Autor Subiect: Din galeria de castele irlandeze: Donegal Castle  (Citit de 1782 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Din galeria de castele irlandeze: Donegal Castle
« : Vineri, 19 Februarie 2021, 11:43 »
Castelul Donegal

Arăta mai puțin ca un castel tipic irlandez, este mai degrabă o casă tradițională de ev mediu tarziu, din perioada iacobina. Chiar daca nu este atat de impresionat ca alte castele din Irlanda, The Rock of Cashel, Malahide Castle, Kilkenny Castle, chiar daca este departe de grandoarea Ashford Castle si Cahir Castle, are totusi un farmec deosebit, iar mie, ca orice lucru care iti ramane adanc intiparit in minte, este legat de ceva. Acel ceva a fost o ghida de obiectiv exceptionala. Ne-a plimbat in doar o jumatate de ora prin atata istorie, am primit atatea explicatii, am aflat atatea lucruri noi, cum nu-mi amintesc sa mi se fi intamplat vreodata.



Castelul este situat în orașul Donegal din Ulster si aproape doua secole a stat in ruina, până acum vreo 30 ani când a fost aproape total restaurat. Pitorescul acestui castel este amplificat de amplasamentul pe care il are, lângă râul Eske.

Red Hugh O'Donnell însuși a construit-o ca cetate personală în secolul al XV-lea. Se spune că, plecând să caute ajutor în Spania în urma bătăliei pierdute de la Kinsale, Hugh a decis sa nu lase castelul în mâinile englezilor, asa ca i-a dat foc.

Un căpitan englez, Sir Basil Brooke, a devenit proprietarul ruinei, în 1616. A inceput imediat un program masiv de îmbunătățiri si a construit o frumoasă casă conac lângă turn. El este cel care a comandat magnifica piesă de coș de fum, fin decorată cu fructe sculptate și propriul său blazon imperios.





Despre primii stapani ai castelului: Clanul O'Donnell

La vremea când au construit Castelul Donegal, O'Donnell stăpânea unul dintre cele mai mari teritorii din Irlanda, o zonă care include cea mai mare parte a Comitatului Donegal de acum precum și părți mari ale zonelor adiacente, numite astazi Tyrconnell. Pentru o vreme, Tyrconnnell a fost chiar recunoscut ca un regat independent, iar clanul a fost în același timp bogat și influent.

Acesta a fost cel mai mare dintre cele 7 castele din zonă și cel mai puternic fortificat. Chiar aveau nevoie de fortificații - teritoriul Irlandei medievale a fost adesea tinta atacurilor. Pana cand am vizitat acel castel si am intalnit ghida de care va povesteam, nu imi putea explica nebunia de a duce acolo atata armata, a cheltui atatia bani, pentru a cuceri un teren sarac. Explicatia este logica, dar daca nu era cineva sa-mi deschida ochii, nu as fi aflat-o: cel mai mare inamic al Angliei in acel timp era Spania, care avea o flota foarte puternica, bine dotata si cu echipaje instruite. Pentru Spania a ataca Anglia insemna o traversare pe mare si un atac al tarmurilor. Insa acest lucru ar fi dus la multe victime si la un esec aproape sigur. Asa ca s-au orientat catre Irlanda. O data cucerita Irlanda, sau o alianta cu aceasta ar fi insemnat un foarte bun cap de pod pentru a putea ataca Anglia.

Doar ca Anglia nu a stat cu mainile in san. A inteles strategia spaniolilor si nevoia lor de a ajunge pe tarmul Irlandei, asa ca periodic atacau zonele de coasta vestica ale Irlandei. Aceasta este explicatia faptului ca in toata acea zona, pana la Cork, sunt o multime de castele fortificate, era o nevoie a irlandezilor de a face fata invazilor engleze, dar si sa se protejeze de un pozibil atac al spaniolilor.

Revin dupa aceasta explicatie la clanul O'Donnell, spunandu-va ca cea mai îndelungată si permanenta amenințare venea de la clanul vecin ca teritoriu, O’Neill, cei care conduceau Tyrone. Timp de secole, aceste două familii puternice s-au angajat într-o bătălie constantă și adesea sângeroasă, disputandu-si suprematia si posesiunea mai multor zone.

Cu două victorii celebre asupra O'Neills, în 1522 la Bătălia de la Knockavoe și în 1567 la Bătălia de la Farsetmore, O'Donnell părea să-și fi asigurat și extins teritoriul, dar un nou dușman era la orizont.

În anii 1580, atât O'Donnell, cât și O'Neill au fost amenințați cu confiscarea pământurilor lor de către coroană si in compromis si nevoie, vechii dușmani si-au dat pentru prima oara mana, pentru a lupta cu acest nou dușman.

