Autor Subiect: Stiati ca.....  (Citit de 74709 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #105 : Luni, 22 Octombrie 2012, 21:21 »
cand o sa vreau sa fiu smecher, o sa port cravata in casa mea din chirpici, din Giurgiu si o sa va invit la o portie de cartofi prajiti cu mujdei (era sa zic de usturoi dar mi-am amintit ca a zis iulia ca nu vrea sa ne mai prinda vorbind asa :)).  iar cand va veni vorba de dezmierdat, sa se dezmierde fiecare cum poate si i-o veni la indemana.  ;)

multam saru'mana iulia!

oltean?  :)

Offline Matei

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 933
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #106 : Luni, 22 Octombrie 2012, 22:29 »
oltean?  :)

aoleu, mi-ai vazut prazul! :)
"Stay hungry, stay foolish"

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #107 : Luni, 22 Octombrie 2012, 23:16 »
aoleu, mi-ai vazut prazul! :)
pai daca il scosesi prin chirpiciul de Giurgiu, bre. ;D

Offline deli_a

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 185
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #108 : Marți, 23 Octombrie 2012, 10:57 »
... am putea invata ceva de la corpul nostru: one thing at a time. ... ceea ce nu prea se potriveste cu dezideratul multitasking...  :-[
mi-ar place o extindere a miscarii "slow-food"... si tanjesc dupa "slow-living"-ul de la bunici... :bully:
Cat despre "multitasking"-ul care ne omoara cu zile, incerc sa fiu cat mai convingatoare cand zic: ia mai da-l incolo !!!  :knuppel2:  :bully:
"Viseaza ca si cand ai trai vesnic si traieste ca si cand ai muri azi, caci nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai."

Caroline

  • Vizitator
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #109 : Marți, 23 Octombrie 2012, 15:19 »
Nici mie nu-mi place multitasking, da' de ce neaparat slow?! N-am putea fi doar fast one tasking at a time>:D

Offline Matei

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 933
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #110 : Marți, 23 Octombrie 2012, 16:39 »
mi-ar place o extindere a miscarii "slow-food"... si tanjesc dupa "slow-living"-ul de la bunici... :bully:
Cat despre "multitasking"-ul care ne omoara cu zile, incerc sa fiu cat mai convingatoare cand zic: ia mai da-l incolo !!!  :knuppel2:  :bully:

in ultima vreme si mie mi-e foarte dor de slow-living-ul bunicilor mei.  ei, anii, ce sa-i faci.  ;)
nu mai departe de sambata ma gandeam la acest lucru. si mie "mi-e sete de repaos".
"Stay hungry, stay foolish"

Offline Nicoleta Bucuresti

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 127
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #111 : Luni, 12 Noiembrie 2012, 17:58 »
CUM POTI AVEA O BATRANETE FRUMOASA
Un eseu cutremurator. Materialul este preluat de undeva. Autoarea este anonima, dar fiecare dintre noi poate scrie ceva asemanator. Noua ne este frica sa vorbim despre batranete sau despre moarte. Dar ele vin, oricum. Nu-i mai bine sa ne pregatim, sa vorbim despre asta, sa  intrebam, sa primim raspunsuri, sa dam sfaturi daca deja am ajuns la o varsta a intelepciunii...
"Cine nu are batrani, sa si-i cumpere"...
Cine nu mai are parinti, i-a venit randul...
Totul e atat de simplu!
 
Sfaturi pentru o bătrânețe fericită 
Am scris mai jos câteva gânduri de care aş vrea să ţin cont în viitor şi care mă gândesc că poate vor fi de folos cuiva…sau măcar să invite la reflecţie…
 
Ideile sunt de-a valma, aşa cum mi-au venit în minte. Deci, ce am învăţat îngrijind pe Frau Hildegard (82) şi Herr Helmut (87) timp de două luni în Germania:
 
