Autor Subiect: Problemele financiare ale unui single  (Citit de 56650 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Problemele financiare ale unui single
« : Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010, 08:19 »
Am sa abordez cateva teme ce tin de problemele unui single, aceasta fiind prima dintre ele. Pot fi si subiecte de dezbatere pt voi si de asemenea m-ar bucura sa gasiti pe parcursul articolelor lucruri care sa va ajute, care pot sa va conduca spre solutii pe care le-ati cautat si nu le-ati gasit pana acum.

Problemele financiare ale unui single

Cuplul ofera o oarecare stabilitate financiara, cu conditia ca ambii parteneri sa fie responsabili, chibzuiti si sa traga la aceiasi caruta. Impartirea costurilor de intretinere, de administrare a locuintei, anumite facilitati generate de faptul ca se calatoreste impreuna, duc la reducerea costurilor per individ.
La un single multe dintre cheltuieli nu doar ca nu sunt impartite cu cineva, dar de multe ori sunt amplificate. Ce sanse are el si in ce masura poate sa-si echilibreze bugetul, astfel incat sa-si poata permite aceleasi lucruri ca si o persoana ce face parte dintr-un cuplu? Pai oricat de rational, oricat de atent ar fi, nu are cum sa ajunga la costuri mai mici decat o medie pe familie, deci ii ramane o singura solutie: sa castige foarte bine, oricum mai bine decat un „familist". Sa vedem insa ce sanse are pentru a putea sa beneficieze de astfel de venituri.. In aceasta analiza am sa ma refer la normalitate, la cei care traiesc din munca lor, nu includ cazurile unor mosteniri, unor venituri rezultate din chirii, din exploatarea unor bunuri etc. Fireste ca acestea din urma ar fi binevenite, ar aduce un plus important bugetului, cu conditia sa le si ai. Oricum astfel de sume suplimentare provenite din astfel de „binecuvantari”nu trebuie gandite si privite de ceilalti ca facilitati nemeritate, pentru ca provin tot din munca, in general din aceea a unui apropiat a celui care beneficiaza de ele.
Din acest punct al abordarii, singles trebuie impartiti in doua categorii, cei tutori unici si cei care nu au copii, sau au, dar au crescut si sunt la o varsta la care se descurca dpdv financiar singuri.
Cea mai afectata categorie este prima si in special pentru faptul ca cheltuielile casei cresc cu nevoile copiilor. Si cum marea majoritate a celor ramasi sa-si creasca singuri copiii, se dedica si se sacrifica exclusiv lor, atunci bucatica de buget care le ramane disponibila devine foarte mica. Haine, carti, scoala, incercarea continua de a nu-si pune copilul intr-o situatie de a avea mai putin decat unul dintr-o familie, ambitia si dorinta enorma de a-l vedea realizat, diminueaza foarte mult nu doar resursele materiale, dar si energia parintelui.
Revenind la nevoia ca veniturile unui single sa fie mai mari, punctez ca existente doar  doua surse: salariul si extra castigurile. Pentru a avea un salariu mai mare, inseamna automat si o pozitie superioara in institutie, in companie, ori asta presupune un efort in plus si de cele mai multe ori timp suplimentar afectat job-ului. Ori si efortul si timpul sunt doua lucruri de care in general tuturorele unic nu beneficiaza. Si energia si timpul ii sunt afectate de copil, de tot ce tine de cresrerea si educarea lui. Destul de rare sunt cazurile in care un parinte ramas sa creasca singur un copil poate sa faca o cariera, care sa-i permita venituri substantiale. Ce- ramane de facut, ca totusi sa se apropie ca statut financiar de o persoana dintr-o familie? In primul rand trebuie sa fie constient ca este nevoie de mult echilibru si rabdare. Este nevoie sa imbine perfect cariera cu complexul de nevoi ale copilului. Trebuie sa fie constient ca doar din job se poate ajuta, doar de aici poate sa-l creasca asa cum isi doreste, doar de acolo ii pot veni resursele. In 99% din cazuri nu are timp pentru un extrajob sau o activitate suplimentara din care sa rezulte alte castiguri. Exista insa si categorii profesionale care permit sau impun o astfel de extra munca:  profesorii care datorita castigurilor mici si plafonate sunt nevoiti sa-si suplimenteze veniturile cu meditatiile, specialistii care au abilitarea si posibilitatea sa faca expertize de orice fel, avocatii, medicii.
Cei care nu au copii, sau a carora sunt independenti financiar au ceva mai mult timp liber si nu-si folosesc atat de mult resursele de energie ca si un tutore unic, ceea ce le da posibilitatea sa faca sau cariera, sau sa combine fericit job-ul cu un extra servici. Insa si aici este nevoie de echilibru, poate interveni surmenajul, poate sa se instaleze o stare de anti-socializare, se reduc mult contactele cu lumea reala. Echilibru ideal ar trebui sa se gaseasca undeva in situatia unui job nu foarte stresant, relativ bine platit, fara o goana neaparata pentru cariera, ci mai mult pentru perfectionare si un extrajob care s-ar putea plia pe un hobby, pe o activitate pentru care exista disponibilitate si placere. Astfel s-ar rezolva doua probleme: castigurile cumulate ar fi suficiente pentru o decenta sau chiar un confort superior, asta in conditiile unui efort nestresant si diluat si aceea a timpului liber, care in general afecteaza pe cei singuri. Ar exista o oarecare ocupare a acestuia si nu in exces. Un extrajob poate fi chiar placut si relaxant.
Evident ca fiecare dintre voi are o situatie financiara particulara diferita de a celorllati, aveti meserii diferite. Ceea ce am incercat eu in acest topic este o medie, o abordare generala.
.

