au fost zeitățile Irlandei gaelice precreștine, foarte mult legata de lumea celtică.

In povestea mistica a gaelicilor Tuath Dé locuiesc în cealaltă lume, dar intre ei si oameni exista o interferenta, o cale intre nepamanteni si oameni. Aceste porti de legatura, sau portaluri catre lumea de dincolo sunt incorporate in mega-mormintele de trecere neolitice, cum este de exemplu Brú na Bóinne, un alt loc spectaculos pe care l-am vizitat de cateva ori. Aici la Grianan of Aileach aw spune că giganții din Inishowen (Prinții din Aileach) zac dormind, dar când o sabie sacră va fi scoasă din acest fort, ei se vor întoarce la viață.

Grianan of Aileach:





Legende sau simple povesti, ceea ce vezi si citesti este peste puterea de explicatie, asa ca involuntar te duci cu rationamentul in zona mistica. Daca ai prilejul sa asisti la un echinox sau solstitiu in aceste structuri, nu poti sa gasesti si sa dai un raspuns logic, fundamentat la o intrebare pe care si-o pune oricine: cum niste oameni primitivi au stiut si inteles astronomia, cum au putut calcula, anticipa niste cunostiinte si date atat de precise?

Echinox de toamna la Grianan of Aileach:





Solstitiu de iarna la Brú na Bóinne:



Legenda spune că giganții din Inishowen (Prinții din Aileach) zac dormind, dar când o sabie ascunsă sacră este scoasă din acest fort, ei se vor întoarce la viață recuperându-și pământurile străvechi!

M-a impresionat mult viata aceea insulara teribil de dura si aspra, istoria parca mistica a Marii Britanii si Irlandei, felul in care oamenii s-au adaptat, au rezistat si au construit o civilizatie dominant mondiala, pe un pamant atat de neprietenos. Am citit mult, incercand sa gasesc explicatii la felul impetuos in care s-au dezvoltat popoarele insulei. Sunt in continuare fascinat si poate si de aceea scriu despre asta...

Acum ceva vreme scriam despre broch-urile scotiene, despre Skara Brae, despre Knap of Howar de pe insula Papa Westray din Orkney, Scoția. Spuneam atunci ca aceasta din urma  este cea mai veche casă de piatră conservată din nordul Europei, fiind construita si locuita cam pe la 3700 î.Hr. Nu pot sa nu ma amuz amintindu-mi cum un „dacolog” de nadejde, din ala nascut pe Facebook si tot acolo „educat” si injectat cu nationalism exacerbat, ma certa spunandu-mi de ceva de la noi. Cand l-am intrebat unde se afla mi-a raspuns aproape suierand: „O sa vezi peste vreo doua luni ce descoperiri uluitoare se vor face in Bucegi, va fi ceva care va zgudui din temelii si va face sa fie reconsiderata istoria!” Au trecut vreo 2 ani de atunci, inca nu am aflat de nimic, asa ca pana atunci trebuie sa consideram si sa discutam doar de ceea ce este descoperit si cunoscut.

Alte fotografii cu locuri sacre si mistice din Marea Britanie si Irlanda: