Autor Subiect: Mentalitatea eco  (Citit de 8087 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Mentalitatea eco
« : Marți, 11 Mai 2010, 15:38 »
Topic initiat si moderat de Awana.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #1 : Marți, 11 Mai 2010, 15:38 »
Recent a apărut si ecologia, care e nu doar o stiinţă, ci o optică generală sau integralistă, un fel de a privi viaţa si lumea modernă.
 
Ecologismul devine si o disciplină, o mentalitate, o viziune laică, umanistă, tot mai populară, având mult în comun cu spiritul primar al religiilor. Similar religiilor, ecologia îndeamnă la cumpătare. Îndemnând la stoparea sau înfrânarea apetitului achizitiv si consumist, la stoparea risipei, la economisirea de resurse, ea îndeamnă, asadar, la reţinere.
Inspirate stiinţific, miscările ecologiste impun de la anularea tensiunilor si conflictelor, dialogul si conlucrarea la nivelurile politice, până la disciplina igienei individuale, protecţia mediului si reciclarea deseurilor.

Miscările ecologiste sunt cele care atrag atenţia asupra nevoii de frânare, dacă nu chiar de stopare, a cursei dezvoltării tehnologice, industriale si de exploatare a rezervelor mondiale. Ecologia, nu doar războaiele, comerţul si bursa, a făcut ca oamenii, statele si guvernele să-si dea seama de interdependenţa totală în care coexistăm. E o viziune ecologică aceea care ne-a dat gustul cooperării si comuniunii cu semenii altor culturi, religii, politici si economii.

Chiar si „noua ordine economică mondială“, aceea care prevede redistribuirea bunurilor, a bogăţiei si a finanţelor pe mapamond, cu toate că reprezintă un ideal romantic-religios, devine tot mai actuală, discutată si impusă pe mese de tratative tot de către curentul ecologist. Desigur, ideea repartizării echitabile, între toate statele lumii sau între indivizii sociali, a avuţiilor concentrate în zone sau în case izolate este deocamdată utopică.

Deocamdată lumea stă pe marginea superficială, hibridă si adesea conflictuală a gândirii de tip tradiţional, religios, combinată cu gândirea competitivă si consumistă a modernităţii secularizate. Omul actual poate ţine post din când în când, ori poate face danii la mănăstiri si milostenii în contul unor orfani sau vedete mediatizate, în paralel cu demonstrarea unor snoabe si bestiale excese. Omul contemporan poate balansa sau presta în paralel gesturi ce ţin, pe de o parte, de morala penitenţelor primitive, iar pe de altă parte, de achiziţionismul exhibiţionistic, de risipa scandaloasă si de consumismul-record.

Până să devină mentalitatea ecologistă una asumată la nivel popular, omul va mai balansa între, pe de o parte, biserică si duhovnicia de tip monastic, pe de alta, atavismul bazat pe lăcomie si consum distructiv.

Ecologismul e raţiune, demonstraţie, stiinţă si mai puţin mit iraţional si lipsă de responsabilitate, dogmă. Odată ce ecologismul va deveni „religie“, poate că îsi va face si el propriile instituţii sau evenimente culturale, calendare si acţiuni, reprezentări, semne, simboluri sau mituri.
Pentru moment, cât mai e doar o minoritate, ecologismul pare că va salva omenirea mai eficient decât ar fi făcut-o religiile.

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #2 : Marți, 11 Mai 2010, 16:16 »
am ramas uimita cand in cartea de chestionare pt scoala de soferi(acum 2 ani) am intalnit capitol - Cum conducem ecologic. si culmea la test am avut 3 intrebari din acel capitol.

aici insa trebuie avut grija - "Ecologismul e raţiune, demonstraţie, stiinţă si mai puţin mit iraţional si lipsă de responsabilitate, dogmă."




carmentoma

  • Vizitator
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #3 : Marți, 11 Mai 2010, 17:52 »
      Ideea in sine de ECO este benefica pentru oricine, dar, dupa parerea mea, la noi se traduce doar in preturi piperate, pe care majoritatea nu si le permit! Ferice doar de cei care au pe cineva undeva la tara, in locuri cu sol inca neatins de "minunatiile" otravite ale "agriculturii moderne", de unde sa isi procure un mar, chiar daca mai inestetic si mai mic, dar cu gust adevarat sau un ou de "gaina nestresata"!! Sa ne retragem cu totii in asemenea locuri, poate ar fi ideal,dar e prea frumos sa fie si adevarat!

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #4 : Marți, 11 Mai 2010, 23:19 »
am ramas uimita cand in cartea de chestionare pt scoala de soferi(acum 2 ani) am intalnit capitol - Cum conducem ecologic.
si cum conducem ecologic? :-\

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #5 : Miercuri, 12 Mai 2010, 07:43 »
Silviu -Conducerea ecologica este asamblul masurilor comportamentale (atitudine politicoasa in trafic), de control sau verificare a vehiculului, prin care se realizeaza economie de energie(carburant) si protejarea mediului.

