Autor Subiect: Minunatele Gradini ale Zoei, Tinutul Padurenilor si aurul. 11 - 13 iunie 2021  (Citit de 5338 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Tarif: 500 lei/ persoana - cazare in camera DBL, cu inca o persoana, de acelasi sex

Rezervari: https://www.singlescamp.ro/eveniment/minunatele-gradini-ale-zoei-tinutul-padurenilor-si-aurul-11-13-iunie-2021/
(Inainte de inscriere, cititi va rog cu atentie, intreaga prezentare a actiunii si urmariti link-urile catre materialele informative)

Sosire: 11 iunie 2021
Plecare: 13 iunie 2021

Cazare: Pensiunea Bukovina 3* Cristur, jud. Hunedoara

Numar de locuri: 25

Servicii incluse:
•   cazare doua nopti la o pensiune de 3*
•   2 x mic dejun
•   2 x cina - preparate de casa, specific maghiare
•   transport zonal, cu autocarul, zilele 2 si 3
•   insotitor de grup, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     transport pana la destinatie. Va recomandam sa discutati pe forum, sa va prezentati de unde plecati si daca aveti in intentie sa o faceti cu masina personala si daca sunteti dispusi sa mai luati pe cineva pana la pensiune si apoi la capete de traseu in excursie.
x     transfer 16 km la Giardini di Zoe
x     pranzuri
x     intrari la obiective
   
Insotitor de grup din partea Singles Camp: Diana Lupu 0720/048744

Program

Ziua I, 11 iunie 2021. I Giardini di Zoe, minunatele grădinile toscane și Arboretumul Simeria

Ora 13:45 întâlnirea cu grupul la pensiune
La 14:30, grupați pe mașinile personale, mergem la Simeria, circa 16 km, vizităm elegantele grădini amenajate în stil italian și parcul dendrologic.

I Giardini di Zoe



„I giardini di Zoe”, grădinile lui Zoe, au fost gândite și create de un om de afaceri italian, îndrăgostit de grădinărit. De loc din zona Ancona, o zonă cu dealuri din centrul Italiei, Giovanni Salvatelli a fost vrăjit iremediabil de acest loc care are ceva din celebrul farmec al Toscanei. El a adus în România plante adaptate climei de aici.
Grădina aristocrată inspiră eleganţă şi este de un bun gust desăvârşit. Piese masive împodobesc grădina, fântâni artizanale şi vase impunătoare străjuiesc covoarele de iarbă.

Vom face o plimbare relaxantă prin grădină, vom admira în tihnă acest colțișor de rai italian care surprinde și uimește prin ingeniozitate și meticulozitate.
Este perioada cea mai bună de vizitare, sezonul de vârf de înflorire a trandafirilor.
Un loc fabulos, îndrăgit și apreciat de cei care iubesc florile, natura.

Bilet de intrare: 10 lei

Arboretumul Simeria



Arboretumul Simeria este o rezervatie dendrologica si peisageră creată la inceputul secolului al XVIII-lea, fiind cea mai veche si mai valoroasa colectie de plante lemnoase exotice si autohtone din România.

 Familiile nobiliare maghiare au amenajat atunci zăvoaiele naturale din lunca Mureșului în stil englezesc – romantic. Chiar și arhitectura căsuțelor din parc aduce aminte de locuințele de piatră din satele Regatului Unit iar lacurile și cursurile de apă sunt populate de pești și broaște țestoase.

 Considerat monument național, se întinde pe 70 de hectare și adăpostește peste 2.000 de specii aclimatizate de flori și arbori din toată lumea, fiind cel mai mare parc dendrologic din țară.
Este o adevărată plăcere să faci o plimbare în acest loc liniștit, însoțiți de parfumul florilor, susurul pârâiașelor și ciripitul păsărelelor.

Bilet de intrare: 4 lei

În jurul orei 19:00 revenim la pensiune, cina tip grup

Ziua II, 12 iunie 2021. Excursie de o zi în Ținutul Pădurenilor

Vizităm cele mai frumoase locuri
-   Furnalul de la Govăjdia
-   Catedrala pădurenilor din Ghelari și Observatorul turistic Mestecăneţ
-   Poienița Voinii și Muzeul Popular „Drăgan Muntean”
-   Alun, satul de marmură
-   Lacul Cinciș
Hunedoara și Castelul Corvinilor

Distanța pe care o vom parcurge cu microbuzul: circa 130 km

Ținutul Pădurenilor:



Micul dejun devreme, la 08:00 plecăm de la pensiune spre Hunedoara cu microbuzul pe care îl avem închiriat pentru această zi.
Este o zi plină, cu multe obiective, dorim să vă arătăm cât mai multe din atracțiile acestei zone.
Drumurile sunt înguste, cu serpentine, urcușuri și coborâșuri abrupte, sunt și porțiuni neasfaltate care se parcurg mai încet cu microbuzul.
Atenție, traseul nu este indicat persoanelor care au rău de mașină!
Aveți totodată în vedere că mergem într-o zonă izolată, să aveți la voi o gustare, apă, echipament de drumeție, încălțăminte comodă, ceva pentru protecție solară și  ploaie.

După ieşirea din Hunedoara, continuăm pe valea Cerna între versanţii stâncoşi ai masivului de roci dolomitice. În curând trecem prin localitatea minieră Teliuc, cunoscută pentru exploatările de minereu de fier, începute din timpul romanilor şi care alimentau, în parte, furnalele de la Hunedoara.
Prima oprire o vom face la Govăjdia, mergem pe urmele metalurgiei fierului de odinioară.

Furnalul de la Govăjdia, unic în Europa

Furnalul, vechi de 200 de ani, este vestit pentru că aici s-au produs unele componente din fontă pentru turnul Eiffel din Paris și fontă pentru oțelul produs pentru turnul Eiffel la uzinele din Reșița.
La vremea construirii lui, a fost cel mai modern furnal de topire a minereului de fier din Europa, procesul tehnologic permitea ca încărcarea și descărcarea să se facă simultan, fără să mai fie necesară oprirea activității.

Perioada în care furnalul a avut activitatea cea mai intensă a fost între anii 1871 și 1889, dar a intrat în declin după apariția uzinelor de fier de la Hunedoara. A fost definitiv scos din funcțiune în anul 1924 și nu s-a distrus complet mulțumită localnicilor, care au avut grijă de el pe cât le-a stat în putere, considerându-l o construcție reprezentativă și o mândrie a satului.

 Clădirea a fost declarată în anul 2000 monument de arhitectură industrială și este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara.
Uzina de la Govăjdia a ajuns în paragină, însă furnalul este aproape intact, este o adevărată bijuterie a tehnicii care merită văzută.

Ghelari: Catedrala Pădurenilor și Observatorul turistic Mestecăneţ

De la Govăjdia luăm drumul pădurenilor. Șoseaua începe să urce, peisajul este tot mai spectaculos. În scurt timp vedem catedrala ortodoxă din Ghelari ce îşi înalţă falnic turlele albe cu acoperiş strălucitor. O clădire grandioasă, care uimește prin fiecare detaliu. Interiorul a fost împodobit cu picturi care se întind pe 4.000 de metri pătraţi şi cu icoane la poleirea cărora s-au folosit patru kilograme de aur.
Piatra de temelie a fost pusă în 1939 și timp de aproape jumătate de secol oamenii au muncit la clădirea şi consolidarea ei. Supranumită Catedrala Pădurenilor, în prezent se numără printre cele mai frumoase biserici din ţară. Bisericuța ortodoxă de alături, mai modestă, datează din în 1770.

Continuăm excursia spre următorul obiectiv, un punct de observare amplasat pe o culme a cărei altitudine depăşeşte 800 de metri.
Observatorul turistic Mestecăneţ are o înălţime de 15m și oferă o deschidere vizuală spectaculoasă de aproape 360 de grade.
 De pe platforma superioară se pot observa în zilele senine masive muntoase situate la zeci de kilometri distanţă: Apusenii, Masivul Retezat, Munţii Ţarcului, Masivul Şureanu şi Masivul Parâng. Tot de aici se poate vedea aproape tot Ţinutul Pădurenilor.

Poienița Voinii și Muzeul Popular „Drăgan Muntean”:



După 2 km de la Ghelari, trecem prin satul Ruda, a doua localitate de pădureni de pe traseu. Continuăm drumul de culme care, după ce ocoleşte un deal plat, coboară spre zona de şa în care se află Poieniţa Voinii, un sat autentic de pădureni.
La Poienița Voinii s-a născut Drăgan Muntean, marele rapsod popular, îndrăgostit de locurile natale, de tradițiile, cântecele și jocurile pădurenilor. Dispărut mult prea devreme, trăiește în continuare prin cântecele sale și festivalul ce îi poartă numele, organizat în fiecare vară la Poienița Voinii, pe Dealul Cornetului.
În memoria sa s-a amenajat în casa artistului popular un muzeu, pe care îl vom vizita și noi.

Muzeul Popular „Drăgan Muntean”

Muzeul cuprinde obiecte ce reprezintă portul şi scene din viaţa de zi cu zi a pădurenilor și a fost amenajat chiar de artist, în timpul vieţii, cu scopul de a promova cultura, tradiţiile şi portul popular local.

Alun, satul de marmură



De la Poienița Voinii mergem spre Alun, satul de marmură care ascunde o poveste fascinantă.
Satul dintre aluni, așa i se spunea, cândva, în vremuri demult uitate. Cândva satul forfotea de viață.
În anii ’60, comuna avea 365 de locuinţe, patru şcoli, trei cămine culturale, două magazine, o bibliotecă, un dispensar cu medic, o unitate poştală şi era electrificată în întregime. În Alun exista şcoală, un internat de fete şi unul de băieţi. Oamenii munceau în cariera de marmură şi în minele din Ghelari. Cu timpul, tinerii au migrat spre Hunedoara, pentru a munci în combinat şi în construcţii. Au primit apartamente şi, chiar dacă şi-au păstrat casele la ţară, cei mai mulţi nu au mai revenit. Puţine drumuri din Ţinutul Pădurenilor erau accesibile. În ultimii ani, satul – muzeu, dar şi locurile pitoreşti din împrejurimile sale au devenit destinaţii de vacanţă pentru tot mai mulţi străini.

De aproape două secole oamenii din Ţinutul Pădurenilor au exploatat cariera de marmură a satului Alun. De aici au fost extrase blocuri de piatră folosite la construcţia Casei Poporului şi tot din Alun îşi au originea coloanele de marmură ce împodobesc vila familiei Ceauşescu din Primăverii.
Din anii ’30, marmura de Alun a servit la construcţia mai multor biserici din regiunea Hunedoarei, cele mai mari fiind catedrala din Ghelari şi catedrala din Centrul vechi al Hunedoarei. Însă cea mai neobişnuită dintre ele se află în centrul satului şi a fost clădită aproape integral din marmură de la Alun.
Marmura de Alun este prețuită și acum, iar artiștii spun că se poate compara cu marmura de Carrara prin granulația fină care permite o prelucrare ușoară.

Vom poposi în jur de o oră jumătate în acest sat impresionant prin unicitatea sa, pentru a afla mai multe despre istoria și poveștile locului.

Lacul de acumulare Cinciș

De la Alun revenim la Hunedoara pe același traseu, cu o scurtă oprire în zona Lacului Cinciș într-un loc de unde se poate observa lacul pentru că, din păcate, accesul la lac este cvasi-imposibil. Pe malul lacului s-au construit multe pensiuni, campinguri, case de vacanță…



Lacul Cinciș este o amenajare artificială cu suprafața de 867 ha și se găsește în Munții Poiana Ruscă, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara.
Lacul a fost creat la începutul anilor 1960, pe vatra a cinci cătune de pe Valea Cernei, pentru a satisface nevoia industrială de apă a combinatului siderurgic din Hunedoara. Satele au fost inundate, iar localnicii au fost nevoiţi să se mute.

Castelul Corvinilor



De la Cinciș coborâm la Hunedoara pentru a vizita ultimul obiectiv din program, Castelul Corvinilor. Cunoscut şi drept Castelul Huniazilor, este cea mai mare constructie medievala cu dubla functionalitate - civila si militara - din România.
Considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, acesta a fost inclus in “top 10 destinatii de vis din Europa”. Istoria castelului incepe in secolul XV, cand Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, pune piatra de temelie a acestei constructii, pe locul unei vechi cetati.
Palatul propriu-zis este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala. În aripa “Matia” se mai desluseste o pictura referitoare la legenda corbului de la care se presupune ca isi trag numele urmasii lui Iancu de Hunedoara - Corvini.
Bilet de intrare: 35 lei

După ce vizităm castelul, revenim la pensiune, estimăm să ajungem în jurul orelor 19:00.

Ținutul Pădurenilor
Ținutul Pădurenilor este situat, în proporţie de 97%, în județul Hunedoara, pe valea râului Cerna, delimitat la nord de valea Mureșului, la sud de Țara Hațegului și la vest de Munții Poiana Ruscă. Este considerat ca fiind una dintre cele mai bogate zone etnografice ale României. Datorită reliefului, în majoritate culmi împădurite, principala îndeletnicire a „pădurenilor” este exploatarea şi prelucrarea lemnului şi păstoritul.
Istoria Ţinutului Pădurenilor începe cu mult timp în urmă, suprapunându-se peste o veche vatră dacică. Populaţia Ţinutului Pădurenilor locuieşte în sate mici, aşezate pe culmi şi creste de dealuri. Aici s-a dezvoltat, datorită condiţiilor geografice speciale, una dintre cele mai originale culturi populare. Locuitorii Ţinutului Pădurenilor îşi spun, simplu, „pădureni“. Ei reprezintă o „insulă etnografică“ în care s-a păstrat cultura populară arhaică, extrem de originală şi de diferenţiată faţă de aceea a regiunilor învecinate.
Șuri acoperite cu căciuli de paie, case tradiționale din lemn, practicarea agriculturii terasate, portul popular de o frumusețe rară sau graiul pădurenesc fac parte și în ziua de astăzi din peisajul cultural al acestei zone, transformând Ținutul Pădurenilor într-un adevărat muzeu viu. De asemenea, pădurenii iubesc să danseze, printre cele mai cunoscute dansuri populare din zonă se numără brâul pădurenesc, ardeleanca, spic de grâu și jocul de doi.