1. Că trebuie să te ingrijeşti de venitul tău la bătrâneţe încă de pe vremea cănd poţi s-o faci. Cheltuielile, deşi scad la batranete pe de-o parte (nu mai cumperi atatea haine, nu mai călătoreşti atât de mult, nu mai pleci în concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta parte (medici, medicamente, deplasări, meşteri pentru reparaţii, ajutor menaj).
2. Că trebuie să ai lucruri de calitate în casă şi cât eşti încă în putere să pui totul la punct pentru urmatorii 20 ani (instalaţii sanitare, electrice, electrocasnice, acoperiş, gard, mobilă etc).
3. Că trebuie să faci eforturi permanente să fii la curent cu tehnologia (pe cât posibil). E greu să ai 80 ani şi să nu ştii să foloseşti un telefon mobil, să butonezi o telecomandă, să foloseşti un bancomat...
4. Că trebuie să te ai bine cu vecinii.
5. Că trebuie să ai prieteni buni şi de nădejde, că trebuie să fii tu un bun prieten. Să-i suni, să vă întâlniţi, să organizaţi acţiuni comune. Să-i feliciţi la aniversări şi să le faci cadouri simbolice.
6. Că trebuie să fii cât mai activ. Dacă laşi garda jos puterile tale vor scădea foarte rapid.
7. Că trebuie să-ţi dezvolţi ai o paletă largă de hobby-uri şi de activităţi extraprofesionale încă de pe-acum, cât eşti încă valid şi trebuie să iei în calcul că bătrâneţea aduce cu ea multe neputinţe pe diverse planuri. Dacă toată viaţa ai citit sau ai privit la tv, dacă ajungi sa-ţi pierzi vederea eşti terminat. Ziua trece îngrozitor de greu privind în tavan.
8. Că e înţelept să te îngrijeşti cât eşti în putere să achiziţionezi aproape de casă o palmă de pământ pe care s-o poţi lucra, să ai un pom, să faci mişcare, să te simţi util, să ai o legumă sau un fruct proaspăte şi sănătoase.
9. Adună amintiri frumoase. Rânduieşte-le frumos în albume sau cutii. Completeză un jurnal cu evenimentele şi scrie câteva rânduri despre ele. Acum nu realizezi ce vor însemna ele atunci.
10.Împacă-te cu copiii tăi . Respectă-le alegerile, încurajează-i mereu şi roagă-te să le fie bine.
11.Fă eforturi permanente să faci să fie armonie şi înţelegere în familie. Respectul şi toleranţa să fie cuvinte de ordine. Vine vremea când doar ele vor mai conta.
12.Îngrijeşte-te de sănătate cât mai bine. Impune de pe-acum un stil de viaţă şi o alimentaţie cât mai sănătoase: cât mai multă apă, cât mai multe alimente neprelucrate termic, cât mai puţină carne, „sare, zahăr şi grăsimi” cu moderaţie, ulei de măsline, miere de albine, mese la ore fixe, bioritm, mişcare, sport, prieteni, activităţi sociale, hobby-uri, curăţenie (trup şi casă), activităţi mentale și lista e lungă. Fă-ţi o dantură de calitate.
13.Descotoroseşte-te de ce nu ai nevoie în casă. Evită să aduni lucruri care nu-ţi vor folosi  nicodată.
14.Începe să fii econom. Nu risipi fără rost resursele.
15.Dacă îţi vei construi o casă ia în calcul eventualitatea că poţi trăi cel puţin 90 ani şi că un sfert din viaţă puterile tale nu vor fi nici pe departe cele de acum. N-o fă mare. Copiii cresc repede şi-şi iau zborul. Dacă totuşi vrei o casă mare şi-ţi poţi permite, proiecteaz-o în aşa fel încât, fie să poţi locui cu copiii şi familiile lor (lucru puţin probabil), fie să poţi închiria o parte din casă fără să fii deranjat sau să deranjezi sau, de ce nu, să oferi găzduire contra ajutor menajer. Dacă poţi, mai bine investeşte într-o a doua locuinţă ce poate fi inchiriată sau dăruită copiilor.
16.Nu te gândi să te muţi la pensie la ţară decât dacă ai confort (apă, gaz), căi de comunicaţii bune şi un oraş aproape şi doar dacă ai crescut la ţară. Altfel, o schimbare prea radicală după pensionare va fi greu de asimilat. Primii ani îţi va fi bine dar apoi va începe să-ţi fie greu.
17.Gândeşte-te că la pensie va trebui să ai cu ce-ţi umple timpul. Învaţă să pictezi, să bricolezi, să grădinăreşti…orice îţi poate umple timpul şi, de ce nu, să-ti aducă un venit.
18.Învaţă să acorzi primul ajutor, să faci injecţii şi masaj terapeutic.
19.Fii îngăduitor cu cei vârstnici şi neajutoraţi. Ei nu vor să fie aşa…Nu vor să fie neputincioşi, ursuzi, nefolositori. Dacă nu-i poţi ajuta într-un fel sau altul, măcar nu te mai supăra pe ei când îţi încurcă treburile în goana ta zilnică.
20.Fii cât mai apropiat cu părinţii tăi. Dacă eşti departe de ei sună-i cât mai des, lasă-i să te cicălească fără să te enervezi, ascultă-le aceeaşi intâmplare spusă şi data trecută. Când mergi în concediu nu te du ca musafir, pune în portbagaj trusa cu scule şi pune la punct ce e de reparat, ajută-i, cumpără-le ce le trebuie sau ştii tu că le-ar uşura bătrâneţile.
 
