Autor Subiect: Frica  (Citit de 45544 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Manfred

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 510
Re: Frica
« Răspuns #15 : Sâmbătă, 03 Aprilie 2010, 03:14 »
Frica este ceva natural si deci normal. Frica ne protejeaza de pericole, ne asigura integritatea si supravietuirea, deci e benefica. Problema apare cind frica devine irationala si in loc s-o controlam noi, ne controleaza ea pe noi, ne domina, ne sufoca, ne ingenuncheaza.
Din punct de vedere medical e simplu, frica se imparte in anxietate si fobie. Anxietatea e teama fara obiect si apare din senin, fara motiv aparent, pe cind fobiile   au obiect, se declanseaza la aparitia a ceva. De ex. aproape toate femeile au o fobie macar usoara fata de un animal inofensiv numit soricel si cam tuturor barbatilor le e frica de seringi ! :)  Lista fobiilor e insa fara de sfirsit iar unele sint ciudate rau, si nici nu e prea bine s-o citim pentru ca exista riscul sa ni se potriveasca una ca o manusa, dar una cu SuperGlue pe interior.
 
Citind postarile lui Admin si Ayouna mi-am adus aminte ca am trecut printr-o experienta asemanatoare. Exista in sudul Turciei, de la Marmaris inspre Datca, prin munti un drum ingrozitor de ingust, plin de serpentine, fara protectie pe margine iar haul e mare de tot. Pe niste portiuni drumul e atit de ingust incit nu pot trece doua autoturisme unul pe linga celalalt asa ca trebuie ca unul sa opreasca    pe portiunea mai lata si sa-l lase pe celalalt sa treaca. Cind se intimpla asa nu eram deloc in apele mele si ma gindeam ce fac daca ma intilnesc cu alta masina pe o portiune unde n-avem loc sa ne retragem nici unul, cum dam cu spatele pe serpentinele alea pe un drum atit de ingust!?
Deci la fel ca multa lume si eu am o oarecare aerofobie, teama de inaltime. Am descoperit insa de mic, cind ma mai cataram la inaltime, ca daca te "joci" cu ea, chiar daca nu dispare, se atenueaza pina cind devine suportabila. Asa am facut si in cazul asta, in anul urmator am mers din nou la Datca!
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale

carmentoma

  • Vizitator
Re: Frica
« Răspuns #16 : Joi, 08 Aprilie 2010, 14:27 »
                                 Si barbatii se tem cateodata: Cele mai ciudate fobii masculine:
        Predispozitia spre dezvoltarea anumitor fobii a existat dintotdeauna chiar daca de-a lungul lantului evolutiv a fiintei umane multe dintre cauze si circumstantele care au condus la nasterea fobiilor au disparut sau au fost anihilate. Fobiile pot ajunge sa ne controleze viata si sa preia controlul asupra noastra. Fobiile pot fi ingrozitoare, pot fi justificabile sau dimpotriva irationale, insa un lucru este sigur: fobiile pot constitui o realitate neplacuta chiar si in zilele noastre. Chiar daca femeile sunt mai predispuse decat barbatii de a dezvolta sentimente de anxietate, chiar daca, conform psihologilor, sunt mai susceptibile de a dezvolta temeri si fobii, nici barbatii nu sunt exclusi de pe aceasta lista neagra. Va prezentam 5 dintre cele mai neobisnuite fobii carora reprezentantii sexului puternic pot cadea prada:
               1. Eurotofobia– Frica de organele genitale feminine
     Eurotofobia este frica persistenta, anormala si irationala fata de organele sexuale genitale feminine. Cauzele unei astfel    de frici de natura sexuala, nu foarte des intalnita, nu sunt specifice, insa aparitia eurotofobiei poate fi declansata fie de hartuirea sexuala la o varsta foarte frageda, fie de expunerea exagerata la filme, materiale si clipuri erotice foarte dure. In ciuda faptului ca persoana in cauza realizeaza ca frica sa nu are fundamente reale, ii este foarte greu sa-ti stapaneasca sentimentul coplesitor de frica. Eurotofobia poate fi tratata cu metode psihologice potrivite. In principal, tratamentul consta in antrenarea subconstientului in dezvoltarea de sentimente pozitive vizavi de factorii care au declansat instalarea fobiei.
              2. Cipridofobia - Frica de prostituate si de contractarea bolilor venerice
     Cipridofobia este teama irationala fata de bolilele venerice, boli asociate in subconstientul celui care sufera de o astfel de afectiune cu prostituatele. Frica cea mai mare a individului este aceea de a nu contracta o boala venerica mortala prin contact sexual. Cipridofobia este o afectiune psihologica grava, iar cei afectati experimenteaza sentimente de panica, teroare, spaima, batai de inima accelerate, tremurat, anxietate si chiar lesin in timpul actului sexual sau in preajma persoanelor susceptibile de a suferi de o boala venerica. Pe masura ce fobia avanseaza, pacientii pot suferi si de tulburari de somn, depresie generalizata. Comportamentul social al indivizilor este si el afectat caci acestia au tendinta de a-i evita pe cei pe care ii considera purtatori de boli venerice. Netratata, cipridofobia poate duce la retragerea definitiva din viata sexuala si izolarea fata de sexul opus. Oricat de neobisnuita ar putea parea aceasta fobie, este totusi destul de des intalnita, afectand un numar mare de barbati.
             3. Parthenofobia - Frica de virgine sau de fete tinere
     Parthenofobia desemneaza frica fata de persoanele virgine si se poate manifesta prin pierderea cunostintei, prin transpiratie abundenta, prin voma, senzatia de greata si rau general, atacuri de panica, nervozitate, senzatia de gura uscata, prin incapacitatea de mai simti sau gandi, prin sentimentul ca moartea este aproape, prin senzatia de izolare si de detasare de lume. Chiar daca este constientizata si pacientul realizeaza ca teama sa este nejustificata atunci cand se afla in preajma unei fete tinere, teama poate fi cu greu tinuta sub control. Netratata, acesta fobie poate afecta viata sociala a individului deoarece acesta va cauta sa iasa in public sau in locurile in care sunt prezente si fete tinere. De teama de a nu se afla persoane se sex feminin virgine in compania lor, aceste persoane pot deveni incapabile sa construiasca relatii interumane adecvate. Printre metodele de tratament ale acestei fobii se numara hipnoterapia, programarea neuro
            4. Phalacrofobia – Frica de a nu cheli
     Definita ca o frica nefireasca si persistenta de a nu cheli, din ce in ce mai multi barbati devin victime ale acestei fobii. Teama de a nu ramane fara podoaba capilara este declansata la nivel subconstient ca un mecanism de aparare in legatura cu un anumit eveniment sau trauma anterioara prin care individul a trecut. Simptomele difera de la persoana la persoana, insa aceasta fobie se poate manifesta prin incapacitatea de a putea respira, prin batai neregulate ale inimii, prin greata, prin senzatia de uscaciune, prin transpiratie excesiva, prin marirea brusca a pulsului. Phalacrofobia poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii, conducand la atacuri de panica, la sustragerea de la anumite activitati si la autoizolarea de persoanele apropiate sau de colegii de serviciu.
            5. Venustrafobia – Frica de femeile frumoase
     Venustrafobia este teama exagerata pe care anumiti barbati o simt fata de femeile frumoase si atragatoare si este incadrata in randul fobiilor sociale, fiind asociata unei comunicari sociale deficitare. In prezenta femeilor atragatoare, cei afectati de o astfel de fobie se panicheaza si isi pierd controlul. Sentimentul de anxietate si frica se intensifica, iar comunicarea sociala devine imposibil de realizat caci individul este incapabil sa adreseze persoanei respective vreun cuvant. Printre simptomele fiziologice ale acestei fobii se numara si: pierderea respiratiei sau o respiratie neregulata, transpiratia excesiva, senzatia de greata, tremurat, palpitatii, incapacitatea de a vorbi, de a gandi sau de a gesticula, senzatia de detasare de realitate sau chiar un atac de panica in toata regula.

carmentoma

  • Vizitator
Re: Frica
« Răspuns #17 : Joi, 08 Aprilie 2010, 14:28 »
Cu precizarea sursei: internetul!

carmentoma

  • Vizitator
Re: Frica
« Răspuns #18 : Joi, 08 Aprilie 2010, 14:31 »
    Scumpilor, va recunoasteti vreuna din aceste fobii? In interiorul vostru, ca, bineinteles, nu ma astept sa o faceti si in scris aici, pe forum! ;D :D ??? ::) :o :-*,

silviu

  • Vizitator
Re: Frica
« Răspuns #19 : Joi, 08 Aprilie 2010, 18:07 »
    Scumpilor, va recunoasteti vreuna din aceste fobii? In interiorul vostru, ca, bineinteles, nu ma astept sa o faceti si in scris aici, pe forum! ;D :D ??? ::) :o :-*,
da! frica de a nu cheli :D

carmentoma

  • Vizitator
Re: Frica
« Răspuns #20 : Joi, 08 Aprilie 2010, 18:11 »
    Scumpilor, va recunoasteti vreuna din aceste fobii? In interiorul vostru, ca, bineinteles, nu ma astept sa o faceti si in scris aici, pe forum! ;D :D ??? ::) :o :-*,
da! frica de a nu cheli :D

    E  bine ca o recunosti si pe asta! Pana la proba contrarie te cred pe cuvant cu privire la restul! ;D :D

luciamanta

  • Vizitator
Re: Frica
« Răspuns #21 : Vineri, 09 Aprilie 2010, 22:12 »
Frica? Cum dispare frica? Prin credinta in Dumnezeu, prin tratament la psihiatru? Sau dispare de la sine vreodata?

