Autor Subiect: Stiati ca.....  (Citit de 74679 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #135 : Luni, 07 Ianuarie 2013, 12:28 »
Numele Ion vine din ebraicul Iehohanan, redus la Iohanán si inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”,adică o formulă de mulţumire adresată Cerului de părinţii care-şi doreau foarte mult un copil. Foarte multi romani poarta numele de Ion ,forma neaosa, Ioan si Ioana ,fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica, Oana s. m. a., alcatuind cea mai bogata familie onomastica de la noi !
nihil sine deo

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #136 : Vineri, 11 Ianuarie 2013, 08:49 »
Casa care îşi schimbă forma în funcţie de starea vremii


O incredibilă casă "pliantă" se metamorfozează, putând adopta 8 configuraţii diferite, pentru a se adapta la diferite condiţii meteorologice şi chiar astronomice.

Există case special proiectate pentru clima rece, construite astfel încât să păstreze căldura, şi există case anume gândite pentru climatul cald, astfel încât să fie răcoroase chiar pe vreme caniculară.
Până acum, însă, a combina cele două concepte într-o construcţie care să se adapteze la condiţii schimbătoare de vreme s-a dovedit dificil.
Cea mai recentă reuşită în domeniu aparţine arhitecţilor britanici David Grunberg şi Daniel Woolfson, care au înfiinţat firma D*Haus pentru a promova conceptul.
Proiectul se bazează pe lucrările unui matematician englez de la începutul secolului 20, Henry Dudeney, care a explorat universul puzzle-urilor geometrice şi a inventat, printre altele, în 1903, un mod de a tăia un triunghi echilateral în patru secţiuni ce puteau fi apoi îmbinate pentru a forma un pătrat (o problemă rămasă în istoria matematicii sub numele de Haberdasher's puzzle).
Arhitecţii firmei D*Haus au văzut în această curiozitate matematică un model ce putea fi adaptat pentru proiectarea unor case adaptabile unor climate extreme şi şi-au propus să realizeze o revoluţie în arhitectură şi design, transferând modelul puzzle-ului din planul conceptual în cel fizic.

Eco-trends - LUXE.TV - Dynamic D*Haus Rotating house.mp4


Aşa luat naştere proiectul casei D*Dynamic, ale cărei secţiuni - două dormitoare, un living şi o baie - se mişcă pe şine, schimbând permanent configuraţia clădirii: zidurile exterioare pot deveni pereţi interiori, pereţii de sticlă din interior devin faţade vitrate, uşile se pot transforma în ferestre, etc. Chiar şi întreaga clădire se poate roti după soare, generând în acelaşi timp energie cu ajutorul panourilor solare.
Flexibilitatea construcţiei permite adaptarea configuraţiei în funcţie de anotimp şi de momentul din zi: de exemplu, un dormitor poate fi aşezat cu ferestrele către est pentru ca ocupanţii să poată vedea răsăritul, iar apoi casa se poate roti pe parcursul zilei, astfel încât oamenii care locuiesc în ea să poată profita permanent de lumina soarelui, iarna, sau de umbră, vara.

sursa: descopera.ro

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13264
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #137 : Vineri, 11 Ianuarie 2013, 10:46 »
Intotdeauna am admirat fantezia si creativitatea unora. Care pentru mine personal depaseste limita de intelegere. Sunt cred setat sa fac si sa gandesc lucrurile intr-un anumit fel si tare mi-e greu sa ma rup de obisnuinta si sa fac altceva. Chiar daca pictez (normal ar fi sa am dezvoltata aceasta latura a fanteziei) consider ca sunt mai mult sablonar decat vizionar. Si tare as fi vut sa fiu un om cu fantezie artistica.. Pt asta insa mai povesteam eu pe aici pe forum, sau te ridici un pic cu picioarele de pe pamant si te lasi plutind intr-o stare de frenezie si interiorizare creativa, sau bei ceva  :giggle: sau nu ai un contact permanent cu realitatea materiala din jurul tau (nu vreau sa definesc asta ca stare psihica, pt a nu se interpreta ca sunt de parere ca oamenii de arta sunt putini nebuni...desi...).

Azi dimineata povesteam cu Samiza la o cafea despre capactitatea unor persoane cu probleme psihice chiar grave, sa picteze. Si admiteam ca daca au deprinderi, daca au o tehnica, cu fantezia este simplu. Au berechet. Stiu ca asta este chiar o terapie pt ei si cred ca daca s-ar intelege si s-ar insista pe acest tratament, punand la dispozitia lor tot ce este nevoie pt a picta, am putea vedea in galerii creatii notate cu genial.

Am sarit un pic in altceva, dar nu m-am abtinut sa nu-mi exprim aceasta parere si poate idee. Pornisem de la fantezia matematica, aplicata apoi in practica. Cine zicea oare ca anumite modele sunt pur matematice?!  :(

Caroline

  • Vizitator
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #138 : Vineri, 11 Ianuarie 2013, 19:07 »
Ca de exemplu, Louis Wain, "pictorul pisicilor antropomorfe" (in posturi si ipostaze umane). Decoratiile foarte inflorite de fundal au fost asemanate cu arborele lui Van Gogh, despre care mai povesteam odata pe un alt topic...

http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Wain

Si, mergand de la Wain mai departe pe net... stiati ca este o adevarata "moda" a pictorilor schizofrenici?! Afise, carti postale etc.  :o

http://au.answers.yahoo.com/question/index?qid=20100903220025AAWlQC0

http://fineartamerica.com/art/paintings/schizophrenic/all



Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #139 : Duminică, 13 Ianuarie 2013, 15:46 »
Intotdeauna am admirat fantezia si creativitatea unora.  ...

Adevarul este ca uneori sunt chiar impresionata ce pot face cei din generatia aceasta tanara care vin cu o imaginatie fantastica, cu un bagaj de informatie imens, au o perceptie novatoare asupra lucrurilor si care reusesc sa creeze noi curente, noi viziuni.  Si este partea cea mai dificila - sa te abati de le ceea ce este cunosut si sa creezi ceva nou.
Vorbeam cu unele din colege mele de atelier care sunt undeva apropiate de varsta mea si care procedeaza la fel ca mine - cauta, se inspira, adapteaza- pe cand cei tineri vin cu idei si tehnici noi, surprinzatoare, pe care le transpun in practica intr-o clipa. E ceva natural pentru ei, acea imaginatie impresionanta si viziune a modernului. 

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13264
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #140 : Duminică, 13 Ianuarie 2013, 15:58 »
De asta intotdeauna tinerii au constituit motorul progresului. Sunt mult mai receptivi la nou si refuza caile batatorite si doar pentru a-si demonstra personalitatea. Indiferent cat se discuta pe tema preocuparii lor reduse fata de citit, fata de ce ii inconjoara, un fapt este cert: au o amplitudine a ideilor si cunostiintelor mult mai mare decat noi. Si asta pentru ca trebuie sa supravietuiasca, trebuie sa lupte pe un teren extrem de dinamic, unde doar cei care se adapteaza din mers rezista...Si fac totul instinctiv, acumularea de cunostiinte care le pot servi in continuare este realizata mecanic, subconstient.


Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #141 : Luni, 14 Ianuarie 2013, 09:51 »
Submersibilele personale  sunt, de obicei, vehicule incomode, din cauza spaţiului interior restrâns.
O companie olandeză a considerat că e momentul să propună amatorilor un mijloc de transport subacvatic mult mai confortabil, la fel de confortabil cum este o limuzină faţă de un automobil obişnuit.

Aşa a luat naştere modelul C-Explorer 5, pe care firma producătoare, U-Boat Worx, îl numeşte "prima limuzină subacvatică din lume".
Dotat cu 5 scaune confortabile şi aer condiţionat, vehiculul poate coborî până la 300 de metri adâncime, deplasându-se cu o viteză de 5 km/h şi oferind o vedere panoramică prin cupola sa acrilică transparentă.



În plus, "limuzinei" i se pot adăuga numeroase dotări opţionale, precum un sistem de sunet pentru iPod, LED-uri pe tavan, un braţ mobil pentru colectarea de material subacvatic, o cameră video HD, sonar sau un modem subacvatic.
C-Explorer 5 este cel mai luxos dintr-o serie întreagă de modele oferite de firmă, care produce şi versiuni pentru 2 sau 3 pasageri (C-Explorer 2 şi C-Explorer 3).
Deşi gândit iniţial ca o "jucărie" scumpă pentru oamenii cu bani (costul fiind de circa 1,86 milioane euro), submersibilul poate fi folosit şi pentru cercetări submarine, afirmă reprezentanţii U-Boat Worx. În acest scop, poate fi echipat, la cerere, cu sisteme care să-i permită să rămână scufundat timp de 12 ore în şir, cu condiţia de a nu se deplasa continuu în acest interval.

sursa: Mailonline

Cand am dat peste acest articol mi-am adus aminte de emisiunile care se difuzau pe vremea "de dinainte" (putinele de altfel cu subiect stintific) facute de Jacques-Yves Cousteau si nava lui Calypso. Le urmaream cu interes, ma fascinau, cred ca atunci m-am "indragostit" daca pot sa spun asa, de mare.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #142 : Miercuri, 16 Ianuarie 2013, 09:30 »
Stiati ca astazi se implinesc 112 ani de la naşterea lui Frank Zamboni, inventatorul maşinii ZAMBONI de refăcut gheaţa.

