Autor Subiect: De la o generatie la alta  (Citit de 31976 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Sara

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 314
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #75 : Vineri, 30 Decembrie 2011, 13:53 »
poate aceste comportamente pe care le "mostenim" sa mai fie schimbate de influentele societatii,de cele ae anturajului si ale vreunui exemplu de om cunoscut pe care ni-l alegem
Cred ca schimbarea poate fi facuta la orice varsta adulta (constient) si in copilarie (inconstient).
Prima numai din interior catre exterior, adica schimbarea se poate face oricand doreste adultul sa se schimbe, cu resursele pe care le detine deja. Nu societatea il ajuta, nu parintii, partenerul, televizorul sau cartea. Ele (toate aceste enumerari si altele pe langa) doar pot sa ajute in cel mai bun caz (desi adesea putem observa contrariul).

In cazul al doilea, schimbarea de produce in interior plecand din exterior. Copilul detine in interior un amalgam de informatii pe care nu le poate gestiona, pentru ca inca nu stie cum. Adultul (adica cineva din exterior), prin propriul exemplu ajuta copilul sa-si puna in ordine ceea ce el deja detine inca de la nastere (sau de dinainte pt cei ce cred in asa ceva). Asta se intampla in cazurile rare de relatii sanatoase parinte-copil.

In celelalte relatii adultul baga cu forta in copil ceea ce considera ca i s-ar potrivi lui, adultului, in locul copilului, fara a lua in calcul daca ceea ce detine adultul este in acord cu ceea ce detine copilul. Cand adultul realizeaza ca ceea ce detine el nu corespunde cu ceea ce detine copilul (adica cu necesitatile copilului) intelept ar fi ca adultul sa modeleze ceea ce are el, in functie de ceea ce ii este necesar copilului.
E curios cum umarul unei femei poate parea uneori de stanca pentru un barbat.

Caroline

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #76 : Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012, 01:08 »

Cand adultul realizeaza ca ceea ce detine el nu corespunde cu ceea ce detine copilul (adica cu necesitatile copilului) intelept ar fi ca adultul sa modeleze ceea ce are el, in functie de ceea ce ii este necesar copilului.

Draga Sara... parca citesc din Reforma invatamantului ::) Perfect de acord... dar n'ai cumva si vrei idee despre cum s-ar putea face asta in practica? Ca pe mine ma dispera cele 99% din cazuri in care NU se face decat pe hartie...  :-\

Offline Sara

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 314
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #77 : Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012, 19:50 »
Caroline, ceea ce scriam eu mai sus este strict la nivel de individ si se poate  aplica de catre oricine doreste, in orice moment.
In invatamant - cel putin al nostru - din pacate totul este mult rigidizat si cred ca inca mult timp va ramane asa.
Pentru pedagogii, parintii si copiii care doresc altceva, exista variantele alternative, care si ele au la baza aceleasi reguli, insa abordarea este diferita.

La urma urmei, daca e sa ne gandim, cei care au job-uri in invatamant se supun regulilor din invatamant (ca la orice serviciu). Daca te-ai saturat de ce se intampla la actualul tau job si ai disponibilitatea de o lua de la zero in alt domeniu care ti se potriveste mai mult, de ce nu? Vremurile se schimba, noi ne schimbam pe zi ce trece. Meseria pe care am ales-o din varii motive cu siguranta bine intemeiate acum 20 de ani, AZI poat sa nu mai fie de actualitate. Si atunci intervine: schimbarea, acceptarea sau plecarea. Depinde de individ ce alege.

Pe plan personal,  individual, poti actiona mult rapid, mai eficient, pentru ca esti tu cu tine insuti. Un sistem de invatamant nu-l poti schimba, un colectiv poate nu-l poti schimba de pe azi pe maine, un salariu adesea nu-l poti schimba cand vrei tu, dar TU pe TINE insuti te poti schimba ORICAND, numai sa vrei. Si mai sus vorbeam de acea schimbare care exista in noi insine si pe care o punem "pe rotite" intr-un anumit sens/directie, in functie de varsta pe care o avem la momentul schimbarii.