Red Hugh O'Donnell, liderul clanului la acea vreme, a condus armata, fiind liderul actiunii impotriva coroanei. Părea să aibă succes, mai ales ca reusise sa recucereasca din pamanturile luate, fiind victorios in doua batalii. Totusi insa, nu s-a terminat bine pentru el.

În ciuda sprijinului regelui Spaniei, care a trimis trupe în ajutor armata celor doua clanuri, O'Donnell și O'Neills, au fost invinse dramatic in bătălia de la Kinsale din 1602.

Red Hugh a părăsit Irlanda la scurt timp după aceea în Spania, unde a murit în același an, încercând totuși să-l convingă pe rege să ridice o armată pentru a-l ajuta să-și recapete poziția. El a făcut parte dintr-un val de sefi de clan, care au plecat intr-un exod cunoscut in istoria Irlandei sub numele de „Zborul contilor”.


Red Hugh O'Donnell

În 1966, Disney a realizat un film puțin cunoscut despre viața lui Red Hugh, cunoscut sub numele de „Prințul luptător din Donegal”. Pelicula nu a avut insa succes, asa ca nu a fost difuzata la scara larga.

Despre ultimii proprietari ai castelului: familia Brooke

În 1611, coroana a preluat în cele din urmă controlul asupra moșiilor O’Donnell, dintre care unele, împreună cu Castelul Donegal, au fost date unui căpitan al armatei, Sir Basil Brooke, căruia i s-a dat titlul de Lord of Donegal. El s-a apucat să modernizeze castelul deodată, adăugând ferestre și  construind oacea extensie de conac de care deja v-am vorbit.  S-a creat in acest fel o sală de banchete impresionantă.

Familia Brooke avea să devină o parte importantă a istoriei irlandeze. Nu a rămas mult timp în Donegal, mutându-se definitiv după mai puțin de un secol la Fermanagh, unde un descendent trăiește și astăzi. Majoritatea celor care au moștenit castelul, au fost deputați pentru Fermanagh în Parlamentul britanic.
Cel mai faimos reprezentant al acestei familii nobiliare a fost un alt Basil Brooke, primul viconte Brookborough, care este venerat și detestat în aceeași măsură în Irlanda de Nord. A fost un sindicalist anticatolic, care a devenit prim-ministru al Irlandei de Nord în 1943, funcție pe care a ocupat-o timp de douăzeci de ani.


Sir Basil Brooke

În acest timp - și ulterior ca deputat - s-a opus acordării drepturilor civile catolicilor și îmbunătățirii relațiilor cu Republica Irlanda. El a fost implicat în formarea „Specialelor B”, o forță de poliție militarizată, în esență protestantă, care a terorizat catolicii timp de decenii.
Multi istorici ii atribuie o parte din vina pentru escaladarea violenței din Irlanda de Nord în anii 60 și 70.

În anii 1700 și mai târziu, dupa ce stapanii s-au mutat, castelul a fost vizitat si ocupat doar sporadic, cazand treptat în ruină. În cele din urmă, aflat într-o stare jalnica, a fost donat de familia Brooke statului (pe atunci statul britanic).

În anii 1990, Board of Works, un soi de consiliu de lucrari, si-a luat atributia de a restaura castelul. Intreaga reconstructie s-a realizat cu mare sensibilitate si atentie folosind aceleași materiale și tehnici ca și atunci cand a fost construit. A mai ramas aripa Manor House care insa nu este total reconstruita, ci doar refăcută și asigurată pentru o posibilă restaurare în viitor.

Camerele au fost mobilate și decorate astfel încât ceea ce se vede astazi ofera o imagine a cum arata castelul in diferite perioade ale istoriei sale.









Castelul Donegal este unul dintre obiectivele excursiei noastre din Irlanda si Irlanda de Nord, astfel incat o sa aveti posibilitatea sa-l vizitati pe exterior dar si admira pe interior.

In 2021, eu am sa fiu insotitorul de grup, asa ca o sa am ocazia ca pe drum sa va povestesc mai multe. Aici este link-ul catre circuitul 2021: https://www.singlescamp.ro/eveniment/circuit-irlanda-si-irlanda-de-nord-11-19-iulie-2021/





In apropierea castelului, este un pub irlandezi foarte vechi si foarte apreciat. A fost medaliat cativa ani la rand cel mai bun din Irlanda:



Donegal are un centru medieval foarte pitoresc, intotdeauna ne oprim pentru o plimbare acolo:





Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Din galeria de castele irlandeze: Donegal Castle
« Răspuns #1 : Duminică, 21 Februarie 2021, 12:34 »
Pentru ca am revazut arhiva de fotografii Singles Camp&Travel, am mai ales cateva fotografii cu orasul si castelul Donegal: