Arhiva > Arhiva

Stiati ca.....

(1/39) > >>

almi_gabi:
*O maimuta sud-africana a fost rasplatita cu o medalie si promovata la rangul de caporal in timpul primului razboi mondial.

*Existenta premiului Nobel este rezultatul unei schimbari de ultim minut in testamentul lui Alfred Nobel, care nu a vrut sa ramana in istorie drept un sustinator al violentei (intrucat este cel care a inventat dinamita).

almi_gabi:
Parfumuri. Stiati ca…?

..... prima chimista din istorie este considerata a fi o femeie care se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor? Tapputi, asa cum se numea femeia, apare mentionata intr-o scriere cuneiforma din atribuita mileniului 2 inainte de Hristos din zona Mesopotamiei.

....substantele mirositoare din componenta unui parfum nu au numai origine vegetala ci si animala? De exemplu, o substanta inflamabila de culoare inchisa secretata de sistemul digestiv al Casalotului (o anumita specie de balena; Sperm Whale in engleza) sta la baza producerii ambrei. Alte arome se obtin si din castori sau albine, in timp ce moscul (in original musk, care inseamna testicul in limba sanscrita) se obtine din secretia unei glande situate in regiunea anala la masculii speciei de caprioare cu acelasi nume.

Cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri de catre oameni, gasite pana in prezent, au aproximativ 4000 de ani? Descoperite recent, sticlutele de parfum si vasele de mixare gasite in Pyrgos, Cipru, faceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri patrati in care se fabricau parfumuri.

.....in Europa, si mai ales in Franta, industria parfumurilor a luat amploare sub influenta parfumierului personal al Caterinei de Medici (Regina a Frantei), pe nume Rene? Insa fabricarea esentelor frumos mirositoare fusese initiata cu mult inainte de acesta: retete de parfum datand din 1221 au fost atribuite calugarilor de la Manastirea Sfanta Maria din Florenta.

.....la inceput, parfumurile erau folosite de aristocratia europeana pentru a masca miorosurile neplacute emanate de corp in lipsa unei igiene adecvate? Din pacate, acest lucru este destul de raspandit si in ziua de astazi, in toate clasele sociale.

......apa de colonie, cel mai frecvent produs din gama parfumurilor cumparat pe scara larga, are cea mai mica concentratie de parfum? Majoritatea produselor de acest fel au o concentratie de parfum de doar 5%. Spre comparatie, apa de toaleta are o concentratie medie de 10%, apa de parfum una de 15% in timp ce cea mai mare conentratie o intalnim in extractul de parfum: 20% in general dar poate ajunge si pana la 40% in cazul produselor exclusiviste. Aftershave-urile au o concentratie medie de 3%.

......parfumurile destinate barbatilor au in general o concentratie mai mica de parfum decat parfumurile destinate femeilor? Astfel, in cazul produselor pentru barbati, concentratia uzuala maxima sub care se vand parfumurile este cea a apei de colonie in timp ce in cazul produselor pentru femei cel mai des intalnit produs este apa de toaleta (sau de parfum).\

Avicenna, un celebru invatat din Persia, a fost primul care a descris tehnica distilarii prin care se puteau obtine uleiurile esentiale din plante si flori? Distilarea este si astazi cea mai utilizata metoda prin care se extrag uleiurile aromatice din flori.

.......denumirea apa de “colonie” provine de la numele orasului German in care s-a fabricat initial aceasta varietate de parfum? Este vorba de Cologne sau, mult mai cunoscut in Romania dupa numele sau german, Koln. Giovanni Maria Farina, un celebru parfumier, este numele inventatorului si 1709 este anul lansarii acestui tip de produs.

.....“notele” sau “tonurile” unui parfum sunt in numar de 3: de varf, de mijloc si de baza? Notele de varf sunt cele pe care le mirosim imediat dupa ce incercam un parfum si au la baza moleculele cu cea mai rapida evaporare care alcatuiesc parfumul. Imediat dupa acest prim contact, nasul nostru incepe sa simta notele de mijloc, care constituie “inima parfumului”. Dupa 30 de minute, de regula, se fac simtite si notele finale ale unui parfum, cele de baza.

......conform celor mai multe surse, cel mai bine vandut parfum din perioada moderna este Chanel No 5? Lansat acum aproape un secol, in 1921, celebrul No 5 este prima creatie a creatoarei de moda Gabrielle “Coco” Chanel si de atunci se vine fara intrerupere,   compania estimand ca in lume, la fiecare 55 de secunde, se vinde o sticla din acest parfum. Extractul de mosc de Zibeta, mult mai cunoscuta dupa boabele de cafea care se extrage din excrementele sale – Kopi Luwak, a stat la baza retetei originale a Chanel No 5 insa acest ingredient a fost inlocuit cu unul similar produs in laborator din considerente de protectie a speciei.

almi_gabi:
.....termenul “banca” provine din italienescul “banco”? Acesta inseamna “birou, banca, banc de lucru” si era folosit de bancherii din Florenta in timpul Renasterii care il obisnuiau sa incheie tranzactiile deasupra unui birou.

.....cea mai veche dovada a unei activitati bancare dateaza din anii 350-325 I.Hr ? O moneda, datand din acea perioada, purtand grafica unei mese/banci pline de monede a fost descoperita in zona orasului turcesc Trabzon (pe atunci, o colonie greceasca).

almi_gabi:
Aerul conditionat.

...oamenii au gasit solutii sa-si raceasca locuintele din cele mai vechi timpuri? Astfel, romanii reglau temparatura locuintelor construind canale in zidurile caselor prin care, vara, circula apa rece. Totusi, doar cei bogati aveau acces la aceasta metoda. Intr-o forma mai avansata, astfel de solutii se regasesc si astazi in lume.

....primul ventilator a fost construit in China, in timpul dinastiei Han? Inventatorul, Ding Huan, a conceput un ventilator format din 7 pale in lungime de 3 metri cu actionare manuala, folosit pentru racirea aerului.

valaura11:
...capitala Siriei, Damasc, este cel mai vechi oras de resedinta din lume?

...cuvantul "cangur" are o istorie hazlie? Cand exploratorul Thomas Cook a ajuns prima data in Australia si a vazut respectivele animale, i-a intrebat pe bastinasi cum se numesc. "Cangur, cangur" a fost raspunsul acestora. Mai tarziu , Cook a aflat ca, in dialectul lor exprimarea "cangur, cangur" inseamna "nu stiu". 

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă