Autor Subiect: Singuratatea in doi  (Citit de 239692 ori)

0 Membri şi 7 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Onix

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 245
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #690 : Duminică, 02 Noiembrie 2014, 15:55 »
Despre singuratate si solitudine cu....Osho :
Singurătatea este o stare de spirit negativă. Solitudinea e pozitivă, în ciuda a ceea ce spune dicționarul. În dicționar, singurătatea și solitudinea sunt sinonime – în viață nu sunt. Singurătatea e o stare de spirit în care îți lipsește constant celălalt. Solitudinea e starea de spirit când ești constant încântat de tine. Singurătatea înseamnă nefericire. Solitudinea înseamnă fericire. Singurătatea este veșnic îngrijorată, îi lipsește ceva, tânjește după ceva, dorește ceva. Solitudinea este o împlinire profundă, o mulțumire extraordinară, fericire, sărbătoare. Singurătatea te descentrează. Solitudinea te centrează, te fixează. Solitudinea este frumoasă. E înconjurată de eleganță, de grație, de un climat de mulțumire fantastică. Singurătatea e cerșetoare; totul la ea e cerșeală și nimic altceva. Nu are grație; de fapt, e urâtă. Singurătatea înseamnă dependență, solitudinea înseamnă independență absolută. Te simți ca și cum toată lumea ar fi a ta, întreaga existență ar fi a ta.

Ei bine, dacă intri într-o relație când te simți singur, îl vei exploata pe celălalt. Celălalt va deveni un mijloc de a te satisface. Te vei folosi de celălalt, și nimănui nu îi place să fie folosit, pentru că nimeni nu se află aici pentru a fi un mijloc pentru altcineva. Fiecare ființă umană e un scop în sine. Nimeni nu se află aici pentru a fi folosit ca un obiect, fiecare se află aici pentru a fi venerat ca un rege. Nimeni nu se află aici pentru a împlini așteptările cuiva, fiecare se află aici pentru a fi el însuși. Așa că, ori de câte ori intri din singurătate într-o relație, relația e deja pe dric. E pe dric chiar înainte de a fi început. Copilul s-a născut mort. Relația o să-ți pricinuiască și mai multă nefericire. Și, ia aminte, atunci când intri într-o relație pentru că ți-o cere singurătatea, persoana cu care legi relația se află în aceeași situație, pentru că nimeni care își trăiește cu adevărat solitudinea nu va fi atras de tine. Tu ești mult prea jos. Cel mult poate să te simpatizeze, dar nu să te iubească. Cel care este în culmea solitudinii poate fi atras de cineva tot solitar. Așa că, atunci când acționezi după singurătate, dai de o persoană de același tip; dai de propria reflecție. E o întâlnire între doi cerșetori, între doi oameni nefericiți. Iar atunci când se întâlnesc doi oameni nefericiți, fiecare îi pricinuiește celuilalt mult mai multă nefericire decât putea să le pricinuiască singurătatea. La întâlnirea a doi oameni nefericiți, nefericirea nu se adună, ci se multiplică.

Mai întâi fii solitar. Mai întâi bucură-te de tine, iubește-te. Mai întâi fii atât de autentic fericit încât nu contează dacă nu vine nimeni. Ești plin, te reverși. Dacă nimeni nu bate la ușa ta, foarte bine, nu pierzi nimic. Nu aștepți pe nimeni să vină să-ți bată la ușă. Ești acas㠖 dacă vine cineva, bine, minunat. Dacă nu vine nimeni, tot bine și minunat. Pe urmă intri într-o relație, și intri ca un stăpân, nu ca un cerșetor. Intri ca un împărat, nu ca un cerșetor.

Iar persoana care trăiește în solitudine va fi întotdeauna atrăgătoare pentru altă persoană care își trăiește și ea frumos solitudinea, pentru că cine se aseamănă se adună. Când se întâlnesc doi stăpâni – stăpâni pe ființa lor, pe solitudinea lor –, fericirea nu doar se adună, se multiplică. Întâlnirea lor este o minunată sărbătoare. Și ei nu se exploatează reciproc, nu se folosesc unul de celălalt. Dimpotrivă, devin unul, și se bucură de existența care îi înconjoară.

