Autor Subiect: Emotia  (Citit de 50457 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Emotia
« : Sâmbătă, 06 Martie 2010, 09:43 »
   Daca te-ai intrebat vreodata ce determina, ce guverneaza, ce ordoneaza lumea, in mod sigur nu te-ai gandit la emotie.
   Da, emotia este aceea care reuseste sa impinga lucrurile, sa diferentieze oamenii, sa elimine sau sa instaleze stari, sa creeze necesitatea. Poate v-ati gandit si voi la una dintre intrebarile care m-au starnit pe mine: „Ce face ca oameni, cu genetica apropiata, cu educatie identica, cu acelasi mediu de dezvoltare, sa fie totusi atat de diferiti?”
   Raspunsul sta chiar in titlul articolului: emotia.
Instinctual si determinat oamenii reactioneaza emotional. Cand iubesc, cand judeca, atunci cand aleg. Emotia ii face sa incline, sa decida partea, sa aleaga vectorul.
   Persoanele pragmatice si eficiente reusesc sa-si atinga obiectivele, spre diferenta de altii care se pierd in analize si detalii. Succes au doar aceia pentru care trecutul conteaza doar ca exemplu, iar prezentul doar pentru a crea viitorul. Pentru ca nu conteaza ce s-a intamplat acum 10 ani, important este ce se va intampla maine, cu proiectie cat mai indepartat posibil.
   Cei mai multi insa suntem din pacate tributari trecutului, fiind determinati si influentati de fapte, de evenimente care s-au petrecut. Indiferent cat de importante au fost acestea, daca vrei sa faci ceva pozitiv cu viitorul tau, atunci trebuie sa te rupi de trecut, sa privesti doar inainte. Orice stare emotionala care este legata de intamplari sau experiente trecute, nu va face decat sa-ti blocheze anticipativitatea. Mintea ta o sa ramana captiva ca intr-un borcan, reluand la nesfarsit teme care nu folosesc viitorului cu nimic.O sa-ti folosesti energiile in maruntisuri cotidiene care nu-ti permit sa te dezvolti si sa progresezi cu ceva. O sa te risipesti in lucruri marunte, fara perspectiva. De aceea lasa-ti emotiile sa lucreze in plan pozitiv, sa te impinga inainte, nu sa te tina pe loc.
   Cum poti face acest lucru? Simplu, ca orice actiune in care-ti doresti un obiectiv trebuie sa fi motivat de ceva. Si care ar trebui sa fie motivatia pentru un astfel de obiectiv? Pai care alta decat sa-ti doresti sa reusesti ca individ, sa fii un invingator, sa fii iubit, sa fii respectat, sa fii admirat. Pentru a obine acestea, emotiile nu trebuie sa fie neaparat controlate prin exercitiu - sunt impotriva celor care recomanda stapanirea artificiala a acestora – eu sunt de parere ca subconstientul nostru are puterea sa le faca sa actioneze in favoarea noastra, cu conditia existentei unui pozitivism personal al individului.
   Libera, emotia va fi capabila sa declanseze actiunea, sa o determine in directia in care dorim. De multe ori emotia este cauzalizata si creata de dorinte inca neimpartasite, nedefinite, dar existente latent in creier. Subconstientul v-a prelua si intipari orice ii sugeram ca ne-am dori, actionand apoi in acea directie. Starea de emulatie a actiunii va fi insotita neconditionat si de emotie, care v-a ajuta la amplificarea necesitatii de a reusi. Aceasta este motivatia pentru care eu consider ca emotia trebuie lasata liber, bineinteles in conditiile in care este determinata si rezultata de o minte sanatoasa, fara angoase si neafectata grav de nihilism si de negativism.
   Emotia face comunicarea mai savuroasa, elimina plictiseala, creaza stari vii. Cum altfel am putea trai daca n-ar exista emotii, cum am putea sa actionam uman si sensibil daca am incatusa aceasta stare? Ar mai fi posibila iubirea, dorinta, bucuria? Nici una dintre acestea n-ar exista daca nu am fi determinati de emotii...
   Acestea sunt argumentele mele pentru a defini emotia ca cel mai important lucru cu care am fost inzestrati.

