Autor Subiect: De la o generatie la alta  (Citit de 32000 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline fortuna777

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 864
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #45 : Duminică, 31 Iulie 2011, 09:51 »
din nefericire sunt uneori situatii cind parintele nu este acolo sau nu e modelul de urmat. in astfel de cazuri e bine daca exista in apropierea copilului o alta persoana de acelasi sex la care are acces si ii este disponibila si care sa se constituie intr-un role model.



ce se intampla totusi, daca nu exista o persoana de acelasi sex cu copilul, in apropierea lui si disponibila, si care sa se constituie intr-un model pentru copil..?..exista posibilitatea ca acesta sa devina mai "feminizat" ...si ma refer aici la trasaturi comportamentale feminine....avand in vedere ca nu o are decat pe mama ca model?

julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #46 : Duminică, 31 Iulie 2011, 11:14 »
e foarte greu sa nu existe astfel de persoane in imediata lui vecinatate – un prieten de familie, tatal unui coleg, un vecin, var de al doilea, noulea, etc. disponibilitatea asta nu se refera sa-i fie la indemina 24/24 dar sa vada modele - daca e fata de femei, daca e baiat de barbati. imaginea poate fi completata de povestirile parintelui ramas despre astfel de persoane din familie care nu mai sunt sau pe care copilul nu le-a cunoscut, dar care sunt admirate si apreciate.

Offline fortuna777

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 864
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #47 : Duminică, 31 Iulie 2011, 12:42 »
Iulia, nu mi-am imaginat ca persoanele de care te inconjori pot fi potentiale modele de urmat pentru copilul tau, atata timp cat nu fac parte din viata ta curenta...Mai degraba as fi zis ca la pubertate si in adolescenta, important e cercul de prieteni in care se invarte si ca nevoia de apartenenta si de a fi acceptat de un anumit grup la aceste varste, este atat de mare incat uneori isi poate insusi trasaturi si comportamente negative...Inteleg ca trebuie sa fiu mai atenta si la persoanele masculine din jurul nostru si care i-ar putea servi fiului meu drept "etalon".

julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #48 : Duminică, 31 Iulie 2011, 14:06 »

Modele cautam toata viata draga mea. Dar in formarea copilului sunt importanti primii ani, aia sunt de baza, atunci se stabilesc niste criterii valorice. Ce spui tu la adolescenta este cam tirziu, atunci mai degraba se modeleaza sau se consolideaza ceea ce s-a achizitionat deja. Asa se explica de ce adolescentii au traiectorii diferite chiar in conditii relativ similare. Educatia si formarea din prima copilarie sunt esentiale.



julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #49 : Duminică, 31 Iulie 2011, 14:10 »
Pericolul de care spuneai se poate instala si in cazul in care tatal exista dar nu se implica – e important sa primeasca responsabilitati, fireste adaptat grupei de virsta, sa creasca independent si autonom. Delimitarea caracteristicilor specific feminine si masculine este bine sa fie evidenta si asta chiar e simplu de facut – prietenii de acelasi seex, sporturi in comun sau alte hobby-uri etc. Greseala pe care o vad frecvent este ca parintele (in general mama) sa deresponsabilizeze copilul de orice indatorire sau obligatie, considerin ca asta inseamna sa-i ofere o copilarie fericita.


Offline fortuna777

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 864
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #50 : Duminică, 31 Iulie 2011, 17:24 »
Ce spui tu la adolescenta este cam tirziu, atunci mai degraba se modeleaza sau se consolideaza ceea ce s-a achizitionat deja. Asa se explica de ce adolescentii au traiectorii diferite chiar in conditii relativ similare. Educatia si formarea din prima copilarie sunt esentiale.

inteleg iulia,...dar exista cazuri unde, desi copiii au avut parte de o educatie buna, pana la urma au considerat ca trasaturile bune de caracter nu te ajuta intotdeauna in viata sa obtii ceea ce iti doresti...si atunci au ales calea mai simpla...aceea de a ajunge acolo unde vor prin mijloace mai putin onorabile...si chiar nu regreta alegerea facuta. Uneori parintii in astfel de cazuri, nu-si explica cum au ajuns copiii lor aici si chiar ii renega ca fii sau fiice...De ce in cazul asta, educatia, principiile si regulile de viata dobandite in copilarie nu mai primeaza...?