FRANK ZAMBONI, fiul unor imigranţi italieni, s-a născut pe 16 ianuarie 1901 în Utah. În 1920,FRANK ZAMBONI s-a mutat cu familia în Los Angeles, iar în 1927 şi-a deschis, alături de unul dintre fraţi, o fabrică de gheaţă. Cu gheaţa în exces, FRANK ZAMBONI şi fratele său au decis să deschidă un patinoar.
În anul 1939, Frank Zamboni, fratele său şi un văr de-al lor au pus bazele patinoarului Iceland Skating Rink, în Paramount, California. Chiar dacă era vorba despre un patinoar acoperit, ferit de soarele puternic din California, nimeni nu putea să împiedice deteriorarea suprafeţei de gheaţă, din cauza folosirii intense. Pentru a o putea face utilizabilă din nou, a doua zi, o echipa de muncitori trebuia să "raşcheteze" gheaţa, cu ajutorul unui tractor, apoi, să strângă fulgii de gheaţărezultaţi, să ude cu un furtun patinoararul şi să aştepte să îngheţe din nou. Operaţiunile durau, evient, foarte mult.

În anul 1942, Frank Zamboni a modificat un tractor, astfel încât acesta să îndeplinească toate operaţiunile simultan. I-a lua aproximativ şapte ani, până a reuşit să construiască prima maşină care îi poartă azi numele. In 1949, a fost patentată "Zamboni Ice Resurfacer". În zilele noastre, în SUA, maşina care "repară" gheaţa este cunoscută sub numele simplu, Zamboni.

Frank Zamboni Google Doodle (Walkthrough + Highscore!!)



sursa: doodle Google

Offline dauina

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 642
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #143 : Miercuri, 16 Ianuarie 2013, 16:01 »
stiati ca....exista trenuri private...
http://www.transferoviarcalatori.ro/
o calatorie busteni-bucuresti costa 14 lei...la cfr ...35...
Nu ceea ce aduni, ci ceea ce raspandesti spune ce fel de viata ai trait!

Caroline

  • Vizitator
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #144 : Miercuri, 16 Ianuarie 2013, 22:11 »
Asta chiar ca e bine de stiut!  O0

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #145 : Joi, 24 Ianuarie 2013, 11:16 »
Manuscrise sau vremea la care au fost tiparite, felul in care au fost printate imaginile, informatiile pe care  le detin, munca depusa pentru a culege datele prezentate, evenimentele pe care le marcheaza, fac ca aceste carti sa fie :

cele mai scumpe 20 carti din lume

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #146 : Vineri, 01 Februarie 2013, 08:08 »
Grafenul

Grafenul este o substanţă formată din carbon pur, cu atomi aranjaţi hexagonal, asemănător cu grafitul, dar de grosimea unui atom. Avantajul principal este că grafenul este foarte uşor.

Descoperit de profesorul Andre Geim la Universitatea din Manchester, grafenul este un material bidimensional format dintr-un singur strat de atomi. Până acum, este cel mai subţire material cunoscut de om, dar şi printre cele mai dure. Potrivit Universităţii din Manchester, conduce electricitatea la fel de eficient ca şi cuprul, dar este mai bun decât alte materiale la nivelul conductivităţii căldurii. „Grafenul este aproape total transparent, dar atât de dens încât nici cel mai mic atom de heliu nu poate să treacă prin el”, se mai arată pe site-ul Universităţii din Manchester.

