Autor Subiect: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...  (Citit de 15729 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #15 : Joi, 15 Aprilie 2010, 10:08 »
Morcovi, oua, sau boabe de cafea?
 
O tanara a mers la mama ei si i-a povestit despre viata sa si despre lucrurile grele pe care le are de infruntat. Nu mai putea, vroia sa se dea batuta. Se saturase sa se tot lupte si sa se chinuie. Se parea ca ori de cate ori reusea sa rezolve o problema, alta noua isi facea aparitia.

Mama ei o duse in bucatarie. A umplut 3 vase cu apa si le-a pus pe fiecare la foc. In scurt timp apa din ele a inceput sa fiarba. In primul vas a pus morcovi, in al doilea oua, iar in ultimul vas cafea macinata. Le-a lasat sa fiarba fara sa scoata nicio vorba.

Dupa 20 minute a oprit focurile. A pescuit morcovii si i-a pus intr-un bol. A scos afara ouale si le-a pus intr-un bol. Apoi a scos cu un polonic si cafeaua si a pus-o in al treilea bol.

Intorcandu-se spre fata ei a intrebat-o:
"Spune-mi ce vezi?"

"Morcovi, oua si cafea", a raspuns ea.

Mama ei a adus-o mai aproape si a rugat-o sa ia morcovii in mana si sa-i spuna ce simte. Fata a facut ce i se ceruse, si a remarcat ca acestia sunt moi. Apoi mama ei a rugat-o sa ia un ou si sa-l curete de coaja. Facand aceasta, fata a observat ca oul este acum tare. In final, mama a rugat-o sa sorbeasca din cafea. Fata zambind a savurat o inghititura din cafeaua cu o aroma imbietoare.

Curioasa, a intrebat-o pe mama ei:
"Ce inseamna toate acestea, mama?"

Mama ei i-a explicat ca toate cele 3 lucruri au avut parte de aceeasi adversitate, apa fiarta. Fiecare dintre ele a reactionat insa diferit.
•   Morcovii au fost la inceput tari, puternici si neinduplecati. Dar apa fiarta i-a inmuiat si au devenit slabi.

•   Oul a fost fragil. Coaja lui subtire i-a protejat lichidul interior, dar dupa ce a fiert continutul sau s-a intarit.

•   Boabele de cafea macinate au fost unice. Dupa ce au fost fierte, ele au schimbat apa.

"Care dintre ele esti tu?" si-a intrebat fiica.
"Cand adversitatea bate la usa ta, tu cum raspunzi? Esti un morcov, un ou sau un bob de cafea?"

Gandeste-te si tu:
Care sunt eu?

*   Sunt morcovul care pare puternic, dar durerea si adversitatea ma fac sa imi pierd puterile, sa devin fragil.

*   Sunt oul care porneste la drum cu o inima maleabila, care se schimba cu caldura? Am un spirit fluid care dupa o moarte, o despartire, probleme financiare sau alte greutati se aspreste? Exteriorul meu e mereu acelasi, dar in interior zace o inima impietrita?

*   Sau sunt precum boabele de cafea? Atunci cand apele devin fierbinti reusesc sa schimb situatiile din jurul meu si sa dau tot ce am mai bun din mine?


Morala

In timpurile in care intunericul si esecurile primeaza, te poti ridica la un alt nivel? Cum faci fata adversitatii? Esti un morcov, un ou sau o boaba de cafea?

Poate ca ai parte de destula bucurie care sa te faca dulce, de suficiente incercari care sa te faca puternic, de suficienta tristete care sa te faca uman si de suficienta speranta ca sa te faca fericit.

Cei mai fericiti oameni nu au neaparat cel mai bun sau cel mai mult din toate; dar ei stiu sa beneficieze din plin de tot ceea ce le apare in cale. Cel mai luminos viitor va avea intotdeauna la baza un trecut uitat, nu poti inainta in viata pana cand nu lasi la o parte esecurile si suferintele din trecut.

Atunci cand te-ai nascut, tu plangeai si toti cei din jurul tau radeau. Traieste-ti viata astfel incat la finalul ei tu sa fii cel care rade si toti cei din jurul tau sa planga.



Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

Offline Catherinna

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 631
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #16 : Vineri, 16 Aprilie 2010, 22:34 »
Morcovi, oua, sau boabe de cafea?


Foarte frumos @anamama !

Buna alegerea  ;) doar la oua avem probleme, as fii curioasa daca se mai gandeste cineva in ce situatie neplacuta ne pot aduce ( daca nu le alegem cu mare atentie ) ::)

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #17 : Sâmbătă, 17 Aprilie 2010, 09:33 »
A fi Pur si Simplu
 
O femeie aflata în coma era pe punctul de a muri. dintr-o data, ea s-a simtit ridicata la cer si s-a trezit în fata Scaunului Judecatii de Apoi.
- Cine esti? a întrebat-o o Voce
- Sunt sotia primarului, a raspuns ea.
- Nu te-am întrebat a cui sotie esti, ci cine esti tu.
- Sunt mama a patru copii.
- Nu te-am întrebat a cui mama esti, ci cine esti tu.
- Sunt învatatoare.
- Nu te-am întrebat ce profesie ai, ci cine esti tu.
- Sunt crestina.
- Nu te-am întrebat care e religia ta, ci cine esti tu.
- Sunt cea care a fost la biserica în fiecare zi si a dat de pomana celor sarmani.
- Nu te-am întrebat ce ai facut tu, ci cine esti tu.
 
Morala

În mod evident, ea nu a trecut de examen, caci a fost trimisa înapoi pe pamânt. Când s-a trezit din coma, femeia s-a decis sa afle cine este. Si astfel, întreaga ei viata s-a schimbat.

Datoria voastra este sa fiti.
Nu sa fiti cineva, nici sa nu fiti nimic - caci asa se nasc lacomia si ambitiile;
nu sa fiti cutare sau cutare - caci asa deveniti conditionati;
ci pur si simplu sa fiti.

Proverb irlandez :
Cand o barca este aruncata pe tarm, marea si-a spus cuvantul


Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #18 : Duminică, 18 Aprilie 2010, 08:11 »
Cainele in Oglinda


Ratacind pe ici, pe colo, un câine urias ajunse într-o odaie care avea pe toti peretii oglinzi imense.

Astfel se vazu dintr-odata înconjurat de mai multi câini. Se înfurie, începu sa scrâsneasca din dinti si sa mârâie. Fireste, si câinii din oglinda facura la fel, descoperindu-si coltii fiorosi.

Câinele nostru începu sa se învârta vertiginos într-o parte si în alta pentru a se apara de atacatori, dupa care, latrând cu furie, se arunca asupra unuia dintre presupusii sai adversari.

În urma puternicei izbituri în oglinda, cazu la pamânt fara suflare si plin de sânge.

Daca ar fi dat din coada prieteneste o singura data, toti câinii din oglinda ar fi raspuns în acelasi fel. Si întâlnirea lor ar fi fost o sarbatoare.
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

Offline Ayouni

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1918
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #19 : Duminică, 18 Aprilie 2010, 09:47 »
buna dimineata de primavara frumoasa tuturor! anamama, super povestea cu cainele din oglinda.  de aceea ma si grabesc sa dau prieteneste din codita.
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #20 : Duminică, 18 Aprilie 2010, 09:57 »
atunci, unul din aceia ce se vad in oglinda sunt eu... hi,hi,hi...
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

Offline krissunu

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 445
  • ...credinta face totul posibil ...
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #21 : Duminică, 18 Aprilie 2010, 21:26 »
  ...am  si  eu  o  povestire  foarte  interesanta pe  care  am descoperit-o intr-o  carte  cu multi  ani  in  urma . 