Greseala pe care o vad frecvent este ca parintele (in general mama) sa deresponsabilizeze copilul de orice indatorire sau obligatie, considerin ca asta inseamna sa-i ofere o copilarie fericita.[/color]

Asa este, mamele singure au tendinta ca dupa un divort sa se culpabilizeze si sa incerce sa suplineasca lipsa tatalui printr-o atentie uneori exagerata acordata copilului si chiar prin degrevarea acestuia de anumite sarcini si responsabilitati. Tin minte, ca dupa ce am divortat, am fost socata la un moment dat cand copilul meu a fost inclus intr-o anumita imprejurare in randul familiilor dezorganizate...Pana atunci eu asociam sintagma "familie dezorganizata" cu acele familii cu parinti betivi, drogati, care-si  duceau existenta de azi pe maine si in care copiii erau lasati sa creasca la voia intamplarii...La vremea respectiva, termenul asta mi se parea ca un "stigmat" pe care copilul meu trebuia sa-l poarte...Slava Domnului ca m-am trezit imediat si mi-am dat seama ca e preferabila o "familie dezorganizata" asa cum era a noastra, dar in care domnea linistea, stabilitatea si echilibrul,... unei "familii organizate" care n-avea nicio treaba cu viata organizata...


julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #51 : Luni, 01 August 2011, 01:20 »
nu-i suficienta doar educatia. exista un complex de factori care conlucreaza dar in esenta vorbim de ereditate, mediu si educatie. in aceleasi conditii iesim totusi atit de diferiti.
iar in privinta educatiei sunt multe de spus…
nu indraznesc sa critic alte familii dar oamenii au perceptii atit de diferite despre asta. nu e important doar ce spui, ci si ceea ce faci, e istoria familiei care tinde sa se repete in modele transmise de la o generatie la alta, e vorba de filosofia de viata a parintilor si fratilor si altor persoane de influenta. si mai ales conteaza sa coincida ce spui si crezi cu ceea ce faci si cum actionezi in viat de zi cu zi.
tin minte ca ii spuneam cuiva, care decreta cu voce tare ca ar face ORICE pentru copilul sau, sa petreaca minim 2 ore pe zi in care sa faca lucruri impreuna, orice, sa il cunoasca indeajuns el pe copil, dar si copilul pe parinte. nu vrei sa stii care a fost reactia de parca auzise o absurditate…

ai dreptate, termenul de familie dezorganizata la noi are nuante peiorative. in fapt el desemneaza familiile monoparentale sau care au alta structura decat cea traditionala. dar care mai e in ziua de zi familia traditionala?
noi folosim termenul de familii functionale sau disfunctionale, adica familii in care indiferent de structura sau organizare, sunt acoperite sau nu functiile de baza.



julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #52 : Marți, 16 August 2011, 22:13 »

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #53 : Joi, 06 Octombrie 2011, 09:49 »
Cam toti parintii incearca sa-si indrepte copii spre ceea ce le-a placut lor in viata asa ca vor  incerca sa influenteze si sa-si puna amprenta in alegerile copiilor

De ce ?

Pentru ca apare intrebarea: de unde va sti copilul ce sa faca, ce ii place cu adevarat? Azi vrea sa salveze toate animalele, maine sportul e viata lui, iar poimaine poate fi pasionat de geografie sau de japoneza. Foarte bine.

Poate acesta este momentul in care parintii influenteaza cel mai mult viata copiilor: daruindu-le posibilitatea de a incerca tot felul de lucruri noi, experiente de care se vor indragosti sau pe care nu vor insista sa le repete. Poate era cu gandul numai la baschet pana in momentul cand l-ai dus la prima lectie de vioara, iar de atunci nu o mai lasa jos. Sau invers.
Important este sa-i punem pe cei mici in contact cu cat mai multe lucruri pentru a afla ce le place si, mai ales, cat de mult le place. Atunci, ajutati si de noi, le va fi mai usor sa-si gaseasca un drum in viata, sa se dedice pasiunii care ii va face fericiti.
 
In mod cert copii de astazi nu mai vor sa fie ingineri sau avocati sau medici. Parca ii atrage mai mult domeniul IT, sau PR – si cum reusesc parintii sa treaca peste aceasta bariera a noutatii – unii nu reusesc, altii ii lasa la voia alegerii lor, altii renunta dupa discutii lungi si inutile.

Trecerea de la o generatie la alta este mult mai evidenta atunci cand copilul isi alege meseria si ceea ce vrea sa faca in viata – pentru ca s-au schimbat “vremurile” si nu mai lasam “mostenire” meseria din generatie in generatie.

julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #54 : Joi, 13 Octombrie 2011, 16:26 »
cred ca cel mai greu este sa urmezi o profesie nu din vocatie, ci pt ca ti-a fost impusa de niste parinti care spera sa-si implineasca prin copii propriile aspiratii esuate

Offline everyoung

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 68
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #55 : Joi, 27 Octombrie 2011, 16:58 »
Nu stiu unde sa postez ce am primit azi pe e.mail, asa ca va arat mesajul aici! Sper sa ajunga la inimile voastre!

"Cu putin timp in urma am reusit să ies cu o altă femeie!
 
În realitate fusese ideea sotiei mele:
-"Stim amândoi că o iubesti !" - mi-a zis într-o zi, luându-mă prin surprindere.
-"Viata este foarte scurta, dedica-i si ei putin timp"
- "Dar eu te iubesc pe tine ", am protestat.
- "Stiu, dar o iubesti si pe ea, deasemenea".

Cealalta femeie pe care sotia mea dorea sa o vizitez era Mama mea, vaduva de câtiva ani.
Din păcate, serviciul si copiii mei îmi permiteau sa o vizitez numai ocazional.
În seara aceea am sunat-o sa o invit la cina si la un film.

- "Ce s-a intamplat ? Esti bine ?" m-a intrebat. [Mama mea este tipul de femeie pentru care un telefon târziu în noapte sau o invitatie surpriză sunt indicii de veste rea.]

- "Am crezut ca ar fi placut sa petrec ceva timp cu tine... Amandoi, singuri... Ce parere ai ?"".

Reflectand un moment, răspunse:
-"Mi-ar plăcea foarte mult."

Vinerea aceea, in timp ce mergeam, dupa serviciu, sa o iau, ma simteam nervos, stiti, nervozitatea aceea care precede o intalnire... Si, pentru Dumnezeu, cand am ajuns, am constatat ca si ea era foarte emotionata ! Ma astepta in poarta, imbracata in vechiul ei palton.  Îsi incretise parul si imbracase o rochie cu care sarbatorise ultima aniversare a căsătoriei. Fata ei iradia lumină, ca fata unui inger.

-"Le-am spus prietenelor mele ca o sa ies cu fiul meu si au fost foarte emotionate" - imi spuse urcand in masina.

Am fost la un restaurant nu foarte elegant, dar foarte primitor. În drum spre masa rezervată, Mama se sprijinea de bratul meu ca si cum  ar fi fost "Prima Doamna a Natiunii".

Când ne-am asezat a trebuit sa-i citesc meniul. [Ochii ei puteau să vadă numai literele si cifrele mari]. Pe la mijlocul antreurilor, mi-am ridicat privirea spre ea. De dincolo de masă, Mama ma  privea, cu un surâs nostalgic pe buze.

-"Cand erai micut, eu eram cea care iti citea meniul. Iti amintesti?".

- "Atunci, e momentul sa te relaxezi si sa-mi permiti sa-ti inapoiez favoarea", am raspuns.

In timpul cinei am avut o conversatie agreabila, nimic extraordinar, doar schimb de informatii despre vietile noastre.
Am vorbit atata, ca am pierdut sirul.
- "Voi iesi cu tine si altadata, dar numai daca ma lasi sa te invit eu", spuse Mama.

Cand am dus-o acasa mi-a părut atât de rau ca ne desparteam... Am sarutat-o, am imbratisat-o si i-am spus cat o iubesc.

- "Cum a fost intalnirea?" a vrut sa stie sotia mea cand m-am intors in noaptea aceea.
- "Foarte placuta, iti multumesc! Mult mai plăcută decat mi-am imaginat", i-am răspuns, privind-o recunoscator.

Cateva zile mai tarziu Mama a murit din cauza unui infarct. Totul a fost atat de rapid, încât nu am putut face nimic.
Dupa putin timp am primit un plic de la restaurantul în care cinasem cu Mama.

Continea un biletel care spunea: "Cina este plătită anticipat. Am fost aproape sigură ca nu voi mai reusi să vin la  următoarea întâlnire. Oricum, am platit pentru tine si sotia ta. Niciodata nu îti vei putea închipui ce a însemnat noaptea aceea pentru mine.
TE IUBESC Mama"

In acel moment am inteles cât de important este să spunem la timp TE IUBESC si sa le daruim fiintelor noastre dragi timpul pe care il merita. Nimic in viata nu este mai important decat Dumnezeu si familia ta! Acordă-le timp pentru ca ei nu pot astepta.

Daca Mama ta traieste, acordă-i atentia cuvenită! Daca nu, aminteste-ti-o!
Daca vei retrimite acest mesaj, poate vei sensibiliza pe cineva care a uitat ce fiinta minunata este MAMA.

Si aminteste-ti mereu! DUMNEZEU IARTA, DAR TIMPUL NU IARTA NICIODATA, NICI NU SE POATE INTOARCE!"

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #56 : Joi, 27 Octombrie 2011, 17:31 »
Citat
DAR TIMPUL NU IARTA NICIODATA, NICI NU SE POATE INTOARCE!"

nu timpul e cel care nu iarta , everyoung . noi suntem cei care nu ne putem ierta , crede-ma , iar constiinta noastra este cel mai aspru judecator .
 

julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #57 : Vineri, 28 Octombrie 2011, 18:05 »
cred ca noi spre deosebire de alte popoare nu stim sa ne aratam afectiunea pentru cei apropiati - si nu ma refer la relatia de cuplu, ci fata de parinti, frati avem niste limite, bariere in a spune lucruri bune, frumoase, de a le impartasi ca ii iubim

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #58 : Marți, 01 Noiembrie 2011, 22:12 »
Citat
cred ca noi spre deosebire de alte popoare nu stim sa ne aratam afectiunea pentru cei apropiati

jul , chiar ca trebuie sa te contrazic vehement de data asta . sa stii ca la alte popoare afectiunea asta se manifesta intrun mod atat de "subtil" incat nu prea o mai percepe nimeni .
spre deosebire de "alte popoare " , puiule , aici ( inca ) atunci cand  spui mamei "te iubesc , mama !" ea stie ca nu e o formula conventionala menita doar sa o faca a se simti cat de cat bagata in seama . la alte popoare spusa asta se face la telefon intre o odrasla mult prea ocupata si un parinte aflat demult intro camera de azil ( e drept , confortabila , dar tot un fel de anticamera a ultimului drum ) .

julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #59 : Duminică, 06 Noiembrie 2011, 15:45 »
cred ca ai dreptate
ma gindesc ca spunem totusi prea rar, doar daca e ceva grav la mijloc sau cine stie ce moment crucial