Cine a descoperit grafenul
Până în 2004, grafenul era încă o teorie şi nu putea fi stabilizat. Dar Andre Geim şi Kostya Novoselov au reuşit până la urmă, iar pentru acest lucru au primit şi Premiul Nobel. În 2002, Geim a rugat un doctorand să lustruiască o bucată de grafit până la cel mai subţire nivel posibil. Deşi nu a reuşit să obţină bucăţi atât de subţiri, Andre Geim s-a gândit să se alieze cu Novoselov, care lucra la un proiect paralel.
Astfel, în 2003 ei au reuşit să obţină primii „fulgi” izolaţi de grafen, iar articolul de studiu a fost scris în 2004. După şase ani, cei doi aveau să primească Premiul Nobel

La ce ar putea fi folosit grafenul pe viitor
Cei care au studiat teoretic şi practic acest material au văzut deja câteva posibilităţi pentru folosirea unui asemenea material pe viitor. Astfel, prima aplicaţie practică ar fi ecranele flexibile pentru telefoanele mobile.
Câţiva cercetători coreeni au demonstrat deja astfel de display-uri care folosesc grafenul pentru elasticitate, masa redusă, dar şi pentru faptul că are proprietăţi electrice superioare.

Ferestre inteligente
De asemenea, deoarece grafenul este flexibil, absoarbe doar 2,3% din lumină şi conduce electricitatea foarte bine, cercetătorii se aşteaptă să se poată produce şi ferestre inteligente în viitor. Practic, un strat de cristale lichide este amplasat între doi electrozi flexibili formaţi din grafen şi un polimer transparent. Când nu există nicio polarizare între electrozi, cristalele lichide împrăştie lumina şi fereastra inteligentă este opacă. În momentul când se aplică, voltajul aliniază cristalele lichide şi permite luminii să treacă, iar fereastra devine transparentă.



Superplasticul
Trecând de la ecrane flexibile şi ferestre inteligente, grafenul ar putea fi parte componentă a unor noi materiale cu proprietăţi extraordinare. Grafenul ar putea fi amestecat cu plasticul pentru a realiza compoziţi cu proprietăţi remarcabile raportate la masa lor, cum ar fi rezistenţa superioară. Aceste materiale ar putea fi folosite în viitor la transformarea industriei aviatice, prin construirea unor componente din plastic grafenat, dar, de asemenea, ar putea fi folosită şi pentru a induce conductivitate în materiale bazate pe plastic. Plasticul care conduce curentul poate fi folosit pentru protecţia aripilor avioanelor, formate din fibră de carbon şi ar putea proteja avionul împotriva fulgerelor şi ar putea preveni scânteile.

Nanoelectronice

Grafenul ar mai putea fi folosit şi la electronice mici. Dispozitivele electronice convenţionale sunt formate din semiconductori de siliciu, contacte de metal şi toate componentele sunt puse vertical, unele peste celelalte. În comparaţie, cercetătorii de la Universitatea din Manchester au realizat nano-diode plate şi tranzistori bazaţi pe o arhitectură cu un singur strat. Astfel, în viitor am putea vedea semiconductori extraordinar de mici, care ar duce la o miniaturizare generală a dispozitivelor electronice cum ar fi telefoanele, televizoarele şi tabletele, dar în afară de aceste produse de consum, nanoelectronicele pot fi folosite în multe alte domenii vitale.

Panouri solare
Potrivit cercetătorilor de la Graphene Industries, materialul minune nu va ajuta numai industria telefoanelor mobile şi a televizoarelor, ci şi pe cea a panourilor solare. Astfel, cu ajutorul flexibilităţii şi proprietăţilor electronice ale grafenului, panourile solare ar putea fi lipite de acoperiş.

Graphene


Offline rodica popa

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 46
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #148 : Joi, 07 Februarie 2013, 18:26 »
Stiati ca ....soseaua Panamericana este cea mai lunga cale rutiera din lume , cu peste 15 000 km ? Autostrada strabate cele doua continente americane , pe latura vestica , spre Oceanul Pacific si numara trei sectoare : Autostrada Alaska (Fairbanks-Seatle ), Autostrada Pacificului (Seatle -Tucson) si Carretera Panamericana, care strabate Mexicul, tarile din America Centrala si de Sud  (pana la Puerto Montt, in Chile ).
Si noi avem doar cativa km de autostrada si aceia vai mama ?!?

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Stiati ca.....
« Răspuns #149 : Luni, 11 Februarie 2013, 13:35 »
Stiati ca ....soseaua Panamericana este cea mai lunga cale rutiera din lume , cu peste 15 000 km ?
 .......
Si noi avem doar cativa km de autostrada si aceia vai mama ?!?

Acum rasucesti si tu "furculita" ( ca in bancul acela !)  ca sa vedem mai bine !!
Lasa ca noi avem fanete !!   :whistle: