Autor Subiect: Stiati ca.....  (Citit de 74126 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Stiati ca.....
« : Duminică, 13 Martie 2011, 14:02 »
*O maimuta sud-africana a fost rasplatita cu o medalie si promovata la rangul de caporal in timpul primului razboi mondial.

*Existenta premiului Nobel este rezultatul unei schimbari de ultim minut in testamentul lui Alfred Nobel, care nu a vrut sa ramana in istorie drept un sustinator al violentei (intrucat este cel care a inventat dinamita).

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #1 : Luni, 14 Martie 2011, 08:35 »
Parfumuri. Stiati ca…?

..... prima chimista din istorie este considerata a fi o femeie care se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor? Tapputi, asa cum se numea femeia, apare mentionata intr-o scriere cuneiforma din atribuita mileniului 2 inainte de Hristos din zona Mesopotamiei.

....substantele mirositoare din componenta unui parfum nu au numai origine vegetala ci si animala? De exemplu, o substanta inflamabila de culoare inchisa secretata de sistemul digestiv al Casalotului (o anumita specie de balena; Sperm Whale in engleza) sta la baza producerii ambrei. Alte arome se obtin si din castori sau albine, in timp ce moscul (in original musk, care inseamna testicul in limba sanscrita) se obtine din secretia unei glande situate in regiunea anala la masculii speciei de caprioare cu acelasi nume.

Cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri de catre oameni, gasite pana in prezent, au aproximativ 4000 de ani? Descoperite recent, sticlutele de parfum si vasele de mixare gasite in Pyrgos, Cipru, faceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri patrati in care se fabricau parfumuri.

.....in Europa, si mai ales in Franta, industria parfumurilor a luat amploare sub influenta parfumierului personal al Caterinei de Medici (Regina a Frantei), pe nume Rene? Insa fabricarea esentelor frumos mirositoare fusese initiata cu mult inainte de acesta: retete de parfum datand din 1221 au fost atribuite calugarilor de la Manastirea Sfanta Maria din Florenta.

.....la inceput, parfumurile erau folosite de aristocratia europeana pentru a masca miorosurile neplacute emanate de corp in lipsa unei igiene adecvate? Din pacate, acest lucru este destul de raspandit si in ziua de astazi, in toate clasele sociale.

......apa de colonie, cel mai frecvent produs din gama parfumurilor cumparat pe scara larga, are cea mai mica concentratie de parfum? Majoritatea produselor de acest fel au o concentratie de parfum de doar 5%. Spre comparatie, apa de toaleta are o concentratie medie de 10%, apa de parfum una de 15% in timp ce cea mai mare conentratie o intalnim in extractul de parfum: 20% in general dar poate ajunge si pana la 40% in cazul produselor exclusiviste. Aftershave-urile au o concentratie medie de 3%.

......parfumurile destinate barbatilor au in general o concentratie mai mica de parfum decat parfumurile destinate femeilor? Astfel, in cazul produselor pentru barbati, concentratia uzuala maxima sub care se vand parfumurile este cea a apei de colonie in timp ce in cazul produselor pentru femei cel mai des intalnit produs este apa de toaleta (sau de parfum).\

Avicenna, un celebru invatat din Persia, a fost primul care a descris tehnica distilarii prin care se puteau obtine uleiurile esentiale din plante si flori? Distilarea este si astazi cea mai utilizata metoda prin care se extrag uleiurile aromatice din flori.

.......denumirea apa de “colonie” provine de la numele orasului German in care s-a fabricat initial aceasta varietate de parfum? Este vorba de Cologne sau, mult mai cunoscut in Romania dupa numele sau german, Koln. Giovanni Maria Farina, un celebru parfumier, este numele inventatorului si 1709 este anul lansarii acestui tip de produs.

.....“notele” sau “tonurile” unui parfum sunt in numar de 3: de varf, de mijloc si de baza? Notele de varf sunt cele pe care le mirosim imediat dupa ce incercam un parfum si au la baza moleculele cu cea mai rapida evaporare care alcatuiesc parfumul. Imediat dupa acest prim contact, nasul nostru incepe sa simta notele de mijloc, care constituie “inima parfumului”. Dupa 30 de minute, de regula, se fac simtite si notele finale ale unui parfum, cele de baza.