Offline Gelu77

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 6
Răspuns: Emotia
« Răspuns #1 : Marți, 16 Martie 2010, 19:24 »
   Emotia sau starea emotiva a unui individ se construieste inca din primele zile ale existentei sale . Parintii joaca un rol cheie in stabilirea bazelor inteligentei emotionale a copilului lor , ei reprezentand de fapt adevaratele modele . Modul in care parintii reactioneaza de fata cu odrasla lor pune o pata importanta asupra acestei inteligente emotionale . Dupa cum spuneai Admin ideal ar fi sa traim in prezent si sa gandim in viitor , lasand trecut la o parte . Dar acest lucru nu este de multe ori posibil , un bun exemplu fiind numarul mare de infractiuni facute in marea majoritate  de oameni care provin din familii destramate sau care au suferit anumite traume in copilarie cauzate chiar de catre membrii familiei . Amprenta emotiilor din varsta frageda se pune asupra intregii existente al unui individ , rare fiind cazurile cand acestia trec , chiar si doar la suprafata , de acestea . Daca parintele este alaturi de copil la fiecare moment important al vietii sale , cat de neinsemnat ar parea , il incurajaza , il ajuta sa se concentreze asupra actiunilor sale , sa rationeze inainte de a actiona .
    Emotia poate fi controlata la aceste varste prin stabilirea unui acord intre intelect si afectivitate , intre sens si intensitate , sprijin care creeaza efecte pozitive in activitatile sale desfasurate . Mai incolo aceste amprente vor iesi tot mai mult la iveala , fie ele pozitive sau negative . De acord , mai exista multi alti factori de-a lungul vietii care actioneaza asupra inteligentei emotionale , dar bazele puse nu vor disparea niciodata .

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Răspuns: Emotia
« Răspuns #2 : Miercuri, 17 Martie 2010, 09:18 »
In momentul intr-o familie apare despartirea, unicul obiectiv pe care trebuie sa-l aiba fostii soti si aici responsabilitatea lor trebuie sa nu fie afectata de orgolii sau frustari, este s-o faca cat mai putin traumatizanta pt copil. Psihicul unui copil este foarte labil si sensibil astfel incat este iresponsabil sa-l expui brutal la o stare la care nu este inca pe deplin adaptat. Exista familii care se destrama civilizat unde copilul ramane in centrul atentiei si dupa despartire, sunt insa altele in care fostele sentimente de iubire si acceptabilitate neconditionata se transforma in ura si intoleranta. Acolo apar problemele pentru copii si pentru ca in marea majoritate ei raman in grija mamelor, care sunt mult mai expuse si uneori mai fragile, pot aparea o groaza de riscuri comportamentale. La noi institutiile care ar trebui sa indrume un parinte ramas singur sunt ca si inexistente, sau unde fiinteaza sunt formale si fara efect. Nu doar copilul se adapteaza greu la noul stil de viata ci si parintele ramas singur cu responsabilitatea cresterii copilului. Am vazut multe cazuri in viata in care parintele depasit de sarcina ramasa, a cazut in depresii si a afectat si mai mult copilul. Am vazut parinti care dupa divort n-au mai fost interesati nici macar o clipa de copil, am cazul unuia care cand a crescut si a inteles cat de iresponsabil s-a purtat tatal lui cu el, pleca la 100 km unde locuia acesta, il batea pana se racorea si se intorcea in Sibiu. Atata ura acumulase copilul in anii in care tatal nu facuse absolut nimic pentru el! In general, este adevarat ce spui Gelu, infractionalitatea apare cu preponderenta in familii destramate unde copilul devine doar o minge pasata de la unul la altul si unde atentia pe care trebuie sa o primeasca un copil este inlocuita de o indiferenta cinica.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Emotia
« Răspuns #3 : Miercuri, 17 Martie 2010, 09:42 »
  Daca te-ai intrebat vreodata ce determina, ce guverneaza, ce ordoneaza lumea, in mod sigur nu te-ai gandit la emotie. .....
   Da, emotia este aceea care reuseste sa impinga lucrurile, sa diferentieze oamenii, sa elimine sau sa instaleze stari, sa creeze necesitatea. Poate v-ati gandit si    Emotia face comunicarea mai savuroasa, elimina plictiseala, creaza stari vii. Cum altfel am putea trai daca n-ar exista emotii, cum am putea sa actionam uman si sensibil daca am incatusa aceasta stare? Ar mai fi posibila iubirea, dorinta, bucuria? Nici una dintre acestea n-ar exista daca nu am fi determinati de emotii...
   Acestea sunt argumentele mele pentru a defini emotia ca cel mai important lucru cu care am fost inzestrati.


