Autor Subiect: Simboluri  (Citit de 19406 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Simboluri
« : Sâmbătă, 02 Iulie 2011, 09:46 »
Ma uitam acum cateva zile la un reportaj despre pregatirile de nunta a printului de Monaco. Erau oprite pe strada persoane de diferite tipologii si li se punea intrebari despre marele eveniment care va urma in micutul principat. O mama povestea cum isi pregateste fetitele, carora le cumparase rochite noi, pantofiori, „sa fie frumoase intr-o asa importanta zi” – zice ea. Altii isi exprimau nerabdarea, altii erau bucurosi ca vor avea in sfarsit un cuplu regal.
Jean Michele Jarre, cel care va da un concert fabulos in port, a fost intervievat si el. Ce spunea el despre monarhie, despre ceea ce inseamna casa regala mi s-a parut extraordinar: ca oamenii au nevoie de regi, regine, printi si printese. Sunt simboluri, reprezinta in mintea celor mai multi ideea de stabilitate, de continuitate. Monarhia este, spunea el, ceva intre noi si Dumnezeu.
Eu nu sunt cel mai infocat monarhist, poate pentru ca istoria noastra are putini regi care s-au ridicat la un nivel de demnitate si respect, sau poate ca informatiile care mi-au fost turnate pe gat pe vremea scolariei au avut rolul sa-mi zdruncine ideea ca ar fi necesar sa avem un monarh. Dar trebuie sa accept ca in tarile prin care am trecut si au casa regala m-a impresionat perceptia omului de rand fata de monarhii pe care-i au. Respectul care-l au englezii fata de familia regala, cu toate suisurile si coborasurile acesteia, este impresionant. Si sa te fereasca domnu’ de vreo vorba nepotrivita la adresa acesteia. Doar sa deschizi gura si sa vorbesti ceva rau de regina mama si ai aceiasi soarta ca un suporter al lui Arsenal in mijlocul galeriei lui Liverpool. Dar nu despre regalitate vroiam sa scriu. Ci despre simboluri.
Oare noua ca natiune, nu ne lipsesc in primul rand modelele si mai mult, simbolurile? Nu cumva tocmai asta este motivul pentru care legatura intre noi si pamantul asta, este tot mai slaba? Nu cumva aici este problema noastra, ca natiune?
Eu cred ca de modele si simboluri nu ar trebui sa ducem lipsa. Am avea destule, doar ca trebuie ca in primul rand sa le asezam acolo unde merita si unde sunt percepute ca simboluri. Degeaba asezi intr-un magazin pe primul raft un produs care vrei sa iasa in evidenta, daca-l plasezi undeva jos, sub aria de observatia a ochiului cumparatorului. Sau degeaba il asezi sus, daca este pe ultimul raft.
Defectul nostru de romanasi este acela ca nu stim sau poate nu am fost invatati sa respectam. Nu ne respectam dascalii, oamenii in varsta, ne injuram favoritii pe stadioane, blamam, criticam. De asteptat pentru ca aceasta plaga care a fost comunismul a incercat sa ne inoculeze idiotenia ca toti suntem egali. Ca nu conteaza ca unul este prof universitar si altul om de servici. Importanta muncii este aceiasi, nu depinde decat de calitatea ei, nu si complexitatea ei, ziceau comunistii. Corect, dar una este sa fi fost Ana Aslan si alta sa fi fost tanti Marioara care lipea etichete. Produsul lor, importanta muncii lor nu putea sa fie aceiasi, indiferent cat de necesare a fi lipiste erau etichetele Marioarei. Comunistii au facut asta pentru ca proveneau dintr-un mediu frustrat, fara valente, fara genealogie intelectuala. Cum ar fi putut ei sa depaseasca handicapul de a nu fi educati, cum sa ajunga pe aceiasi treapta cu intelectualitatea, cu tehnocratia din acea vreme, decat prin a enunta tampenia asta fara margini de egalitate.
In conditiile astea ce sansa era sa avem modele reale, cum sa avem simboluri cu care sa ne mandrim? Oameni de o inestimabila valoare au plecat si pleaca in continuare din tara, scarbiti de modul in care sunt tratati aici. In loc sa fie puse luminile pe ei, sa fie prezentati, facuti cunoscuti. Si aici nu doar media este de vina. Toti suntem, pentru ca nu stim sa evidentiem si sa respectam ceea ce este cu adevarat deosebit si valoros. Suntem orbiti de cotidian, de grijile legate de acesta, de problemele noastre marunte de individ, de orgolii, de nepasare, de naiba mai stie de ce.
Cert este ca nu reusim nici macar sa acceptam modelele reale. Nadia, Nastase, Hagi si-au castigat respectul international si apoi cel national, prin efectul de bumerang. Reusitele lor afara ne-au magulit orgoliile nationaliste si pentru o clipa am realizat ca suntem mandrii ca suntem romani. Pentru ca apoi sa incepem sa-i balacarim, ca Nadia a fost cu Nicu Ceausescu, ca Nastase este la a nu stiu cata femeie, pe Hagi la final de cariera l-am huiduit....Pai fratilor, astia sunt simboluri, nimeni nu are voie sa discute altfel despre ei decat despre ceea ce reprezinta, nu despre altceva. Norocul lor insa a fost ca erau prea evidenti, reusitele lor prea mari incat sa nu fie bagati in seama. Dar sunt atatia altii care fac lucruri cu adevarat extraordinare si despre care se scrie in subsolul unui ziar sau la o rubrica TV la o ora nepotrivita vizionarii.
Daca vizitati Budapesta, mergeti in Hosok Tere si o sa remarcati cat de mandri si respectuosi fata de istoria lor sunt ungurii. Nu este salam, cutiuta de paprika, funie de usturoi sa nu aiba simbolurile nationale.
Noi de tricolor n-avem nici un respect, daca faci un test pe strada sa se cante imnul tarii, nu stiu daca 1% ii stiu versurile si 5% stiu care este. Nu-s lonzincar si nici patriot sforaitor, dar tin la tara asta si la simbolurile ei. Atatea cate sunt.
Nu stiu ce ar fi de facut, m-am gandit la posibilele solutii pentru ca tara asta sa revina la normalitate, la ierarhia corecta. Oricum totul trebuie sa plece din casa. De acolo trebuie sa incepa procesul de reconsiderare. Apoi la scoala. Readusi in forma de respect material si de iamgine pe care o merita (aici fac o remarca – din pacate nu toti dintre ei) dascalii ar trebui sa aiba alaturi de parinti un rol determinant. Pai luati copiii de cand sunt mici, dusi la muzeu, explicata adevarata istorie, aratata tara, facute excursii in locurile noastre simbol, insistat pe faptul ca valoarea conteaza.
Apoi vine rolul presei. Da nene, esti televiziune comerciala, suntem in democratie, primeaza regulile de piata si de libera exprimare, corect, dar fa totusi ceva si pentru „adrisanti”, nu te multumi doar sa le iei banii! Mai las-o naibii de Simona Senzual, pitici irinici, zavorance, naoame si altii. Indreapta-ti un pic camera si spre ceea ce ajuta la limpezirea mintii, la crearea unui sistem de evaluare corect, la identificarea modelelor reale.
Altfel suntem condamnati cu totii sa fugim de aici. Sau sa acceptam si sa ne resemnam.

