Autor Subiect: Toleranta  (Citit de 65673 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13250
Toleranta
« : Vineri, 27 August 2010, 20:19 »
    N-am mai scris de mult si imi era tare dor sa o fac…Cum inca am ramas cuplat la atmosfera de tabara si pentru ca a fost pentru mine cel putin, unul dintre subiectele de meditatie, deschid un topic nou, despre ceva care consider deosebit de important, pentru reusita socializarii intr-un grup: toleranta.
    Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba probleme. Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba regete, neimpliniri, suparari pentru ce a pierdut, sau n-a castigat. Nu exista nimeni pe pamantul asta sa fie multumit pe deplin, de el.     Toti purtam cu noi ranile unor infrangeri, toti resimtim frustarea unor teluri pe care le doream si pe care le vedem acum tot mai indepartate. Exista si multa suparare in fiecare.
    Tot ce strangem negativ in noi, toate experientele care ne-au afectat, ne determina la prudenta si la neincredere. Este firesc sa se intample asa. Conservativitatea ne face sa fim asa. Subconstientul tinde sa fie profilactic. In incercarea de a ne scuti de noi deceptii, de noi suferinte.
    Intr-un grup, ideal este ca armonia sa fie spontana, sa nu vina ca rezultat al unei artificialitati create si intretinute. Ideal este ca oamenii sa fie compatibili sau chiar complementari ca intr-un puzzle. Dar este oare posibil? Cand oamenii sunt atat de diferiti, au trait experiente diferite, au structuri mentale diferite...
    Ce se intampla in interiorul unui grup in care oamenii se intalnesc prima data? Dar acolo unde exista deja un nucleu, iar altii noi vin si completeaza grupul? Dar unde se intalnesc doua nuclee, bine inchegate fiecare? Se poate anticipa, dar timpul petrecut in comun, gradul de intimitate a spatiului in care temporar se sta, elementele de disconfort, pot influenta si genera hotarator atmosfera, modificand-o neanticipativ.
    Exista insa un element, un factor, o calitate care sta in puterea oamenilor cu o anumita educatie si care poate echilibra si armoniza un grup,, trecand peste orice neajuns: toleranta.
    Daca fiecare vine intr-un grup, eliberat de orgolii si de tendinta de a cataloga si critica, flexibil, entuziast si deschis, succesul armoniei grupului este aproape sigur. Daca vii incarcat de neincredere, negativitist, cu nevoia de a cauta defecte, suspicios si incordat, este destul de greu sa armonizezi cu ceilalti. Nu trebuie strategii sau lucruri tinute sub control si artificiale, trebuie doar sa dai dovada de TOLERANTA.
    Am avut fericirea si placerea sa va cunosc pe multi dintre voi si va multumesc ca m-ati invatat sa pretuiesc toleranta. Sunt aici in comunitate atatia oameni minunati si care au venit in tabere deschisi, cu inima deschisa. Au lasat acasa supararile, orgoliile si tot ce ar fi putut sa-i incarce negativ pe ceilalti. S-au format prietenii atat de stranse si de sincere si asta este cel mai mare castig de pana acum. Am urmarit cum relatiile din tabere s-au dus mai departe, implinidu-se in relatii cu adevarat extraordinare.
    Unora le-am spus asta si pentru ei ma repet. Nu am transmi-o insa pana acum, chiar celor despre care  scriu. Una dintre cele mai mari satisfactii pe care le-am avut pana acum in Singles Camp a fost atunci cand, am aflat, ca intr-o situatie medicala limita, unul dintre membrii, de fapt cel mai vechi, a sunat-o imediat, cu toata increderea, pe unul dintre „Douazecisicinci”. Si ajutorul a fost unul pe masura increderii. O asa satisfactie si multumire pentru ce faci, te motiveaza sa continui cu mai mult entuziasm si mai multa pasiune!


Saturnianul

  • Vizitator
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #1 : Vineri, 27 August 2010, 20:40 »
Sunt multe de spus despre neincredere, conservativitate, toleranta. Am sa spun ceva pe foarte scurt despre toleranta. Ea este categoric unul din liantele care intareste relatia dintre doua persoane sau dintre mai multe persoane ale unui grup. Cu o singura conditie: SA FIE RECIPROCA! In momentul in care unul este intolerant, celalalt, oricit de tolerant ar fi la un moment dat se va epuiza si, in functie de temperament, fie va arata intoleranta, fie se va inchide retrage in sine, in zona aceea de siguranta si confort si se va indeparta de persoana sau de grup.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13250
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #2 : Vineri, 27 August 2010, 21:20 »
Intradevar Saturnis,reciprocitatea este ceva absolut necesar si este o masura a bunului simt. A nu raspunde cu bine la bine, denota o acuta lipsa de respect. Iar respectul este sa nu uitam fundamental pentru orice relatie. Fsra respect o relatie nu are cum sa existe.

Offline Ayouni

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1918
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #3 : Sâmbătă, 28 August 2010, 00:49 »
toleranta! sunt atatea de spus despre ea!
m-am uitat la etimologie si am vazut ca isi are originea in cuvantul latin tolerantia, verb tolerare; care inseamna a suporta, a suferi cu rabdare.  in afara de ceea ce spune dictionarul, mai inseamna respect fata de parerile sau practicile  si obiceiurile altora, chiar daca sunt diferite de ale noastre.  toleranta fata de semeni este unul dintre primele concepte care se cultiva in firmele multinationale, de exemplu, unde lucreaza oameni foarte diferiti, din toate colturile lumii.
trebuie sa fim foarte atenti cu toleranta deoarece nu e vorba doar de a asculta punctul de vedere al celuilalt, pentru ca dupa aceea sa-l impunem pe-al nostru.  Important este sa ne ascultam unii pe altii si cu generozitate sa ne acceptam si respectam unii pe altii.
o sa iau un exemplu foarte simplu: prietenii mei indonezieni obisnuiesc sa manance in cadru intim cu mana (uneori folosesc lingura si furculita, in loc de cutit si furculita, pentru ca ritualul mesei la ei este altul; poate va spun o poveste legata de bucataria indoneziana la un moment dat si pe alt topic).  si nu au nimic impotriva ca eu sau tu sau el sa foloseasca tacamuri mai sofisticate.  ideea aici este sa ne acceptam reciproc si sa nu ne miram sau sa radem unii de altii.  si aici deschid o paranteza: urasc mistou-ul sau mistocareala care se practica in anumite cercuri si grupuri, de catre anumite persoane, felul in care vor sa-si impuna parerile, credinta  sau obiceiurile lor ca fiind cele mai bune, cele mai corecte si cele de urmat; ironia groasa, bataia de joc...

da, respectul este piatra de temelie a tolerantei, trebuie sa luam in serios gandirea celuilalt, a partenerului nostru, colegului nostru, prietenului nostru, sa discutam unii cu altii fara a agresa sau jigni sau intimida (si exista multe feluri de a face acest lucru). si in acelasi timp n-are importanta cine are dreptate, daca tu sau daca eu, important este sa ajungem la o concluzie pozitiva, constructiva.

asa ar fi in teorie, dar din pacate, realitatea ne dovdeste de multe ori contrariul. am observat de mai multe ori, in situatii, aici in romania,  in care mai multe persoane se intalnesc pentru prima data sau a doua: in general sunt cativa care vor pur si simplu sa se erijeze in lideri si sa-si impuna punctul de vedere, fara sa tina cont de parerile individuale ale celorlalti. sau care intreaba doar superficial, asa, ca sa nu zica nimeni ca nu te-au intrebat “tu ce crezi?” ca imediat sa faca tot asa cum vor ei.   persoane inflexibile, care nu sunt interesate  sa se ajunga la un consens, la o concluzie amiabila, ceva de genul: "ideea ta este buna, putem sa aplicam atat sau atat din ea", "si parerea ta este buna, hai sa vedem cum ar fi in practica"... sunt persoane care vor sa fie sefi cu orice pret! si care-ti dau cu "job description-ul" in cap chiar si atunci cand nu e cazul si cand nu sunt la serviciu;  e mare pacat cand se ajunge la acest lucru pentru ca in orice grup exista una sau mai multe persoane mai sensibile, care nu vor avea curajul sa-si apere punctul de vedere cu voce tare, isi vor pastra opinia sau sentimentele sub tacere si se vor indeparta spre alte “tari de soare pline”.  altii vor fi impinsi sa se arate ei insisi intoleranti, suparati ca parerile lor nu sunt respectate si vor protesta, nu vor accepta situatia si vor pleca si ei la un moment dat, obositi sa-si piarda timpul si energia; de multe ori chiar pe banii lor...desi este o situatie de nesuportat chiar si pe gratis!  da, trebuie sa avem mare grija "cand iesim in lume" cu oameni necunoscuti, mai ales in calatorii , excursii, care implica si o cheltuiala mai mare sau chiar mai mica la urma urmei: sa dam dovada de empatie, sa ne gandim cu mai multa grija la cei de langa noi.  poate x sau y au asteptat de mult timp aceasta ocazie, sa-si ia cateva zile de vacanta, sa faca niste economii, sa mearga intr-un anume loc si sa se simta bine, sa se odihneasca pur si simplu. si acesta este un caz de toleranta. si de multe ori, dupa o astfel de pilula amara, poti foarte bine sa-ti spui "mas vale solo que mal acompanado" (mai bine singur decat in proasta companie).
Imi aduc aminte de un exemplu pozitiv de toleranta, cand la sibiel am facut parte din echipa care trebuia sa organize in "ndian cafe": a fost o experienta foarte placuta, toti cei 7 sau 8 membri ai grupului, ne-am pus la treaba cu mult optimism si pasiune: ce spunea oricare dintre noi era luat in seama de ceilalti si pus in practica; fiecare arata deschidere fata de parerile, ideile si sugestiile celorlalti. Rezulatul? Am dat viata unui super fain "bollywood cafe",  ne-am distrat foarte tare pe tot parcursul exercitiului si am mai luat si premiul I.
Da, se poate !
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #4 : Miercuri, 06 Octombrie 2010, 12:38 »
Toleranta este armonia in diferente.

