Autor Subiect: Arta unei conversatii reusite  (Citit de 7695 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Arta unei conversatii reusite
« : Miercuri, 24 Februarie 2010, 20:13 »
   Arta conversatiei necesita practica, cunostiinte si rabdare. Rezultatul si tinta unei conversatii reusite este relaxarea si savurarea acesteia. Pentru a avea o conversatie care sa faca placere tuturor celor care participa la ea, trebuie respectate cateva reguli. Foloseste-te de ele ca sfaturi si indrumare si incearca sa ti cont de ele in momentul in care conversezi cu cineva.
   Asculta. Aceasta este cea mai importanta parte a unei conversatii. Fii atent la ceea ce se vorbeste . Prin gesturile si mimica ta demonstreaza ca esti atent la conversatie. O conversatie nu va duce nicaieri daca esti prea preocupat sa te gandesti la orice altceva, incluzand ceea ce doresti sa raspunzi in continuare. Daca esti un bun ascultator, cealalta persoana va largi dialogul prin intrebari. Permite-i persoanei cu care porti conversatia sa vorbeasca mai mult ca tine. Deseori aceasta nu va observa ca a vorbit mai mult iar tu vei fi creditat ca “un bun interlocutor“ – ceea ce bineinteles ca esti!
   Afla domeniile de interes a celeilalte persoane. Cind stii ca vei avea o conversatie cu cineva anume, fa tot posibilul pentru a te informa asupra preferintelor sale, dar incearca sa nu fortezi nota in aceasta arie si sa sperii persoana cu cunostiintele tale. Complimentele pot fi un inceput.Toata lumea este impresionata de complimente sincere si acestea pot indeparta “barierele” dintre voi .
   Fa o prima impresie cat mai buna. Zambeste si pune intrebari pertinente care sa necesite raspunsuri cat mai complexe iar apoi asculta cu atentie raspunsurile care ti se dau. Mentine un contact vizual permanent si fii cat mai politicos.
   Pune intrebari. Care sunt hobby-urile lui? Ce fel de lucruri a facut de-a lungul vietii? Ce a facut astazi si in timpul weekend-ului? Identifica lucruri noi despre el care te-ar interesa sa le asculti si pune intrebari politicoase, dar din nou nu incerca sa pari un “vanator”. Aminteste-ti ca a existat un motiv pentru care porti aceasta conversatie deci bineinteles exista ceva despre el care iti trezeste interesul. Nu exagera cu intrebarile si nu fa sa para un interogatoriu, lucru care ar determina o reactie de disconfort pentru partenerul de discutie.
   Uita despre tine. Dale Carnegie a spus odata: "Este mult mai usor sa-ti arati interesul fata de cineva decat sa-l convingi pe acesta sa fie interesat de persoana ta". Daca esti prea ocupat sa te gandesti la tine, cum areti, sau ce gandeste cealalta persoana, nu o sa te poti relaxa niciodata. Fa o scurta prezentare asupra ta, strange mana prieteneste si apoi uita de tine si focuseaza-te asupra celuilalt.
   Practica abilitati de ascultare active.  A fii un bun ascultator inseamna sa fi remarcat de cealalta persoana ca esti intr-adevar interesat in ceea ce spune. Pastreaza contactul vizual. Un bun ascultator obisnuieste sa spuna  "Da" "Inteleg," "Asta este interesant," si alte lucruri siminilare pentru a da indicii ca iti pastrezi atentia si nu te gandesti la altceva  
   Pune intrebari clare. Daca partenerul este interesat de topicul conversatiei, intreaba-l ceea ce crede si simte despre acesta.  Daca se vorbeste despre o ocupatie sau domeniu despre care nu esti informat, profita de situatie si invata. Toata lumea este bucuroasa sa invete un ascultator interesat si atent despre lucruri sau domenii care le cunoaste si ii plac.
   Parafrazeaza ceea ce ai auzit folosindu-ti propriile tale cuvinte. Este un lucru care pare usor de invatat dar necesita multa practica pentru a-l perfectiona. Conversatia se intampla pe etape , fiecare din cei care participa la ea avand o etapa de ascultare si una de a raspunde la ceea ce se vorbeste.  Castigi respectul celorlalti daca mentii acelasi fir al conversatiei cand iti vine randul la vorbit si nu schimbi brusc subiectul. In acest caz ei au posibilitatea de a te corecta si de a-ti explica ceea ce nu ai inteles
   Gandeste bine raspunsul inainte de a nu fi de acord. Decat sa punctezi pe ceva neimportant, mai bine ignora sa-ti asumi riscul de a parea argumentativ. Cand consideri important puncteaza pe diferenta de opinii dar fa-o intr-un mod cat mai politicos. Nu-ti sustine parerea doar pentru a fi tu diferit fata de ceilalti si tine cont tot timpul de aceste lucruri :
•   Exista diferente intre oameni—si intre conversatiile lor—aceste lucruri ducand la pareri diferite
•   O persoana este interesanta atunci cand este diferita fata de tine; o persoana este insuportabila cand nu este de acord cu nimic din ceea ce spui sau daca se folosesc de anumite subiecte pentru a parea superior
•   Incearca sa omiti cuvantul “dar” intr-o conversatie cand nu esti de acord cu ceva, acest cuvant punand de multe ori in defensiva partenerii de conversatie. In locul acestuia incearca sa folosesti cuvantul “si “ acesta fiind perceput ca mai putin antagonist
•   Fii de acord cu anumite lucruri care ti se pun, stabileste fronturi comune, inainte de a-ti exprima opiniile contradictorii.
    Considera ca joci rolul “ avocatul diavolului” care necesita multa atentie si precautie. Cand partenerii de conversatie pun accentul pe ceva, continua conversatia aducandu-le la cunostiinta puncte de vedere opuse (incepe prin a spune “ Sunt de acord si..” ). Oricum daca profiti prea mult de aceasta tehnica, ai putea sa sfarsesti prin a parea dezagreabil sau chiar ostil.
    Fii constient cand conversatia este pe sfarsite. Chiar si cele mai bune conversatii pot sfarsi prin a se ramane fara subiecte de discutie sau prin a se termina brusc din lipsa de idei de dezvoltare. Zambeste cand pleci si spune ca ai fi incantat sa-i revezi cat mai curand. Multumeste-le pentru timpul petrecut. A sfarsi printr-o atitudine prietenoasa o sa mentina o relatie care va determina persoanele participante sa doreasca sa te mai revada. Nu uita ca ceea ce se retine cel mai bine este ultimul lucru. Asa ca, atentie la cum te desparti de interlocutor.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #1 : Miercuri, 17 Martie 2010, 14:20 »
Interesant tot ce aţi scris despre conversaţie.