In trafic, mentalitatea eco presupune si o abordare civilizata fata de ceilalti soferi sau pietoni. Atunci cand incetinim in dreptul unei baltoace pentru a nu uda pietonii este un exemplu de conducere ecologica.

Scaderea consumului de combustibil este de asemenea importanta -  a nu se tura prea tare motorul, sa se accelereze progresiv, sa se franezedin timp, astfel incat autovehiculul sa nu consume mai mult combustibil decat este cazul.
De aceea, orice masura luata pentru a scadea consumul de combustibil (anvelope umflate corect, scaderea rezistentei la înaintare, oprirea motorului la stationari lungi, etc.) se înscrie în orbita conducerii ecologice.

Orice folosire a unui sistem auxiliar actionat de motor (aer conditionat, dispozitive servo, generatorul de curent) va avea drept efect cresterea consumului de carburant.
Autovehiculele sunt construite din multe materiale care, odata ajunse în stadiul de deseu, pot polua grav mediul, fie prin toxicitatea lor (lichid de frâna, antigel), fie prin perioada lunga de descompunere (anvelope, mase plastice).
Prelungirea duratei lor de serviciu este componenta a conducerii ecologice ( de ex. permutarea anvelopelor la 10 mii de km).

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #6 : Miercuri, 12 Mai 2010, 10:36 »
Citat din: awana
Atunci cand incetinim in dreptul unei baltoace pentru a nu uda pietonii este un exemplu de conducere ecologica.
eu credeam ca e un exemplu de bun-simt

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #7 : Miercuri, 12 Mai 2010, 12:31 »
Teodor Baconschi: Depunem eforturi pentru gazduirea la Bucuresti a unei agentii europene importante, care se va ocupa de reciclarea deseurilor

 Romania depune eforturi pentru a gazdui la Bucuresti viitoarea Agentie europeana care va avea ca obiect de activitate reciclarea deseurilor. Anuntul a fost facut de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca ideea este deocamdata "un embrion, un proiect". 

"Vom continua si eforturile pentru gazduirea la Bucuresti a unei agentii europene importante. S-ar putea ca urmatoarea agentie care va fi creata sa aiba ca obiect de activitate reciclarea deseurilor - o tema foarte la moda. (…) Daca va deveni oficiala, atunci ne vom cunoaste si competitorii", a explicat Teodor Baconschi. Declaratia vine in contextul in care Romania nu a reusit sa obtina, in 2009, sediul Agentiei Europene pentru Reglementare in Energie.

sursa:www.hotnews.ro

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #8 : Vineri, 14 Mai 2010, 12:31 »
Cand criza financiara face ravagii, cine va mai investi in salvarea planetei?


Intrebarea e la indemana oricui. Si tot la indemana oricui pare a fi si raspunsul: in vremuri de costcutting drastic, a-ti cheltui lichiditatile pe mofturi ecologice e un lux pe care n-ar fi intelept sa ti-l permiti. Concluzia: companiile vor taia din bugetele de corporate social responsability (CSR) pe perioada crizei, iar bancile si fondurile de investitii se vor gandi de doua ori inainte de a-si imobiliza banii in businessuri verzi.
Dar daca tot ceea ce intra in zona ecofriendly nu e, de fapt, doar un moft?
Daca tocmai astfel de afaceri ar putea inflori si genera solutii? Pentru ca, daca premisa e aceasta, atunci concluzia care se contureaza e diferita: in definitiv si in ciuda aparentelor, actuala criza n-ar trebui sa impiedice catusi de putin salvarea planetei.

Cu toate astea, nimeni nu poate spune cu precizie in acest moment daca tulburarile din sistemul financiar global vor duce la scaderea investitiilor eco.
Dar se contureaza, deja, doua tabere: de o parte sunt eco-scepticii – care cred ca eco-businessul va intra o vreme in recesiune si de cealalta, eco-optimistii – care gasesc ca banii dirijati spre afaceri verzi nu se vor imputina, ci se vor inmulti.


Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #9 : Vineri, 14 Mai 2010, 13:03 »
Primarul General al Capitalei, Prof. Dr. Sorin Oprescu,  da astazi, 14 mai, ora 17.00, pe platoul din Piata Victoriei, startul la “ACTIUNEA VerDEEE!”.

Actiunea face parte din programul ecologic al PMB, vizeaza colectarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice si se desfasoara in perioada 15-16 mai in toate sectoarele Capitalei.

Programul este realizat in colaborare cu toti operatorii de salubrizare din Bucuresti, impreuna cu asociatiile Environ si Recolamp.
 
Bucurestenii care doresc sa scape de deseurile electrice, electronice si electrocasnice, precum si de becurile economice sau tuburile fluorescente arse, le pot scoate in fata imobilelor sau blocurilor unde locuiesc, sau le pot duce la urmatoarele punctele de colectare:
 
Puncte de colectare DEEE-uri
 
Sectorul 1:
Sambata: program functionare 9.00-16.00:
Piata Victoriei-puncte mobile
Duminica: program functionare 9.00-16.00
Piata Arcul de Triumf -puncte mobile
 
Sectorul 2:
Sambata: program functionare 8.00-14.00:
Str. Baicului 69
       
Sectorul 3:
Sambata- program functionare 8.00-15.00
str. Iuliu Barasch nr. 44A,
str. Th. Speranţia - str. Cezar Bolliac,
bd. Burebista nr. 1,
al. Banu Udrea nr. 10,
str. Alexandru Magatti - Gh. Petraşcu,
str. Liviu Rebreanu - parc IOR,
str. Fizicienilor nr. 21,
Şos.  M. Bravu - str. Laborator,
Splaiul Unirii nr. 59,
str. Conacului nr. 2,
bd. 1 Decembrie 1918 nr. 8,
str. Codrii Neamţului nr. 15,
bd. 1 Decembrie 1918 parc poarta 4.
Str. Fumăriţei
 
Duminica- program functionare 8.00-15.00
Sos Dudesti Pantelimon 2-4-6
 
Sectorul 4:
Sambata  program functionare 9.00-16,00
Duminica program functionare 9.00-15.00         
Se colecteaza pe baza de solicitare telefonica si pe baza programelor care au fost transmise, telefon   0800.825.025( de pe telefon fix), Callcenter:021.407.32.00
 
Sectorul 5
Sambata, duminica: program functionare 9.00-15.00
Aleea Sălaj nr. 6 intersecţie cu str. Soldat Pricopan şi str. Dunăvăţ
 
Sectorul 6:
Sambata, duminica: program functionare 9.00-17.00
B-dul Preciziei nr. 40A

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #10 : Vineri, 14 Mai 2010, 15:50 »
Marci.....
am o nelămurire...
scot în faţa blocului..... şi de ce zice... Preciziei...
nihil sine deo

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #11 : Marți, 18 Mai 2010, 09:56 »


Stilul de viata ECO

Fiecare poate să facă foarte multe lucruri, aparent mărunte, pentru a avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Cei de la „The Guardian" au lansat o dezbatere din care au rezultat mai multe soluţii astfel încât să poţi adopta un stil de viaţă eco.

„Înainte de a cumpăra ceva, gândeşte-te ce impact social, economic şi ecologic va avea acel lucru", spun cei de la GreenerTogether (Mai verde împreună).

Cei de la Greenpeace cred că reducerea impactului asupra mediului ţine de fiecare persoană, în funcţie de ceea ce înseamnă stilul său actual de viaţă: „Cea mai simplă formă de a reduce emisiile este scăderea numărului călătoriilor cu avionul. Britanicii, de pildă, înregistrează cele mai importante emisii din lume, pe cap de locuitor, aşa că e loc de reduceri", spun reprezentanţii Greenpeace.

Cei de la Asociaţia Friends of the Earth (Prietenii Pământului) cred că toţi ar trebui să ne reducem amprenta asupra mediului, iar soluţia stă în a deveni activişti. Cea mai bună metodă este să le schimbi mentalitatea celor din jurul tău. Simplul fapt de a vorbi despre aceste lucruri cu alţii este un important agent de schimbare.

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #12 : Marți, 18 Mai 2010, 11:49 »
avem şi multe reviste... eco... măcar sfaturile....
eco adevărat.... eco... inventat.. pentru cei care ştiu să facă bani....
nihil sine deo

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #13 : Miercuri, 19 Mai 2010, 08:33 »
Steliana - sunt multe reviste, ziare, emisiuni TV care au ca subiect teme ecologice.
Pe masura ce trece timpul elementele eco din viata noastra devin ceva normal, natural - traim eco fara a face eforturi.
E bine sa alegem din tot ce vedem despre ecologie, ceea ce ni se potriveste cel mai bine.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Mentalitatea eco
« Răspuns #14 : Miercuri, 19 Mai 2010, 08:36 »
Nemtii vor sa investeasca in energie eoliana in nordul Moldovei

Grupul energetic german RWE este interesat sa investeasca in productia de electricitate in turbine eoliene in zona de nord a Moldovei, au declarat agentiei Mediafax surse din piata energiei.

Potrivit surselor, capacitatea proiectelor eoliene ale grupului german s-ar incadra intre 200 si 400 MW putere instalata. Contactati de Mediafax, reprezentantii RWE nu au dorit sa comenteze.

Grupul german se alatura astfel altor companii energetice romanesti si europene care au anuntat ca doresc sa investeasca in proiecte eoliene in Romania sau care deja deruleaza astfel de proiecte, precum Enel (Italia), CEZ (Cehia), EDP (Portugalia), Iberdrola (Spania), OMV Petrom.

Romania are solicitari pentru constructia unor capacitati de 23.000 MW in turbine eoliene, cantitate mult prea mare in raport cu capacitatile de preluare in sistem a energiei produsa astfel. In prezent, capacitatile de productie a energiei din surse eoliene sunt de doar 14,1 MW.

RWE este una dintre cele sapte companii implicate in constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda. RWE detine 9,15% din actiunile la compania de proiect, controlata in proportie de 51% de statul roman, prin intermediul Nucelarelectrica.