......conform celor mai multe surse, cel mai bine vandut parfum din perioada moderna este Chanel No 5? Lansat acum aproape un secol, in 1921, celebrul No 5 este prima creatie a creatoarei de moda Gabrielle “Coco” Chanel si de atunci se vine fara intrerupere,   compania estimand ca in lume, la fiecare 55 de secunde, se vinde o sticla din acest parfum. Extractul de mosc de Zibeta, mult mai cunoscuta dupa boabele de cafea care se extrage din excrementele sale – Kopi Luwak, a stat la baza retetei originale a Chanel No 5 insa acest ingredient a fost inlocuit cu unul similar produs in laborator din considerente de protectie a speciei.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #2 : Vineri, 18 Martie 2011, 09:10 »
.....termenul “banca” provine din italienescul “banco”? Acesta inseamna “birou, banca, banc de lucru” si era folosit de bancherii din Florenta in timpul Renasterii care il obisnuiau sa incheie tranzactiile deasupra unui birou.

.....cea mai veche dovada a unei activitati bancare dateaza din anii 350-325 I.Hr ? O moneda, datand din acea perioada, purtand grafica unei mese/banci pline de monede a fost descoperita in zona orasului turcesc Trabzon (pe atunci, o colonie greceasca).

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #3 : Duminică, 20 Martie 2011, 20:14 »
Aerul conditionat.

...oamenii au gasit solutii sa-si raceasca locuintele din cele mai vechi timpuri? Astfel, romanii reglau temparatura locuintelor construind canale in zidurile caselor prin care, vara, circula apa rece. Totusi, doar cei bogati aveau acces la aceasta metoda. Intr-o forma mai avansata, astfel de solutii se regasesc si astazi in lume.

....primul ventilator a fost construit in China, in timpul dinastiei Han? Inventatorul, Ding Huan, a conceput un ventilator format din 7 pale in lungime de 3 metri cu actionare manuala, folosit pentru racirea aerului.


Offline valaura11

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 322
  • Socoteste fiecare zi o viata
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #4 : Luni, 21 Martie 2011, 20:07 »
...capitala Siriei, Damasc, este cel mai vechi oras de resedinta din lume?

...cuvantul "cangur" are o istorie hazlie? Cand exploratorul Thomas Cook a ajuns prima data in Australia si a vazut respectivele animale, i-a intrebat pe bastinasi cum se numesc. "Cangur, cangur" a fost raspunsul acestora. Mai tarziu , Cook a aflat ca, in dialectul lor exprimarea "cangur, cangur" inseamna "nu stiu". 

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #5 : Joi, 31 Martie 2011, 13:38 »
*Mai mult de 50% persoane, din lumea intreaga, n-au dat niciodata si nici nu au primit vreodata apeluri telefonice?

* In ultimii 4000 de ani nici un animal nou nu a fost domesticit?


Offline valaura11

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 322
  • Socoteste fiecare zi o viata
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #6 : Joi, 31 Martie 2011, 23:31 »
      ~  Ingredientul "minune" recent descoperit care se gaseste in compozitia cimentului din Marele Zid Chinezesc este  faina din orez?
    
      ~  Desi penele sunt foarte usoare, impreuna pot cantari mai  mult decat scheletul unei inaripate?

      ~  Un pui de elefant are nevoie de 14 L de lapte in fiecare zi?                                      

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #7 : Luni, 04 Aprilie 2011, 22:27 »
*Ziarul Zimbrul şi Vulturul a fost un ziar apărut în Moldova în secolul al XIX-lea. Un exemplar al acestuia a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume datorită celor opt mărci poştale „Cap de bour” din 1858 cu care este francat.

* În vremea lui Ștefan cel Mare a fost construit un far pe țărmul Bosforului? Pe el se află o inscripție din care rezultă că în vremea marelui domnitor moldovean a fost necesară ridicarea acestui “turn de corabii” întrucât între anii 1400 și 1480 corabiile moldovenești navigau intens în Marea Mediterană, transportând mărfuri. Ele se numeau “pânzare”.

Offline valaura11

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 322
  • Socoteste fiecare zi o viata
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #8 : Marți, 05 Aprilie 2011, 22:44 »
      ~ pentru o pereche de ghete  sunt necesari 0,8 mp de piele?
      ~ Creierul uman contine 75% apa?

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #9 : Joi, 21 Aprilie 2011, 15:54 »
.......atunci cand omul stranuta, i se opreste inima pentru o milisecunda.


*****

... Creierul uman are capacitatea de stocare de 1 trilion de byte, sau 1 164 153 gigabyte

Offline honey23

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 11
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #10 : Miercuri, 27 Aprilie 2011, 12:04 »
stiati ca :primul “calculator” apare in 1623 si este realizat de Wilhelm Schickard? Masina este denumita Speeding Clock si putea face singura adunari si scaderi dar numai cu numere compuse din maxim 6 cifre.

