Autor Subiect: Secret Azore si Porto 26 iunie - 7 iulie 2025  (Citit de 34 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13257
Zboruri:
Bucuresti – Porto
Porto – Lajes Terceira
Pico – Graciosa
Graciosa – Terceira Lajes
Terceira Lajes – Porto
Porto - Bucuresti

Vizitam: insulele Terceira, Pico, Faial, Sao Jorge, Graciosa.

Cazari:

Porto - 1 noapte
Angra do Heroisimo – 2 nopti
Pico – 3 nopti
Graciosa – 2 nopti
Angra do Heroisimo – 1 noapte
Porto - 1 noapte
---
Total: 10 nopti

Angra do Heroisimo – 2 nopti la venire, una la intoarcere
Linia de ferry: https://www.atlanticoline.pt/en/schedule/

Terceira – Pico cca 3 curse saptamanal. Traversarea dureaza cca 5 ore. 15:50 – 21:00.

De pe Pico se poate trece usor in Faial si Sao Jorge – daca stam 4 nopti e ok sa vizitam toate cele 3 insule

Pico – Faial (o ora de traversare) – circula de 2-3 ori pe saptamana (ne putem intoarce in aceiasi zi) cca 35 euro

Pico – Sao Jorge  (Velas) dureaza o ora traversarea – circula de vreo 4 ori pe saptamana – cca 25 euro

Pico – Graciosa – dureaza 4 ore – sunt 2 curse/saptamana – costa 30 euro. Daca nu se potriveste ca program, mergem cu avionul. Costa cca 70 euro si dureaza 1 ora si jumatate.

In Graciosa dormim o noapte si mergem cu avionul la Lajes. Costa cca 55 euro si dureaza 40 minute.

Terceira:
După cum îi spune și numele, aceasta a fost cea de-a treia insulă din arhipelag care a fost descoperită. Initial a fost numită Insula lui Iisus Hristos. A început să fie populată în secolul al XV-lea și s-a dezvoltat constant de atunci, în mare parte datorită poziției sale geografice.

Are 400 kmp, si o populatie de cca 55.000 de locuitori.

Ceea ce face Terceira atât de specială este contrastul magnific dintre frumusețea naturală a acestei insule vulcanice și admirabila muncă a omului în centrul istoric al Angra do Heroísmo, capitala sa, fondată în 1534, primul loc din Azore care a fost transformat în oraș și clasificat de UNESCO ca fiind Patrimoniu Mondial. Într-adevăr, titlul "Cel mai nobil, loial și mereu constant" atribuit orașului subliniază importanța sa de-a lungul istoriei Portugaliei. Golful Angra a căpătat o mare importanță nu numai ca punct de comerț intern pentru produsele regionale produse pe celelalte insule, ci și pentru importanța sa și mai mare ca punct de popas intercontinental pentru navele care navigau între Europa, America și India.

Văzut din Alto da Memória sau de la punctul de belvedere de pe Monte Brasil, centrul istoric al orașului Angra do Heroísmo este o mărturie a trecerii regilor și nobililor care au trecut pe aici si au lasat mostenire o arhitectură superba, biserici, palate, conace, monumente, piețe și grădini, totul pastrat perfect până în prezent.

Trebuie vizitate fortărețele São Sebastião și São João Baptista, exemple unice de arhitectură militară de peste 400 de ani, Catedrala din secolul al XVI-lea, considerată cea mai mare biserică din arhipelag, Palatul Căpitaniei Generale, Primăria, Biserica São Gonçalo, Palatul Bettencourt, Muzeul Angra, situat în fosta mănăstire S. Francisco, și Palatul Ducelui de Te.

Din Angra se poate explora coasta insulei. O sa mergem până la Praia da Vitória, cu fundalul insulelor Cabras, prin Golful Salga și plajele cu nisip negru înconjurate de stânci, precum Porto Novo. În Praia da Vitória, există o plajă de nisip largă și adăpostită, care este una dintre cele mai frumoase plaje din Azore. Bogăția patrimoniului arhitectural al orașului este concentrată în principal în biserică și în Fortul Santa Catarina, unul dintre multele care au fost construite pentru a apăra golful Praia. Trebuie menționată și casa scriitorului Vitorino Nemésio, care a evocat în mod constant arhipelagul în care s-a născut în scrierile sale. De la punctul de vedere panoramic de la Riviera, situat pe vârful Capei, se poate admira o priveliște minunată asupra orașului și a coastei.

Continuând în jurul insulei pe drumul de coastă, o sa vizitam Agualva, cu râul și morile sale de apă, Biscoitos, o zonă care produce faimosul vin Verdelho, unde puteți vizita Muzeul Vinului și piscinele naturale din zona de scăldat, cum ar fi cea de la Ponta do Queimado. Vom trece apoi prin Mata da Serreta, un parc împădurit cu vegetație luxuriantă și o priveliște excelentă asupra mării și Doze Ribeiras, o zonă de scăldat populară din apropierea orașului Angra do Heroísmo.

Pe drumul Doze Ribeiras, o sa avem acces la cel mai înalt punct al insulei, Serra de Santa Bárbara, la 1.021 m deasupra nivelului mării, de unde vom avea o priveliște spectaculoasă nu numai asupra unei mari părți din coasta sudică a insulei, ci și asupra frumoasei Caldeira de Santa Bárbara, clasificată, pentru valoarea sa botanică, științifică și peisagistică, ca rezervație forestieră naturală.























Pico:
Insula Pico, denumită după muntele său impunător, este una dintre cele mai frumoase și mai apreciate insule din Azore. A doua ca mărime după S. Miguel, "Insula Muntelui" se află maiestuos în mijlocul grupului central al Azorelor, la aproximativ 4,5 mile marine de Insula Faial și la 11 mile de Insula S. Jorge. Are o suprafață de aproximativ 445 km², lungimea sa maxima fiind de 46,23 km. Aici locuiesc in jur de 15.000 de locuitori.

Istoria orașului Pico a fost construită în jurul tradițiilor sale bazate pe vânătoarea de balene și vinării. Celebrele vinuri Pico și podgoriile desemnate patrimoniu mondial UESCO, precum și construcția de ambarcațiuni din lemn, sunt elemente contemporane din Pico. Vânătoarea de balene, demult dispărută, a făcut loc unei activitati ample de studiere și observare a balenelor, delfinilor și a altor mamifere marine. Excursii de observare a balenelor și delfinilor se organizeaza de la Madalena sau Lajes.

Erupțiile vulcanice au luat sfârșit acum 300 de ani, dar Pico este considerat un vulcan latent, ceea ce sporește mistica insulei și atrage mulți oameni de știință.

Peisajul insulei Pico este un amestec sublim de rocă de lavă și vegetație exotică, într-un peisaj în continuă schimbare care învăluie această insulă puțin populată. Pico este unul dintre cele mai bune locuri de inot din Azore, din când în când, in peisajul litoral aparand câte o plajă cu nisip.

Pico este, de asemenea, insula ideală pentru a face drumeții, drumeții, jogging, plimbări, observarea păsărilor, observarea balenelor și delfinilor, înot, pescuit, plimbări cu bicicleta și cu motto-quad. Speologia este, de asemenea, o distracție preferată de Pico și de vizitatorii săi.

Pico este o insulă în care calmul și pacea pot fi găsite la fiecare colț, dar există întotdeauna posibilitatea de a evada în sat și de a experimenta cultura plină de viață sau festivalurile ocazionale. Excursiile spre Faial și S. Jorge sunt la o călătorie cu feribotul.













Fotografii: Anabela Valente





Faial:
Faial este situată în grupul central al arhipelagului Azore și face parte din așa-numitul "triunghi insular", împreună cu São Jorge și cu insula vecină Pico, separate de Canalul Faial, un golf îngust de aproximativ 8 km lățime.

Insula se întinde pe o suprafață de aproximativ 172 km2 și are o lungime de 21 km, cu o lățime maximă de 14 km. Aici locuiesc in jur de 15.000 de locuitori.
A fost descoperită în 1427 și colonizată în 1432 de un număr de coloniști flamanzi. I s-a dat numele Faial pentru că aici există mulți fagi (faias), dar nicio altă insulă nu se poate lăuda cu o masă atât de mare de hortensii în diferite nuanțe de albastru, care încadrează casele, separă câmpurile și mărginesc drumurile, justificând porecla de Insula Albastră.

Faial a cunoscut o dezvoltare considerabilă începând cu secolul al XVII-lea, devenind un important punct comercial datorită poziției sale geografice de refugiu sigur între Europa și Americi. Mai recent, a fost centrul de comunicații între cele două continente, iar astăzi este un punct de referință obligatoriu pentru yachtingul internațional.

Cel mai înalt punct este Cabeço Gordo, în centrul insulei, la 1.043 m deasupra nivelului mării. Este un punct de belvedere natural magnific care, pe vreme frumoasă, permite să se vadă toate insulele din triunghi și până la Graciosa.

În apropiere se află un crater imens numit Caldeira, cu un diametru de aproximativ 2 km și o adâncime de 400 m. Acesta este înconjurat de hortensii albastre și de vegetație luxuriantă, printre care se remarcă cedrii, ienuperi, fagi, ferigi și mușchi, iar unele dintre acestea sunt exemple importante ale vegetației originale a insulei. Această zonă, Parcul Natural Faial, a fost prima destinație turistică portugheză căreia i s-a acordat premiul EDEN (Destinație europeană de excelență).

Situația sa geografică oferă orașului Horta priveliști imbatabile asupra insulei Pico și, uneori, asupra insulei S. Jorge. Este flancat de Ponta da Espalamaca și Monte da Guia, ale căror puncte de belvedere, împreună cu cele de pe Monte Carneiro, oferă priveliști panoramice bogate asupra orașului și a imensității mării.

La capătul vestic al insulei, maiestuosul vulcan Capelinhos este martorul ultimei erupții vulcanice din Azore, în anii 1957 și 1958, care a adăugat pământ nou la terenul existent. Intrarea în această zonă este ca și cum ai ateriza pe o suprafață lunară. Aici puteți vizita Centrul de interpretare, dotat cu cele mai moderne tehnici de prezentare și multimedia. O vizită la acest centru se încheie cu o urcare în vârful farului pentru o experiență vizuală și emoțională de neegalat.

Drumul Capelo, în drum spre coasta de sud, oferă una dintre cele mai frumoase panorame din Faial - Varadouro - un golf frumos, dominat de rocile negre zimțate ale dealului Castelo Branco, de podgorii și flori. Această zonă de vacanță prin excelență are o serie de piscine formate de crevase în rocile de bazalt vulcanic și izvoare termale.

Coasta de nord oferă o succesiune de priveliști panoramice. Accesul la această zonă se face din Horta, urmând drumul de coastă prin Praia do Almoxarife și orașul Pedro Miguel. Mai departe, se întâlnesc Ribeirinha, Cedros și Ribeira Funda și se continuă pe același drum pentru a ajunge la Praia do Norte, unde punctul de belvedere Costa Brava, la 320 m deasupra nivelului mării, domină Fajã. În continuare, Fajã da Praia și Norte Pequeno oferă un contrast între câmpurile de lavă neagră și vegetația luxuriantă.

Castelo Branco și Feteira, pe coasta de sud, oferă peisaje care îți taie respirația de pe insula Pico. În apropiere de Horta, Lajinha și Ponta Furada se remarcă prin gropile de sulf și curioasele arcuri de lavă.

În prezent, Insula Faial este o destinație perfectă pentru toți iubitorii de natură, iar portul său de agrement din Horta este una dintre cele mai mari caracteristici ale sale - un loc primitor, prin care au trecut, timp de mulți ani, cele mai diverse naționalități și culturi.

Horta, un orășel pitoresc, are multe de vizitat. Bisericile São Salvador, Nossa Senhora da Carmo și S. Francisco (inclusiv Muzeul de Artă Sacră și Muzeul Horta) sunt doar câteva exemple.











Sao Jorge:
São Jorge este o insulă inconjurata de faleze și fajãs (taluzul de la poalele falezelor de coastra), una dintre cele mai verzi din arhipelagul Azore.

Insula are 54 km lungime și 6,9 km în punctul cel mai lat, face parte din Grupul Central și este unul dintre vârfurile așa-numitului "triunghi insular", alături de Faial și Pico, de care se află la 18,5 km distanță. Aici traiesc cca 7000 de locuitori.

Din punct de vedere peisagistic, se remarcă contrastul lanțului muntos central, care se întinde pe aproape toată lungimea insulei, cu linia de coastă accidentată și zimțată, punctată de fajãs tipice care se întind în mare. Fajãs sunt mici câmpii create inițial de lavă sau de alunecări de teren și există peste 40 pe São Jorge, ceea ce i-a adus porecla de insula fajãs. În unele cazuri, există doar acces pietonal, astfel că traseele sunt una dintre cele mai bune modalități de a o descoperi, folosind poteci potrivite pentru diverse condiții fizice și îndrumare de specialitate.

De la Fajã da Caldeira do Santo Cristo, cea mai renumită datorită scoicilor sale gustoase, la Fajã dos Cubres, cu laguna sa cristalină, și Fajã do Ouvidor, cu piscinele sale naturale, un tur al insulei São Jorge înseamnă să admiri pământul împărțit în parcele pentru agricultura de subzistență, casele de piatră cu ferestre cu trei geamuri, cascadele și curioasele cabluri de oțel pentru transportul lemnului către câmpiile de coastă.

Acest peisaj de coastă uimitor nu ar fi complet fără insulița Rosais și, în largul extremității estice a insulei, insulița Topo, un loc de cuibărit pentru multe păsări marine și care adăpostește exemple frumoase de floră endemică din Azore. Acestea sunt motivele care, combinate cu peisajul, au dus la clasificarea sa ca rezervație naturală.

În platoul central al insulei, la 1053 m deasupra nivelului mării, se află cel mai înalt punct de pe São Jorge, Pico da Esperança, de unde vă puteți bucura de priveliști de neuitat asupra insulei în sine, păzită îndeaproape de Pico, Graciosa, Terceira și Faial. Tocmai în acest punct mai înalt, o zonă care se întinde de la Pico do Areeiro la Pico das Caldeirinhas, trecând prin Pico da Esperança, Pico do Carvão și Morro Pelado, prezența unei vegetații endemice de mare valoare botanică și științifică a dat naștere la trei Rezervații forestiere naturale, care au adoptat numele celor patru vârfuri.

Diferitele puncte de belvedere împrăștiate pe insulă, cum ar fi Ribeira do Almeida, Fajã das Almas, Fajã das Urzes, Fajã dos Cubres și Norte Pequeno, oferă priveliști de o frumusețe incontestabilă.

São Jorge cuprinde 2 municipalități, Calheta și Velas. În Vila das Velas, Portão de Mar (Poarta Mării) îi întâmpină pe călătorii de pe bărcile care andochează în port, trimițându-i în drumul lor spre piața centrală a orașului, unde pot vizita Biserica Parohială São Jorge, cu Muzeul de Artă Sacră adiacent, și Primăria.

Pe măsură ce treceți pe lângă Urzelina, ochii vă vor fi atrași de un turn de biserică, izolat în mijlocul peisajului, aproape complet înconjurat de roci negre. Este singura rămășiță a clădirii originale, care a fost îngropată de erupția vulcanică din 1808. ÎnManadas, merită remarcat unul dintre cele mai interesante exemple de arhitectură barocă din Azore, biserica Santa Bárbara, din secolul al XVIII-lea, cu fațada în alb și negru și interiorul său bogat. Calheta și Topo sunt porturi pitorești, unde casele și bisericile vechi, cum ar fi biserica Santa Catarina, Muzeul São Jorge și biserica Nossa Senhora do Rosário, toate au poveștile lor de spus.

Păturile cu fata dubla, viu colorate sunt încă realizate în războaie de țesut din lemn, iar artizanii pot fi găsiți la lucru în Fajã dos Vimes. Cooperativa de artizanat din Ribeira de Nabo este o vitrină pentru aceste plăpumi, cunoscute și sub numele de "pături São Jorge".


Foto: António Araújo/Lusa













Graciosa
Insula Graciosa, clasificată de UNESCO ca Rezervație Mondială a Biosferei, este cea mai nordică dintre cele cinci insule care alcătuiesc grupul central al arhipelagului Azore. Este cunoscută sub numele de Insula Albă, o denumire inspirată de caracteristicile geomorfologice ale insulei și de toponimele, în special cele date unor locuri precum Pedras Brancas (Pietre albe), Serra Branca (Dealuri albe) și Barro Branco (Argilă albă).

Aici traiesc in jur de 4000 de locuitori, pe cca 60 kmp.

Insula are o singură municipalitate, Santa Cruz da Graciosa, care cuprinde patru parohii: Vila de Santa Cruz, Vila da Praia, Guadalupe și Luz. Santa Cruz se remarcă prin casele sale tipice și străzile sale înguste și pietruite, care se ramifică din piața centrală mare, unde puteți vedea chioșcul de muzică, câteva rezervoare de apă și copaci candelabru. Merită să vizitați biserica parohială din Santa Cruz da Graciosa, biserica Santo Cristo, Cruz da Barra și Muzeul Etnografic, care găzduiește exponate legate de cultura vinului, cu tradiții pe insulă, și de vânătoarea de balene. În Vila da Praia, punctul de atracție este Biserica São Mateus, care are o orgă cu tuburi datând din 1793, una dintre cele mai frumoase din Azore, iar în Guadalupe, biserica cu același nume, care datează din secolul al XVII-lea.

De pe Muntele Nossa Senhora da Ajuda se poate admira o panoramă minunată a Santa Cruz, partea de nord a insulei. În această zonă puteți vizita, de asemenea, trei sanctuare dedicate lui S. João, S. Salvador și Nossa Senhora da Ajuda. Acesta din urmă este unul dintre cele mai bune exemple de "arhitectură religioasă fortificată" din Azore. Atașat la acesta se află "casa pelerinilor", concepută pentru a-i găzdui pe cei care mergeau acolo în pelerinaj.

Patrimoniul arhitectural al insulei este păstrat în diferite tipuri de clădiri, în special biserici, capele, cabane și o curioasă "arhitectură a cursurilor de apă" asociată cu o rețea seculară de rezervoare și sisteme de alimentare cu apă potabilă. O altă trăsătură interesantă a peisajului insulei este reprezentată de morile de vânt cu cupole roșii, de influență flamandă, care atestă producția abundentă de cereale din vremurile trecute.

Caldeira da Graciosa este cel mai emblematic element al peisajului insulei. Clasificat ca Monument Natural Regional, acest crater mare și frumos conține, de asemenea, Furna da Maria Encantada (Peștera Mariei Fermecate) și Furna do Enxofre (Peștera Sulfuroasă), adevărate altare ale Mamei Natură