Autor Subiect: Tentatia primitivismului  (Citit de 6234 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Tentatia primitivismului
« : Joi, 28 Ianuarie 2010, 10:53 »
    Placerea si confortul de a te simti evadat, chiar si pentru o clipa, din cupola de clestar a regulilor de eticheta , deriva din adaptabilitatea incompleta la  impuneri de comportament si tinuta.
   Razvratit si obosit de incorsetare, omul modern protesteaza, dar o face doar mental, impotriva rigorilor impuse chiar de el. A cladit timp de mii de ani pe suportul dat de ceea ce numim bun simt si atitudine, un model de bune maniere. Nu exista si nu se poate identifica un tipar universal a ceea ce ar trebui sa fie omul perfect manierat, asta pentru ca fiecare rasa, fiecare popor a privit si a definit diferit regulile care trebuie sa le respecte un astfel de model.
    Civilizatia asiatica agreeaza o ierarhizare sociala aproape exagerata si un misoginism salbatic, lucruri straine si neintelese de europeni, considerand-le impuneri rudimentare. Africanii resimt salturile facute peste cateva perioade ale civilizatiei moderne, astfel incat nu dispun de un istoric necesar conturarii unui tipar modern, lipsit de stridenta data de neintelegerea unor subtilitati de comportament. Noi europenii suntem tributari si inca influentati de dogme, de inchistarea clasicismului, de eticheta creata si impusa de secolele de iluminism fanatic, de o adanca determinare spirituala, astfel incat am creat reguli destul stricte si limitative.
     Ne place sau nu, acestea exista si pentru a nu fi aratati cu degetul si prost catalogati, le respectam, cel putin formal. Dar cu cata fericire renuntam uneori la ele! Generatia anilor 60 – 70, a creat fenomenul hippy, caracterizat printr-o neacceptare usor exagerata a perceptelor de comportament clasic si romantat, incercand sa impuna libertinajul...insalubru. Protestul lor la adresa a tot ce era riguros si limitativ, a adus o puternica schimbare, rezultanta celor doua curente extreme gasindu-se undeva la mijloc intre gulerul scrobit si blugii jerpeliti.  
    Cum priveste si in ce masura accepta omul contemporan noua, impunerile de tinuta si de comportament?
    Socializarea, relatiile de colaborare, de colegialitate, sociale, familiale, conduc la o comunicare continua, cu foarte mici intreruperi, ceea ce determina si o folosire a tiparelor comportamentale aproape de permanenta. Suntem astfel obligati ca in cea mai mare parte a timpului sa fim controlati si atenti. Pentru ca exista, prin educatie, un grad destul de ridicat de automatism in respectarea regulilor, ramane ca doar intr-o mica proportie sa fim atenti la ce facem. Existenta chiar si intr-o minima proportie, a efortului de a ne controla, conduce de cele mai multe ori la o oboseala si la o necesitate de libertate comportamentala. Acesta este momentul in care suntem tentati de primitivism, de o existenta libertina, fara prejudecati. Este frustant ca nu putem sa ne comportam asa cum spiritul nostru inclinat spre „no rules” ne –ar dicta, dar ce putem face, nu ne putem intoarce in pesteri, sa ne imbracam din nou in blanuri si sa articulam doar sunete de necesitate! Progresul a carui angajati sa nu zic robi suntem, ne-a invatat cu usurinta obtinerii unor lucruri, cu necesitatea si indispensabilitatea confortului, cu nevoia de competitie, cu curiozitatea noului, cu dependenta de socializare si comunicare. Toate acestea pot exista doar in contextul unei  interrelationari neconditionate. Si de respectare a unor reguli impuse de convenienta comportamentala.
       Creierul face automat conexiunea intre primitivism si natura. Greseala vine din identificarea naturii ca si cadru necesar pentru existenta primitivismului. Dar primitiv poti fi si in intimitatea casei tale si in mijlocul cercului de prieteni si chiar intr-un loc public. Diferenta o face  reactia celor din jur ...
       Una dintre regulile comportamentale impune ca si zona permisiva si indicata, pentru manifestarea instinctelor primare, cadrul intim. Nici aici insa nu suntem tot timpul in largul nostru. Civilizatia impune norme de convietuire, unele pentru ambientare si armonie, altele pentru interrelationarea optima. Continuitatea in a respecta norme, duce la insusirea automata a acestora. Ciudat insa este faptul ca avem o permanenta si subconstienta tendinta spre a insela impresia celorlalti, de a ne ascunde tabieturi pe care le consideram cu totul intime. Antrenamentul incepe de copil si se accentueaza la maturitate. Obsesivitatea de a nu se afla nimic intim despre noi, de a aparea altfel de cum suntem este o stiinta pentru unii. Exista indivizi care au insa o usurinta si o sprinteneala in folosirea unui comportament paravanar, incat cu greu reusesti sa deslusesti daca este un tip de tinuta sau doar un mic impostor.
         Primitivismul exista latent in noi si va continua sa afecteze creierul uman, atata timp cat va exista o normalitate a mintii. Cand aceasta va dispare lasand locul unei gandiri androide, nevoia de libertate comportamentala se va estompa treptat. Rigoarea biometrica, alinierea si uniformizarea va crea mici fapturi neinteresante, numite nu foarte fericit, fiinte inteligente..., adica, oameni?!

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #1 : Marți, 11 Mai 2010, 13:22 »
In societatea moderna oamenii incearca sa fuga din calea primitivismului - asocierea cu acesta le da impresia ca sunt mai putin valorosi, ca sunt priviti cu reticenta de ceilalti - prin orice mijloace.

Decat o vizita la casa de la tara a bunicilor mai bine in fata unui  laptop performant.
Adolescentul din ziua de azi nu concepe viata fara un telefon mobil de ultima generatie care sa atraga privirile colegilor , sa fie acceptat ca facand parte din 'gasca'. Unde au ramas mingea prafuita si papusile din cauciuc ale parintilor? In pozele uitate in raftul de sus al bibliotecii - care de altfel risca sa fie aruncata in favoarea unei mobile 'fistichii' din sticla si aluminiu.

E mai "cool" sa stai la terasa cu gasca decat sa mergi la picnic cu familia.

Fugim de primitivism cu toate ca el este cel care ne defineste ca oameni. Bazele noastre ca oameni sunt 'pastrate' in mostenirea genetica pe care o avem.

Diversele culturi s-au dezvoltat pe acelasi tipar  al structurii omului.
African, european, amerindian - omul este acelasi.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #2 : Luni, 07 Iunie 2010, 11:02 »
In timpuri stravechi, progresul material era dureros de incet. Spiritul cercetarii, investigatiei si inventiei stiintifice moderne era necunoscut.
In domeniul lumii materiale, mintea oamenilor era hranita de superstitii, traditii si tot felul de idei fixe. Unii dintre contemporanii lui Columb considerau absurda ideea pamantului rotund. Altii l-au condamnat pe Galileo la moarte pe rug pentru erezii astronomice.

Oare nu sunt unii dintre noi la fel de influentati si nerezonabili in privinta domeniului spiritualului, precum erau stamosii nostri in domeniul materie?

Offline Ayouni

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1918
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #3 : Luni, 07 Iunie 2010, 11:22 »
@ awana, de acord cu tine, sunt foarte multe astfel de persoane; n-ai zice dar ii gasesti peste tot.  lor le dedic un rug virtual.
@admin, am vazut articolul tau aici si poza si mi-am amintit ca mai cate ceva de adaugat despre lumea araba.  dar pe alt topic, unde am vorbit doar despre partea "amabila" a lucrurilor.   dar sunt si multe bubite... o sa revin imediat ce-mi fac un pic mai mult de timp; deocamdata raman in stand-by.
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #4 : Luni, 25 Aprilie 2011, 13:50 »
La ce primitivism ne caracterizeaza din punct de vedere al infrastructurii, civilizatiei si dezvoltarii economice si sociale, Romania se mai poate mandri in lume si cu un popor care “se caracterizeaza printr-unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica din Europa”.