Ziua III, 13 iunie 2021. Excursie de jumătate de zi în Țara Zarandului

-   Muzeul Aurului din Brad
-   Casa memorială Crișan
-   Casa - Muzeu Avram Iancu
-   Conplexul de monumente de la Țebea și Gorunul lui Horea

Distanța pe care o vom parcurge cu microbuzul: circa 130 km

Micul dejun, eliberăm camerele și în jur de 08:30 plecăm cu mașinile personale la Deva de unde ne va prelua microbuzul pe care îl avem la dispoziție pentru ultima zi a excursiei.

De la Deva ne îndreptăm spre Brad, centrul economic al regiunii de munte locuită de moţi, fost centru minier important al României. Oamenii din Ţara Zarandului s-au mândrit dintotdeauna cu bogăţia aurului din munţi şi cu eroii locului, deveniţi personaje emblematice în istoria poporului român.
Ţara Zarandului se întinde pe versantul vestic al Munţilor Apuseni şi este traversată de apele repezi ale Crişului Alb.

Muzeul Aurului din Brad
Prima oprire o facem la Muzeul Aurului din Brad, înființat în anul 1896, unic în Europa și al patrulea în lume privind colecţia sa mineralogică.
Colectia muzeului numără peste 1.300 de exponate din aur nativ şi mai mult de 1.000 de eşantioane minerale dar si obiecte arheologice si de minerit din zona Bradului. Dintre piesele din aur nativ, pastrate exact cum au fost extrase din subteran, atrag atentia in mod deosebit cele care se aseamana cu animale, plante sau obiecte, cum ar fi: "Cobra","Vulturul","Ursul polar","Soparla","Feriga","Harta Romaniei","Pana lui Eminescu","Tunul lui Avram Iancu","Diadema","Balerina" si altele la fel de frumoase. Valoarea acestor piese este inestimabilă.
Bilet de intrare: 20 lei





În continuare mergem la Casa Memorială a lui Crișan, unul dintre martirii Răscoalei iobagilor din Transilvania, de la 1784.
Aflată pe vatra gospodăriei acestuia, casa fost reconstruită în anul 1979, după o fotografie publicată de către istoricul Ioan Lupaş în anul 1934. Clădirea are aspectul unei case ţărăneşti din secolul al XVIII-lea. Are fundaţia din piatră, iar cele două camere şi cămara sunt din bârne de lemn.

Bilet de intrare: 4 lei

Urmează Baia de Criș și Țebea, locuri pe care le-am mai vizitat împreună acum câțiva ani.

Casa-Muzeu Avram Iancu a fost reconstruită în localitatea Baia de Criş și redă în mod simbolic fosta brutărie a lui Ioan Stupină, pe prispa căreia şi-a găsit sfârşitul Avram Iancu, marele erou național.

Bilet de intrare: 10 lei

Complexul de monumente de la Țebea
Complexul de monumente de la Țebea din comuna Baia de Criș sau Panteonul Moților așa cum mai este cunoscut, este locul unde își duce somnul de veci Avram Iancu, Crăișorul Munților.
Complexul arată la fel încă din anul 1924 și cuprinde mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților pentru eliberare și unitate națională.
În cimitir se află biserica satului și osemintele celor mai importanţi eroi ai revoluţiei române din Transilvania, din anii 1848-1849, în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu şi Simion Groza, morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, Gorunul lui Horea, precum și alți goruni.

Gorunul lui Horea era cel mai înalt copac din zonă, de peste 15 metri. La umbra lui se ținea din cele mai vechi timpuri Sfatul Bătrânilor, se consideră că ar avea circa 400 de ani. Se numește Gorunul lui Horea pentru că înaintea Răscoalei de la 1784, aici, la umbra Gorunului, se întâlnea Horea cu oamenii, când venea în Zarand. Vorbeau și împreună puneau la cale planuri de luptă împotriva asupririlor și nedreptăților sociale. Legenda mai spune că la rădăcina lui ar fi fost îngropată mâna dreaptă a lui Horea, după ce el a fost tras pe roată.

