Autor Subiect: Violenta "didactica" si nu doar  (Citit de 10028 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #15 : Miercuri, 29 Decembrie 2010, 18:36 »
buna sa-ti fie, draga luciamanta :)
eu nu vreau sa te supar nicicand, si pentru ca asa cum scriai, suntem de o complexitate extraordinara si, prin urmare, diferiti, vom cerne lucrurile prin site diferite. recunosc, eu sunt un pacatos, dar unul care isi recunoaste pacatele si se caieste... un preot mi-a spus candva ca un pacatos care se caieste face cat o suta de dreptzi. nu pretind ca am monopolizat adevarul si ca teoria mea cu privire la iubire este cea corecta, dar voi crede pana la capat ca iubirea nativa e mai presus de iubirea invatata.

nu inteleg ce inseamna "iubire adevarata, neconditionata". adica sa-l iubesti neconditionat pe cel care te insala, te minte, te tradeaza? pana unde merge aceasta iubire neconditionata? si iubind asa neconditionat, cu ce te alegi aici, pe acest pamant?

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #16 : Miercuri, 29 Decembrie 2010, 20:30 »
ei, iubirea neconditionata nu e la indemana oricui; pare-se ca numai asa_numitii iluminati o pot practica in forma autentica. pentru noi, sau pentru unii dintre noi care aspiram la o evolutie de un anumit tip, iubirea neconditionata  ramane ceva sublim la care aspiram asimptotic (vorba lui Tutea, in alt context). stiu ca e cam greu de imaginat
o iubire fara nevoi, asteptari etc. dar tocmai aceea e Iubire si nu o forma de egoism. Si iubirea neconditionata nu presupune sa ramai langa un om care te minte, te inseala etc. insa poti sa-l iubesti pe acel om fara sa-l judeci, fara sa-l condamni, sa-l iubesti si atat, asa cum poti iubi un om bolnav care nu TE agreseaza in vreun fel. In fapt, supararea in fata unui mincinos, tradator, etc, este manifestarea EGO-ului tau, n-are nimic a face cu iubirea fata de fiinta aceea, cu toate defectele sale... Te superi pe un schiop ca e schiop? nu. te superi pe un mincinos pentru ca TE minte pe tine. De ce sa nu poti iubi un mincinos la o adica? si aici imi vine sa rad maxim pentru ca eu insami urasc minciuna si nu suport mincinosii.  :) vezi bine ca stam bine toti la teorie, numai ca practica e de-a dreptul criminala.  :) Deci, revin...iubirea neconditionata presupune sa iubesti fiinta aceea pentru Dumnezeul ei, tolerant fiind cu manifestarile disfunctionale ale egoului sau, dar asta nu presupune ca esti si obligat sa ramai alaturi de ea. nu; o iubesti, dar pleci pe drumul tau, acela care ti se potriveste, cu oamenii care ti se potrivesc. de ce, insa, trebuie sa plecam cu ura sau suparare din ceva ce n-a mers? de ce nu putem pleca iubind omul respectiv si iertandu-l pentru ceea ce ne-a gresit pentru ca stim ca e deconectat de la Sinele sau, adica farama de Dumnezeire (unii ii spun forta divina universala) care zice-se (si eu sunt convinsa) exista in fiecare? e al naibii de greu dar nu imposibil. cu exercitiu si invatare se poate. de aceea si eu subscriu ideii Luciei ca putem si invata cum se iubeste, cum poti sa recunosti manifestarile propriului tau egou si ale egoului celorlalti. asta te ajuta sa fii mai intelept, mai tolerant, sa intelegi DE CE uneori oamenii din jur (iti) fac ce (iti) fac. si cand poti sa intelegi, poti sa si ierti, deci ti-e mai usor si sa-l iubesti pe cel de langa tine chiar si atunci cand face lucruri pe care le socoti rele.
uite, acuma ma instruiesc sa te iubesc in ciuda negativismului tau enervant.  :D :D hai ca glumesc, da?!?

luciamanta

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #17 : Miercuri, 29 Decembrie 2010, 22:03 »

si iubind asa neconditionat, cu ce te alegi aici, pe acest pamant?

   Draga Silviu,
   Iti spun cu maximă sinceritate, eu una m-am ales cu prieteni adevăraţi care mă ajută la greu ori de câte ori am nevoie. Si nu este puţin lucru.
   Silviu, iti spun părerea mea. Dacă te-ai îndrăgosti cu adevărat de persoana potrivită şi ai trăi intens iubirea aşa cum nu ai mai trăit-o niciodată, în mod sigur, tu ai fii acela care ai iubi necondiţionat, ai fii acela care primeşte scânteia de viaţă, care iese din comunul greu al unei existenţe sterile, dominate numai de material, de fizic.
   Silviu, tu trebuie să te îndrăgosteşti. Numai aşa îţi vei vindeca sufletul, iar suferinţele ascunse, tristeţea, posibilele traume ori vicii nu te vor mai domina...
   Sau dacă totuşi nu vei reuşi să te îndrăgosteşti va trebui să ai un prieten adevărat, cu o personalitate pozitivă, care să te înţeleagă, care să îţi fie devotat, căruia să îi faci confidenţe, un prieten care să te ajute şi să nu te dezamăgească.
   Şi acum închei, spunându-ţi că dăruind iubire semenilor tăi, ei vor învăţa la rândul lor, să o primească şi să o dăruiască. 

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #18 : Sâmbătă, 01 Ianuarie 2011, 14:49 »
draga micaela, iubirea aceea la care ajung doar iluminatii e una de tip religios, care te indeamna sa-ti iubesti aproapele. recunosc, eu nu am ajuns si nu voi ajunge vreodata la acest nivel de iluminare pentru ca, in primul rand, ma iubesc pe mine :D
sigur ca, la o adica, poti iubi si-un mincinos, dar o faci cu sufletul chinuit de-ndoiala iar aceasta iubire are toate sansele sa se stinga repede si sa te faca sa fii mefient in viitoarea relatie.
revenind la iubirea innascuta, eu ma gandeam nu la iubirea Dumnezeiasca, ci la una simpla, pamanteana, dintre un barbat si o femeie, iubire pe care noi, muritorii neiluminati, o vom cauta mereu :-\
nu, nu trebuie sa plecam incarcati de ura din ceva care n-a mers. sa ne amintim mereu cuvintele lui g. marquez: nu plange pentru ca s-a terminat, zambeste pentru ca s-a petrecut :)

draga luciamanta, eu am fost indragostit de multe ori, poate nu mereu de persoana potrivita, doar stii si tu ca dragostea e oarba :D, si am iubit intotdeauna nebuneste (ca un scorpion :D) dar niciodata prosteste.
nu-i putin lucru sa-ti gasesti prieteni adevarati daruind iubire neconditionat, dar nici mult nu e :( eu, asa traumatizat si plin de vicii cum ma crezi, daruiesc iubire si ma astept sa primesc iubire, nu o banala prietenie. semenilor mei nu le pot oferi iubire neconditionat. nici Dumnezeu nu ne ofera iubire neconditionat :( intr-una dintre versiunile Luceafarului, dintre argumentele cu care Demiurgul incearca sa-l convinga pe Hyperion sa renunte la sacricificiul nemuririi se desprinde o strofa de inepuizabila actualitate:
ce-mi pasa daca-i duce-n timp
fanfara sau cimpoiul?
mii de razboinici mor pe camp,
dar n-a murit razboiul.