luciamanta

  • Vizitator
Re: Simboluri
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 02 Iulie 2011, 10:16 »
Da nene, esti televiziune comerciala, suntem in democratie, primeaza regulile de piata si de libera exprimare, corect, dar fa totusi ceva si pentru „adrisanti”, nu te multumi doar sa le iei banii! Mai las-o naibii de Simona Senzual, pitici irinici, zavorance, naoame si altii. Indreapta-ti un pic camera si spre ceea ce ajuta la limpezirea mintii, la crearea unui sistem de evaluare corect, la identificarea modelelor reale.
Altfel suntem condamnati cu totii sa fugim de aici. Sau sa acceptam si sa ne resemnam.

Da, văd ce transformare grotescă se petrece Şi ce păcat se petrece.

Offline Ayouni

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1918
Re: Simboluri
« Răspuns #2 : Sâmbătă, 02 Iulie 2011, 10:24 »
frumoasa si interesanta postare, GG! in loc sa ma apuc de ce-am stringent de facut, bat coclaurile SC!

am citit numele lui Jean-Michel Jarre acolo si m-ai pus pe jar  :), am vazut si eu acel interviu si mi-ar placea sa fiu acolo doar pentru concertul lui Jean-Michel (am o postare cu el la giganti ai muzicii)!

in postarea de astazi ai pus niste puncte pe cateva i-uri acolo... simboluri, modele.  din nefericire, in momentul de fata Romania nu are modele.  are simboluri dar, cum spui si tu, simboluri in care oamenii au tot aruncat cu noroi de-a lungul anilor si au incercat sa-i reduca la nivelul lor.  probabil romanii au un fel de gelozie care-i impiedica sa-i respecte pe ceilalti si cum vad ca cineva se ridica sau paraseste marea multime anonima, se apuca sa-l terfeleasca, probabil din dorinta de a-l aduce la un numitor comun numai de ei stiut. am vazut acest lucru in foarte multe circumstante, chiar cele mai obisnuite...
Cuvantul cheie este respect, multi oameni au uitat ce inseamna acest lucru sau pur si simplu nu le pasa.  pentru ca scara valorilor s-a dat peste cap, totul este o goana dupa vant, dupa posesiuni materiale, dupa show off si cam atat.

am vazut de curand interviuri cu reprezentanti ai casei regale romane si am ramas impresionata, de discurs, de modul civilizat de a vorbi si de a vedea lucrurile.  (n-am fost niciodata o partizana a monarhiei, btw, sa nu se inteleaga gresit).  poate ca ar fi o solutie la ceea ce se traieste la noi in acest moment...

da, in Romania avem nevoie de modele, de cat mai multe modele.  si de mult respect. chiar in lucrurile cele mai simple, in felul cum traim, in felul cum ne comportam acasa, la munca, pe strada, pe acest forum.  ;)
daca fiecare si-ar aduce faramita lui de contributie, in fiecare zi, neobosit, tot ar insemna ceva.
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

julia

  • Vizitator
Re: Simboluri
« Răspuns #3 : Sâmbătă, 02 Iulie 2011, 11:25 »

nu trebuie sa uitam totusi faptul ca in romania perceptia publica nu este obiectiva si nu reflecta realiatatea asa cum este ci asa cum este "digerata" si "regurgitata" de mass-media.
adica nea ion si tanti marioara ar avea si ei opinii personale daca li s-ar prezenta faptele in mod obiectiv si realist. dar nu, la noi stirile nu aduc informatie ci senzatie (asta e unul din motivele pt care nu ma uit la stiri) si daca dai cu noroi in ceva sau cineva scopul unic este de a crea scandalul fiindca asta se reflecta direct si imediat in punctele de rating si bataia pe spatiu publicitar (banii vorbesc...).
avem simboluri si daca i-am cauta i-am gasi. pe mine ma impresioneaza pina la lacrimi oamenii dedicati, care se chinuie din coltul lor sa duca la bun sfirsit menirea pt care sunt aici printre noi. dar privirea/imaginea ne este pervertita de cei care nu ne lasa sa vedem/analizam singuri ci ne fabrica ei o imagine falsa si deformata. e vina lor? sau e vina noastra?


Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Simboluri
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 02 Iulie 2011, 11:57 »

in romania perceptia publica nu este obiectiva si nu reflecta realiatatea asa cum este ci asa cum este "digerata" si "regurgitata" de mass-media.
desi usor tulburatoare (mai ales pentru cineva cu inclinatie spre vizualizare, asa ca mine):D afirmatia asta e teribil de adevarata  :D :D

Offline adda

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1326
Re: Simboluri
« Răspuns #5 : Luni, 04 Iulie 2011, 22:12 »
noroc ca mai exista emisiuni ca "Profesionistii" (Augenia Voda) si Garantat 100% (Catalin Stefanescu) difuzate de TVR sau "Romania te iubesc" de la PRO TV, care mai ies din tipare...


julia

  • Vizitator
Re: Simboluri
« Răspuns #6 : Miercuri, 13 Iulie 2011, 18:28 »

In viata de zi cu zi am avut de-a lungul timpului multe modele, fiecare pentru mine era un simbol a ceva: profesionalism, etica, onestitate sau ce mai identificam eu a fi pretios la persoana respectiva.


Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Simboluri
« Răspuns #7 : Miercuri, 13 Iulie 2011, 19:16 »
Citat
In viata de zi cu zi am avut de-a lungul timpului multe modele,

pot sa-ti pozez si eu ? da` sa ma faci asa , simbol de simbol, sa-mi placa ce vad... :D

julia

  • Vizitator
Re: Simboluri
« Răspuns #8 : Miercuri, 13 Iulie 2011, 19:33 »

tu esti deja pe lista. mi-ai pozat pentru suflet...

mi-am amintit de un curs mai demult cind ne-au pus sa ne gindim la cei care ne-au influentat in formarea noastra profeionala si mi-am dat seama ce multi au fost si cit le datorez.