Doi oameni singuratici se înfruntă întotdeauna, se confruntă. Doi oameni care au cunoscut solitudinea sunt uniți de un interes comun, de un scop înalt, îndepărtat. Ei nu se uită unul la celălalt, ci la ceva mai înalt decât ei. Poate se țin de mână, dar se uită la luna din înaltul cerului. Uneori ascultă împreună o simfonie de Mozart sau Beethoven sau Wagner. Alteori poate stau lângă o cascadă și ascultă muzica sălbatică pe care o cântă apa ce cade în gol. Nu, două persoane care sunt foarte mulțumite în sinea lor nu încearcă să se folosească una de cealaltă. Dimpotrivă, devin tovarăși de călătorie, se află în pelerinaj. Însă când se întâlnesc două persoane singuratice, se uită una la cealaltă, pentru că sunt permanent în căutare de căi și mijloace de a se exploata una pe cealaltă, de a se folosi una de cealaltă, de a fi fericită una prin cealaltă. Interesul comun pe care îl au de obicei două persoane este sexul. Sexul poate să unească momentan două persoane, întâmplător și foarte superficial. Adevărații îndrăgostiți au un interes comun mai mare. Nu că între ei n-ar exista și sex; poate să existe, dar ca făcând parte dintr-o armonie superioară. Iubirea se întâmplă ca parte a unei armonii superioare. Iar atunci când iubirea se întâmplă de la sine, necăutată, negândită, are o calitate cu totul aparte. Este divină, nu mai este umană.”

(Osho, „Bucuria – Fericirea care vine din interior”, Pro Editură și Tipografie, 2006)

Offline mar61r0@gmail.com

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 120
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #691 : Luni, 03 Noiembrie 2014, 09:00 »
Ema, imi cer scuza ca "imi dau cu parerea" dar, nu poti incepe o relatie fara sa "inchizi usa". Asa urmatorul partener nu are nici o sansa reala. Nu poti trai facand comparatii, nu este corect nici fata de celalalt si nici fata de tine.
Pana nu te vindeci, nu "uiti" pur si simplu de existenta celuilalt, nu vei putea porni mai departe, parerea mea..... ;)
Ai mare dreptate Onix! Cata vreme nu inchei un capitol, nu poti deschide altul!
Stop dancing the dance! Start feeling the dance!

Offline TIRCA LAURA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 21
  • Si Ingerii au demonii lor!
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #692 : Joi, 14 Iulie 2016, 01:25 »
Extraordinara introspectiunea lui Osho in singuratate si solitudine. Un articol deosebit Onix!.
Ca intotdeauna, totul pleaca de la cat de bine ne cunoastem pe noi insine. Cat de deschisi suntem sa ne recunoastem defectele, sa ne infrangem fricile, sa ne punem in valoare calitatile, sa ne urmarim visele indiferent de scepticismul celorlalti, sa ne asumam statutul pe care il avem, cu capul sus, cu mandrie, sa ne permitem luxul de a ne simti fericiti in solitudinea noastra?
E o lupta continua si grea pentru fiecare dintre noi. Vrem sau nu, suntem parte dintr-un sistem social si cultural care promoveaza casnicia. Nu o relatie fericita, ci casnicia... Un cuplu fericit, mai devreme sau mai tarziu, va simti presiunea celorlalti de a-si "legaliza" relatia. De parca iubirea are nevoie de "legalizare". Dar astea sunt tarele culturale pe care le mostenim, indiferent ca ne place sau nu, si simtim presiunea lor tacita...
Si nu ar fi nici o problema cu "legalizarea" unei relatii atat timp cat aceasta ar fi pasul firesc pe care cei doi simt ca trebuie sa il faca si nu ar trebui sa schimbe cu nimic ceea ce a fost inainte. "E doar o bucata de hartie". Uniunea este in interior, nu pe un document sau intr-un statut social/civil.
Dar.. dinnou dar.... in multe cazuri nu se intampla asa...
Multe relatii se legalizeaza din teama si nesiguranta. Teama de singuratate, teama ca nu veti mai fi impreuna daca nu ai "papirusul" in mana, teama ca te-ar parasi pentru o alta/altul, teama de a fi judecat de cei din jur, teama de dumnezeu sau doar "mandria", de a spune "sunt casatori/a." Un aspect nesemnificativ din punctul meu de vedere. Cred ca raspunsul corect ar fi "Sunt Fericit/a".
Alte relatii se legalizeaza datorita incapacitatii majoritatii oamenilor de a face diferenta intre iubire si indagosteala si de nevoia imperativa de a avea o confirmare a relatiei din partea partenerului.
Daca o relatie functioneaza fara "sfortari", daca oamenii se simt intradevar fericiti (nu euforici) si simt ca acolo isi doresc sa fie, daca simt nevoia sa daruiasca neconditionat celuilalt fara sa se gandeasca sau sa se astepte la o recompensa, si daca in toate astea exista reciprocitate, atunci eu cred ca acea relatie este pe drumul bun. Evident ca in orice reatie trebuie sa te implici, sa depui efort sa iti doresti intradevar gasirea echilibrului in cuplu, pentru ca fiecare individ vine cu un anumit bagaj in relatia respectiva, iar acel bagaj trebuie desfacut, sortat, aranjat si reorganizat impreuna. Balastul se arunca si pastram lucrurile valoroase, constructive, care ne fac fericiti impreuna si care ne ajuta sa evoluam impreuna. Pentru ca aceasta e calea fireasca a lucrurilor... sa evolueze. Ca sa iti atingi visele trebuie sa mergi inainte, sa evoluezi, sa lupti, sa fii hotarat, dar si sa respecti pe toti cei cu care te intalnesti in drumul tau, pentru ca pe acolo pe unde ai urcat, s-ar putea la un moment dat sa si cobori..... si te-ai puteai intalni cu aceeasi oameni....
Probabil de aceea tot mai multi oameni ajung sa fie singuri (voluntar sau involuntar), iar dintre acestia unii aleg sa devina solitari......
Dar deja m-am intins cam mult cu parerile mele.....
Pana una... alta..... Fiti fericiti! :dance:
Viata e scurta. Distruge regulile. Iarta usor. Saruta incet. Iubeste sincer. Razi cu pofta.
Si sa nu regreti niciodata ceva ce te-a facut fericit!