luciamanta

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #19 : Sâmbătă, 01 Ianuarie 2011, 20:00 »
    Dragă Silviu,
    Te salut cu prietenie, iti urez Un Nou An plin de bucurii, de oameni dragi care să îţi fie alături! Ce aş mai putea să îţi spun? Îmi aminteşti din ce în ce mai des de personajul principal al comediei "Mai bine nu se poate", personaj interpretat fenomenal de Jack Nicholson.
    Parerile noastre sunt diferite in ceea ce priveste iubirea neconditionata, indiferent ca este vorba de iubirea lui Dumnezeu, ori de iubirea intre un barbat si o femeie sau de iubirea parintilor pentru copii.... Este clar ca aceste pareri  pe care le sustinem, nu le vom schimba, de fapt, nici noi se pare ca nu ne vom schimba, nu-i asa, Silviu?
    Probabil ca, pana la urma, fiecare are dreptatea lui... Iar cuvintele tale ma conduc intr-o altă realitate, care trebuie facută cunoscută...
    Te invit, Silviu, sa lecturezi poezia de mai jos, care se potriveste comentariilor noastre...

Marin Sorescu - Am vrut sa ma schimb
Am vrut sa ma schimb pe unul mai bun,
L-am cautat cu lumanarea,
Inalt ca bradul, curat ca floarea,
Si care noaptea sa doarma tun.

Ce, cu mandrie, sa-si zica: unul
Ca mine-n lume nu mai exista.
Frumos, cu educatie ateista,
Poti sa il cauti sa tragi cu tunul.

Ce bine! Ce bine! Ce bine!
Si, pe de alta parte, vai ce pacat!
Nimeni n-a vrut sa se dea pe mine
Si de-aceea am ramas neschimbat.

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #20 : Sâmbătă, 01 Ianuarie 2011, 22:05 »


sunt de acord ca e greu sa atingi levelul iubirii neconditionate, dar era o palida inceracare de definire a ei. si ideal e a o atinge tocmai intr-o relatie barbat-femeie ca posibila alternativa la disfunctionalitatea cvasi-generalizata a acestui tip de relatie. daca privim in jur, vedem cat de putine relatii frumoase sunt si cat de multe chinuite. de ce credem ca e asa? poate pentru ca, desi credem ca iubim, de fapt nu prea stim ce e aceea iubire, avem doar iubire-scop, iubire-nevoie, iubire-asteptare, iubire-posesiune etc... iubire pur si simplu, ba.
si e foarte bine ca te iubesti pe tine: e prima conditie ca sa-i poti iubi pe ceilalti, cu conditia sa iesi din sfera egoismului.  ;)
"banala prietenie"? pai prietenia, zic eu, e o forma platonica de iubire. restul sunt amicitii.
ma straduiesc sa descifrez relevanta citatului tau da' zau nu-mi iese.  :) apusa-i filosofia poemului cela in memoria-mi subreda. mai incerc.  :-\

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #21 : Sâmbătă, 01 Ianuarie 2011, 23:17 »
draga luciamanta, te contrasalut cu prietenie si iti urez ce imi urezi si tu mie :)
spre osebire de sorescu, eu nu vreau sa ma schimb. cred ca nici nu as putea, indiferent cat m-as cazni. si-n fond si la urma urmei, in ce sa ma schimb? intr-un individ anost, cu Dumnezeu mereu pe buze si cu sufletul incarcat de pacate? nu, nu vreau sa fiu asa. mai bine un pacatos cinstit care se caieste. de cand am aflat ca un pacatos care se caieste face cat 100 de dreptzi, nu-mi mai incap in piele de bucurie :D
Citat din: micaela
daca privim in jur, vedem cat de putine relatii frumoase sunt si cat de multe chinuite. de ce credem ca e asa?
poate pentru ca, asa cum zicea cioran, a iubi inseamna a suferi si cum multi fug de suferinta putini stiu sa iubeasca. sper ca acum vei descifra relevanta citatului :)
in privinta strofei din poemul cela, voiam sa spun ca nici Dumnezeu nu ne iubeste pe toti deopotriva, din moment ce-i e indiferent daca marsaluim plini de viata en-fanfare, ori ne indreptam spre locul de veci acompaniati de cimpoi.
dar poate... o! capu-mi pustiu cu furtune,
gandirile-mi rele sugrum cele bune... :(

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #22 : Sâmbătă, 01 Ianuarie 2011, 23:37 »
in ce sa ma schimb? intr-un individ anost, cu Dumnezeu mereu pe buze ?

incearca varianta "un individ complex si cu Dumnezeu mereu in suflet." nu-i la moda, dar e buna.  :D

poate pentru ca, asa cum zicea cioran, a iubi inseamna a suferi si cum multi fug de suferinta putini stiu sa iubeasca

iti place Cioran, nu-i asa? prefer Tutea  ;)

aaaaa, asa deci. acum sunt luminata in privinta relevantei, desi nu-s de acord cu ideea.  ;)


! capu-mi pustiu cu furtune,
gandirile-mi rele sugrum cele bune...



aici suntem de acord.  :D
nu poti sa incerci ca gandurile bune sa sugrum cele rele? ca dupa furtune, liniste si soare e logic si ciclic sa apara. ;)

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #23 : Duminică, 02 Ianuarie 2011, 00:49 »
Citat din: micaela
aaaaa, asa deci. acum sunt luminata in privinta relevantei, desi nu-s de acord cu ideea.
ai dreptul sa nu fii de acord :D dar si eu am dreptul sa fiu de acord cu poetul.
Citat din: micaela
nu poti sa incerci ca gandurile bune sa sugrum cele rele?
nope! nu acum :(

luciamanta

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #24 : Duminică, 02 Ianuarie 2011, 08:43 »
    Silviu, dar cine a spus ca trebuie sa te schimbi intr-un individ anost? Cine? De ce anost? De unde ti-a venit ideea asta? Ma surprinzi! Un om nu este niciodata anost indiferent de credinta pe care o are, indiferent daca il cauta pe Dumnezeu sau nu.  Un individ este anost, cand este fals, cand nu are nimic de oferit si de spus, cand nu iubeste, cand nu traieste. Eu una, traiesc adevarul oricat de dureros ar fi si nu nu minciuna, ma caiesc pentru pacetele mele si nu imi place sa ma ascund  sub fard, nu imi plac cuvintele date cu un stat gros de pudra, ascunse sub perucă. Si dacă nu ai inteles ceea ce caut eu in lumea asta mare, afla, Silviu, că eu caut ceea ce căuta şi Diogene cu lumanarea, ziua in amiaza mare: UN OM.

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #25 : Duminică, 02 Ianuarie 2011, 10:39 »
Citat din: luciamanta
eu caut ceea ce căuta şi Diogene cu lumanarea, ziua in amiaza mare: UN OM.
si l-a gasit?

luciamanta

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #26 : Duminică, 02 Ianuarie 2011, 15:33 »

Silviu, stii proverbul: "Omul îşi propune, Dumnezeu dispune".

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #27 : Duminică, 02 Ianuarie 2011, 16:23 »
stiu, nihil sine deo. dar hai sa-l lasam pe Dumnezeu.

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #28 : Duminică, 02 Ianuarie 2011, 23:21 »
bun gasit dragii mei si in acest an!
ma bag si eu?! ;)
in fiecare individ exista un OM, in fiecare OM exista un Dumnezeu, in fiecare Dumnezeu (ma refer la cultele religioase) ... suntem noi ... chiar si sionisti
nihil sine deo

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Violenta "didactica" si nu doar
« Răspuns #29 : Marți, 04 Ianuarie 2011, 11:06 »
bun gasit! :)
baga-te! ;)
in anumiti indivizi, omul e greu de gasit. nu ai citit ca ascetul diogene il cauta cu lumanarea?
ma indoiesc ca in fiecare om exista un Dumnezeu. mai curand in fiecare om exista Raul :(