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Simboluri
« Răspuns #9 : Vineri, 15 Iulie 2011, 14:14 »
 :-*

julia

  • Vizitator
Re: Simboluri
« Răspuns #10 : Sâmbătă, 16 Iulie 2011, 06:37 »
http://piatza.net/revolta-generatiei-ratatilor-de-la-bac/

“Generaţia rataţilor! Generaţia etnobotanistilor! Generaţia idioţilor! Generaţia facebook! – aşa ne cataloghează mass media şi opinia publică din întreaga ţară în zilele acestea pe toţi care am dat Bacalaureatul – eu le spun doar atât – RUSINE! Ruşine tuturor!

Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum tot de către voi! Ruşine sistemului care ne-a crescut! Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani încoace! Ruşine nouă, vouă, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMÂNIEI!

Am ajuns după 20 de ani de şpagă, de modele gen Becali şi Bianca Drăguşanu, de învăţământ prost manageriat, de legi prost făcute să profite cei puternici, de facultăţi pe pile şi pe bani din care au ieşit generaţii întregi de dascăli care ne-au educat pe noi, cei idioţi şi fraieri cei care ne aflam acum în aceeaşi oală, indiferent dacă ne-am luat sau nu BAC-ul, am ajuns la o limită!
Nu mai suportam! Refuzam sa credem că suntem o generaţie pierdută! Suntem defapt prima generaţie care va fi sacrificat cu folos, şi asta deoarece ne-am saturat de ce se întâmplă în ţara asta! Totul trebuie să înceteze! Pentru asta vom ieşi în strada şi vom cere dreptate! Cerem ajutorul oamenilor corecţi, ajutorul moral de care avem nevoie pentru a progresa! Toată lumea este acum şocată de rezultatul Bacalaureatului şi implicit de învăţământul romanesc. Ohh, dar ce surpriză! Cât de neaşteptat! Ce şoc! INCREDIBIL! SENZAŢIONAL!

Adică din aceşti copii care din `99 până acuma li s-a schimbat programa de n`spe ori, care au intrat la liceu să dea bac din geografie şi s-au trezit în a 12-a că dau din fizica, aceşti copii care au văzut zi de zi la televizor cum este încurajată prostia şi incultura alături de băieţi cu bani făcuţi fraudulos înconjuraţi de curve semi-îmbrăcate în direct la televizor, aceşti copii bătuţi de soartă că s-au născut într-o ţară ca asta, o ţară în care e mai important ce chiloţi are Crudu decât rezultatele sportive şi intelectuale ale tarii, aceşti copii nu au devenit nişte genii eminesciene??? Serios??? Aceşti copii nu au intelect nici măcar cât Einstein??? DOAMNE! CE NERUŞINARE!! Mai nemernici etnobotanisti!!! Cum puteţi mai gunoaielor, mai loazelor să nu învăţaţi şi să intraţi fără pile şi copiat la facultăţi când aveţi atâtea modele demne de urmat??? CUM E POSIBIL O ASEMENEA DEPRAVARE? Adică mai bine staţi pe facebook si pe messenger decât sa urmăriţi modelele oferite la tv???

Adevărul e că de 20 de ani ne aşteptam sa iasă nişte flori de nufăr în locuri în care nu am aruncat nici măcar seminţe de urzica! Asta e realitatea! Va uimeşte promovabilitatea de la BAC? Dar de cea de la titularizări de ce nu ziceţi nimic? Ei nu-s loaze, etnobotanisti? E posibil sa iei 1.20 la titularizare şi sa te mai consideri profesor? E posibil sa iei diploma frauduloasa la Spiru Haret si sa educi apoi generaţii întregi? Ştiaţi ca 25% din toţi profesorii actuali au studiile făcute la Spiru Haret? Sau asta nu e important pentru voi? Ştiaţi că suntem pe penultimul loc din Europa şi la egalitate cu Congo la nivelul învăţământului? Şi asta nu de acuma, de un an-doi ci de aproape două decenii!!! Aşadar, de ce va miraţi? De ce sunteţi indignaţi? aaaa… aveaţi impresia ca dacă le oferiţi părinţilor şi bunicilor noştrii spectacole tv ieftine şi barbare, adevărate sugative de rating, sau dacă le cumpăraţi votul şi ii minţiţi în campanii electorale infinite, noi odraslele lor o sa fim dintr-o dată altfel?