Bilet de intrare: 20 lei

De la Țebea revenim la Deva, cu o scurtă oprire la un magazin care comercializează celebrii virșli, brandul culinar al orașului Brad.
Virșlii sunt un preparat culinar din carne de capră sau oaie în amestec cu carne de vită, afumați și condimentați cu boia și usturoi, produs de tradiție din Țara Zarandului.

La Deva estimăm să ajungem în jurul orei 14:00-15:00.

O acțiune în premieră în care veți descoperi locuri mai puțin cunoscute, emblematice pentru istoria și cultura județului Hunedoara, obiective unice în țară și în Europa printre care: impresionantele grădini toscane de la Banpotoc, cel mai mare și vechi parc dendrologic din România, Ținutul Pădurenilor, o veritabilă insulă etnografică, muzeu în aer liber, Țara Zarandului cu Muzeul Aurului, Panteonul Moților de la Țebea și alte locuri surprinzătoare.

Pensiunea Bukovina din Cristur - Deva, județul Hunedoara
Pensiunea la care suntem cazați este o unitate agroturistică, nou construită. Gazdele sunt primitoare iar mesele sunt pregătite tradițional, în mare parte din produse proprii.
Toate camerele au paturi separate, pensiunea a fost gândită în mod special pentru grupuri.













Cristur este o localitate aflată la jumătatea distanței între Deva si Hunedoara, circa10 km.
Localitatea Cristur este locuita in mare parte de secui bucovineni, care au fost colonizati in anul 1910 din Bucovina. Dupa colonizare, in 1915-1916 secuii isi construiesc biserica, iar in 1920 scoala catolica.
Locuitorii au pastrat pana in ziua de azi cultura si obiceiurile bucovinene si continua sa le ducă mai departe prin Asociatia de Pastrare a Traditiilor, cu grupul de dans.

Atracții turistice in Cristur
•  Biserica ortodoxa cu balcon din lemn
•  Biserica romano-catolica construita in anii 1915-1916
•  Turnul vechi al bisericii reformate
•  moara de apa, care dateaza de mai bine de un secol și care functioneaza si in zilele noastre
•  muzeu satesc cu specific bucovinian in care se pot regasi obiecte originale
• o mica plantatie ecologica de lavanda

Important de stiut inainte de inscriere:
•   Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.
•   actiunile noastre nu sunt excursii clasice, ci o combinatie de elemente turistice si de socializare. Scopul nostru este de a oferi persoanelor single un cadru de vacanta exclusiv, in care sa se poata cunoaste, sa poata socializa, sa se poata imprieteni.
•   pentru a exista un cadru optim, agentia face tot posibilul si ceea ce tine de ea pentru a oferi conditiile cele mai bune in raport de buget, iar noi, organizatorii si insotitorii de grup ne asiguram ca exista in interiorul grupului conditiile unei atmosfere civilizate, placute si de prietenie.
•   pentru o atmosfera placuta in grup este nevoie de o anume omogenitate, data de incadrarea in profil. De aceea impunem unul, de aceea suntem atenti si filtram inainte si in timpul actiunilor, asigurandu-ne ca la actiuni nu participa persoane care pot altera atmosfera prin comentarii si atitudini.
•   fiecare grup are cate un insotitor din partea Singles Camp&Travel (NU din partea agentiei, subliniem asta). Rolul lui este de a se asigura de parcurgerea programului anuntat, de functionarea cadrului de socializare si ca toata lumea este in profil. El poate decide, fara consultarea grupului, anumite modificari de program, asta in situatia in care intampina vreme nepotrivita, neprevazut sau ceva special.
•   inscrierile si rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul altor agentii.
•   inscrierea nu inseamna ca v-ati asigurat un loc. Rezervarea locului se face doar cu plata avansului, cu conditia ca aceasta sa se faca in conditiile si perioada de disponibilitate.
•   ocuparea locurilor se face in ordinea efectuarii avansului, nu a inscrierii