Întradevar emoţiile ne diferenţiază ca persoane. Eu sunt din păcate mult prea emotivă, imediat mă pierd, imediat mă retrag dacă ceva mă deranjează sau dacă oamenii se ceartă. Reusesc greu să mă stăpânesc când ceva mă enervează.
EMOŢIILE !!! :)

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #4 : Vineri, 19 Martie 2010, 12:06 »
“Intr-o zi, un intelept din India puse urmatoarea intrebare discipolilor sai:

-De ce tipa oamenii cand sunt suparati?

-Tipam deoarece ne pierdem calmul, zise unul dintre ei.

-Dar de ce sa tipi, atunci cand cealalta persoana e chiar langa tine? intreba din nou inteleptul.

-Pai,tipam ca sa fim siguri ca celalalt ne aude, incerca un alt discipol.

Maestrul intreba din nou:

-Totusi, nu s-ar putea sa vorbim mai incet, cu voce joasa?

Nici unul dintre raspunsurile primite nu-l multumi pe intelept. Atunci el ii lamuri:

-Stiti de ce tipam unul la altul cand suntem suparati?

Adevarul e ca, atunci cand doua persoane se cearta, inimile lor se distanteaza foarte mult. Pentru a acoperi aceasta distanta, ei trebuie sa strige, ca sa se poata auzi unul pe celalalt.

Cu cat sunt mai suparati, cu atat mai tare trebuie sa strige, din cauza distantei si mai mari.

Pe de alta parte, ce se petrece atunci cand doua fiinte sunt indragostite? Ele nu tipa deloc.

Vorbesc incetisor, suav. De ce?

Fiindca inimile lor sunt foarte apropiate. Distanta dintre ele este foarte mica. Uneori, inimile lor sunt atat de aproape, ca nici nu mai vorbesc, doar soptesc, murmura.

Iar atunci cand iubirea e si mai intensa, nu mai e nevoie nici macar sa sopteasca, ajunge doar sa se priveasca si inimile lor se inteleg. Asta se petrece atunci cand doua fiinte care se iubesc, au inimile apropiate.

In final,inteleptul concluziona, zicand:

-Cand discutati, nu lasati ca inimile voastre sa se separe una de cealalta, nu rostiti cuvinte care sa va indeparteze si mai mult, caci va veni o zi in care distanta va fi atat de mare, incat inimile voastre nu vor mai gasi drumul de intoarcere.”


Mahatma Ghandi

maria171

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #5 : Vineri, 19 Martie 2010, 13:04 »
dar de ce ne ascundem emotiile?
sa nu parem vulnerabili?
e rusine sa ti se umezeasca ochii la un film, mai ales cand esti barbat?
e rusine sa arati ca ai emotii la un examen chiar si auto?
inseamna ca ascundem adevarul, nu?

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #6 : Vineri, 19 Martie 2010, 15:47 »
a avea emotii, nu inseamna a fi vulnerabil :)
devii vulnerabil (parerea mea) atunci cand iti tradezi punctele slabe, cand iti expui anumite laturi, secrete samd.
eu am vazut barbati care plangeau la un film, care plangeau la o ruptura in viata lor samd.
asta nu i-a facut slabi sau vulnerabili in fata mea sau a celor care stiu si stapanesc limbajul trupului, comportamentului.

ascundem adevarul ?! nu din emotie si nici din vulnerabilitate ci din nevoia de a ne apara. e ca un cerc, emotie, vulnerabilitate, adevar ascuns, aparare si retur.

Offline Tania

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 14
Răspuns: Emotia
« Răspuns #7 : Duminică, 21 Martie 2010, 20:02 »
Mi-a placut foarte mult Admin.
Fara emotii suntem ca si fara viata. Este exact ceea ce simt si eu: emotia este cea care poate declansa actiunea! La un moment dat mi s-a intimplat sa-mi dau seama ca incep sa mor pe dinauntru... asa, incet... Poate ca si murisem deja, in mare parte! Printr-un exercitiu zilnic, inconstient, cu o masca buna, asa, ca sa dea bine, asta am facut... aproape m-am "convins" si pe mine... si uite asa am murit cite un pic! Atunci am decis sa-mi las emotiile libere, am decis ca vreau sa incerc sa traiesc cu totul :). Recunosc ca nu-i usor, dar vreau...

sile43

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #8 : Joi, 08 Aprilie 2010, 22:17 »
Emotiile definesc intr-o anumita masura ,caracterul individului,sensibilitatea lui.
Nu spun ca e bine sa ne ascundem emotiile,dar nici nu ne putem lasa coplesiti intensitatea lor.