Ei bine, suntem altfel, dar nu asa cum credeţi voi! Suntem diferiţi! Suntem diferiţi prin faptul că ştim sa spunem GATA!Gata cu adevăratele gunoaie din ţara asta! Nu va mai merge! Noi avem onoare şi demnitate, nu mai suntem nişte slugi în fata voastră, iar dacă nu vom reuşi să vă schimbam, vom pleca din ţară, şi atunci sa rămâneţi voi să vă plângeţi de milă! Noi, generaţia etnobotanistilor cum ne spuneţi voi o să vă arătam ca avem mai mult curaj decât toate generaţiile voastre de comunişti la un loc! Reprezentam adevărata forţă deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteţi doar nişte amărâţi care vor muri şi vor fi uitaţi de istorie! Voi aţi fost PERIOADA NEAGRĂ din istoria acestei tari şi asa veţi fi ţinuţi minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta împotriva voastră!”

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Simboluri
« Răspuns #11 : Sâmbătă, 16 Iulie 2011, 08:31 »
da, Jul, despre mesajul asta iti spuneam ieri ca o sa ti-l trimit pe mail. vad ca l-ai gasit  :)

cam da. nu oferim modele si perspective, dar avem expectante inalte de la noile generatii. si, vorbeam ieri, Jul, poate ca nu mai "tocesc" informatia din scoala, asa cum o faceam noi, dar vad la ei, deseori, destul de multa intelepciune si maturitate. cand spun ei, nu ma refer doar la copiii mei si generatia lor, ci la toate generatiile cu care am avut de a face. sunt multi cu un potential de apreciat, dar ce le oferim noi ca societate?

julia

  • Vizitator
Re: Simboluri
« Răspuns #12 : Sâmbătă, 16 Iulie 2011, 09:12 »

nimic. sau mai bine zis nimic bun.
ce poti sa faci in astfel de situatii, ca acasa sa zicem ca ai putere sa creezi micul tau univers, cu legile tale, dar copilul nu traieste doar acasa


Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Simboluri
« Răspuns #13 : Sâmbătă, 16 Iulie 2011, 10:11 »
pana sa schimbam societatea in ansamblu (e-he-he, cale lunga...) nu putem decat sa ne instrumentam copiii cu un sistem sanatos de valori, care sa-i ajute sa selectioneze singuri, din toata jungla de situatii si informatii, pe acelea care ii pot construi frumos, toata viata. din pacate, e atat de putin de selectionat...

Offline janeta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Re: Simboluri
« Răspuns #14 : Sâmbătă, 16 Iulie 2011, 11:37 »
doamne , daca nici acest strigat nu va fi luat in serios , tare ma tem ca tara asta o va lua ( daca se mai poate ) pe repede inapoi .
v-am mai spus , parca : sunt o mare iubitoare a generatiei tinere . constat ca sunt mult mai inteligenti decat generatia mea ( chiar daca unul din motive este accesul la informatie pe care ei il au si noi nu l-am avut ) si ceea ce mi se pare mai imoprtant , mult mai putin pervertiti ca noi din punctul de vedre al renuntarii la respectul de sine . si asta in detrimentul celor 20 de ani in care , da , au dreptate , s-a facut tot posibilul ca ei sa fie purtati intro mare deriva .
permiterea cu mare ingaduinta a infiintarii mafiei drogurilor , a etnobotanicelor mai nou , promovarea acelor nonvalori prin toate mijloacele posibile ( cred ca am fost la un pas ca maneaua sa devina imn national ) , eliminarea subtila din sistem a tuturor acelora ce semnalau pericolul bananizarii Romaniei , degringolada din sistemul de invatamant , sanitar si fiscal , acea lege a politiei pe care multi si-au dorit-o inca din 1992 dar care nici pana in ziua de azi nu a fost adoptata facand din aceasta structura una de opereta penibila si ineficienta , coruptia mult prea evidenta din justitie si din toate structurile de fapt , umilirea practicata cu subtilitate ori nici macar , toate acestea ma duc cu gandul ca nu s-au nascut spontan ci ca , pe fondul unor generatii slabite moral si chiar si fizic de regimul anterior s-au altoit toate aceste buruieni menite sa sufoce orice urma de imbold care ar fi putut duce la o revigorare a acestei societati . mamaliga romaneasca trebuia sa fie sufocata adanc in noroiul dens care sa nu-i mai permita cumva sa explodeze.

copiii acestia ma fac extrem de mandra  pentru ca , in ciuda tuturor eforturilor de a le fi anihilata  personalitatea sigur vor gasi in ei resursele sa-si strecoare mladitele tinere prin hatisul buruienos si sa revigoreze societatea asta compromisa .

din punctul meu de vedere ei sunt singura speranta a acestei tari si cei care nu vor intelege asta si vor continua sa afiseze aceiasi superoritate incarcata de suficienta parului carunt , nu vor face altceva decat sa fie cozile de topor ai celor ce ne doresc sclavi ori carne de tun .