Autor Subiect: Departe de lume: amish si menoniti  (Citit de 1789 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Departe de lume: amish si menoniti
« : Duminică, 07 Februarie 2021, 17:18 »
Am urmarit in ultimele zile cateva documentare despre culte, secte, religii. Curiozitatea mea a fost sa vad, sa fac cunostiinta si in special mi-am dorit sa incerc sa inteleg viata din interiorul comunitatilor inchise, izolate si in ce masura religia este determinanta pentru felul lor de a trai. Sunt o persoana general-toleranta si ecumenica, asa ca pot sa privesc echilibrat si fara patimi, alegerile altora.

Ceea ce am urmarit a fost legat de viata comunitatilor amish si menonite. Documentare despre viata acestora, interviuri cu persoane care au iesit din cult si s-au amestecat in „lumea noastra”,  reality-uri despre ce au experimentat pentru cateva zile cativa amish, in viata „exterioara” plina de tumult in care traim noi ceilalti.

Foarte interesant si aproape imposibil de crezut ca exista persoane care inca traiesc dupa reguli arhaice, intr-o curatenie sufleteasca si o inocenta absoluta. Ca inca mai sunt oameni care pot trai atat de detasati de progres, de tentatii, de beneficiile pe care modernitatea le-a adus.

Viata lor este extrem de simpla si se rezuma la o supravietuire prin autogospodarire familiala si tribala. Sunt foarte buni fermieri, gospodari desavarsiti si nu e de mirare din moment ce sunt de spita germanica. Pe plan emotional au foarte putine lucruri care ar putea crea „explozii” sentimentale, totul se desfasoara intr-o monotonie si armonie i-as spune monahala. Reguli, limitari si foarte multa spiritualitate. Una religioasa aproape neschimbata de 400 de ani.

Nu par deloc nefericiti, au figuri luminoase si deschise. Sunt uniform imbracati, cu o vestimentatie pe care o cunosc din picturile din perioada flamanda. Nu stiu cine este presedinte, nu au electricitate, nu cunosc alta muzica decat cea pe care o canta la slujbe. Unii au contact cu lumea din afara, pentru ca exista magazine si restaurante aprovizionate cu produse amish, pentru ca ies la cumparaturi. Exista si la ei curente de modernizare, dar orice incercare de reforma duce in final la scindare. Intotdeauna insa ramane o parte super-traditionalista, conservatoare, care se declara ferm impotriva oricaror schimbari.

Fara indoiala ca orice modernizare adusa, cat de mica ar fi ea,  modifica stilul de viata al acestor comunitati si in final poate duce la schimbari ireversibile, la disparitia acestui fel de a trai in comunitati izolate. Ce le mentine inca, in ciuda tuturor stimulentelor venite din afara? Pai in primul rand religia. Este clar ca religia a fost factorul principal in mentinerea acestor comunitati, a stilului de viata arhaic. Regulile lor de viata, limitarile, decurg din percepte religioase. Intarite de traditii, obisnuinta si de educatia foarte simpla. Fara indoiala ca daca ar exista scoli in interiorul comunitatilor, copiii si-ar largi universul cognitiv si ar aparea dorinta. Care in lipsa unei educatii reale ramane la stadiul de nevoie primitiva: mancare, casa, familie.

Este extrem de interesant de vazut cum religiile din toata lumea au creat comunitati. Mai mici sau mai mari, mai deschise sau mai inchise. Cu reguli stricte sau mai libere, mai pasnice, sau mai razboinice. Unele enclavizate, altele amestecate si intersectate teritorial cu alte religii. Ma gandeam odata ce s-ar fi intamplat daca pe tot Pamantul ar fi existat o singura religie, un singur Dumnezeu? Am fi fost cu totii o singura comunitate, neseparata de patimi si habotnicie. Cu siguranta ca ar fi fost mai multa armonie, dar in acelasi timp s-ar fi creat posibilitatea de aparitie a  unei supra-puteri capabile sa controleze credintele, emotiile, sentimentele si sa limiteze sau chiar sa anuleze orice incercare de progres. Asa ca pentru a evita acel risc urias, e mai bine ca lucrurile sa ramana asa cum sunt ele astazi...