Offline EUGENIA110

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 482
Re: Frica
« Răspuns #22 : Sâmbătă, 10 Aprilie 2010, 19:45 »
Putem fi ajutati si de credinta in Dumnezeu, si de psihiatrii, dar cred ne putem ajuta si singuri prin confruntarea voita , deliberata, cu fricile noastre.

Offline marlen_i13

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 43
Re: Frica
« Răspuns #23 : Sâmbătă, 10 Aprilie 2010, 20:07 »
      Sentimentul de teama este deseori asociat cu un sentiment de lipsa de control a situatiei. Frica este o emotie adesea inconstienta – de cele mai multe ori ne dam seama cat de frica ne este dupa ce a trecut evenimentul cu pricina.
   Un  mijloc de a a controla frica este sa invatam o metoda de relaxare pe care sa o folosim atunci cand simtim ca ne este teama. 
   Principalele temeri  sunt:
 - frica de animale ( insecte, soareci, serpi)
 - frica de inaltimi (balcoane, parapete, schele, drum in panta)
 - frica de sange (infectii,  vederea sangelui)
 - frica de spatii inchise (lift, camere mici incuiate cu cheie, camere fara ferestre)
 - frica de apa (scufundarea capului sub apa, inotat in apa adanca)
 - frica de furtuni (tunete, fulgere).

Offline EUGENIA110

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 482
Re: Frica
« Răspuns #24 : Sâmbătă, 10 Aprilie 2010, 20:52 »
Si inca multe altele care nu imi vin acum in minte( frica de spatii deschise, de intuneric, de anumite mijloace de transport, frica de moarte - tanatofobia). E adevarat ce ai spus, ca frica vine atunci cind nu putem sau presupunem ca nu putem controla ceva, dar si din ceea ce nu cunoastem si, prin urmare, nu putem explica. Nu mai stiu ce scriitor spunea asa:"frica de moarte nu te lasa sa traiesti"

maria171

  • Vizitator
Re: Frica
« Răspuns #25 : Sâmbătă, 10 Aprilie 2010, 21:11 »
 mie mi se pare ca cu cat inaintam in varsta ne e frica mai mult
mie asta iarna, pe gheata si zapada din bucuresti mi-a fost frica sa nu cad si sa imi rup ceva
si nu neaparat frica de durere cat frica ca singura fiind nu va avea cine sa ma ingrijeasca si sa imi ingrijeasca animalutele
cred ca acum constientizez pericolul mult mai bine ca la tinerete
in plus sunt si mai vulnerabila
eu ma dau pe mine de exemplu, sa pot fi inteleasa mai bine
stiu ca ma exprim aiurea


Offline EUGENIA110

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 482
Re: Frica
« Răspuns #26 : Sâmbătă, 10 Aprilie 2010, 21:55 »
Nu te exprimi aiurea. Pe masura ce imbatrinim ne este tot mai frica de multe lucruri pentru ca sintem constienti ca devenim din ce in ce mai neputinciosi si fizic si psihic si nu ne mai putem ajuta singuri.

Offline krissunu

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 445
  • ...credinta face totul posibil ...
Re: Frica
« Răspuns #27 : Duminică, 11 Aprilie 2010, 12:20 »
Frica este dusmanul omului numarul unu.
Pentru a scapa de ea ,omul trebuie sa o  analizeze in profunzime. Cu cat o analizeaza mai profund si mai bine cu atata poate scapa mai usor si mai repede de ea.
   

Offline Catherinna

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 631
Re: Frica
« Răspuns #28 : Duminică, 11 Aprilie 2010, 23:38 »
mie mi se pare ca cu cat inaintam in varsta ne e frica mai mult
mie asta iarna, pe gheata si zapada din bucuresti mi-a fost frica sa nu cad si sa imi rup ceva
si nu neaparat frica de durere cat frica ca singura fiind nu va avea cine sa ma ingrijeasca si sa imi ingrijeasca animalutele
cred ca acum constientizez pericolul mult mai bine ca la tinerete
in plus sunt si mai vulnerabila
eu ma dau pe mine de exemplu, sa pot fi inteleasa mai bine
stiu ca ma exprim aiurea




Nu e aiurea de loc si nici nu cred ca este vorba de o frica patologica.
Si eu ma tem de gheata foarte tare, din cauza ca am alunecat pe gresie, cu talpile umede de la gheata si am facut o entorsa la o mana, am stat cu ea in bandaje doua saptamani , de nu puteam sa ma imbrac prea usor si durere cat cuprinde. Cum sa nu-ti intre spaima in inima ?

Offline gabrel

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 84
Re: Frica
« Răspuns #29 : Joi, 22 Aprilie 2010, 19:40 »
O frica se dezvolta in fobie, adica intr-o frica cronica, in momentul in care apar schimbari importante in viata cuiva.
Conform unei statistici, proportiile existentei fobiilor in America:
60% agorafobie
22% boala sau rani
8% moarte si nebunie
4% animale
2% intuneric
2% inaltime
2% alte frici

Ar fi interesant de vazut cum stam in Romania. Putem incepe cu Single Camp.
Universul stie lucruri pe care noi nu le cunoastem.