Offline Raphaela

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 116
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #11 : Miercuri, 04 Mai 2011, 17:26 »
      Iată lucruri foarte interesante de ştiut...


      ****La origine, Coca-Cola era verde.

      ****În fiecare zi se tipăresc mai multe bancnote pentru Monopoly decât pentru Trezoreria SUA.
      
      ****Bărbaţii pot citi un text cu litere mici mai uşor decât femeile, dar femeile aud mai bine decât bărbaţii.

      ****Procentul din continentul african încă sălbatic este de 28%.  
      Iar procentul din continentul nord-americain încă sălbatic este de 38%. Surprinzător, nu ?

      ****Cei mai tineri părinţi din lume aveau 8 şi 9 ani şi trăiau în China în 1910.

      ****Cel mai tânăr Papă avea vârsta de11 ani.

      ****Pe toate cărţile de joc, cei 4 Regi reprezintă 4 mari regi din istorie:
      Pică: Regele David,
      Treflă: Alexandru cel Mare,
      Cupă: Richard Inimă de Leu,
      Caro: Iulius Cezar

      ****111.111.111 x 111.111.111 = 12.345.678.987.654.321

      ****Atunci când vedeţi o statuie ecvestră, iar calul :

      Are picioarele din faţă în aer_______Personajul reprezentat a murit în luptă.
      Are un picior în aer________Personajul a murit ca urmare a rănilor primite în luptă.
      Are toate 4 picioarele pe sol ______Personajul a murit din cauze naturale (nu în luptă).

      ****Ce eveniment se întâmplă cel mai mult în luna decembrie decât în oricare altă lună din an ?
      conceperea copiilor.

      ****Dacă enumeri toate numerele din engleză (one, two, three, four,...), până la care din ele trebuie să ajungi pentru a găsi litera A ?
      1000 (one thousAnd)

      ****Care este singurul aliment care nu se alterează ?
      Mierea

      ****Ce au în comun vestele antiglonţ, scările de incendiu, ştergătoarele de parbriz, imprimantele laser?  
      Toate au fost inventate de femei.

      *****Un obicei vechi de 4000 de ani, din Babilon, prevedea ca, timp de o lună după căsătorie, tatăl miresei trebuia să-i dea de băut ginerelui atâta hidromel cât putea să bea. Hidromelul era o bere pe bază de miere şi, cum calendarul era bazat pe ciclurile lunare, această perioadă s-a numit luna mierii, de unde, în zilele noastre, Luna de Miere !

      ****În vechea Anglie, dacă nu erai membru al familiei regale, nu puteai avea relaţii sexuale în familie fără acordul Regelui. Pentru a avea un bebe, trebuia să ceri audienţă la Rege, care trimitea un afiş ce se punea pe uşă în timpul raportului sexual. Pe afiş era scris F.U.C.K. (de la Fornication Under Consent of King = Păcat trupesc cu consimţământul regelui).Acum ştiţi originea acestui cuvânt.

      ****Scoţienii au inventat cu mult timp în urmă un joc. Era numit: Gentlemen Only, Ladies Forbidden (Rezervat pentru bărbaţi, interzis pentru femei)... G.O.L.F ! Aşa a intrat acest cuvânt în dicţionare.
S� nu legi niciodat� prietenie cu omul pe care nu-l po�i respecta.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #12 : Miercuri, 04 Mai 2011, 18:01 »
   
      ****Dacă enumeri toate numerele din engleză (one, two, three, four,...), până la care din ele trebuie să ajungi pentru a găsi litera A ?
      1000 (one thousAnd)

       

interesante toate raphi!
dar la asta chiar nu ma gandisem desi ~ cica stiu sa numar in engleza ( macar atat :D)

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #13 : Miercuri, 04 Mai 2011, 18:03 »
Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lcuru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta si tot o vei ptuea ctii fraa prboelme.
Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg.

Offline Raphaela

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 116
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #14 : Miercuri, 04 Mai 2011, 18:04 »
Murphisme...

Nu lua niciodata un somnifer si un laxativ in aceeasi seara.

Mersul la biserica nu te face credincios, asa cum statul intr-un garaj nu te face masina...

Judecata buna vine in urma experientelor rele, iar acestea vin in urma judecatii rele. (Biblia zice sa nu judeci...)

Experienta este un lucru minunat: iti permite sa recunosti o greseala, atunci cand o repeti.

Este mai usor sa obtii iertarea, decat permisiunea.

Constiinta este aceea care sufera, atunci cand restul partilor fiintei tale se simt atat de bine.

Greutatea normala: nu trebuie sa cantaresti mai mult decat frigiderul tau.

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii - nu li se intampla prea des.

Daca trebuie sa alegi intre doua rele - alege-l pe cel pe care nu l-ai mai incercat pana atunci.

Nu testa niciodata adancimea apei, cu ambele picioare.

Dragostea "eterna" dureaza 3 ani.

Nu te baga in lumea drogurilor; suntem si asa destul de multi acolo

A avea constiinta curata inseamna a avea memorie proasta.

Cel care se naste sarac si urat are mari sanse ca, atunci cand o sa creasca, sa isi dezvolte ambele calitati.

Cei cinstiti sunt inadaptatii societatii.

Pestele care lupta impotriva curentului.. . moare electrocutat.

Nu este important sa castigi! Este important sa-l faci pe celalalt sa piarda.

Nu sunt complet inutil! Cel putin servesc de exemplu negativ pentru altii.

A gresi este omeneste. A da vina pe altul este si mai omeneste.

Cel mai important nu este "sa stii"! Mai important este sa ai telefonul celui care stie.

Eu nu sufar de nebunie! Ma bucur de ea in fiecare minut.

Este bine sa lasi bautura. Mai rau este sa uiti unde ai lasat-o.

Banii nu fac fericirea, o cumpara gata facuta.

Inteligenta ma urmareste, dar eu sunt mai rapid.

Fugi de tentatii, dar incet, ca sa te poata ajunge.

Exista o lume mai buna, dar este foarte scumpa.

A studia insteamna a te indoiesti de inteligenta colegului de birou.

Daca o pasarica ti-a soptit ceva, inseamna ca ai innebunit, pentru ca pasarelele nu vorbesc.

Munca nu a omorat niciodata pe nimeni, dar de ce sa risti?

Alcoolul omoara incet-incet. Nu conteaza. Ce, te grabesti?

Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: "trage" si "impinge".

De ce sa bei si sa conduci, cand poti sa fumezi si si zbori?

Nu bea la volan! Te lovesti de ceva si se varsa bautura.

Se spune ca inotul face bine la silueta... Spun cei care n-au vazut inca balena.

Orice barbat are nevoie de o femeie, fiindca sunt o gramada de lucruri pentru care nu poti sa faci guvernul vinovat.

Sa cuceresti o femeie si sa nu povestesti la prieteni, e ca si cum ai trece Pacificul inot in secret.

Fiecare al cincelea om e chinez. Si noi suntem cinci in familie, deci cineva e chinez. Poate tata sau mama, poate frate-meu mai mare Costel, sau frate-meu mai mic Ho-Xiao-Pen. Eu cred ca-i Costel.

M-am sculat cu stangul. Mi-am imbracat camasa, s-a rupt nasturele, am luat servieta, i s-a rupt toarta, deja mi-e frica sa ma duc la buda...

Prieteni sunt acele persoane care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.

Nu-ti cumpara nimic ce are coada sau toarta. Va trebuie sa lucrezi cu ele.

In momentele dificile ale vietii trebuie sa ridici capul, sa scoti pieptul in fata si sa spui cu hotarare: "Acum, chiar ca-s terminat!".

Psihiatrii zic ca una dintre patru persoane are o deficienta mintala.
Daca esti cu inca trei amici si nu ai observat nimic ciudat, atunci nu te gandi la chestia asta!

Daca esti in stare sa zimbesti cand ceva merge rau, este pentru ai gasit un tampit pe care sa arunci vina.

Ca sa-ti realizezi obiectivele, trebuie sa fii un visator... Asa ca nu mai pierde vremea, lasa totul balta si du-te sa te culci!

Nevasta e persoana ce-i mereu langa noi sa ne ajute in rezolvarea marilor probleme, pe care nu le-am fi avut, daca n-ar fi fost langa noi.

Daca intr-o zi femeia pe care-o iubesti ti-e infidela si iti trece prin cap sa te arunci din balcon, adu-ti aminte ca ai doar coarne, nu si aripi!

Daca intr-o zi simti un gol mare in stomac... mananca, caci sigur ti-e foame!
 :)
S� nu legi niciodat� prietenie cu omul pe care nu-l po�i respecta.