Daca sunteti pentru prima oara cu noi, aveti in vedere urmatoarele aspecte:
•   la actiunile clubului pot participa doar persoane single, cu calitatea de membru al clubului. Daca s-a pierdut aceasta calitate, nu mai puteti merge impreuna cu noi.
•   adresabilitatea actiunilor noastre nu este una generala, ne adresam DOAR persoanelor in profilul cerut: cu bun simt, educate, comunicative, deschise, tolerante, fara tendinte de a impune proprile reguli, nevoi sau dorinte speciale, cu intelegere fata de situatii speciale si a faptului ca fac parte dintr-un grup, cu respect fata de cei din grup, de organizatori si insotitorii de grup.
•   fiecare actiune are anumite particularitati: unele au preponderent elemente de turism cultural, altele istoric, altele sunt dinamice, altele se incadreaza in categoria evenimente, altele sunt un soi de vacante de relaxare si distractie, cu prietenii. Pe site si forum, la „Profilul actiunii” este precizat tipul (de relaxare, mediu, activ, foarte activ), sunt explicate particularitatile si de asemenea profilul. Parcurgeti-le cu atentie si rabdare pentru ca ajunsi la destinatie sa nu apara momente neplacute nici pentru voi ca participanti, nici pentru organizatori, nici pentru insotitorul de grup.

Odata ce v-ati inscris intr-o actiune inseamna ca ati citit, ati inteles si ati fost de acord cu forma noastra de comunicare, cu regulile pe care le cerem respectate, cu conditiile de renuntare la o excursie/actiune:

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camp: https://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: https://bit.ly/2DDzJmy

Conditii de renuntare la o excursie: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Reguli pentru membrii clubului: https://www.singlescamp.ro/reguli-pentru-membri/



Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Re: Minunatele Gradini ale Zoei, Tinutul Padurenilor si aurul. 11 - 13 iunie 2021
« Răspuns #2 : Vineri, 29 Ianuarie 2021, 18:47 »
Salut tuturor!

Am primit intrebari referitor la transferul la pensiune in prima zi. Revin si aici cu precizari, fiind de interes.
Din Deva exista curse regulate de microbuz spre Cristur.

 Dupa cum spuneam si in descrierea actiunii, sunt doar 10 km din Deva si tot atat din Hunedoara până la pensiune. Se poate lua si un taxi, va recomand sa anuntati daca veniti fara masina si ora la care ajungeti, sa veniti impreuna.
De asemenea, am rugamintea sa anuntati si daca veniti cu masina personala si puteti lua si alte persoane până la pensiune si apoi pânâ la Simeria in prima zi, când nu avem transportul asigurat.  E bine sa ne organizam din timp.

Mă bucur ca vom merge impreuna la Hunedoara, cei care ma cunoasteti stiti ca este localitatea mea natala, am locuit peste 20 de ani aici. Revin de câte ori am ocazia, s-au schimbat multe in judet, apar in permanenta obiective noi.
Mi-am dorit mult o actiune in Tinutul Pădurenilor, o zonă pe cât de pitorească pe atât de greu accesibilă. De la Ghelari nu mai este asfalt, se ajunge greu fără o masina de teren. Acesta este motivul pentru care satele sunt depopulate, in Alun a mai ramas doar un locuitor permanent in afara de cele doua maicute.

In zona Brad am mai fost acum cativa ani cu un grup fain caruia i-a placut mult obiectivele pe care le-am vizitat atunci. Cât de placut surprinsa a fost doamna de la Muzeul Avram Iancu când i-am cântat Marșul lui Iancu..( Il stiam cu totii de la Oradea, l-am tot repetat pe microbuz dupa ce l-am auzit in Turnul Primariei din Oradea.. ) Ne-a lasat sa vizitam muzeul desi era intr-o zi de luni si era inchis, si-a dat seama cât ne doream să il vedem si in interior.
Mai recent am fost cu un alt grup la cetatile dacice si am vizitat Deva, castelul din Hunedoara. Si mai sunt atatea locuri de vazut, este judetul care are cele mai multe obiective din țară.

 In amintirea zilelor frumoase pe care le-am petrecut impreuna mi-am dorit sa revenim la Hunedoara si ma bucur ca s-a inscris deja cineva din acesta grupuri.
Cu speranta si convingerea ca vom fi din nou un grup vesel, unit, astept cu nerabdare si eu ziua in care  vom porni din nou la drum.

Offline Alina B

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 12
Buna seara!
Sunt persoane care merg din Bucuresti? Si daca da, cu ce vreti sa mergeti?
Am vazut ca este tren Bucuresti - Cristur, cu schimbare la Sighisoara, dar asta presupune ca pana la Sighisoara trenul sa mearga conform programarii, astfel se pierde legatura....
Ar mai fi varianta cu tren pana in Deva sau Hunedoara cred, dar mai lung ca si traseu si trebuie gasita o varianta de transport intre Deva/Hunedoara si Cristur.....
Diana, tu esti din Brasov? Cu ce ajungi la Cristur?

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Atentie, ruta prin Sighisoara este spre Cristur din Harghita!

Noi suntem cazati in localitatea Cristur din judetul Hunedoara, langa Deva.

Exista curse regulate de microbuz din Deva spre Hunedoara care trec prin Cristur.
Distanta este de 10 km, se poate lua si taxi.

Mai este cineva care vine cu trenul din Brasov.

Eu cred ca voi ajunge in zona mai devreme.

Offline ciresarus

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
Bine v-am gasit! M-am inscris in aceasta actiune si astept cu mult drag si nerabdare sa ne vedem, sanatosi si voiosi! Eu vin de la Brasov si nu am masina, de aceea imi exprim aici doleanta de a calatori cu cineva din grup, care intentioneaza sa ia si pe altcineva cu masina personala. Va imbratisez cu puterea gandului bun!

Offline enache

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 127
  • anca bv
Bună la toată lumea. Și eu as fi amatoare sa merg cu cineva cu mașina din Bv., s-au chiar din apropiere. O zi buna tuturor
anca bv

Offline PGabriela

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 273
Buna ziua!
Eu vin din Tg Mures cu trenul, ajung la 8 dimineață în Deva. De acolo sunt multe curse către Cristur.

Offline PGabriela

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 273
Ciresarus. Ne întâlnim la "o piersică" in piața agro din Deva?
Dacă te confund, îmi cer scuze :)

Offline ciresarus

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
Buna Gabi! Nicio confuzie... doar amintirile ne urmaresc... vorba cantecului. Atata timp departe unii de altii, dar cu multe visuri pentru ce va fi sa fie! Ce bine ca te-ai inscris in actiune... mi-e dor de oamenii dragi si nadajduiam sa revad dintre ei. De abia astept o noua actiune in spiritul singlescamp, pe meleaguri inedite!

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Ce amintiri faine   *|*
Grupul "peșteriștilor" , cum va spuneati, datorita celor 4 pesteri din Apuseni pe care le-am vizitat impreuna acum cativa ani. Picnicul adhoc de la Izvorul Minunilor din Stâna de Vale, hora in piscina noaptea la Baile Felix, degustarea de piersici la piata din Oradea, plimbarea la mall cu tranvaiul roz, marsul lui Iancu pe care l-am cantat in Turnul Primariei si apoi la Baia de Criș, unde vom ajunge si acum,  cofetaria unde am mancat cele mai bune prajituri si lista poate continua...

Am refacut in toamna traseul de la Oradea la Brad, am retrait toate clipele astea faine si, pentru ca mi se facuse dor de tot ce am trait impreuna, m-an gandit la aceasta excursie.
Sper ca mai stiti versurile..

Mereu vă pomenesc si va dau exemplu pentru atmosfera si spiritul de prietenie, de colegialitate. Un grup unit, mereu impreuna, de nedespartit, asa ati fost si asa imi doresc sa fim si acum.
 
Astept si eu cu nerabdare sa revin la Hunedoara, sunt locuri de unde am atatea amintiri...
Cine mai vine cu noi?


Offline PGabriela

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 273
Da! O actiune la care imi "fuge" mintea de multe ori.
Unul din "pesteristi" are absenta motivata, "bantuie" prin Grecia. Ne asteapta la un gyros... mergem? :)

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Am și dovada de când am fost pe urmele lui Iancu la Țebea și Baia de Criș  :)
Locuri încărcate de istorie, de emoție. Îmi amintesc că muzeul dedicat lui Avram Iancu era închis când am fost noi, fiind o zi de luni. Noi totuși ne-am dus până acolo, poate-poate.. Și am avut noroc, era cineva care făcea curățenie și s-a îndurat să ne lase până la urmă să intrăm. Ca răsplată și mulțumire, am mai cântat o dată marșul lui Iancu  :)
Sper ca acum să intrăm în legalitate...

Panteonul Moților de la Țebea și Muzeul Avram Iancu














Și câteva imagini de la ultima mea vizită în Satul de marmură, cum mai este numită localitatea Alun. Un sat uitat de lume, unde mai trăiau acum câțiva ani doar 5 oameni... Este liniște acum la Alun, sunt puțini cei care se mai încumetă să vină până aici, din cauza drumului prost - asfaltul se termină puțin după Ghelari.
Dar povestea Hunedoarei nu este completă fără Ținutul Pădurenilor, această veritabilă „insulă etnografică“ în care s-a păstrat cultura populară arhaică, extrem de originală şi de diferită faţă de aceea a regiunilor învecinate.

Mai aștept niște răspunsuri din zonă, urmează să revin cu noutăți.
 Deci, rămâneți aproape  :)

Alun, Satul de marmură din Ținutul Pădurenilor



Drumul de marmură








Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
NOUTĂȚI *|*

Revin cu vești bune din Ținutul Pădurenilor   :thumbup:
Am vorbit în zonă să avem și o gustare cu celebrele plăcinte pădurenești, nelipsite din meniul pădurenilor.
Plăcintele pădurenești sunt, cu siguranță, cele mai reprezentative pentru Ținutul Pădurenilor iar pădurenii le pregătesc la evenimente speciale ale comunității sau când primesc oaspeți. Regretatul Dragan Muntean când vorbea despre Festivalul Pădurenilor de fiecare data menționa că oaspeții au fost așteptați cu plăcinte pădurenești. Și astăzi la evenimente importante localnicii îi servesc pe oaspeți cu plăcinte pădurenești.

Anul trecut rețeta plăcintelor pădurenești cu brânză era in curs de omologare la OSIM, a fost inclusă in colecția ZESTREA CULINARĂ a României (volumul 2) și, din 2019, acestea au si un Festival al Plăcintelor Pădurenești.
Vom gusta si noi aceste preparate delicioase, pe care nu le găsești în altă parte.

Cu circa o săptămână înainte am să vă dau mai multe informații si despre aceasta activitate.

Plăcinta pădurenească tradiţională se face dintr-un aluat lăsat să dospească foarte puţin, pentru ca apoi să poată fi întins uşor. După ce e întins sub formă circulară, pe aluat se pune ceea ce pădurenii numesc “scrob”  – un amestec de brânză dulce de vacă şi smântână, fierte un pic cu câteva ouă, la  care se mai adau­­gă puţină sare. După ce “scrobul” este pus pe “roata” de aluat, aceasta se “împătureşte” astfel încât să  devină un hexagon. În unele sate, cercul de aluat devine octogon. Apoi, întreaga compoziţie se prăjeşte  pentru câteva minute, pe ambele părţi, până se rumeneşte. După ce e lăsată să se răcească puţin, devine  numai bună de mâncat, mai ales dacă ai la dispoziţie şi o cană cu lapte. Cine vrea, pune peste plăcintă  “liptari” (gem de prune), miere, sau… ce vrea.
În Ţinutul Pădurenilor există şi varianta “de post” a plăcintei: locul scrobului este luat ori de mere, ori de  varză.


Plăcinta aceasta este principalul desert al pădurenilor din deceniile trecute. Fiecare gospodină spune că a păstrat reţeta învăţată de la mama sau bunica ei. Sunt rare cazurile în care plăcinta de la o casă are exact acelaşi gust cu cea făcută la o altă casă, din acelaşi sat. Oricare dintre va­riantele gustate vreodată îţi rămâne permanent în memoria papilelor gustative.

Acum este forfotă mare in zona Ghelari pentru că în data de 10 iunie celebrul bucatar Horia Vârlan va filma  o emisiune culinara la Ruda.
Vom face o plimbare și prin Ruda, un alt sat pădurenesc foarte pitoresc, să vedeți și un sat tradițional locuit din Pădureni.
Ca o paranteza, ne-am mai intersectat cu Horia Vârlan în toamnă, la satul de căsute de pe Clisura Dunării unde eram si noi cazati, ocazie cu care lăudase borșul de pește de acolo.

M-am bucurat să aud că va filma la Ruda, această zonă are, cu adevărat, nevoie de promovare. În toamnă, când am fost la Hunedoara, am cumpărat plăcinte pădurenești din Hunedoara, este un magazin nou deschis de o doamnă născută în Poienița Voinii si care s-a întors de curând în țară. O inițiativă foarte bună  pentru a promova produsele specifice zonei.

Deci, la plăcinte înainte!  :dance:








Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
A mai rămas puțin până la excursia la Hunedoara.  *|*

ATENTIE, in cazul in care intentionati sa veniti cu trenul, verificati telefonic orarul, incepand din acest weekend au fost anulate mai multe trenuri din cauza unor lucrari.

Eu voi ajunge de joi la pensiune, mai este o persoana care vine  de asemenea de joi seara.

Aveti mai jos localitatile din care veniti, in cazul in care doriti sa va grupati pe masini., spuneti-mi si va pun in legatura.

Brasov - 3 persoane, vin impreuna cu o masina
Sibiu - 1
Valcea -1
Bucuresti - 2
Craiova - 1
Drobeta Turnu Severin - 1
Focsani - 1
Suceava - 1
Piatra Neamt - 1

Mâine mai revin cu informatii privind masa de prânz de sâmbătă.

Orice întrebări mai aveti, ma puteti suna.

Se anunta un grup frumos, vesel, cu siguranta ne vom simti bine impreuna.  :dance:

Diana