Revenind la intrebarea ta: daca meseria pe care o ai o faci cu pasiune in ciuda opelistilor, dca iubesti elevii pe care ii ai asa cum sunt ei, daca asta ti-e vocatia, poti profesa conform programei si pe langa programa introduci elementele tale personalizate, in functie de ceea ce vrei sa schimbi la clasele tale si-n elevii pe care ii ai. Cu siguranta nu doar programa e vinovata, ci si modlitatea de abordare a elevilor, atituudinea profesorului, starea lui de spirit.

Imi amintesc de prima educatoare a baiatului meu (pedagog Wladorf) si-mi spunea intr-o dimineata (cand am venit mai devreme) ca dimineata, inaintea venirii copiilor, ea ca pedagog incearca sa se armonieze in interior, apoi interiorul cu exteriorul (adica cu clasa, cu obiectele, cu copiii care inca n-au venit si pe care si-i imagina ca fiind in clasa). Am ramas putin uimita. Apoi mi-a explicat: "trebuie sa intru intr-o stare anume, de armonie eu cu mine si eu cu ei - copiii, pentru a le putea tansmite ce trebuie".

Nu sistemul e cel care poarta vina suprema, ci individul. Asa cum se spune ca omul sfinteste locul, tot omul este cel care detine puterea de a produce schimbari in el insusi si apoi in cei de langa el.
E curios cum umarul unei femei poate parea uneori de stanca pentru un barbat.

Caroline

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #78 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 16:30 »
Perfect de acord. Manevra cu armonizarea interioara o practic si eu, aproape in fiecare dimineata, in drum spre scoala.  ;) Asta pentru ca uneori mi-e atat de greu, incat ajung sa ma intreb daca eu nu sunt suficient de buna conform sistemului sau sistemul nu e suficient pentru mine?!...
Insa o problema fara solutie nu este o problema. Intrebarea corecta era: Cine are mai multa nevoie? Un sistem / tara / om sanatos sau unul "bolnav"?  :)

Offline Sara

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 314
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #79 : Luni, 09 Ianuarie 2012, 13:19 »
Intrebarea corecta era: Cine are mai multa nevoie? Un sistem / tara / om sanatos sau unul "bolnav"?  :)

Toti, pornind de la celula mica, catre celula mare.
Cazurile fericite au un circuit invers.
Familia poate fi intitulata o celula mica. Acolo lucrurile merg de la cel mare catre cel mic.
E curios cum umarul unei femei poate parea uneori de stanca pentru un barbat.

julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #80 : Miercuri, 11 Ianuarie 2012, 18:52 »
Intorcindu-ne la ideea topicului, am observat parinti care identifica la copiii lor trasaturi sau comportamente care nu le plac, dar nu realizeaza ca le apartin lor insisi, iar copilul le-a preluat involuntar pentru simplu fapt ca asta e modelul la care a fost expus.

Offline Sara

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 314
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #81 : Miercuri, 11 Ianuarie 2012, 22:43 »
Anumite comportamente ale copilului care nu plac parintilor e posibil sa nu le aiba copilul de la parinti, ci de un unchi, de la o bunica sau de la o generatie mult mai indepartata. Evident din neam o parte din ele, altele din societate, de la scoala, de pe strada, de la tv, etc. Cert este ca indiferent ca iti place sau nu ceva la copilul tau, daca consideri ca ceva anume nu este bine, mult mai sanatos este sa vezi ce poti face ca sa indepti situatia, nicidecum sa cauti vreun viu sau mort din neam vinovat pentru comportamentul bietului copil  :D!

E curios cum umarul unei femei poate parea uneori de stanca pentru un barbat.

julia

  • Vizitator
Re: De la o generatie la alta
« Răspuns #82 : Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012, 18:25 »
cea mai tare mi se pare aia cu: "e leit taica-su" cind e cava rau si "seamana cu mine" cind e de bine.