Desigur, intre vointa naturala si argumentarea falsa se interpun mereu legaturi deloc sincere. De aceea, nu trebuie sa tratam superficial dimensiunea care deosebeste optica noastra dintre “a intelege” si “a respecta”, cu cea a celor care “respecta” si ceea ce nu “inteleg”.
Însă adevărata tolerantă, afirmă specialistii, nu poate să însemne să acceptăm orice comportament. Nu înseamnă a accepta afirmatii false într-o dezbatere sau să acceptăm violul; nu înseamnă a fi neutri fată de orice lucru, pentru că "nu există loc neutru în univers". În schimb, adevărata toleranta înseamnă să decidem să acceptăm anumite lucruri rele de dragul unui bine superior. Nu putem însă să evităm să luăm decizii despre esenta acelor lucruri rele sau bine.

1. Sofismul cantitativ: "Cu cât poti tolera mai multe idei si comportamente, cu atât esti mai tolerant."

2. Sofismul sceptic: Cea mai bună bază pentru tolerantă este să eviti a avea convingeri ferme despre un subiect; astfel, "cu cât te îndoiesti de mai multe, cu atât esti mai tolerant."

3. Sofismul apologetic: Dacă nu poti să nu ai convingeri ferme, atunci cel mai tolerant lucru de făcut este "să-ti păstrezi convingerile pentru tine". Nu trebuie să le discuti cu altii si nici să nu actionezi în virtutea lor.

(dr. Budziszewski - The Revenge of Conscience (Răzbunarea constiintei))

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #5 : Miercuri, 06 Octombrie 2010, 17:24 »
Toleranţa....
face parte din atitudine, comportament, stare de spirit. Are vibraţie pozitivă şi menţine energia la un nivel vibrator ridicat.
Să fii tolerant......
Iclude şi faptul că  trebuie să suporţi aproapele şi fără reacţii neplăcute.
Include acceptarea prezenţei cuiva chiar şi fără să-ţi facă plăcere.
Dar pentru a putea fi toleranţi cred că mai întâi trebuie să ne iertăm pe noi. Este mai gre să ierţi pe celălalt pentru că intervine orgoliul. Mereu dăm vina pe celălalt spunând că responsabilitatea noastră este minimă.
nihil sine deo

adria

  • Vizitator
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #6 : Miercuri, 06 Octombrie 2010, 20:51 »
stelica, draga, cum adica sa ma iert pe mine ca sa-i tolerez pe altii? scuze, dar nu inteleg cum vine chestia asta

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #7 : Miercuri, 06 Octombrie 2010, 21:59 »
Simplu!
Accepţi că din cauza orgoliului s-a produs un incident, neînţelegere...
Orgoliul este o slăbiciune. Când recunoşti asta, regăseşti şi liniştea.
Am învăţat foarte mult..... inversând rolurile. Spectrul este altul.
nihil sine deo

adria

  • Vizitator
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #8 : Miercuri, 06 Octombrie 2010, 22:02 »
mai, stelica, nu e vb de orgoliu
pe fii-miu l-a inselat unul cu un telefon, eu sa-l tolerez? sa-l ia... gaia
e vb de un principiu

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #9 : Miercuri, 06 Octombrie 2010, 22:51 »
da, este vorba de orgoliu
da, trebuie să iei totul ca pe o acceptare
până nu faci asta, nu te linişteşti
şi nu uita.... vorbeşti totuşi cu o berbeacă
dar asta nu se învaţă la FF.....
nihil sine deo

adria

  • Vizitator
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #10 : Miercuri, 06 Octombrie 2010, 22:56 »
mai, steliana, eu nu cred ca e vb de orgoliu
m-am linistit pt ca am fost noi fraieri, am crezut ca toti oameni sunt ca noi

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #11 : Joi, 07 Octombrie 2010, 06:43 »
păi vezi..... începi să accepţi situaţia.....
nu putem cere nimănui să fie ca noi, bucura-te că nu eşti în cazul celălalt....
nihil sine deo

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #12 : Joi, 07 Octombrie 2010, 09:32 »
cum spuneam, toleranta este armonia intre diferente(parerea mea), astfel putem spune ca e vorba si de orgoliu nestavilit sau acceptarea umila, vorbesc de extreme.
armonia dintre cele doua trebuie creata, spunea si nasha, e greu de atins, trebuie educata, simtita.
nu semanam unii cu altii ci ne completam, diferentele exista ca sa vedem, sa invatam rostul intamplarilor placute sau neplacute.

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #13 : Joi, 07 Octombrie 2010, 12:55 »
Începem să ne apropiem....
toată această întâmplare poate fi o lecţie.....

nihil sine deo

luciamanta

  • Vizitator
Răspuns: Toleranta
« Răspuns #14 : Vineri, 08 Octombrie 2010, 16:13 »
Am ajuns la o concluzie: trebuie invatate rabdarea si toleranta. Nu toti oamnenii se nasc rabdatori si toleranti si prin urmare, cei care vor sa reuseasa in viata si sa ocupe pozitii de conducere trebuie sa se remodeleze, spre binele lor si al celorlalti.