daliana

  • Vizitator
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #1 : Joi, 09 Decembrie 2010, 22:40 »
Problemele unui single pot fi chiar mai multe si mai suparatoare decit cele ale unui familist. Esti singura si te-a inundat vecinul, iti curge caloriferul, ti se viruseaza calculatorul cind ai mai mult de lucru, iti trebuie un medic bun, e bolnava mama si nu vine salvarea.... Ma gindeam ca ne-am putea ajuta intre noi si in situatii grele, cind nu mai vedem nici o iesire.


luciamanta

  • Vizitator
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #2 : Vineri, 10 Decembrie 2010, 11:00 »

Daliana, ai perfectă dreptate. Se formează comunităţi noi şi relaţii noi, dar ideea de bază ar trebui să fie aceea de a ne ajuta reciproc, de avea încredere unii în alţii.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #3 : Vineri, 10 Decembrie 2010, 12:43 »
Bugetul unui single este diferit de cel al unui familist. Siguranta financiara a unui familist este superioara fata de cea a unei persoane singure.
O persoana care imparte cheltuielile unui camin isi poarte permite sa aiba o perioada in care veniturile personale sa fie diminuate – fie prin renuntarea  job-ului avut in cautarea altei optiuni mai avantajoase, fie prin intreruperea acestuia pe o perioada limitata. Situatie pe care un single si-o permite doar daca are o “ rezerva” care sa ii asigure traiul.
Si daca tot veni vorba de rezerva – ar fi una din variante pe care ar putea sa o aleaga o persoana singura.
Cam greu in zilele noastre sa si realizezi acest mic ‘tezaur’.  :D
Si aici varianta unui job suplimentar –o colaborare, un part time- este la indemana. Cunosc colegi care impartind pliante sau fiind reprezentanti de vanzari  la diferite firme de produse de tot felul – mai nou - incheierea de polite de asigurare - reusesc sa mai aduca un venit suplimentar bugetului.

lucia - este de laudat ideea ta - intradevar ne putem ajuta unii pe ceilalti. :)
admin- daca ai stii cat urasc ideea de a avea 2 mic dejun-uri pentru ca asa suna ofertele agentiilor de turism.  ;)

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #4 : Luni, 13 Decembrie 2010, 14:06 »
...cred ca pana la urma, problemele financiare sunt probleme financiare...ca esti singur sau nu

...stiu familii unde cheltuielile adminstrative se impart fix in doua, si fiecare diferenta de salariu si-o administreaza fiecare personal...
....stiu familii unde numai unul munceste ...si e mai greu decat la un single
...stiu familii unde chiar daca sunt doua venituri, unul se duce pe apa sambetei, din diverse motive ( alcool, fumat, pasiuni, hobby)
...stiu familii in care unul castiga si celalalt face afaceri paguboase
....stiu familii in care amandoi castiga bine, dar administreaza prost banii...ambii
...stiu atatea situatii in care femeile sunt oricum "singure" chiar daca mai exista o persoana care munceste in familie


pe cand un single
......nu se intinde mai mult decat ii e plapuma
......poate renunta fara prea multe regrete la ceea ce i se pare neimportant
......poate "rabda" in anumite circumstante pentru a putea iesi dintr-un impas
......nu are pe cine da vina
......se poate concentra pe obtinerea de venituri suplimentare
.....si pana la urma e liber de a lua orice decizie de investitie si de a-si asuma consecintele fara a mai trage si pe altcineva dupa el
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #5 : Miercuri, 15 Decembrie 2010, 15:26 »
banii nu aduc fericirea! doar numarul lor :)

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #6 : Miercuri, 15 Decembrie 2010, 16:16 »
...fericirea poate nu, dar sigur o intretin  ;)
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

Saturnianul

  • Vizitator
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #7 : Joi, 16 Decembrie 2010, 06:21 »

Depinde de fericirea fiecaruia. Unele pot fi intretinute numai de bani. In cazul altora, banii nu au nici un aport. Data fiind lumea materialista in care traim, cea mai faina fericire e aceea echilibrata in care banii joaca doar o parte din rol...

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #8 : Joi, 16 Decembrie 2010, 20:38 »
...fericirea poate nu, dar sigur o intretin  ;)
era o gluma :) banii nu vor aduce niciodata fericirea. aparent, ei intretin fericirea, dar ce fericire e aceea intretinuta de bani? ei vor putea, la un moment dat, sa cumpere bunavointa unei persoane, dar niciodata iubirea si fericirea izvorata din acest sentiment simplu.
epatand de jur-imprejur cu bancnotele, te vei intreba, la un moment dat, cati din apropiatii tai te apreciaza pentru ceea ce esti, si cati pentru ceea ce poti cumpara. te vei trezi dintr-o data singur si-ti vei aminti ca "bogata-si pupa boii-n bot, imbatranind cu boi cu tot!" :(

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #9 : Vineri, 17 Decembrie 2010, 00:36 »
...eu as privi din alt unghi...sunt multe mici sau mari placeri pe care din motive financiare nu ti le poti permite la un moment dat...poate nu ai noroc in dragoste...dar daca nu ai probleme financiare poti sa iti umpli timpul cu calatorii ...poate nu esti perfect sanatos...dar daca ai bani poti sa-ti permiti sa te "repari" la un alt nivel...poate nu ai multi prieteni,dar daca iti permiti financiar poti sa iti intretii hobbyuri ( ski, pescuit, planorism, scufundari, si multe altele )...poate nu ai avut sansa sa ai copii...si atunci daca ai bani, poate iti umpli golul pornind o afacere de la o pasiune care de asemenea are nevoie de bani.., conotatiile pot fi si pozitive...nu poti fericit cand poate cineva din familie are nevoie de un transplant si nu ai bani...nu poti fi atat de fericit daca ai 2 copii si stai intr-o garsoniera...nu poti fi atat de fericit daca ai prieteni dar nu poti iesi cu ei nici macar la o pizza...nu poti fi fericit daca copilul tau e un copil de exceptie si nu ai bani sa il trimiti macar intr-o tabara...

stii, eu cand am avut momente de "nefericire", m-am azvarlit in masina si am tras o fuga sa mananc o ciorba la o cherhana in Olimp...daca nu iti permiti , nu o faci...nu stiu , poate nu vorbim de acelasi lucru
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #10 : Vineri, 17 Decembrie 2010, 01:32 »
iata un rar moment cand suntem de acord, silviu.  :)

ar fi o ipocrizie sa nu recunoastem ca banii pot crea confort material/fizic si psihic dar nu cred ca si fericire. cred ca poate fi interesant sa te sui in masina, la orice ora din zi-noapte si sa bei o cafea la Viena, sau sa-ti cumperi orice tzoala pe care e cusuta nush' ce marca trendy, dar pot toate astea sa te faca fericit cu adevarat? aaa...daca-ti folosesti banii sa zicem pentru o fundatie prin care sa faci cu adevarat ceva util si bun si frumos, pentru altii mai napastuiti, da...asta cred ca te poate fericit dar tocmai pentru ca la mijloc este vorba, de fapt, de Iubire.

ziceam silviu ca, uite, macar o data gandim la fel.  :P am avut la un moment dat o amica instarita bine - fata buna si desteapta dar care facea greseala de a-si afisa starea materiala cu mandrie. Nu o data i-am spus ca in felul acesta nu va reusi decat sa se inconjoare de oameni falsi, ipocriti, mincinosi, profitori. cei onesti, care i-ar fi putut fi cu adevarat prieteni, poate, ezitau sa se amestece in armata de farisei din jurul ei... si-am intrebat-o daca fiecare relatie a ei nu statea in umbra intrebarii "pe mine ma vrea, sau banii mei?" evident ca asa era...

banii sunt buni, foarte buni, dar cu siguranta nu sunt cei mai importanti. IUBIREA e no.1. -de parinti, de copii, de iubit, de prieteni, de toti oamenii frumosi pe care ai norocul sa-i intallnesti intr-o viata...

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #11 : Vineri, 17 Decembrie 2010, 01:35 »
ignorati greselile din textu' de mai sus. sunt obo(sita)  :)

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #12 : Vineri, 17 Decembrie 2010, 09:42 »
micaela, din punctul meu de vedere fericirea nu e permanenta, dar recunosc ca am avut momente de maxima tristete si o fuga la mare m-a remontat....chestia cu shopingul mi se pare superficiala si mie, nu are legatura cu fericirea , dar recunosc ca natura imi poate acoperi anumite goluri...iar chestia cu afisatul starii materiale, da e de prost gust...poti sa fii putred de bogat si sa mergi cu bicicleta...dar totusi, lipsa banilor si starea precara materiala a vietii de zi cu zi , pe mine una nu pot spune ca ma ma binedispune decat daca incep sa o pun in balanta cu alte tragedii...poate sunt mai superficiala , nu stiu...dar stiu ca atunci cand imi pot permite sa fac tot felul de surprize, cand pot lua cuiva drag ceva ce isi doreste foarte mult si ii vad lumina pe fata in momentul cand primeste acel ceva, atunci, da , sunt fericita...si oricum, nu stiu de ce nu ne-am dori sa avem si iubire, si fericire, si bani si sanatate...ele nu sunt in competitie...
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #13 : Vineri, 17 Decembrie 2010, 09:45 »
Ideal ar fi sa avem la dispozitie si partea financiara cat si prietenii, familia, colegii, vecini etc . Sa putem pleca daca vrem sa bem o cafea la Viena alaturi de cei dragi.  :D
Poate vi s-a intamplat sa va confrutati cu eterna poveste. “Hai sa mergem la ….” si sa fie unul sau doi  dintre cunoscuti care sa renunte din lipsa de bani. Ai un sentiment ciudat – amestec de nemultumire si disconfort cand stii ca partea financiara nu-ti permite sa petreci alaturi de ei .
Discutam cu un amic (divortat de ceva ani) si care imi spunea ca divortul a fost un moment neplacut dar in urma lui a avut timp mai mult si si-a imbunatatit starea financiara. Culmea – era unul din punctele dificile in relatia cu fosta sotie.  :-\

De ce oare cele 2 aspecte nu se pot suferi si cand  exista unul celalat apune?

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Problemele financiare ale unui single
« Răspuns #14 : Vineri, 17 Decembrie 2010, 12:08 »
Citat din: balanta
poate nu esti perfect sanatos...dar daca ai bani poti sa-ti permiti sa te "repari" la un alt nivel...
decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos :D
Citat din: micaela
aaa...daca-ti folosesti banii sa zicem pentru o fundatie
da, pentru fundatia unui hotel sau a unei vile cu 30 de camere. pentru unii asta inseamna fericirea in forma pura.