           Traia odata in satul Sumal ,un batran tare intelept.Acesta isi dobandise intelepciunea in cele peste 100 de ierni pe care le traise si care ii albisera de tot parul.Batranul nostru obisnuia sa doarma putin in fiecare dupa-amiaza ...Era un obicei pe care si-l luase cu multi ani in urma - si se simtea bine cu el...Somnul ii reamprospata mintea si ii odihnea trupul batran ,obosit si vlaguit de povara anilor pe care-i traise.Somnul ii facea batranetele mai linistite....              De cateva zile incoace insa,somnul lui binefacator era deranjat de galagia pe care o faceau copiii care locuiau in vecinatate.Acestia nu-si gasisera altceva mai bun de facut ,decat sa bata mingea sub fereastra camerei in care dormea batranul nostru. Batranul ii ignorase pur si simplu in zilele trecute,dar astazi,vazand ca aceasta joaca se transformase deja intr-o rutina pentru copii, el considera ca trebuia neaparat sa faca ceva....Asa ca , se gandi cat se gandi, iar la un moment dat, ii veni o idee pe care se hotari sa o puna in aplicare. Isi lua carja pentru a-si sprijini corpul batran si vlaguit de povara anilor pe care-i traise, apoi iesi cu greu afara din casa, clatinandu-se foarte tare pe picioarele-i slabite si tremurande. Cand ajunse in dreptul copiilor, acesta le spuse: "Dragii mei , veniti va rog cu totii mai aproape de mine - ascultati-ma cu atentie, ca am sa va spun ceva ...Dupa ce copiii se stransera cu totii in jurul batranului, acetsa continua.....-daca veniti si maine sa jucati mingea la aceeasi ora , va voi da 10 galbeni...! " "Bine - au zis copiii- cum sa nu venim nene...! Vom veni sigur!" A doua zi,copiii au fost din nou prezenti la joaca. Inteleptul nostru iesi din nou afara sa-i intampine. Ii saluta si ii felicita ca se tinusera de cuvant si le dadu cei 10 galbeni promisi...Apoi le spuse: " Dragii mei , daca veniti si maine sa va jucati la aceeasi ora, va voi da 7 galbeni ". " Bine - au zis copiii, putin confuzi- vom veni si maine , nene...!"  Atreia zi , lucrurile s-au intamplat la fel. Inteleptul a iesit din nou afara, le-a dat cei 7 galbeni promisi, iar apoi le-a zis: " Dragii mei, daca veniti si maine sa va jucati la aceeasi ora , va voi da 3 galbeni". " Bine-au zis copii, foarte confuzi de aceasta data-poate, vom mai veni si maine...!" A patra zi, copii au venit din nou. Inteleptul a iesit afara sa-i intampine si sa le dea cei 3 galbeni promisi, iar apoi le-a zis: " Dragi mei,daca veniti si maine sa jucati mingea la aceeasi ora ..., va voi da un galben"  De aceasta data, copiii nu au raspuns nimic la oferta batranului...Parca le pierise graiul...Se uitau insa unii la altii extrem de confuzi si de nedumeriti...!Dupa ce pleca inteleptul nostru, ei se apucara sa discute foarte aprins ultima oferta a acestuia. Nu le venea sa creada ce se intampla...!Nu intelegeau de ce batranul le micsora de fiecare data suma...! Nu le venea sa creada ca acesta, dupa ce le daduse 10 galbeni la inceput, acum le dadea numai un galben...! Nu le venea sa creada ca aceeasi munca pe care o facusera ieri si alalta ieri, acum era platita atat de putin. Ceea ce le oferea acum batranul, nu mai merita eforturile lor...Asa ca, au considerat cu totii ca oferta batranului nu e buna...! Au hotarat atunci sa nu mai vina sa sa-l serveasca pe batran...! Batranul nostru, uitandu-se pe geam, ii vazu pe copii plecand...Intelese atunci ca lectia pe care le-o daduse in aceste ultime zile, luase acum sfarsit .Stia ca, copiiierau suparati pe el - si poate in situatia respectiva aveau si de ce...! Dar batranul stia ca, copiii primisera in aceste ultime zile o lectie de viata, al carei talc urmau sa-l inteleaga peste multi ani de-acum inainte... Batranul stia ca atunci cand copiii vor deslusi talcul acestei intamplari, el va fi de mult plecat de pe aceasta lume, iar copiiinu vor mai fi de mult copii...! Stia si era multumitca - el plantase deja semintele intelepciunii in mintile acestor copii...!  Cu aceste ganduri, batranul zambi multumit si satisfacut de ceea ce facuse. Copiii nu s-au mai prezentat la geamul batranului nici a cincea si nici a sasea zi ...In ziua a saptea , la ora obisnuita, inteleptul nostru iesi din nou afara. Se uita in susul si in josul strazii in speranta ca-i va zari. Dar vazu ca copiii nu mai apareau...Ii paru rau ca nu-i mai vede...- simtea ca ii e dor de copii, vroia parca sa-i vada din nou, vroia parca sa-si ia ramas bun de la ei ...Privirea batranului era vie si parca cauta ceva cu disperare...- ii cauta pe copii...La un moment dat, privirea i se pierdu parca in gol pentru cateva clipe...In acele momente de reverie si evadare din realitate, batranul isi revazu in fata ochilor toata viata...: Se revazu copil.., apoi adolescent..,apoi adult...,iar apoi batran...! Isi dadu atunci seama cu satisfactie ca nu are regrete...- isi dadu seama ca viata i-a fost frumoasa si ca a fost bine traita...! Era multumit de modul in care isi traise viata pe acest pamant ...! Era multumit de ceea ce facuse in viata...,- era multumit de lectia pe care o daduse copiiilor in aceste ultime zile.  Acest ultim gand il readuse din nou la realitate, facandl sa se uite din nou in susul strazii in speranta ca poate ii va revedea pe copii...Intr-un tarziu..., realizand ca copiii nu vor mai veni, se hotari sa se reantoarca i casa. Simtea acum ca e extrem de obosit ...simtea ca tot trupul ii tremura foarte tare...- ii tremura parca mai tare dacat ii tremurase vreodata...Se urni totusi din loc cu greu, clatinandu-se din ce in ce mai tare...Se simtea obosit si vlaguit....! Odata intrat in casa, simti ca nu se mai poate misca...Se forta totusi, din rasputeri, folosindu-si ultimele resurse ca sa ajunga pana la pat ...Cand ajunse langa acesta, isi lasa corpul rigid si vlaguit de puteri sa cada si sa se intinda pe asternutul moale. Se intoarse apoi cu greu pe spate si incepu sa se relaxeze respirand incet, rar si calm..Se simtea bine acum ...se gandea la copii...! Surase cu bunatate si seninatate cand isi dadu seama ca ajunse acum sa-i iubeasca...!Continua sa respire rar si linistit...In camera nu se mai auzea altceva decat respiratia lui regulata si calma...Intr-un tarziu adormi..Avea zambetul pe buze ..., fata senina...si corpul relaxat...Era un somn linistit ...Era ultimul lui somn...! Era somnul din care avea sa nu se mai trezeasca niciodata...! Intelepciunea batranului daduse ultimele ei roade . El nu certase copii si nici nu le interzise nimic. Prin puterea mintii si a intelepciunii sale el a reusit sa-i faca sa nu mai vina - ba mai mult decat atat - el a insamantat in mintile acestora semintele intelepciunii umane.  Batranul dezlegase de-a lungul vietii sale, puterile ascunse ale mintii. El invatase in viata lui ca , orice lucru dificil poate fi rezolvat cu bunatate si intelepciune. Ceea ce facuse el acuma cu copiii, nu era altceva decat o aplicare a principiilor intelepciunii pe care le descoperise si el la randul lui in viata.