Romanii sunt un popor medieval, cu credinte prestiintifice, care isi ghideaza viata si valorile dupa nivelul ridicat, cel mai mare din Europa, de credinta si practica religioasa declarata. Toate statisticile sunt impotriva noastra. Daca ne aducem aminte si de cele mai vechi - suntem poporul care foloseste cel mai putin sapunul si apa minerala, care se spala cel mai rar, care consuma cea mai putina pasta de dinti, care cumpara cele mai putine carti, cu cei mai multi analfabeti insa si cu gradul de incultura cel mai ridicat.

Cu toate aceste procente, cu realitatea ca exista inca in Romania locuinte care nu au electricitate, apa curenta sau acces la informatie ,putem spune ca suntem un popor primitiv intro Europa civilizata. Trist. :(

iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #5 : Miercuri, 11 Mai 2011, 17:56 »

pai si atunci de ce mai mergem inainte? eu zic sa ne intoarcem inapoi. cel putin asa am avea avantajul ca n-ar mai fi altii ca noi


Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #6 : Miercuri, 11 Mai 2011, 23:03 »
La ce primitivism ne caracterizeaza din punct de vedere al infrastructurii, civilizatiei si dezvoltarii economice si sociale, Romania se mai poate mandri in lume si cu un popor care “se caracterizeaza printr-unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica din Europa”.

Romanii sunt un popor medieval, cu credinte prestiintifice, care isi ghideaza viata si valorile dupa nivelul ridicat, cel mai mare din Europa, de credinta si practica religioasa declarata. Toate statisticile sunt impotriva noastra. Daca ne aducem aminte si de cele mai vechi - suntem poporul care foloseste cel mai putin sapunul si apa minerala, care se spala cel mai rar, care consuma cea mai putina pasta de dinti, care cumpara cele mai putine carti, cu cei mai multi analfabeti insa si cu gradul de incultura cel mai ridicat.

Cu toate aceste procente, cu realitatea ca exista inca in Romania locuinte care nu au electricitate, apa curenta sau acces la informatie ,putem spune ca suntem un popor primitiv intro Europa civilizata. Trist. :(



Gabita, Gabita... nu vreau sa te vad trista , asa ca am sa incerc dupa puterile mele sa aduc cateva contraargumente la Ţ tristetea  ta .

in primul si in primul rand nu cred ca ar trebui sa dai o prea mare importanta statisticilor intocmite intotdeauna cu un anumit scop , niciodata doar in scop strict informativ . cred ca este suficient sa privesti in jurul tau si ai sa poti vedea singura ca lucrurile nu stau chiar atat de sumbru . nu vreau sa cad in pacatul cosmetizarii , dar nici sa ma las influentata de statisticile intocmite de altii care n-au nici interes si nici habar cu ce se mananca Romania .

tara inculta ? haida de... prietena mea , care locuieste de vreo 21 de ani in Anglia imi povestea de-a dreptul socata ca a cunoscut o tanara femeie de afaceri ( cu un cont foarte gras in lire sterline si usi foarte deschise in high life ) si care habar nu avea cine a scris Romeo si Julieta . despre lecturi recente chiar nu putea fi vorba . si nimeni nu o considera inculta intro tara atat de conservatoare ca Marea Britanie . si ca tot veni vorba despre Anglia , cu ceva timp in urma "incultul" Dan Puric i-a lasat bouche bee  pe ultracivilizatii englezi .

ca suntem practicanti religiosi ? desi eu nu prea sunt o adepta a batutului de biserici ( consider ca o credinta zdravana in Dumnezeu sustinuta prin respectarea decalogului este mai eficace decat cucuiele provenite de la datul cu capul pe lespezi intru demonstrarea devotiunii ) admir faptul ca existe o multime de culte practicate in Romania fiecare fiind liber , nu obligat , sa adere la care i se potriveste . ce e rau in asta ? unde e indobitocirea atata timp cat exista posibilitatea de alegere ?