"O  oră de conversaţie valorea mai mult decât 50 de scrisori" - Madame de Sevigne

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #2 : Miercuri, 17 Martie 2010, 16:11 »
Eu sunt departe de ce inseamna un tip cu apetit verbal. Nici unul foarte indraznet sa intru cu oricine in vorba. Am si o anumita timiditate determinata probabil de bun simt (ati sesizat sper ce modest sunt, nu?!), cand ajung stingher in mijlocul unor necunoscuti ma comport ca Basescu la intalnirea presedintilor, dau roata, roata pana gasesc pe cineva mai izolat ca mine. Dar in schimb imi place teribil sa conversez, sa povestesc, dar si sa ascult. Imi amintesc ca drumul spre casa de la liceul la care am invatat si pana acasa era un chin daca nu veneam insotit de cineva cu care sa vorbesc. In armata cand eram obligat sa raman singur de garda era ce imi displacea mai mult: stiam ca toti ceilalti colegi erau in dormitor si povesteau intre ei, in timp ce eu stateam izolat in mijlocul unui camp. Nu-mi era frica, nici foame, nici sete, atata doar ca ma incerca un puternic sentiment de singuratate conversationala. Inccercam cate un monolog dar era ineficient si insuficient. Cred ca seman pe tatal meu. Oriunde mergi cu el in mod cert ca in 5 minutre cunoaste pe toata lumea si dupa alte 10 minute, ce zice lumea. Probabil ca mi s-a transmis si mie starea asta de nevoie de a discuta in permanenta cu cineva. Si nu orice, bineinteles...