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #22 : Luni, 19 Aprilie 2010, 00:40 »
foarte pilduitoare poveste... mi-a placut... dar ce te faci daca nu ai puterea intelepciunii lui si nici galbenii cu care sa mituiesti pe cei ce-ti fac necazuri... si te lasi prada furiei, care , de fapt, se rasfrange tot asupra ta, ca lor nu le pasa...
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #23 : Luni, 19 Aprilie 2010, 09:14 »
daca nu ai bani, mori de nervi :(

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #24 : Luni, 19 Aprilie 2010, 11:22 »
pai ce te faci daca nu ai bani nici sa mori ???  :D
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #25 : Marți, 20 Aprilie 2010, 12:36 »
mori gratis :(

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #26 : Miercuri, 12 Mai 2010, 09:28 »
Ratele la scoala de vulturi

Odata ca niciodata, animalele au hotarat ca ar trebui sa faca ceva semnificativ pentru a intampina problemele lumii noi. Asa ca au infiintat o scoala.
Au adoptat un program de activitati care includea alergatul, cataratul, inotul si zborul. Pentru a fi mai usor de aplicat, toate animalele si-au luat toate cursurile.

Rata era foarte buna la inot. De fapt, era mai buna decat instructorul ei! Totusi, lua doar note mici la zbor si se descurca foarte prost la alergat. De vreme ce alerga atat de incet, a fost nevoita sa renunte la inot si sa faca ore suplimentare pentru a exersa alergatul. Acest lucru i-a ranit foarte tare labele si a devenit mediocra la inot. Insa “mediocru” era ceva acceptabil, asa ca nimeni nu si-a facut probleme din aceasta cauza – in afara de rata.

Iepurele a inceput ca fiind primul din clasa la alergat, dar a capatat o contractie nervoasa la muschii piciorului deoarece avea atat de mult de recuperat la inot.