Offline Mihaela_69

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 3
  • viata e frumoasa pana la capat!
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #693 : Luni, 17 Aprilie 2017, 14:00 »
Bine -am gasit
Am vrut sa postez si eu aici careva randuri si dupa ce am scris textul si am tastat codul de siguranta am primit un mesaj ca nu pot adauga subiecte noi.Dar era in topic,nu era nou .Sunt noua si poate ceva nu am stiut cum trebuie facut.Mi-ar place sa imi pot impartasi gandurile cu voi cu atat mai mult cu cat gasesc multe subiecte despre care mi-ar place sa vorbesc.Stie cineva daca pot recupera ce am scris si nu s-a postat.As vrea sa incerc din nou?
Mihaela
Tot ce se intampla,se intampla cu un motiv, dar daca nu iti iei bilet la loterie-nu ai de ce sa urmaresti rezulatele.Sa avem curaj sa traim si viata o sa aiba curaj sa ne incerce.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #694 : Luni, 17 Aprilie 2017, 14:28 »
Stie cineva daca pot recupera ce am scris si nu s-a postat.As vrea sa incerc din nou?

Mihaela, bine ai venit. Se simte entuziasmul celui care a gasit ceva nou de care e incantat  :kissing:
Din pacate, din ce stiu eu, ce ai scris si s-a pierdut nu poate fi recuperat. Cred ca a fost o eroare de tastare.
Sincer nu stiu ce cod de siguranta zici tu ca ai tastat. Poate ca e ceva nou, pentru cei noi....

asa ca nu ramane decat sa incerci sa recuperezi ...din memorie. Iar de postat, postezi exact asa cum ai postat si mesajul tau. Cu click pe butoanele de jos: ...Raspunde,,  daca vrei sa verifici cum arata textul tau ii poti da Previzualizare, asta iti permite sa faci corecturi/modificari si in final... Postare

Daca ti-a scapat vreo eroare, ai posibilitatea sa apesi butonul Modifica - activ doar vreo 10 minute.

Succes! Asteptam cu drag, interes si rabdare sa ne impartasesti din gandurile tale. :flori:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Matias Camelia

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 76
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #695 : Luni, 17 Aprilie 2017, 20:51 »
Am impresia ca la primele postari apare un cod de siguranta, parca de 2 ori mi-a aparut si mie.

Offline Johnson

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 15
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #696 : Duminică, 16 Iulie 2017, 19:14 »
Interesante discutii ! Mai inveti cate ceva din ele !  :-X

Offline Matias Camelia

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 76
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #697 : Luni, 17 Iulie 2017, 23:10 »
Interesante discutii ! Mai inveti cate ceva din ele !  :-X
Teoria ca teoria, dar practica ne omoara! Nu chiar ne omoara! :dance:

Nu sunt de acord sa tot citam din Osho si altii, mai bine sa spunem ceva gandit si trait noi, sunt sigura ca avem destule de impartasit!

Osho vorbeste intr-un un anumit context, nu e universal valabil! Nu vreau sa supar pe nimeni, e parerea mea!

Offline Onix

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 245
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #698 : Duminică, 17 Decembrie 2017, 09:13 »
Intotdeauna suntem deschisi la opinii noi. Fiecare este liber sa-si exprime punctul de vedere fie prin citate fie prin emulatii proprii, fara pretentia exhautivitatii.
Asteptam cu interes opinia ta asupra subiectului   :flori:

Offline echilibru

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 38
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #699 : Duminică, 17 Decembrie 2017, 10:02 »
Buna ziua tuturor!
Am ajuns la concluzia ca suntem ciudati, uneori, pentru cei cu viziune mai mult decat liberala/libertina: cand suntem singuri gandim intr-un fel, cand suntem "singuri in doi"...se manifesta unele instincte de aparare, combinate cu precepte de etica. O persoana morala este si etica, dar si moralizatoare-privita din exterior ( recunosc deschis ca fac parte din tagma). Dar nedreptatea doare si...apare instinctul de aparare. Atunci, merita sa exersezi singuratatea in doi?

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #700 : Duminică, 17 Decembrie 2017, 10:41 »
Nu merita! Dar, din pacate, ajungem la concluzia asta dupa ce am...exersat deja. Si uneori mai exersam o data, ca sa fim siguri :hammer:

Plus ca nu cred ca e vreo alegere constienta. Adica nu pleaca nimeni cu dorinta: caut partener pentru relatie de singuratate in doi.
Pana la urma invatam doar sa recunoastem semnele si sa ii punem punct cat mai degraba. Zic si io.  :crazy2:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Onix

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 245
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #701 : Duminică, 17 Decembrie 2017, 11:48 »
 
Singuratate in doi, daca merita? Este o chestiune de optiune a fiecaruia dintre noi. Alegerile ne apartin, iar unii sunt dispusi sa plateasca pretul, altii nu, sau mai corect spus cei care refuza (peste ani) sa mai plateasca pretul chiar daca nu devin mai impliniti macar sunt mai impacati cu sine. Adesea in viata oamenii sunt nevoiti sa faca compromisuri, inclusiv sub acest aspect, iar uneori teama sau alte motive pecuniare ii determina sa ramana intr-o astfel de relatie, altii  gasesc metode alternative cum ar fi plecarea la mare distanta sub diverse motive (job, cresterea nepotilor, orice....). Cum spuneam fiecare isi traieste propria experienta de viata, alegerile ne apartin...... :kissing:

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #702 : Duminică, 17 Decembrie 2017, 12:08 »
interesant, ca de obicei, ce spui tu onix. Asa e, alegerile ne apartin. Ca si responsabilitatea pentru aceste alegeri si consecintele lor.

pentru mine, singuratatea in doi se defineste aproape exclusiv prin disparitia legaturii emotionale si a comunicarii intre cei doi. Nu mai vorbesc de situatia cand accepti sa iti petreci viata in casa si in pat cu ...dusmanul.

Adica, poate ca sunt si relatii la distanta care sunt mai vii, proaspete si actuale doar pentru ca cei doi gasesc solutii sa mentina legatura emotionala intre ei. Nu stiu niciuna, dar poate fi posibil...
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Onix

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 245
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #703 : Duminică, 17 Decembrie 2017, 12:30 »

I-am raspuns lui.....Echilibru, desi nimeni nu detine adevarul absolut. Ca si ea, m-am intrebat adesea daca nu cumva sunt defecta sau cumplit de pragmatica pentru ca nu accept o singuratate in doi.
Sunt de acord cu definitia data de tine, Wanderland. Tocmai de aceea consider ca fiecare persoana are propriul grad de suportabilitate sau alege alternativa mai.....usoara, fuga, ramanand totusi intr-o relatie defecta. In idealismul meu, i-am intrebat - de ce ? Iar raspunsul  primit l-am indicat mai sus.
Imi permit sa afirm ca cei ce aleg o singuratate in doi, indiferent de motivele invocate, nu sunt nici mai fericiti nici mai linistiti si platesc un pret prea mare pentru statutul de ....cuplu. Dar ce stiu eu, un biet muritor.......

Offline Nina Petre

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 177
Re: Singuratatea in doi
« Răspuns #704 : Duminică, 17 Decembrie 2017, 13:56 »
  Nu-mi mai place deloc sa ma victimizez si sa dau vina pe partener ca n-a mai vrut sa stea cu mine pana la sfar?it, sa devin depresiva si lipsita de speranta ca mi s-au irosit toate ocaziile de-a mai intalni pe cineva...stiu sigur ca nu-mi mai place asta dar inca nu stiu ce sa pun in loc. Treaba lui cat de matur a fost, e pana la urma si libertatea lui de a alege...dar eu, eu ce fac cu viata mea? Intrevad schimbarea dar mi-a fost inoculata prea mult timp ideea ca fara un barbat alaturi nu contez prea mult, ca sa scap de ea prea repede. Ne nastem totusi fiinte libere, de ce sa nu putem trai astfel fara sa ne deranjeze atat de mult ca nu suntem, cu orice pret, la brat cu cineva sau ca imbatranim. Prin SC am identificat trei categorii de persoane, unele care resping cu desavarsire faptul ca sunt singure si sufera teribil cand vad atat de multe victime la un loc, altele care sunt asa ca mine cu piciorul in doua luntri si altele, destul de putine insa, aproape impacate cu statutul lor, care traiesc cu voluptate momentele de libertate...