Saiuz

  • Vizitator
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #3 : Miercuri, 17 Martie 2010, 17:52 »
     O conversatie placuta este cea in care participa la ea oameni cu caracteristici comune : fie au acelasi nivel de educatie , fie au hobby-uri comune , fie au un punct de interes comun in vederea realizarii unui lucru . Daca nici unul din acesti factori nu se intalnesc la toti participantii la conversatie aceasta este ori plictisitoare , ori devine un monolog , ori este purtata doar la trecerea timpului

Offline iudith

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 26
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #4 : Miercuri, 17 Martie 2010, 21:22 »
Cineva spunea ca o vizita intr-un oras nou e ca si cum ai purta o conversatie. Fiecare destinatie te solicita si iti imbogateste experienta de viata la fel cum tu insuti esti dispus sa o descoperi-pe-ndelete sau in trecere, superficial. Ca in orice conversatie e bine sa fii cu sufletul si mintea deschise, pentru a putea descoperi lucruri neasteptate, altfel risti sa ramai cu aceleasi amintiri pe care le-ai avea daca ai rasfoi pur si simplu un ghid banal de vacanta. Cu cat esti dispus sa lasi acasa stereotipurile, prejudecatile si presupunerile, cu atat mai mult vei auzi ceea ce o destinatie incearca sa-ti spuna.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #5 : Miercuri, 17 Martie 2010, 21:35 »
Nu vreau sa par sofisticat in ceea ce scriu acum, dar asa simt eu, ca orasele, casele, strazile sunt operele unor oameni, care au vrut sa ne spuna ceva, sa ne transmita din geometria lor artistica, un pic de frumos. De multe ori ma uit la zidurile Cetatii Sibiului si am mereu aceiasi intrebare: cand au fost proiectate si construite doar ca niste simple bariere in calea migratorilor, ce sens avea perfectiunea si arhitectura subtila si rafinata? Priveste de sus orice oras cetate si o sa ai revelatia unui tablou desavarsit. Parca totul este studiat, totul este facut sa placa. Poate este fortat sa credem asa, dar mie cel putin asa imi place sa inteleg, ca Hans si Peter au vrut sa-mi transmita ceva. De aici poate metafora scrisa de tine.

Offline iudith

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 26
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #6 : Miercuri, 17 Martie 2010, 21:42 »
Cand merg itnr-un loc nou incerc sa aflu ce vrea sa-mi spuna, pentru ca simt ca are ceva de spus.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #7 : Miercuri, 17 Martie 2010, 21:49 »
Locurile poarta istoria anilor care au trecut peste ele. Cate suflete, cate necazuri, cate bucurii, nu s-au petrecut acolo unde nu ni se pare ca vedem decat piatra si argila! In 91 aveam un mic barulet sub Podul Mincinosilor, punct de reper al Sibiului. Cand am fost sa-mi inregistrez spatiul pe care-l inchiriasem, am realizat ca incaperea apartinea unei cladiri construite in 1290. Iar destinatia ei a fost intotdeauna una comerciala. Mai tarziu am aflat ca acolo prima data a fost o spirtarie, iar inaintea mea o plapumarie. Cand dimineata ridicam rulourile metalice vechi de peste 200 ani, ma gandeam la cati oameni facusera inaintea mea acelasi gest, cu care isi incepeau practic munca zilnica. Iar patruns in incapere, ce alta senzatie puteai sa ai cand te gandeai la atatea zeci de generatii care se perindasera pe-acolo. Cum ar putea sa fie mute astfel de locuri?

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #8 : Sâmbătă, 20 Martie 2010, 19:14 »
Pentru o conversatie reusita cred ca trebuie ca cei implicati sa se simta confortabil in compania celorlalti.

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #9 : Sâmbătă, 20 Martie 2010, 19:53 »
Cred in arta comuncarii care nu depinde deloc de ambient, parteneri de dialog samd :)
A comunica inseamna a depasi toate bariele care duc al imposibilitatea exprimarii :)

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Arta unei conversatii reusite
« Răspuns #10 : Joi, 01 Aprilie 2010, 08:17 »
O conversatie este un schimb de pareri, o forma de exprimare a ceea ce credem si gandim despre ceea ce ne inconjoara, o muzica a sunetelor dintro orchestra a glasurilor.