Offline krissunu

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 445
  • ...credinta face totul posibil ...
Răspuns: Emotia
« Răspuns #9 : Duminică, 11 Aprilie 2010, 12:34 »
     Oamenii  au  foarte multe cuvinte si modalitati de as-si descrie emotiile.
     De exemplu , urmatoarele cuvinte descriu emotii negative:
            - frustrare
            - nesiguranta
            - nervozitate
            - plictiseala
            - vinovatie
            - deprimare
            - umilinta   .....s.a.m.d.
    Iar cuvintele urmatoare descriu emotii pozitive:
            - bucurie
            - dragoste
            - succes
            - creativitate
            - putere
            - curiozitate
            - frumusete
            - respect
            - sinceritate
            - integritate    ...etc.

sile43

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #10 : Duminică, 11 Aprilie 2010, 14:19 »
Prin urmare, care au fost cele mai puternice trairi ,emotiile care au marcat puternic amintirile voastre?
De exemplu,eu am avut mari emotii cand am sarutat ptr prima data. Stiu ca aveam fata in stanga mea,am sarutato,a fost extraordinar si de atunci am ramas cu un tic,nu ma pot pupa pe dreapta ;D

Offline Carmenus

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 67
Răspuns: Emotia
« Răspuns #11 : Duminică, 11 Aprilie 2010, 22:35 »
      Buna Sile ,

     Asa este, traim emotii , in fiecare zi, depinde de care sunt. Ne aducem aminte de emotii care le-am trait in trecut , pe care nu le vom uita niciodata. Daca-ti aduci aminte de ele cu placere atunci este in regula , deci sunt pozitive . Fara sa vrem ne aducem aminte si de emotii mai putin placute si atunci ar fi mai bine ca la acest capitol sa ne " lase memoria " si ne ne gandim doar la ce a fost frumos.
     Nu cred ca ai un tic , in legatura cu sarutatul doar pe partea stanga , cred ca asa iti este tie mai comod si asa te-ai obisnuit. Stii cum e ? Cand te duci in vizita la cineva , prima data , te asezi intr-un loc , care te atrage prima data , a doua oara cand te vei duce in vizita te vei aseza pe acelasi loc si tot asa mi departe .
     Si apoi ce mai conteaza pe ce parte este , trebuie sa iasa traba buna ...   

Offline krissunu

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 445
  • ...credinta face totul posibil ...
Răspuns: Emotia
« Răspuns #12 : Duminică, 11 Aprilie 2010, 23:22 »
....se  pare  ca  domnu  Sile  apreciaza  masina  cu  volan  pe  dreapta ,in cazul  in  care  este sofer,..... sau    ???  ..de  ce  sa  nu  fie  el  pasagerul  din dreapta !  ....(  este  doar  o gluma ) ....   se  practica  sarutul  in  masina , nu-i asa?

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Emotia
« Răspuns #13 : Miercuri, 14 Aprilie 2010, 10:41 »
Da carmenus, ai dreptate.
Imaginează-ţi emoţia noastră când ne vom aşeza la aceeaşi masă în tabăra viitoare de la Sibiel.
Pentru viitor, trebuie să ne cultivăm emoţiile. Acolo unde am îndrăznit (nu este cazul nostru), să fim mai reticenţi, acolo unde nu am avut curaj, să îndrăznim.
nihil sine deo

geppetto

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #14 : Luni, 19 Aprilie 2010, 02:36 »
     Oamenii  au  foarte multe cuvinte si modalitati de as-si descrie emotiile.
     De exemplu , urmatoarele cuvinte descriu emotii negative:
            - frustrare
            - nesiguranta
            - nervozitate
            - plictiseala
            - vinovatie
            - deprimare
            - umilinta   .....s.a.m.d.
    Iar cuvintele urmatoare descriu emotii pozitive:
            - bucurie
            - dragoste
            - succes
            - creativitate
            - putere
            - curiozitate
            - frumusete
            - respect
            - sinceritate
            - integritate    ...etc.
[/quote


Ia inverseaza-le! Ca exercitiu!