Lista o poate completa fiecare cu ce mai întâlneşte pe parcurs. Din fericire avem mulţi bătrâni în jur şi multe exemple bune şi rele de învăţat din ele. Nu ne putem plânge nimanui mai târziu spunând că n-am ştiut.
 
Ideea e simplă…dacă nu începi să faci nimic din toate acestea încă de pe-acum…vei fi condamnat la o bătrâneţe nefericită.


Dr. Adrienne Kozan-NaumescuAssociate ProfessorHead of Department of Didactic of ChemistryFaculty of Psychology and Science of EducationUniversity "Babes-Bolyai" of Cluj-Napoca


Offline Nicoleta Bucuresti

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 127
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #112 : Miercuri, 14 Noiembrie 2012, 15:04 »
RCA - Sistemul bonus-malus tradus


Cred ca ai mai citit si prin alte parti ca  sistemul bonus malus e format din 14 clase de Bonus (adica de reduceri) si 8 clase de Malus (adica penalizari). Atunci hai sa le intelegem! Daca te uiti pe RCA-ul tau de acum vei vedea ca in partea stanga jos iti e scris “B/M :” si apoi clasa ta actuala. Daca scrie B0 inseamna ca atunci cand ai incheiat RCA-ul nu ai primit nici o reducere din sistemul Bonus Malus. Asta se intampla numai cand masina e proaspat inmatriculata si nu ai mai fost cuprins in sistem cu alta masina. La fiecare reinnoire a asigurarii RCA vei urca pe clasa de bonusuri pana la B14 care inseamna o reducere de 50% din tariful asiguratorului.
 
 Cum a inceput totul ?
 Din nevoia de penalizare a soferilor pagubosi si rasplatirea a celor atenti in trafic. Sistemul a fost gandit si regandit cativa ani pana la implementarea sa in 01.01.2010. Aproape toate masinile in acel an au avut ca si clasa de start clasa B0. Multe au sarit la B1 si B2 iar altele la M4, M6 si M8, in functie de cate daune au avut in 2009. A existat si o parte din masini care nu au plecat de la B0 pentru ca nu erau gasite deloc in CEDAM (serii de sasiu introduce gresit in baza de date) si abia atunci treceau la B0 si erau pentru prima data cuprinse in sistemul bonus-malus.
Cum sar din clasa in clasa ?
Simplu ! Sa zicem ca ai B0 acum si iti faci RCA-ul pe 6 luni si nu ai daune. Pentru acest lucru vei urca de la clasa B0 care nu iti ofera nici o reducere la clasa B1 care iti ofera o reducere din pretul RCA al asiguratorului de 5%. Daca iti faci pe 12 luni vei urca la clasa B2, adica 10% reducere.
Prin urmare : fara daune, la reinnoirea pe 6 luni urci o clasa si doua clase la reinnoirea pe 12 luni.
Dar sa zicem ca ai folosit RCA-ul tau in anul anterior (2010). Sa mai zicem ca ai avut B0 pe polita precedenta. Cand te vei duce s-o reinnoiesti vei fi gasit in CEDAM cu clasa anterioara B0 si pentru ca apari si cu o dauna te va duce la M4 (30% majorare din tariful RCA). Cand clasa ta incepe cu “M” inseamna ca ai fost penalizat pentru o dauna (sau mai multe).
Cat timp platesc pretul majorat ?
Pai asta depinde de clasa bonus-malus la care esti. Luam, pentru lamurire, cazul in care ai acum M4 pe RCA. La prima reinnoire pe 6 luni vei cobora la M3 (ceea ce inseamna 20% majorare din tariful RCA al asiguratorului) sau la M2 daca reinnoiesti pe 12 luni. Anul urmator vei simti in continuare penalizarea dar mai mica. Si o tii tot asa pana ajungi iar la B0 si apoi incepi iar sa mergi pe partea cu reducerile.
Prin urmare, la reinnoirile din 6 in 6 luni, de la M4 cobori la M3, apoi la M2, la M1 si apoi la B0 si gata cu penalizarile. La 12 luni vei cobori de la M4 la M2 si de acolo la B0. In total iti va lua 2 ani ca sa scapi de dauna si in al treilea an nu vei mai plati penalizari. Cel putin asa e in teorie, uneori practica difera.
Sfat : nu vinde masina ca sa scapi de dauna ! Iata ce scrie in lege :
(2) În cazul înstrăinării/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornindu-se de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
Adica daca ai M8 si vinzi masina atunci cand iti vei cumpara o alta masina vei incepe cu M8. Daca ai doua masini si cu una faci dauna sistemul te taxeaza numai pe masina cu care ai avut dauna, cealalta nefiind afectata. Sistemul nu este clar in legatura cu ce se intampla in cazul in care ai doua masini si o vinzi pe cea cu dauna.
 