problema cu spalatul prea rar ,  cam stim toti la ce etnie se facea referinta . acolo unde am eu casuta la tara ( intrun varf de deal in Arges - poate va faceti timp in vara asta sa veniti sa vedeti un mic coltisor de rai - ) n-am simtit niciodata miros de transpiratie la vreunul din sateni si , crede-ma , nu prea sunt vile pe acolo cu baie si jacuzzi .

povestea cu cartile iar nu sta in picioare . aduc in facoarea mea numarul mare de edituri care daca ar fi cum spui tu ar da faliment pe capete . e adevarat , puterea de cumparare a romanului nu e dintre cele mai stralucita  dar de aici pana la incultura ...parca e cam mult si nedrept spus .

sigur ca Romania nu inseamna Bucurestiul ci mult mai mult provincia si sunt convinsa ca vei gasi acolo ceva ce va contrazice nenorocitele alea de statistici . ideea este ca , daca te intereseaza , sa aflii tu singura cam cum e realitatea . nu mai cred de mult timp in informatiile prezentate in media . este modul cel mai uzual de manipulare , crede-ma .

am citit acum vreo zece ani prima carte a lui Jan van Helsing ( Organizatiile secrete si puterea lor in secolul XX) si de atunci incoace tot ce s-a mai editat de acest autor . pot spune ca m-a luminat suficient de ajuns acest om ca sa inteleg cum e cu manipularea maselor si nu numai . dar asta e alta poveste.

Gabita sunt tare multe de spus , dar cred ca deja am scris prea mult . concluzia ar fi ( intro forma plastica ) : nici pe deprte nu-i dracul atat de negru . iar in privinta primitivismului romanilor... oare de ce am impresia ca se foloseste acelasi argument pe care l-au adus conchistadorii cand au macelarit zeci de mii de suflete in scop de jaf , dar sub pretextul aducerii lui dumnezeu si a civilizatiei ? inca exista conchistatori , crede-ma si astia sun mai diabolici si mai rafinati in a te supune decat predecesorii lor .

hai ca m-am pornit , asa ca ma opresc aici .
de fapt , mi-am dorit sa nu te mai vad trista  :D

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #7 : Miercuri, 11 Mai 2011, 23:20 »
Janeta, ti-am admirat postarile de fiecare data, da' n-am gasit prilejul a-ti comunica.
Da' te vad adepta teoriilor conspiratiei. nu vrei tu sa te pun in legtura cu un bn amic de-al meu, la fel de iubitor de....ca sa nu-mi mai faca mie capul calendar?  :D :D
adevarul e pe la mijloc (si de data asta!), zic eu...
la capitolul cultura achiesez  ;), desi, cu generatiile actuale ne vom alinia la media europeana / mondiala, fara nicio indoala, ca tot ne globalizam, nu?
sunt de acord ca nici la capitolul murdarie nu stam chiar atat de rau cum se zice, dar la capitolul civilizatie?!?  :o

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #8 : Joi, 12 Mai 2011, 18:10 »
conspiratii s-au facut de la inceputurile istoriei si pana in prezent si , cred eu , se vor face atata timp cat vor exista dorinta de inavutire , de putere si orgoliile . nu mai am de mult timp naivitatea sa cred ca sunt un om absolut liber traitor in mijlocul unei societati absolut dezinteresata de pieile de pe spinarea mea . si asa s-ar fi intamplat in oricare societate din oricare stat . dar , e o problema de alegere din partea mea si , de ce nu , de acceptare . daca mi-asi fi luat o casuta in varf de munte cu cateva sute de metrii patrati pe care sa le cultiv cu cele trebuincioase hranei de zi cu zi fara sa mai imi doresc altceva , poate gradul meu de libertate ar fi fost ceva mai mare .
in fine , e tare mult de discutat despre asta si nu vreau sa devin asemeni cunostintei tale batatoare de cap  :P

iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #9 : Sâmbătă, 14 Mai 2011, 20:40 »

am mai auzit asta si recunosc ca imi place cum suna: cu cit ai mai putin, cu atit esti mai liber.



Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #10 : Luni, 16 Mai 2011, 07:58 »
Scriitorul polonez Jan Gross, in cartea sa "Vecini" (2001) relateaza urmatoarele:

< Dupa semnarea pactului Ribbentrop-Molotov ( 1939), prin care Rusia si Germania isi anexau cate o jumatate din Polonia, Jedwabne (un orasel de 3000 locuitori in Polonia centrala) a cazut exact la mijloc, in fasia -tampon dintre cele 2 teritorii ocupate. Nici la rusi, nici la nemti. In orasel traia, de cateva secole, o comunitate evreiasca puternica, de circa 1600 de suflete, intro pasnica simbioza cu polonezii. Impreuna munceau, impreuna isi sarbatoreau datinile si isi dadeau fiii si ficele in csatorie unii altora.
La 22 iunie  1941, Hitler a declarat razboi Rusiei si a navalit in teritoruil polonez ocupat de rusi. La numai 10 zile dupa ce nazistii au intrat in Jedwabne, s-a intamplat inimaginabilul: polonezii din localitate i-au masacrat pe toti cei 1600 de evrei intro singura zi. Cei care au scapat de topoare si furci au fost manati intr-un hambar si li s-a dat foc. N-a ramas niciunul. Cum a fost posibil asa ceva?

Raspunsul dat a fost : nemtii le-au spus polonezilor doar atat : "Puteti sa le faceti orice ...". Si pentru ca le-au poftit fermele, uneltele, casele si cate mai aveau evreii, bunii lor vecini si-au slobozit pornirile naturale, atat de "umane". >

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #11 : Luni, 16 Mai 2011, 23:50 »
am multumit in fiecare zi lui Dumnezeu ca nu am trait in vreme de razboi .

 am fost pusa o data intro situatie limita si mi-am dat seama in acel moment ca asi fi in stare sa ucid ( la propriu si la rece ) pentru a-i proteja pe ai mei . nu am fost deloc mandra de mine vazand ca intro astfel de situatie iese la suprafata o alta latura a personalitatii mele , necunoscuta pana atunci .

cred ca este usor sa fi bun , tolerant , amabil si generos cu cei din jurul tau atat timp cat iti duci existenta intre limite normale , firesti . razboiul insa , cred eu , rastoarna cam toate punctele de sprijin pe care ne construim esafodajul unei vieti decente dpdv
comportamental si , din pacate , trezeste fiara din sufletul multora .

iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #12 : Marți, 17 Mai 2011, 16:16 »

Asta ma face sa ma gindesc ca de fapt nu stim ce zace in noi si toate astea ies la iveala doar in situatii disperate.


Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #13 : Marți, 17 Mai 2011, 20:55 »
perfect adevarat , iulia . nu te poti cunoaste decat prin experimentare . e adevarat , insa , ca sunt experimente pe care chiar nu vroi sa le traiesc si nici sa-mi arate de ce sunt in stare ( sau nu ) .

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Tentatia primitivismului
« Răspuns #14 : Joi, 19 Mai 2011, 20:57 »
citesc cand am ocazia despre cronicile de razboi (indiferent ca sunt de cucerire, religioase, de guerila, civile  etc) si am constatat ca doar faptul ca esti in razboi  cu dusmanul iti da pretextul sa faci (ca armata) atrocitati dintre cele mai incredibile -si culmea de cele mai multe ori fata de civilii din tabara adversa!

si am ajuns la concluzia ca razboaiele nu rezolva problemele -ci pactele si tratatele care se incheie la terminarea lor si care puteau foarte bine sa fie discutate de diplomati inainte de a incepe razboiul.

cat despre situatiile limita despre care spui janeta - se mai intampla - ceea ce ne deosebeste de criminali este tocmai morala si constiinta noastra dupa care ne ghidam.