Autor Subiect: Emotia  (Citit de 50469 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Emotia
« Răspuns #15 : Marți, 20 Aprilie 2010, 12:26 »
perfect adevărat
nihil sine deo

Offline gabrel

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 84
Răspuns: Emotia
« Răspuns #16 : Joi, 22 Aprilie 2010, 19:31 »
Emotia este o tulburare trecatoare datorata unei cauze exterioare. Majoritatea emotiilor provin din asteptarile noastre.
Se spune ca ultima "boala" a emotiilor refulate neexprimate e cancerul, sunt in tema avand acest diagnostic din ianuarie. Emotiile ajung sa izbucneasca si fac sa explodeze celulele.
Toate emotiile nostre provin din gandire si nimeni nu este vinovat de ele, noi suntem singurii responsabili de emotiile noastre.

Important este sa ne acceptam emotiile si sa le putem stapani, asumandu-ne responsabilitatea si exprimandu-le persoanelor in cauza.
Universul stie lucruri pe care noi nu le cunoastem.

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Emotia
« Răspuns #17 : Vineri, 23 Aprilie 2010, 21:03 »
Prin evoluţie conştientă şi proprie voinţă...
poţi disciplina emoţiile!
nihil sine deo

carmentoma

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #18 : Miercuri, 05 Mai 2010, 15:00 »
     Emotiile ne demonstreaza ca suntem vii, ca nu avem doar o viata de roboti, cu rutina zilnica si cu tabieturi capatate in vremuri imemoriale! Adrenalina de la emotiile si senzatiile extreme face bine la inima, in doze normale, de exemplu!! Si ne diferentiaza de animale si fiintele primitive care, in afara de instincte, nu au emotii si trairi superioare!

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Emotia
« Răspuns #19 : Vineri, 07 Mai 2010, 13:17 »
Biochimia emotiilor



Generalitati
Sunt celebre cazurile in care persoane normale puse in situatii deosebite, de pericol extrem, au dat dovada de forta fizica neobisnuita. Exemplul clasic este acela cu mama care ridica de una singura masina implicata in accident pentru a-i elibera de sub ea pe copiii ei. Pe langa puternica motivare psihica, in astfel de situatii intra in scena si o stimulare puternica hormonala.


Cuprins articol
1.Generalitati2.Lupta sau fugi!3.Urgenta sau exces?4.Dihotomie suprarenaliana5.Colesterolul este vital6.Nu conteaza care-i prima...7.Vanatori de adrenalina? Lupta sau fugi!

Adrenalina este hormonul activator al „functiei situatiilor de urgenta” prin faptul ca potenteaza impulsurile nervoase si participa astfel la o reglare suplimentara hormonala a raspunsului nervos al organismului la diferiti stimuli.

Adrenalina este catecolamina care provoaca senzatia de teama si neliniste. Ea determina mobilizarea glicogenului din ficat, crescand implicit glicemia necesara situatiilor de urgenta, activeaza lipaza din tesutul adipos in vederea eliberarii de acizi grasi folositi ca substrat energetic, mareste frecventa pulsului si travaliul cardiac. Deoarece este neutralizata rapid in organism, adrenalina actioneaza pe un interval scurt de timp.

Urgenta sau exces?
In timp ce favorizeaza unele directii de actiune ale organismului, adrenalina „inchide” alte functii, considerate neesentiale in cazurile de pericol. Astfel, fluxul sangvin catre periferie este redus (de aici paloarea caracteristica celor speriati), la fel catre stomac (nu avem nevoie de digestie cand fugim sa ne salvam viata), functia sexuala este intrerupta, ca si functionarea anumitor parti ale creierului etc. De aceea, expunerea prelungita la stres (situatii de stres intens repetate la intervale scurte sau o situatie de stres „cronic”), adica o secretie prelungita de adrenalina, poate avea efecte daunatoare asupra organismului, cum ar fi: crize de hiperventilatie, dureri de cap, slabirea memoriei, hipertensiune arteriala, slabirea sistemului imunitar, predispozitie catre infarct si atacuri cerebrale.

Dihotomie suprarenaliana
Suprarenalele sunt glandele care secreta adrenalina. Situate la polul superior al rinichilor (de unde si denumirea lor), suprarenalele sunt formate din doua parti distincte din punct de vedere embriologic si functional. Teritoriul glandular extern formeaza corticosuprarenala (CSR) care, prin hormonii secretati, participa la mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si energetic din intregul organism. Hormonii substantei corticale sunt indispensabili vietii. Daca se extirpa CSR unui animal, acesta moare in una-doua zile.

Doua categorii de hormoni sunt caracteristici CSR: hormonii mineralo-corticoizi si gluco-corticoizi. Pe langa acestia, mai sunt secretati si unii hormoni sexuali, androgeni, estrogeni si progesteron. Din cortexul suprarenalian au fost izolati peste 30 de compusi.

Principalul hormon mineralocorticoid este aldosteronul. El mentine in echilibru cantitatea de apa din corp si nivelul mineralelor. Cortizolul, principal hormon glucocorticoid, este hormonul care sustine organismul sa suporte cu brio efectele unui stres cotidian sau neasteptat. Secretia de cortizol determina mobilizarea resurselor intracelulare in vederea refacerii tesuturilor distruse si mentinerea vietii. De asemenea, el micsoreaza efectele inflamatiilor, mentine tensiunea arteriala, participa la reglarea metabolismului si intervine chiar la nivelul sistemului imunitar.

Medulosuprarenala (MSR) este partea centrala a glandelor suprarenale. Foarte interesant despre MDR este faptul ca, desi este tesut glandular, poate fi considerat la fel de bine un mare ganglion nervos in care neuronii si-au pierdut terminatiile axonale, transformandu-se in celule secretoare! MDR are aceeasi origine embrionara ca tesutul nervos. Cele trei catecolamine secretate de MSR potenteaza si prelungesc efectele nervoase simpatice.
Eliberarea adrenalinei (principala catecolamina) participa la constituirea asa-numitei „reactii de alarma” a organismului in situatii de mai mica sau mai mare necesitate. In cadrul acestei reactii, are o importanta considerabila si CSR, adica restul de 80% din
suprarenala.
Daca MSR ia nastere din elementele embrionare care formeaza si ganglionii nervosi simpatici, CSR are origine comuna cu glandele genitale.

Mici, dar „supra”

Fata de dimensiunile lor reduse, suprarenalele sunt foarte bine vascularizate. Spre deosebire de rinichi, care au o oarecare mobilitate, suprarenalele sunt mult mai bine fixate de organele vecine prin ligamente, si asta cu toate ca sunt de mai bine de 20 de ori mai mici! Dimensiunile CSR depind de varsta, greutate si sex. Daca o glanda cantareste in medie 5 g, din cauza stresului, varstei sau a unor boli, poate atinge dimensiuni de peste 4 ori mai mari.

Colesterolul este vital
Bogatia de granulatii lipidice caracterizeaza celulele substantei corticale. De asemenea, anumite zone sunt incarcate cu grasimi neutre, colesterol si vitamina C. Sinteza hormonilor corticosuprarenalieni necesita fara echivoc acid ascorbic si colesterol, care sunt materiile prime. Toti hormonii CSR sunt formati din colesterolul circulant.

Nu conteaza care-i prima...
O veste foarte buna, cat si o veste foarte proasta pot produce in organismul uman tensiuni emotionale extrem de periculoase. Au fost cazuri cand asemenea socuri au avut drept rezultat nebunia sau chiar decesul. Vestea unui castig de 10 milioane de euro la loterie poate face rau? Sigur ca da. Organismul uman nu este programat sa reziste unei asemenea emotii. Niveluri inadecvate de adrenalina, noradrenalina si cortizol pot perturba grav echilibrul organismului uman. Consecinte posibile: stop cardiac, nebunie, insuficienta sexuala. Modul in care e adusa o veste socanta este, de asemenea, foarte important.

Vanatori de adrenalina?
Pentru unele persoane, a simti ca adrenalina le alearga prin vene este un deziderat important de indeplinit. Unii se apuca de bunjee-jumping, se urca in cele mai periculoase montagne-russe sau piloteaza masini de curse. Lista cu situatii extreme in care se avanta dependentii de adrenalina poate fi nesfarsita, dar utilizarea energiilor poate avea cu siguranta si o directie mai constructiva. Intrebarea care ar putea sa ne intereseze pe fiecare este: eu cum gestionez emotiile si in ce directie tind sa ma orientez?


sursa: www.sfatulmedicului.ro

iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #20 : Marți, 15 Februarie 2011, 21:13 »
nu inteleg dorinta unor oameni de a nu avea emotii...
mie mi se pare profund uman ca pot sa pling, sa rid, sa tip de frica sau sa strig de furie. toate sunt normale.



Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Emotia
« Răspuns #21 : Miercuri, 16 Februarie 2011, 08:26 »
pe unii oameni nu emotiile ii inspaimanta ~ ci intensitatea lor ~ si faptul ca nu stiu sa le gestioneze, sa le dea frau liber asa cum spui tu  ~ sa tipi cand ti-e frica, sa razi cand te bucuri etc //

Offline catalin sinaia coach

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 61
Răspuns: Emotia
« Răspuns #22 : Miercuri, 16 Februarie 2011, 11:17 »

Emotia este o tulburare trecatoare datorata unei cauze exterioare. Majoritatea emotiilor provin din asteptarile noastre.
Se spune ca ultima "boala" a emotiilor refulate neexprimate e cancerul, sunt in tema avand acest diagnostic din ianuarie. Emotiile ajung sa izbucneasca si fac sa explodeze celulele.
Toate emotiile nostre provin din gandire si nimeni nu este vinovat de ele, noi suntem singurii responsabili de emotiile noastre.

Important este sa ne acceptam emotiile si sa le putem stapani, asumandu-ne responsabilitatea si exprimandu-le persoanelor in cauza.

Responsabilitatea asupra emotiilor noastre este asa un subiect ... :) de impact.
... si sintem putin obisnuiti sa ne asumam responsabilitatea asta.
Incantat de postarea ta Gabrel :)

Vreau sa introduc in discutie inca doua aspecte:
Constientizarea emotiilor.
Alegerea-Decizia ce sa faci cu ele. Pentru ca efectiv Tu poti face enorm.

Capacitatea noastra de Raspuns in fata emotiilor poate diferenta semnificativa.

iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #23 : Joi, 17 Februarie 2011, 21:03 »
asa este, inteligenta emotionala face diferenta. dar din pacate nu acordam suficienta atentie si nici efort pt a imbunatati acest capitol.


Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Emotia
« Răspuns #24 : Joi, 17 Martie 2011, 08:25 »
   Emotiile sunt raspunsuri la actiunile noastre. Ele furnizeaza informatii care ne pot ajuta sa intelegem ce facem si de ce procedam astfel.
   Constientizarea emotiilor si sentimentelor noastre nu este intotdeauna un lucru usor. Uneori avem parte de sentimente negative precum furia, tristetea si resentimentele. Experimentarea unor astfel de sentimente poate reprezenta o experienta neplacuta. In consecinta  incearcam sa le suprimam, ignoram, negam sau rationalizam.
   Suprimand sau ignorand emotiile se elimina oportunitatea de a le analiza. Recunoscandu-le si analizandu-le devenim capabili sa le facem fata si sa mergem mai departe.
    Constientizarea emotiilor necesita o permanenta analiza practica. Va propun un mod de a face un inventar al acestor emotii. Sa alegem un moment al  zilei ( poate seara e cel mai bine) si sa facem un mic inventar.

    * Evenimente semnificative ce au avut loc
    * Ce emotii au fost?
    * Ce factori le-au cauzat?
    * Care au fost reactiile si comportamentul?
    * Ce efect au avut asupra celorlalti?

Acest jurnal te va ajuta sa vezi ce emotii ai experimentat si care sunt cele mai frecvente. Intradevar necesita un pic de exercitiu ~ in timp se ajunge acolo incat acest inventar sa fie facut rapid si sa permita tragerea unei concluzii si un raspuns adecvat la situatia respectiva.

 

iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #25 : Joi, 17 Martie 2011, 21:40 »

foarte interesant articol, dar am o singura obiectie: emotiile sunt cauza, nu raspunsul actiunilor noastre.


Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Emotia
« Răspuns #26 : Vineri, 18 Martie 2011, 08:57 »
iulia nu este tocmai un articol ~ este si rezultatul unor discutii cu oameni de specialitate ~ consilieri ~ in ultima vreme m-am ocupat tangential de asa ceva.

cat despre faptul ca emotiile sunt cauza , nu raspunsul actiunilor noastre   ~ hai sa vedem.

te hotarasti sa mergi intro calatorie ( uite de exemplu o tabara Singles Camp). deci ai decizia ~ apoi vine actiunea ~ te inscrii  ~ si abia acum apar emotiile ~ poate esti nelinistita deoarece nu cunosti toate persoanele si nu stii cum ai sa te simti acolo.

apoi plecarea, intalnirea, excursia in sine ~ si  ~ la revenire  constati ca ai o multitudine de sentimente ~ incantata / te-ai simtit minunat ~ fericita/ ai cunoscut oameni noi, placuti ~ relaxata  si multumita / ai vizitat locuri frumoase.

si acum vine efectul a ceea ce s-a intamplat - si anume te hotarasti sa mai mergi si alta data intro astfel de tabara.

ce crezi?
 


iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #27 : Vineri, 18 Martie 2011, 21:22 »
foarte bun rationamentul dar ai sarit o etapa. lucrurile stau asa:

1.mai intii apare gindul (in ex tau ideea excursiei)
2.apoi emotia (curiozitate, interes, bucurie, whatever)
3.iar la final actiunea (inscrierea).

si ciclul se reia: 1.gind rememorarea experientei traite genereaza -->  2.emotia (cum spui tu satisfactie, multumire) iar la final --> 3.actiunea (inscrierea in alta excursie).

Intotdeauna actiunea e finalitatea, dar nu suntem suficient de atenti si nu constientizam intreg parcursul.



Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Emotia
« Răspuns #28 : Sâmbătă, 19 Martie 2011, 13:37 »
iulia, curiozitatea nu este o emotie este un motor , la fel si interesul

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Emotia
« Răspuns #29 : Sâmbătă, 19 Martie 2011, 16:22 »
cam are dreptate iulia... ia sa vedem, in cazul meu.
1. mai intai apare gandul. vad pustoaica (sa zicem ca e o thaigirl) imbracata sumar si incep sa-mi fac ganduri :-[
2. apoi apare emotia. oare cum o arata in "nudul gol"? ??? incepe sa mi se trezeasca interesul... fata vine si-mi face o propunere indecenta...iata ca apare si bucuria :)
3. iar la final actiunea. inscrierea... o data, de doua ori...

si reluam ciclul
1. rememorez experienta traita si generez...2. emotia (satisfactia, multumirea)...iar la final...3. actiunea (inscriu la alta pustoaica).
hai ca nu e greu! am inteles la fix cum merg trebile cu emotia asta.