 
Exemplu
Inca un exemplu pentru clarificarea situatiei. Sistemul bonus-malus urmeaza o schema disponibila in normele privind asigurarea obligatorie (vezi figura urmatoare). Daca acum ai B2 si iti faci RCA-ul pe 6 luni treci la B3 (14% reducere din  tariful RCA al asiguratorului) sau la B4 pentru 12 luni (18% reducere din tariful de baza al asiguratorului). Insa daca ai B2 si ai avut o dauna in anul anterior atunci scazi la M2 (10% majorare pentru dauna).
 
 Ce inseamna B0, B1, B2, B3, M4,M8 ... ?
 In spatele lor se ascund procentajele cu care pretul RCA-ului ti se va reduce sau majora :
B0 - nici o reducere, nici o majorare - daca masina e noua in sistemul bonus malus asta va fi prima ei clasa
B1 - 5% reducere
B2 - 10% reducere
B3 - 14% reducere
B4 - 18% reducere
B5 - 22% reducere
B6 - 26% reducere
si tot asa. Acum pe partea cu penalizare :
M1 - 5% penalizare
M2 - 10% penalizare
M3 - 20% penalizare
M4 - 30% penalizare
M5 - 45% penalizare
...
M8 - 100% penalizare - adica tariful iti este dublat
Completari !
In acest articol am luat in calcul cazurile in care ai avea doar 1 dauna. Sa stii ca normele reglementeaza si cazurile cu 2 daune sau 3 si mai multe. Clasele de malus se intind pana la M8. Daca ajungi sa ai M8 atunci penalizarea iti va dubla pretul RCA-ului si penalizarile te vor urmari ceva timp de acum inainte.
Cine imi stabileste clasa mea viitoare ?
Totul este informatizat si nu necesita interventia vanzatorului. Calculatorul stabileste clasa la care trebuie sa sari in functie de ce clasa ai acum in sistemul bonus-malus si in functie de despagubirile acordate din cauza ta.
Inmatriculez o masina pe numele meu. Ce clasa Bonus-Malus voi avea ?
Buna intrebare !
a) Daca e prima masina din viata ta atunci incepi cu clasa B0.
b) Daca ai avut alta masina cuprinsa in sistemul bonus-malus si ai vandut-o si alta nu mai ai atunci pleci de la clasa pe care o aveai la masina veche.
Argument din lege : Articolul 72, punctul 2 : In cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornindu-se de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
c) Daca mai ai o masina si mai inmatriculezi inca o masina (adica iti cumperi a doua ta masina), aceasta va avea clasa B0. De ce nu pleaca de la clasa celeilalte masini ? Pai, imagineaza-ti ca aveai doua masini cu doua clase BM diferite. De la care sa te plece sistemul ? In plus, fiecare masina are istoricul ei, nu il impart cu alte masini. Singura situatie cand se mosteneste e cand ai o singur masina, o vinzi si iti iei alta. Si asta numai ca sa nu fugi de eventualele penalizari pe care le-ai putea avea pe masina vanduta !
Argument din lege : Articolul 72, punctul 1 : În situatia în care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul în parte.
 Unde vad ce clasa bonus-malus am ?
 Nicaieri ! Cel putin CSA nu a pus la vedere un mecanism prin care poti verifica cu ce clasa apari in baza de date asa cum poti verifica daca asigurarea ta e valabila sau nu. Poate in viitor vei putea, dar deocamdata nu. Baza de date a sistemului bonus malus este accesibila numai prin intermediul softurilor asiguratorilor.
Sistemul bonus malus se aplica si persoanelor juridice ?
Da, incepand cu 01.01.2012 sistemul bonus-malus se aplica si persoanelor juridice.