Veverita era foarte buna la catarat, dar intampina tot timpul neplaceri la ora de zbor, deoarece profesorul o punea sa inceapa de la sol, nu din varful copacului. A inceput sa sufere de carcei din cauza epuizarii, asa ca a luat doar 5 la catarat si un 4 la alergat.

Vulturul era un elev problema si a fost sever pedepsit pentru nonconformism. La orele de catarat, ajungea primul in varf, dar insista sa o faca zburand !”

Morala

Fiecare persoana are anumite calitati, abilitati si puncte forte. In societatea noastra, tendinta este aceea ca oamenii sa fie uniformizati fara a li se recunoaste si aprecia acele calitati unice.

Ar fi de preferat ca oamenii sa se orienteze spre identificarea si dezvoltarea punctelor forte prin care pot aduce o contributie valoroasa, in loc sa incerce sa-si creeze o falsa identitate.

Preluare dupa John C. Maxwell – „Leadership de aur”
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #27 : Joi, 13 Mai 2010, 10:06 »
anamama  mi-au placut alegoriile , "casa sufletului" desi o stiam cand am citit-o aici parca a "sunat" altfel - mai plina de intelepciune.



Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #28 : Vineri, 14 Mai 2010, 07:58 »
Povestea ochilor

A fost odata o oarba care se ura pe ea insasi din cauza ca era oarba.
Ea ura pe toata lumea, cu exceptia prietenului ei iubitor. El era
intotdeauna gata sa o ajute.

Intr-o zi ea i-a spus lui:
"Daca as putea sa vad lumea, eu m-as casatori cu tine."

Intr-o zi cineva i-a donat o pereche de ochi. Cand bandajele au fost
luate jos, ea a putut sa vada totul, inclusiv pe prietenul ei.

El a intrebat-o:
"Acuma ca tu poti vedea lumea, te casatoresti cu mine?"

Fata s-a uitat la el si a vazut ca el este orb. Numai vazand ochii
lui inchisi a socat-o. Ea nu se astepta la asta. Gandul ca trebuie sa
se uite la ochii lui inchisi toata viata ei a facut-o sa-l refuze.

Prietenul ei a plecat si a doua zi i-a scris o nota spunand:
"Sa ai grija de ochii tai, draga mea, pentru ca inainte sa fie ai tai,
au fost ai mei!"

Asa este si cu mintea omeneasca care lucreaza aproape intodeauna cand
starea noastra se schimba. Numai cativa dintre noi ne reamintim cum
viata noastra a fost inainte, si cine a fost alaturi de noi in cele
mai dureroase situatii.


Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Alegoriile ca unelte ptr schimbare...
« Răspuns #29 : Miercuri, 02 Iunie 2010, 14:50 »
Conduci automobilul tau sport, de 2 locuri, intr-o noapte cu o furtuna teribila.
 Treci pe langa o statie de autobuz, unde se afla 3 persoane asteptand:
 1. O batrana bolnava pe moarte
 2. Un vechi prieten, care, odata, ti-a salvat viata
 3. Femeia visurilor tale, sau barbatul ideal.

Pe cine ai lua in automobilul tau, tinand cont ca nu ai decat un singur loc, doar pentru un pasager ???       
 Gandeste-te foarte bine la raspunsul tau, inainte de a citi mai departe.

 Aceasta este o dilema etica si morala, care se foloseste in interviurile pentru angajare la serviciu.       
 Ai putea lua batrana , pentru ca este pe moarte si trebuie salvata prima.
 Ai putea lua prietenul care ti-a salvat viata si esti obligat fata de el.
 Neindoielnic e posibil ca niciodata sa nu mai reintalnesti femeia visurilor tale , sau barbatul ideal.

Un candidat, intr-un interviu ca acesta, a fost angajat dintre 200 de concurenti, pentru magnificul sau raspuns.
Vrei sa stii raspunsul lui ?

El a raspuns simplu :
‘As da cheile masinii prietenului meu si i-as cere sa duca batrana la spital; in timpul acesta, eu as ramane sa astept autobuzul, impreuna cu femeia visurilor mele.’

Ti-a placut istorioara ? Pai, asa este si viata, pentru asta trebuie sa ai mereu prezenta acea fraza banala:
 O PROBLEMA PUSA CORECT, ESTE PRACTIC REZOLVATA.

M O R A L A     Sa dam mai multa atentie la ceea ce spunem si facem