In consecinta, un sofer care a provocat 3 accidente in anul anterior, indiferent de valoarea daunelor provocate, va plati din 2010 o prima RCA dubla.
Soferii care reusesc sa nu provoace accidente vor beneficia de o reducere a tarifelor standard practicate de societatile de asigurare. Cu toate acestea, acordarea de bonusuri se face intr-un ritm mult mai lent decat aplicarea penalizarilor. Pentru a beneficia de reducerea maxima de 50%, soferii trebuie sa insumeze 7 ani consecutivi – de acum inainte - fara incidente.



Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #113 : Vineri, 16 Noiembrie 2012, 09:19 »
Stocarea volumului imens de date produs azi, va putea fi făcut pe bucăţele de sticlă, unde pot rezista aproape la infinit

Invenţia are la bază sticla; e drept, o sticlă specială, numită sticlă de cuarţ, realizată din dioxid de siliciu de înaltă puritate. Acest material este foarte rezistent la temperaturi mari şi alte condiţiii de mediu dificile, astfel încât poate dura, fără să se degradeze, un timp foarte îndelungat - aproape la nesfârşit. Prin comparaţie, durata "vieţii" mediilor de stocare folosite în mod obişnuit azi - CD-uri şi hard drive-uri - este limitată la câteva decenii sau un secol, cel mult.



Cipurile de sticlă de cuarţ sunt rezistente la foarte multe substanţe chimice, nu sunt afectate de undele radio, de acţiunea apei şi rezistă la temperaturi înalte, de până la 1000 grade Celsius şi chiar la contactul direct cu flăcările, timp de cel puţin două ore, fără a suferi deteriorări.

sursa: descopera.ro

Offline rocky

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 362
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #114 : Miercuri, 28 Noiembrie 2012, 20:14 »

Mari_a

  • Vizitator
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #115 : Miercuri, 28 Noiembrie 2012, 20:42 »
Am vazut si la noi - sa fi fost prin 1994 - cranii, femururi, tibii si peronee  :o  pe altarul bisericii din Caraorman. Dar erau doar cateva, nu atat de multe ca in cele din articolul de mai sus!

Offline rocky

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 362
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #116 : Joi, 29 Noiembrie 2012, 00:14 »
la noi mai este osoarul de la minastirea neamt daca tin bine minte, dar f mic ca dimensiuni fata de locatiile din articol

silviu

  • Vizitator
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #117 : Joi, 29 Noiembrie 2012, 10:12 »
mai e osuarul din mausoleul de la marasti.

Mari_a

  • Vizitator
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #118 : Joi, 29 Noiembrie 2012, 11:10 »
Da, monumente de genul asta sunt si la noi. Insa eu n-am inteles semnificatia osemintelor umane pe altarul bisericii... Nu-mi mai amintesc explicatia pe care am primit-o atunci (ca iezista una, o sa-l intreb pe goagal...), insa fiindca ne aflam "intre ape" primul gand a fost la steagul piratilor... Or fi facut ei donatii...  :-\

Simona56

  • Vizitator
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #119 : Duminică, 02 Decembrie 2012, 14:15 »
Am descoperit intamplator.... M-a uimit si va arat si voua

少林寺